Last news in Fakti

30 Март, 2022 07:11 1 422 13

Парламентът гледа Закона за здравето на първо четене

  • парламент-
  • закон за здравето-
  • първо четене

На вниманието на депутатите се предлагат и изменения в Закона за здравното осигуряване, които са внесени от Антон Тонев и група народни представители

Парламентът гледа Закона за здравето на първо четене - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще гледа Закона за здравето в началото на новата пленарна седмица. Законопроектът е внесен от Антон Тонев и група народни представители и ще бъде разгледан на първо четене, разказват от actualno.com.
Със закона се предлага да се създаде правна възможност след отпадане на извънредната епидемична обстановка, когато е необходимо, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област. Със законопроекта се правят промени в Закона за бюджета на НЗОК, с които се предлага да се удължи с три месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка, съществуващата възможност през 2022 г. Министерство на здравеопазването да субсидира лечебни заведения за болнична помощ за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ през периода на обявено извънредно положение.

Предложено е законопроектът да влезе в сила от 1 април 2022 г.

На вниманието на депутатите се предлагат и изменения в Закона за здравното осигуряване, които са внесени от Антон Тонев и група народни представители. Те ще бъдат разгледани на първо четене. Със Закона за здравното осигуряване се предлага изрично да се уреди здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила.
Седмицата си депутатите ще започнат с промени на първо гласуване в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

На първо четене парламентът ще разгледа и промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Със законопроекта се предлага въвеждане на уведомителен режим за случаите, в които се предвижда изграждане на енергийни обекти за производство на ел. енергия от възобновяеми източници за собствено потребление.

Депутатите ще разгледат още докладите за дейността на БАН и на Комисията за защита от дискриминация за 2020 г. и ще се занимаят с изменения в Закона за висшето образование на първо четене.

В петък ще се проведе редовен парламентарен контрол. Предвидено е и разискване със здравния министър проф. Асена Сербезова за политиката за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри, и за задържане на младите лекари и медицинските сестри в България. Дебатът е иницииран от ДПС.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    40 1 Отговор
    Антон Тонев, коремния хирург да си гледа хирургията!
    Това е проблема на България, че всеки е компетентен по неща от които си няма и понятие.
    Един касапин начело на НОЩ вече имахме, втори ще ми дойде в повече!
    Оставка на Кирчо и цялата му пасмина!
  • 3 Абе

    31 0 Отговор
    То здраве не ни остана от тия закони
  • 4 Изваждане на Болниците от Регистъра

    28 0 Отговор
    На Търговските дружества!! Търговци не лекуват хора, те гонят само Печалбата!! БЕЛАТА мафия е Яхнала бедния народ и му сваля по 3 кожи!! Политиците си оставиха Правителствена болница да работи за тях, Тихомълком!! За богатите има частни болници, Плашат си, неим е проблем!! Народа мре по Общински и държавни болници, те са по Зле от Клиники за животни в Белите държави по Света!! БЕЛАТА мафия Търгува с живота на обикновения Българин!! Докога, търговци мафиоти ще печелят милиони за сметка на нашето здраве, Докога??
  • 5 Плюс-минус

    13 0 Отговор
    Да не стане пак:
    ние си плащаме, вие - прибирате парите,
    5 ние пак си плащаме.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 химия бате бегай

    7 0 Отговор
    Събранието на другарите от ЦРУ, ще разглежда, как опитните Мишки да разнасят заразите с минимални разходи за американските данъкоплатци!
  • 8 Мамул

    12 0 Отговор
    Цялата власт се предоставя в ръцете на здравният министър, след като СЗО обяви измислена пандемия. Държавата ще се управлява с медицински фашизъм еднолично от здравен министър, който ще е подчинен на СЗО.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 факти

    5 0 Отговор
    Относно третия абзац от долу нагоре в статията да питам защо трябва да уведомявам някой че искам да си сложа в собствената си къща панели или перка за производството на ток за мои нужди без да продавам такъв? И като ги уведомя какво ще направят те? Ще ми го обложат с данък ли? Какво ги касае тях това, Че утре ще искат да уведомя че съм си купил панел за топла вода или камина с водна риза. Простотията продължава.
  • 11 XYZ

    2 3 Отговор
    Къде заметохте пак закона за съдебната власт???
  • 12 Щом тази

    6 0 Отговор
    Ще участва смятай.Знаеме нейните позиции.Тя може да е Сербезова но народа е по сербез вече писна ни от потъпкване на човешките права.Трябва да се осъдят всички които ни психасаха тези 2г.
  • 13 Oтвратен

    6 0 Отговор
    Ако го приемат това, мaмитo ни ще разкатаят тотално тия продажници
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол