Last news in Fakti

25 Март, 2022 22:40 3 665 8

Подписваме с Румъния за трети мост над Дунав

  • мост-
  • дунав-
  • румъния

В момента експерти от двете страни активно работят по съдържанието на документа, уточни вицепремиерът

Подписваме с Румъния за трети мост над Дунав - 1
Снимка: БГНЕС

Очаква се през април България и Румъния да подпишат споразумение за строителство на нов мост при Русе – Гюргево. Това съобщи от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

По време на парламентарния контрол той отговаря на въпроси, свързани с перспективите за подобряване на транспортната свързаност между България и Румъния, както и на тази между Северна и Южна България в района на Айтос.

В момента експерти от България и Румъния активно работят по съдържанието на документа, уточни вицепремиерът.

Новият мост над Дунав при Русе ще облекчи значително интензивното движение на леки и тежкотоварни автомобили по транспортния коридор. Освен това ще се явява и начална точка на магистралата „Русе - Велико Търново“.

„С подписване на междуправителственото споразумение за изграждане на втори мост между Русе и Гюргево, ще се даде „зелена светлина“ и за този инфраструктурен проект, който е част от стратегическия транспортен коридор от румънската столица през България до Александруполис в Гърция“, отбеляза Караджов.

Той обърна внимание, че планирането на строителство на мостове в гранични зони става само въз основа на сключени междудържавни споразумения. Затова процедурите по извършване на предпроектните проучвания ще бъдат стартирани след подписване на споразумението. Източниците на финансиране ще бъдат установени в рамките проучванията.

„Може да бъде финансирано както от бюджета, така и с евросредства. Освен това, партньорството по европейските програми също стои на масата, както и инструмента Connecting Europe, по което да получим допълнително финансиране“, коментира Караджов.

Близо 44 км републикански пътища в района на Айтос ще бъдат основно ремонтирани през тази година, с което ще се подобри транспортната свързаност между общините в района и областите Бургас и Варна, стана ясно от отговора на министъра. Пред приключване е основният ремонт на над 33 км от третокласният път Провадия – Дъскотна през Айтоския проход. Той е най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“ в Бургаско. Инвестицията е за над 24,2 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. За участъка е подписан Акт 15 и предстои назначаването на Държавна приемателна комисия и издаване на разрешение за ползване.

В план-програмата за ремонт републиканската пътна мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“ е предвиден през 2022 г. текущ ремонт на близо 10 км от третокласния път между Провадия и Дъскотна, в участъка от кръстовището за село Ябълчево до Айтос, добави Караджов.

По отношение на изграждането на обходния път на Айтос, който да изведе транзитния трафик от града, Караджов напомни, че в момента скоростта на решаване на проблема е в ръцете на Общинския съвет на Айтос. „АПИ не може в рамките на урбанизирана територия да избере трасе и да започне да проектира. Общинският съвет трябва да одобри решение за трасето, с което да се подготвят парцеларните планове. След това може да се сключи договор с АПИ за строителството и финансирането“, отбеляза министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко

    8 5 Отговор
    браво Кики, браво мойто момче. Аз строях магистрали - ти мостове. Добър ученик.
  • 2 Дедо ви

    17 5 Отговор
    "Подписваме с Румъния за трети мост над Дунав"....Как трети мост? Нека първо построим втори. Кирчо Харварда каза, че сме имали само един мост на Дунава. А аз му вярвам безпрекословно. Даже и когато каза, че е инспектирал магистралата Монтана-Шумен-Петрич.
  • 3 M M

    18 5 Отговор
    Ма Кире не го ли построи???:
  • 4 ComfortablyNumb

    8 6 Отговор
    Както се и очаква румънците ни играят ма то Ганчо кой не го играе. На България не и трябва нов мост на дружбата в Русе защото ще се ходи все по малко до Магучая , но пък румънците ще ходат на море в Гърция .... вземете и магистрала им направете от Русе до ... абе направо до гръцко па после ще мислим за Хемус , магистрала "Черно Море" ... Вероятно по смислен мост за нас е при Лом ама то мисленето е където и да е моста пак ще откраднем едни европейски пари така че давай...
  • 5 раша

    1 14 Отговор
    Тъкмо да има къде да бомбят русите! Те атакуват мостове, магистрали, военни обекти и прочее!
    Вместо да строите - разрушавайте, за да пропуснете бомбардировките, като видят че нема нищо - нема да бомбят!
  • 6 НАТО

    9 7 Отговор
    Прави се за войските на НАТО, не за българите.
  • 7 Аме

    4 1 Отговор
    Как трети?Я питайте Тръпчинко!
  • 8 Конник

    0 0 Отговор
    Най после позитивна новина. Това се готвеше отпреди 5 години. Боко почна ама Харвард няма да го открие този моста,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове