Last news in Fakti

26 Март, 2022 19:47 6 710 26

Йотова: Не подкрепям действията на Бойко Рашков, но ги разбирам

  • илияна йотова-
  • бойко рашков-
  • действия-
  • подкрепа-
  • разбиране

Поведението на Елеонора Митрофанова е недопустимо, България не е васална страна, към българските власти и народ трябва да се подхожда с уважение", категорична бе вицепрезидентът 

Йотова: Не подкрепям действията на Бойко Рашков, но ги разбирам - 1
Снимка: NovaNews

"Неуверени са първите стъпки на правителството, нужна повече информация от всеки един министър за свършеното през тези 100 дни. Не е лесно да се разгражда една система от 12 години. Те самите отчитат, че промяната трябва да става малко по-бързо. На този етап четири и половина е максималната оценка, която може да се постави на правителството засега", това каза в "Офанзива“ вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

100 дни на правителството

"Представях си една много по-сериозна алтернатива, но трудно се случват промените в една четворна коалиция. Имам надежда в една управленска програма със срокове. Предстоят инвестиции, за мен коалицията е стабилна, колкото и трудно да се взимат решенията. Ако нещо не харесвам, това е прекалената феодализация на министерствата по партии", заяви още вицепрезидентът.

Все пак за Илияна Йотова на този етап, в кризите, кабинетът се справят сравнително добре. Тя би искала да има повече решителност в съдебната реформа.

"Правителството има сто дни, но няма 100 шанса, то дойде на вълна от надежди, те бяха натоварени с големи очаквания от бързи промени. Трябва да сме обективни, не помня българско правителство да е разтърсвано от толкова много кризи. Има добри предложения и първи стъпки, но искаме резултати", подчерта Йотова.

"Чакам след толкова години да видя електронното правителство. Инфлацията се нуждае от по-стройна програма, която да развива бизнеса, не да чакаме на компенсации и помощи", отбеляза още тя.

Войната

"Опасността от глобален конфликт е най-голяма от много години насам, но надеждата идва от преговорите, които се водят в Европа. Българските институции отговориха адекватно на предизвикателството още от самото началото", смята вицепрезидентът.

"Няма промяна в позицията на президентството, няма разминаване, търси се как максимално да бъде защитен българския интерес, ние не трябва да изпълняваме всичко, което ни се каже", категорична е тя.

"Анексирането на Крим постави голямата тема за енергийните доставки от Русия. Сега вече се стигна до споразумение за общо закупуване на газ от различен доставчик. Днес тази стратегия е напълно възможна. България ще има много важна функция, ние имаме хранилище за втечнен газ, а седем държави от ЕС нямат", отбеляза Йотова.

Тя подчерта, че Крим е анексирана територия от страна на Русия, а Румен Радев никога не е оспорвал това, репликата му е била за актуалното състояние в онзи момент.

Рокадите в кабинета

"Учудващо е отстраняването на кадрите на служебното правителство от кабинета, но е важно да се избегне назначаването на "калинки", смята Илияна Йотова.

"Правилно е постъпил премиерът Петков да освободи Стефан Янев като министър на отбраната, защото беше ясно, че между тях е има недоверие. Янев е бил прав, да изяви позицията си открито", отбеляза тя.

Според Йотова политическият проект на Стефан Янев би получила много симпатии от много формации, но подчерта, че президентството не се занимава с партийно строителство.

Руския посланик

"Поведението на Елеонора Митрофанова е недопустимо, България не е васална страна, към българските власти и народ трябва да се подхожда с уважение", категорична бе Йотова.

Основните предизвикателства

"Войната е първата заплаха, втората е хуманитарната катастрофа и бежанците, как ще ги приемем и как ще се погрижим за тях - храна, медицинско обслужване, образование за децата, заетост", очерта първите задачи за управлението на страната вицепрезидентът.

За нея след това идва информационна война и търсенето на истината в нея. Следва справянето с икономическите и социалните последствия от военния конфликт.

"Не е достатъчен Планът за възстановяване, важно е да има цялостна национална програма и да се започне с най-уязвимите слоеве от населението. Съответните мерки и за малкия и среден бизнес, да заработи икономиката така, че да се преодолее цялата криза", смята Илияна Йотова.

Конституция

"Нашият проект за Конституция е готов и ще го представим на парламента, но чакаме да видим и предложенията от народните представители. Целият проект не съм чела, но съм запозната с някои предложения. Имам информация и за промяна в съдебната система, но не може да се говори за промяна в държавното управление, това беше изборен похват на някои от партиите, в това няма нищо вярно", категорична е Йотова.

Радев - Петков

"Няма напрежение между Президентството и кабинета, нашата позиция е чиста и откровена. Нашата отговорност е пред българските граждани, когато виждаме проблеми, излизаме и откровено ги посочваме, ние не сме PR на правителството, нито критици", подчерта вицепрезидентът.

Арестите

"Върховенството на закона, ако се спазваше в България, нямаше да има два мониторингови доклада от ЕС", заяви Йотова.

"От вчера има новина за разследване от европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства. Реторичен е въпросът защо българската прокуратура не се е занимавала с тези злоупотреби. Това е лош сигнал към Европа, проблемът е, че имаме още много да вършим", добави тя.

"Не подкрепям действията на Бойко Рашков, но ги разбирам", каза Илияна Йотова.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    23 17 Отговор
    Слава на Украйна !
    Какъв Рашков, какви пет лева

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Брао

    15 6 Отговор
    още един ....на нацията...и Рашков е сам вече...ръцете измити, пешкирите обрали кот обрали...
  • 3 Те тая

    33 8 Отговор
    Падна на колене пред московският поп Кирил Милиционера от КГБ и раздаде бг паспорти на стотици руски шпиони.

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ква

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Укра а брат , кво чакаш от там ...все пишеш да живее да живее .....строителното желязо дето ни продават е на борсови цени , демек международни ...друго какво чакаш...нацисти ли
  • 6 Майна

    18 1 Отговор
    Всичко е трагично вече - и в България ,и в света..
    Хора,корумпирани, амортизирани като нравственост,ако изобщо са я имали,ще решават нещо,за което има КОНСТИТУЦИЯ И ЗАКОНИ...В МОМЕНТА СЕ ГАЗИ ВСИЧКО. С ОПРАВДАНИЯ...А НИЕ ОЩЕ ОЧАКВАМЕ? ЩЕ СВЪРШИМ ЛИ КАТО ,,МАЛКАТА КИБРИТОПРОДАВАЧКА,, НА АНДЕРСЕН???
  • 7 Факт.

    18 2 Отговор
    Президентът ни не знае български и не познава конституцията. На български се казва систематично махане, а не системно! Освен това, кадрите на служебното правителство са докато се състави редовно такова. После тен нямат конституционна легитимност!
  • 8 тцтцтц

    30 2 Отговор
    Червените крадци са ми адски забавни. Държат се сякаш всичко лошо е почнало с герб и сме забравили техния негативен принос.
  • 9 ДАМ

    13 1 Отговор
    ВАЖНО Е ДА ПРИКЛЯКАМЕ ПРАВИЛНО

  • 10 предупреждение

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Те тая":

    Внимавай, какво говориш, че тая ако те ухапе, ще има да виеш !!!!!!
  • 11 Иванушка АЛКАШ

    13 2 Отговор
    Да живее Украина.Къде пише патриота да гледа само към Русия Като кон с капаци.
  • 12 Майна

    18 3 Отговор
    Тази жена къде живее - в България ли? Непростимо било поведението на Митрофанова? България била независима ? Така ли? България не е независима и това се подчертава от Киро- ще чакам за всичко Лайнер ,както и от Радев- ,,В синергия със САЩ,, ..НАРОДЪТ ,ДАЛИ Е СЪГЛАСЕН? ИЛИ В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ ПОДАНИЦИ НА ИМПЕРИЯТА, А НЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ?!
  • 13 Нищо добро

    17 3 Отговор
    ...... не можете да направите за България, само акции и пиар. Това е, липсват ви топки. Ще си получите заслуженото, рано или късно. Не случайно сте избрани на толкова високи постове. Предателите рано или късно се наказват.
  • 14 ГЕРБ

    14 4 Отговор
    Какво разбираш бе ку...ко
  • 15 Заблуден

    19 3 Отговор
    "Поведението на Елеонора Митрофанова е недопустимо, България не е васална страна, към българските власти и народ трябва да се подхожда с уважение", категорична бе Йотова.

    Блаженни са вярващите,Йотова с всеки ден ви лъсва зависимоста от друга държава.Обричате Българския народ на колонизация.
  • 16 jorj

    18 1 Отговор
    Неподкрепям действията на Бойко Рашков /дамаджаненият Джо, действията му са обсо заканонарушение/, но го разбирам /линията Путин е над всеки закон, и аз се навеждам целувам, където трябва /.
  • 17 Абсурдистан

    18 1 Отговор
    Нищо не разбира комунисническото ти мозъче! Не може да постигнеш правда, погазвайки правдата!
  • 18 КазващияИстината

    10 3 Отговор
    Йончева, точно ти ли не знаеш че България е васална страна/даже и не държава/ и то на сащ??? Точно при вашия Орешарски трима старци дойдоха от Вашата господарска държава сащ и заповядаха да няма Южен поток! За което България губи половин милиард долара годишно, по евтин нефт и газ! Това какво е, ако не васалство? После същите господари ни накараха да платим милиарди предварително за самолети втора употреба, ама дали още са на чертожната дъска или в мечтите на атлантическите натовци като Паси,Костов,Шаламанов, Плевнята и други, които са доста много и всичките на ясла към сащ фондации! Ха кажи ако не сме васална държава, то каква сме? Другото определение е робска страна??? Така че недей да нападаш Митрофанова! Жената си гледа съвестно работата! Точно тя трябва и може да даде оценка дали българите подкрепят Путин или НАТО! Така че гледайте си работата! Като тебе мас.о.н.к.ата Неински също си отвори голямата уста! Той Махди ще се появи и ще ви...разреши въпроса на вас всичките масони! Няма как, щом е предвидено! Той ще ви унищожи всичките и небесните сили ще ...му помагат за това!!!

    Коментиран от #26

  • 19 десидент

    19 0 Отговор
    Тлъста амортизирана пудра,нагаждачка.Чакам с нетърпение като се издънят ИТН да видя
    и импийчмън за теб и фатмака заради пролилипутиновата ви политика и чадъра на руските
    шпиони в президентството!
  • 20 Болярин

    6 2 Отговор
    ТАЯ, мутрофанова, бие Елцин по всички показатели - предвид негативни !
    Да се пръждосва от България ТАЗИ евтина мурафетаджийка !!!
  • 21 Боклуци

    10 0 Отговор
    Що синът ти учи на запад. Лъжлива, прати го в Москва.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Gogo

    3 1 Отговор
    Йотова,малко уточнение за Крим.Подарен от украинеца Н.С.Хрушчов на Украйна.Стига сте се "гърчили" пред ЕС, като ученички.Историята е за всички.Косово как се отделиха? Или нещо бъркам с референдума там,където чичо Джо,признаха веднага.!?!
  • 24 ОСТАВКА!!! ОСТАВКА!!! ОСТАВКА!!!!

    4 0 Отговор
    ЧЕРВЕНИ И СИНИ КОМУНИСТИ ПОД СХЕМАТА НА ФУРАЖКАТА ЗАБЪРКАХТЕ ТОЗИ ТОРЛЮ ГЮВЕЧ!!!
  • 25 истина ти казвам

    2 0 Отговор
    Илиянче,блажиш ли блажиш ли? Айде спри се че стана 1-ин кубик!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол