Last news in Fakti

29 Март, 2022 19:27 8 087 49

Ваня Григорова: Минималната заплата трябва да стане 840-1000 лева

  • ваня григорова-
  • мрз-
  • минимална заплата

Според нея във всеки един момент София може да остане без градски транспорт

Ваня Григорова: Минималната заплата трябва да стане 840-1000 лева - 1
Кадър NOVA NEWS

"Минималната заплата трябва да стане между 840 и 1000 лева в зависимост от базата на изчисление. Говорим за една сума, водим и преговори и за диференцирани заплати по сектори, но засега нямаме напредък". Това заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" за "Денят на живо" по NOVA NEWS.

Тя разкри, че вече е започнала подготовка за стачка в столичния градския транспорт. "Имаше обещание за 10% увеличение на заплатите, но вече се разбра, че няма да се изпълни, затова във всеки един момент София може да остане без градски транспорт", посочи икономистът.

Според нея е много странно някой да говори, че няма да имаме проблеми, ако не се договорим с руската страна. "Работещите в мините също са в стачна готовност. Заплатите им не са увеличени, няма как да разчиташ на тези хора, а да държиш парите им по-ниски отколкото инфлацията ги обезценява", подчерта Григорова.

По нейните думи много индустрии работят с газ и няма как да го заменят с електричество. "Химическата индустрия, стъклопроизводството, ТЕЦ-овете са такива примери. В Запада има и много газифицирани печки. Ударът ще бъде толкова голям, че никой не се наема да каже каква ще е скалата на труса", сподели тя. И допълни, че без ТЕЦ Марица няма как да има електроенергийна сигурност за България.

"На музейните работници беше обещано, че с актуализацията ще бъдат увеличени парите им. Вместо 12 млн., които бяха обещани, сега залагат 3,8 млн. лева. Това е отстъпление от поети задължения", категорична е Григорова. И уточнява, че 10% е средният ръст на инфлацията в сравнение с миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕЛЯНИН

    55 7 Отговор
    По-добре в Германия на помощи, отколкото с работа в България...
  • 2 Няма

    44 5 Отговор
    по-долна паплач от българските капиталисти

    Коментиран от #14

  • 3 Анализатор

    19 24 Отговор
    Кажете г-жа Григорова, как може да дадете на руски трол минимална заплата от 840 лв???
    Ами те трябва да работят безплатно в Белене и да са щастливи, че живеят в Европа или да си ходят в Сибир.

    Коментиран от #5

  • 4 Фаро

    51 2 Отговор
    Ванче,не трябва а трябваше.Сега трябват 1200 минимална заплата и 700лв пенсия.Ща таковам да знаиш
  • 5 Виталия Винокурова

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Анализатор":

    Някога 2005-2007 бях в синдикат във фирмата където работех. В "Подкрепа" наистина имаше кадърни хора. Спасихме фирмата от ликвидация. Сега не зная какви са им кадрите.

    Коментиран от #7

  • 6 Ти ли

    21 8 Отговор
    ще им заработиш парите , на чийто гръб живееш , ма ?
  • 7 Анализатор

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Виталия Винокурова":

    Моите уважения към Вас...

    Коментиран от #12

  • 8 Иванушка 🇷🇺

    11 12 Отговор
    Аз бих дал и 1000евра минимална, но да питам госпожите и господата щедро раздаващи чужди пари, дали биха ме взели на работа и осигурявали на 1000лв минимална от собствения си джоб и бизнес ?
  • 9 МНЕНИЕ

    24 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА,... ТРЯБВА ДА... изтъркани фрази
    Какво правите всъшност,.. само наливате газ в огъня,.. от къде ще дойдат парите в трябва да.
    това е въпросът... Не само без транспорт, но и без хляб може да остане ..
  • 10 реалист

    33 4 Отговор
    Минималната заплата трябва да стане най-малко 1000 лева!!! Стига сте УНИЖАВАЛИ българските работници!!!
  • 11 Точно

    21 1 Отговор
    Така Ванче.В Европа сме с най ниските заплати а цените на всичко се увеличиха драстичо.Работиме само за да си плащаме сметките и след това се чудиш как да съчетаваш.
  • 12 Виталия Винокурова

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Анализатор":

    Благодаря Ви ! И сега бих се борила за подобна кауза☺
  • 13 Така е обаче

    26 2 Отговор
    Какво конкурентно продължаваме ние, та да има приход за тези заплати. "Политиците" ни от години само крадат и никой не мисли за производство. :700 000 администрация и над 2 000 000 пенсионери, да са ни живи и здрави ! Всичко се е литнало да учи "бизнес администрация" макар и да не може да ти обясни точно какво е това. Инженери, лекари, учители - всичко е на пенсионна възраст и тук там някой "объркал" се да се мъчи за ниска заплата. Всичко иска мъни, ама вместо да работи търси да "спасява кравата". А иначе и аз искам 5 000 лева заплата. Защо не !?

    Коментиран от #46

  • 14 Иванушка 🇷🇺

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Няма":

    "....по-долна паплач от българските капиталисти..." - наблюдавам едно драстично не познаване на Материята. Защо няма предмет Икономика в гимназиите и средни училища ? Първо истинския Бизнес е този който работи на Износ, такъв в БГ уви е под 10%. Основния Вторичен Бизнес работи за бедния вътрешния пазар и като следствие с липса на пари, оттам ниски печалби и заплати. Ако работник иска 4000лв заплата, би трябвало да върти поне 200000лв оборот месечно, от тях 50000лв печалба на фирмата и възможност за 4000лв заплата. Колко от заетите правят такива обороти или печалби ?
  • 15 безпартиен

    20 4 Отговор
    Наистина целта е унищожаване на малкия и среден бизнес в България!Няма разлика от времето преди 10.11.1989 когато ЦК на БКП определяше заплатите!Сега ги определя МС!Как да платя 1000 лв.когато не могат да се заработят и 500?Ако намеря работник да свърши работа за 600 защо да му плащам 1000?А ако пък няма работник и за 1000 всеки работодател би предложил 1100-1200!Едно такова административно определяне на заплатата касае единствено тези получаващи я от държавен или общински бюджети!Тези тарикати от профсъюзите изобщо какво работят?Не виждате ли,че стачкуват за по-голяма заплата единствено тези получаващи я от бюджета!Ако пък им е малка заплатата,могат да си потърсят по-заплатена в частния сектор!Сега имаме 2.3 млн.пенсионери,650 хил.малолетни и непълнолетни,700 хил."бюджетни"/държавен или общински/,1.1 млн.ц.гани без образование,професия и трудови навици!Е,всичко това е на гърба на частния сектор!Мислете!
  • 16 Мустафа

    11 1 Отговор
    Ашколсун на кадънката. Гюзел отвсякъде.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 13 Отговор
    тази лай-лай кучка ,е бая простовата !Тя ли ще плаща пенсии с увеличение от над 70% при швейцарското правило,ако минималната стане 1000лв???

    Коментиран от #47

  • 18 трябва, да

    19 1 Отговор
    Освен че минималката трябва да стане 500 евро (цените ни са европейси, а МРЗ-то ни е африканско), трябва да се удари и експлоатацията.
    Сума народ в страната работи за 500-600 лв на месец и дори по-малко. Доста хора работят и много над договорените 40 часа на седмица.
    Дори в държавната администрация е така.
    Често се назначават заместници, само за да му дават 50% от заплата. Изглежда кокошкарско , но някои директорчета на годишна база си правят десеткихиляди лв далавера само от това перо.
    Правото на платен отпуск също не бива зачитано, ако не си вътрешен тарикат с гръб, турен на отхранване.

    Хората около началника лапат по 30-4 бона на месец, другите работят двойно и получават минималка без платен отпуск. Не е красиво така.
    За частния сектор да не споменаваме каква експлоатация е - често работиш 12-14 часа без заплашане на извънреден труд, шефът ти си изнмислкя "глоби" за да не ти плкати договореното вънаграждение, а когато му излезе по-лека натовареност не плаща дори това, което сам е признал ,мче трябва да плати. Ходи (пеша) дасе оплакваш на арменския поп...

    ...
    Вдигнете минималката и направете така, щото всеки работещ да има равни базови права.

    Коментиран от #22

  • 19 Точно

    12 0 Отговор
    Така Ванче.В Европа сме с най ниските заплати а цените на всичко се увеличиха драстичо.Работиме само за да си плащаме сметките и след това се чудиш как да съчетаваш.
  • 20 И кой ще я плаща.

    14 4 Отговор
    Държавната администрация ли ще я плаща? Кой ще я изработва? Ами ако Русия спре газ и Ядрено гориво за Козлодуй.Като закрием ТЕЦ 1 и 3 и парното стане скъпо удоволствие и фалират. Бясна инфлация. В момента България се крепи на заеми ЕС и сива икономика.

    Коментиран от #21

  • 21 Виталия Винокурова

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "И кой ще я плаща.":

    В Планът за възстановяване не са ли предвидени хората ? Или като преди това ?! Затова сме с най-ниски доходи в ЕС.

    Коментиран от #23

  • 22 Иванушка 🇷🇺

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "трябва, да":

    ".. Вдигнете минималката..." - човек, не разбираш ли че в България НЯМА ТОЛКОВА РЕАЛНИ ПАРИ ??? Това ни е никаквата "икономика" защото 90% ни е Внос, което значи 90% изтичане на пари към чужди държави. И никой не ни е виновен, нито Държаеа, нито Правителство - толкова си "можем" толкова ни е IQ-то.
    Измисли "Айфон", продай Айфон, спечели с Айфон.
  • 23 Чака Одобрение

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Виталия Винокурова":

    А и там дават пари за определени проекти, одобрени от ЕС. А нашият план си е "гола вода". Плюс определени условия като"расова и полова" търпимост", "зелени енергии" и др. Западът нищо не дава даром. Пулучаваме сега, губим в бъдеще. Абе гледайте Украйна, мислете за България, едно към едно. Биолаборатории, оръжия, военни, унищожаване на малък и среден бизнес. Концесиониране на печеливши сектори вода, енергетика и др. Унищожаване на конкуретни. Бели роби за Запада. И изчезването на българите като етнос на тази територия. Демографският срив е унищожителен.

    Коментиран от #25

  • 24 име

    2 7 Отговор
    че кой взима 1000 лв. това не са пари ...
  • 25 Виталия Винокурова

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Чака Одобрение":

    С Евразийския не можем ли да играем, както прави Ердоган ?

    Коментиран от #30

  • 26 бай Иван

    8 3 Отговор
    - Бай Иване, какво му трябва на човека?
    Бай Иван:
    - 365 литра ракия, ако годината не е високосна!
  • 27 9689

    5 1 Отговор
    Акъл не щем,ти какво работиш?

    Коментиран от #29

  • 28 Анонимник

    9 0 Отговор
    Ингепесно какви са заплатите в КНСБ.От нашите пари!?
  • 29 Виталия Винокурова

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "9689":

    Ако питаш мен - охрана съм. Някога бях в администрация във фирма, после на бензиностанция и така... Не съм мамина и татина, и ничия глезла. Харесва ми да работя. Чувствам се пълноценна☺жена...
  • 30 Не можем

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Виталия Винокурова":

    Ердо щяха да го убият, Русия го спаси. в Турция се наляха огромни инвестиции, западни като ранен член на НАТО. А и преди това англосакси Кипър гаранция, още има английски бази,, по-стратегическа е Турция на картата Проливи, САЩ и Британия флотове от Средиземно. С евразия, частност Китайски инвестиции, трябват сериозни Проекти. България нама подобни експерти. България е свикнала да консумира. Дори на ниво Дипломатически елит сме гола вода, в сравнение с Турция. За Китай да не говорим. Поставили сме се в позицията на пионки и липса на експертен потенциал, във всяка една област.

    Коментиран от #31

  • 31 Виталия Винокурова

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Не можем":

    Доста съм чела и се интересувам България да е достойна държава. Ще ви препоръчам нещо. Имало е премиер Георги Кьосеиванов. По негово време България е била много добре приета в Европа. Той е разработил икономически модел. Някъде из интернет ми попадна. Намерете го и го ползвайте. Успех!☺

    Коментиран от #35, #37, #41

  • 32 Бай Георги

    7 0 Отговор
    Ах Ванче.... Един път да ми паднеш и все за мен ще питаш...
  • 33 Реален

    8 0 Отговор
    Последно колко ще става
    1000 или 1840..
  • 34 Тая чорла кви пари взима в края намесеца

    8 1 Отговор
    Та през ден да ни казва това,което всички нормални и ненормални,го знаеме и виждаме?
  • 35 Мерси

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Виталия Винокурова":

    Лека!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Благодаря

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Виталия Винокурова":

    Да върна жеста. Глазев, струва ми се е интересен. И Дугин, разбира се, "Четвъртият Път", по-философски. Иначе Острецов, не е лош като идея, че науката е в основата на справедлив обществен строй, търсенето на конкретни решения и предизвикателства обединява хората.

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гошо

    8 1 Отговор
    "Минималната заплата трябва да стане между 840 и 1000 лева "
    Да но тогава и хляба ще е 5лв ,6лв ,а бензина 10лв или някой си мисли че няма да е така
  • 40 Виталия Винокурова

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Благодаря":

    Моля☺ Българската демокрация е "построена" върху 1 книга "Записки на следователя" от Лев Шайнин. Ако не сте я чел, горещо Ви я препоръчвам. Тя казва всичко, за който чете с вникване в съдържанието.
  • 41 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Виталия Винокурова":

    По негово време 35-40г Европа всъщност е Германия и точно благодарение на" неговото време " Богдан Филов ,пък въвежда купони

    Коментиран от #43

  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Фокус-мокус и хоп, 840-1000 ....
  • 43 Виталия Винокурова

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Гошо":

    По-насам е 1955, 1956, 1957 мисля че тия 3 години. Той е бил и кмет в Швейцария ! Сега направи аналог среща 16.06.2021 Байдън и Путин с Швейцария и последвалите събития. Политиката е сложна, но не и за мен. Не участвам, обаче я разбирам...
  • 44 Hoho Boho

    2 1 Отговор
    Стига с тези хрантутници от КТ "Подкрепа"!
  • 45 сравнение

    6 0 Отговор
    България от 1 април минимална заплата/час - 2.19 € ⚠️⚠️⚠️

    Германия минимална заплата/час - 12 € ⚠️⚠️⚠️

    Швейцария минимална заплата/час - 19 € ⚠️⚠️⚠️

    Българските работодатели са слаби и некадърни бизнесмени, те са безпардонто алчни и искат бързо да забогатеят на гърба на българските работници. А синдикатите, политиците и бизнеса са се сплели в едно престъпно корупционто цяло.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А как ти се струва...

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Това един работещ да взема почти 2,3пъти по-малко от един пенсионер с макс.пендия.,какъвто и да е пенсионер е ,работещият човек е нормално да взема повече от него независимо че е на Мин заплата.Ама някой пенсионер с тавана пенсия като ми каже ,,Ама аз съм се осигурявал на макс ,как да му повярвам като не е така ,а защо ли ,!?Ами защото едно време са го осигурявали държ предприятия ,а не че той се е осигурявал.Най справедлива е американската система,т.е.дават ти цялата заплата бруто и ако ти се свидят парите не даваш за пенсия и съответно накрая не получаваш пенсия,ако дадеш малко,ще вземеш малка пенс.,а тука ако беше така сега щеше да има много по малко хора с пенсии таван ,защото половината от тези,нямаше да искат да дадат за пенсия .Така че имало е огромна разлика осигуряването от държавн.предприятие .То те е осигурявало ,А НЕ ДА ВИКАТ АЗ СЪМ СЕ ОСИГУРЯВАЛ. В Бг както с думата ,,НАШИ И ВАШИ ,,Имало ги е ,има ги и винаги ще ги има ,така е и с другото за пенсиите т.е .,,НЕ е важно колко работиш ,а е важно къде си ,т.е.ако си
    на печелившо място може и да си от ,,нашите,,ще те осигуряват добре и ще вземеш хубава пенсия.Другият може да го отрепят от работа ,шефа му го осигурява на минимум ,ще духа супата с малка пенсия един ден ,,изобщо ако стигне до пенсия щот отрепан от работа.ЕЙ ЗАТОВА РАБОТЕЩИТЕ ХОРА НЯМАТ НИКАКЪВ СТИМУЛ ДА РАБОТЯТ.Трвбва се измисли механизъм да се дава по голяма заплата и пенсия на тези които истински допринасят.Пък то кво става.Мн
  • 48 После какво става.....

    4 0 Отговор
    Шефовете реват ,,Ами нямаме кадри ,,Ами как ще имате кадри ,искате кадри да ви работят за без пари и да ги осигурявате на минимум.То няма хора за работа вие кадри искате.Ето реалността :България 5,6млн население,от там 2,5млн.пенсионери ,1млннеграмотни цигани ,до тук станаха3,5млн,отделно военни,полиция общ.администрация .Като сложиш настрана децата на България ,скъпите ни политици партийки и движения .Другите крадци шефовете същите дето нямат кадри с нагласените роднини ,,наши и ваши ,, във фирмите им .Ами то не останаха хора дето да ви работят ,има няма там 500,600 000,дето едвам издържат на бремето от европейски цени ,и всеки момент могат да стегнат куфарите .Като един шеф ,вика ,,Ами сега ще ни работят украинци .Да,да украинците ще се избият за ,,Африканските ни заплати.Сестра ми като се върна за малко от една бедна европейска държава Португалия и се хвана за главата като видя високите цени в магазините ни ,в сравнение с тези там.Вика ми тука много зле работата.
  • 49 Беси

    1 0 Отговор
    Хората мизерстват с тези минимални заплати в др.държави с помощите се живее по добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове