27 Март, 2022 17:24 997 23

От МВнР: В постоянен контакт сме с моряците от блокираните в Украйна български кораби

  • мвнр-
  • контакт-
  • моряци-
  • блокирани кораби-
  • украйна

Обмисля се и вариант нашите сънародници да бъдат изтеглени с хуманитарния коридор от Мариупол, който се организира съвместно от Франция, Гърция и Турция, каза Антон Марков от кризисния щаб за Украйна към ведомството

От МВнР: В постоянен контакт сме с моряците от блокираните в Украйна български кораби  - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи е в непрекъснат контакт с блокираните моряци на корабите "Рожен" и "Царевна". Това заяви за "Хоризонт" ръководителят на кризисния щаб за Украйна към Министерството на външните работи Антон Марков. По думите му още на 15 март е подадена информация до посолството ни в Лондон, което е акредитирано към Международната морска организация. Работи се по варианти за евакуация от Мариупол или по суша, или по море, но към момента това е невъзможно, обясни Марков:
"Те не могат да тръгнат, защото пристанището е минирано, има взривен кораб на входа и трябва да се почисти, за да могат да излезнат, но това не значи, че се решава въпроса, защото излизайки в Азовско море, те трябва да минат през Керченския пролив, където руснаците държат затворен пролива и не пускат никакво движение".
Обмисля се и вариант нашите сънародници да бъдат изтеглени с хуманитарния коридор от Мариупол, който се организира съвместно от Франция, Гърция и Турция:
"То е възможно, стига да се осъществи този "зелен коридор". Ние сме и в постоянен контакт с гръцките колеги и техния кризисен център, така че при развитие на обстоятелствата, разбира се, че ще се опитаме да се възползваме, стига да искат да слезнат от кораба нашите моряци".
От 17 българи на борда на кораба "Царевна" само един е изявил желание да бъде изтеглен от страната, други двама обмислят: "Не мога да кажа защо техните съпруги се оплакват, при условие, че самите хора не са решили да се изтеглят. Разбирам ги. Тежко им е, естествено, но хората, които са пожелали да слезнат на този етап, изключая един, който е в Мариупол, всичките са свалени и вече са си в България, шест човека".
По-рано днес премиерът Петков заяви във Фейсбук, че правителството няма да предприема евакуация на екипажите, докато ситуацията не предполага безопасното ѝ провеждане, а моряците имат храна.

Съпругата на един от моряците, Катерина Димова, заяви:

"Корабът е вече с щети от няколко дни. Има пукнати стъкла, дупки по самия обков на кораба. Писахме множество писма до Външното министерство, до Министерството на транспорта. Други писаха и до президента. Една част от тези писма не получиха никакъв отговор, така че ние си оставаме чакайки и надявайки се тези хора да оцелеят по някакво чудо".

Кирил Петков отговори, че правителството е в постоянен контакт с екипажите, блокирани в Мариупол и Черноморск и като премиер има задължение да осигури извеждането на тези хора по безопасен начин.

"Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен ПР“, е позицията на министър-председателя във Фейсбук.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    19 2 Отговор
    Оставили сте ,,хората да оцелеят по чудо,, ..???!!! Нали са били задържани от укронацистите,та това е дипломатически проблем!!! ЗАЩО НЕ ГО ПОСТАВИХТЕ ПРЕД НАТО И БАЙДЪН!

    Коментиран от #9

  • 2 Грульо

    19 0 Отговор
    Кирчо, пали фрегатата и бегаи да прибираш моряците, продажнико!
  • 3 Майна

    20 1 Отговор
    Моряк директно си казва, че укротен не са ги пускали,държали са ги като жив щит!!! Вие не знаехте ли?!
  • 4 Факт

    11 1 Отговор
    България, а не Турция или Гърция, трябва да закриля цивилните в Мариупол. Тези невинни хора пишат с българската азбука, а не с турската или гръцката.
  • 5 Чук и Гек

    16 0 Отговор
    Нацистите са ги взели за заложници и ще се опитат да избягат с кораба! Това е по голям разпад от Вера Су! Копейкич го каза днес и призова Кирил Премиера да изпрати Специалните части да ги освободят! За повече инфо - офисан на съответната възрожденска централа!
  • 6 Човешка ценност

    2 2 Отговор
    Кога ще живея добре?
    Аз мога да обичам!
    Кога ще имам приятелка, кариера, , както и други неща?

    Коментиран от #21

  • 7 Майна

    26 0 Отговор
    Вижте ги ВСИЧКИ ТЕЗИ ,АКО НЕ БЕШЕ ВЪЗРАЖДАНЕ, ДОРИ НЯМАШЕ ДА ЗНАЕМ ,ЧЕ ТАМ ИМА БЪЛГАРСКИ МОРЯЦИ!!!! А ПОСРЕЩАТ ТУК УКРАИНЦИ И ХОДЯТ НА МИТИНГИТЕ ИМ!!! НЯМАМ ДУМИ!
  • 8 юнга

    5 14 Отговор
    Много малко хора искат да напуснат корабите ,защото добре плащат ,и ако се върнат повече няма да ги вземат .Това е жалката истина ,а сега би трябвало и военен риск да получават ,но домуза и лев не дава ,защото за него са по важни ман-говците на лудогорец ,защото там са парите !!

    Коментиран от #22, #23

  • 9 Ахахаа

    2 17 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Били задържани ама не. Имали са не една възможност за евакуация, но не са искали незнайно защо.

    Коментиран от #10

  • 10 Майна

    26 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ахахаа":

    Киро ти го каза, но морякът от кораба директно каза ДРУГО- ДЪРЖАТ НИ КАТО ЖИВ ЩИТ!!! НО ,Киро беше на протеста в България, никъде не спомена за НАШИТЕ БЪЛГАРИ!!! НИЕ НЕ СМЕ ВАЖНИ, НИТО В БЪЛГАРИЯ ,НИТО В ЧУЖБИНА..
  • 11 11111

    19 1 Отговор
    какво значение имат българските граждани за парламента ,да стоят там да пазят нацистите,ако трябва и да умрат от приятелски огън ,мина ,Важно е да квичат" Слава украйна " па белким им подхвърлят някой долар,за слугинското поведение....
  • 12 Майна

    15 1 Отговор
    СТРАШНОТО Е,ЧЕ БЛИЗКИТЕ СА ПИСАЛИ И ДО МИНИСТЕРСТВОТО ,И ДО ПРЕЗИДЕНТА, НО НИКОЙ НЕ ИМ И ОТГОВОРИЛ......! ТЕЗИ, ЗАГРИЖЕНИТЕ ЗА УКРАИНЦИТЕ!!! ПОЗОР И ЗА ТЕБ ,РАДЕВ!!! ПОЗОР!!!
  • 13 Ами,

    10 2 Отговор
    Зеления,нали е дружка с кирчо тъпака,разменят си "храна", това онова,да изведе нашите кораби !
  • 14 Тома

    5 5 Отговор
    Жените на моряците искали мъжете им да се преберат а те не искали.От 17 моряка само един искал да се пребере.Нещо не се вързва
  • 15 УУУУУУУУУУУУУ

    11 1 Отговор
    А защо мълчат, че ги използват за щит нацитата вече 20 дена. Кой чиновник го е решил да крие истината?
  • 16 ттт

    11 1 Отговор
    Нашите моряци трябва веднага да бъдат върнати в България. Докато това не се случи, не трябва да приемаме нито един украинец! Българските власти първо са отговорни към българите и ако им остане време, могат да бъдат хуманни към гражданите на други държави.

    Коментиран от #17

  • 17 Апропо

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "ттт":

    Ако нашите власти си мислят, че ако загинат български моряци, ще намразим Русия, грешат. Ще намразим нашите власти! Нашите власти нямат право да мислят за нищо друго, докато има българи в опасност. Апропо, с Митрофанова обсъждаха ли ситуацията с нашите моряци или бяха заети да си мерят езиците - чий е по-отфовен?
  • 18 БПФ

    11 1 Отговор
    ЗАЩО не пишете това, което казват близките на моряците, че укpoпите не ги допускат да тръгнат, за да ги ползват като жив щит ??? Докога ще лъжете и ще криете фактите? Какви "ФАКТИ" сте вие, преименувайте се на "Укpoпска пропаганда" !!!!
  • 19 ррр

    9 1 Отговор
    а по бнт тв същия каза руснаците ни пускат.Украинците ни забраняват.Аман от дезоинф
  • 20 да изстудяват таратора

    0 0 Отговор
    византийците
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стар механик

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "юнга":

    Още си юнга момче много работи не знаеш , работа има за всички морски специалности колкото искаш! Само да искаш и да си добър в професията ще намериш, разбира се трябва да знаеш и някой друг език!
  • 23 4-пом.Капитан

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "юнга":

    Вземи пеленг към близкото даскало и си смени мераците!България и флот.Смях.
    Ама само как разпродадоха и потопиха печелившия "Окенаски риболов" старите комуняги новите капиталисти!
    Всичките правителства след 90г.Убиха всичко българско и цели поколения ще работят назапад!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол