Last news in Fakti

31 Март, 2022 17:25 2 866 32

Проф. Димитър Йончев: Толкова сме незначителни, а скачаме на коня

  • проф. димитър йончев-
  • война-
  • русия-
  • украйна

Той посочи, че вследствие на войната в следващите години ще трябва да позабравим лукса, в който сме живели, и да се ориентираме към по-разумно разходване на енергия и на средства

Проф. Димитър Йончев: Толкова сме незначителни, а скачаме на коня - 1

Българските политици, които решават дали България да изпрати оръжие на Украйна, трябва да подходят държавнически и над разделението в българското общество по темата. Това коментира проф. Димитър Йончев, експерт по сигурност и отбрана, пред Радио Фокус“.

„Ние някак си много юнашки скачаме на коня, вадим шашката, тук добрите, тук лошите – ама не е така, момчета“.

„Ние сме такава незначителна сила на цялата карта на света, че от нас най-многото, което може да се получи, да се иска, са някакви знаци. И ние охотно ги даваме тези знаци“, отбеляза експертът.

Проф. Димитър Йончев посочи, че вследствие на войната в следващите години ще трябва да позабравим лукса, в който сме живели, и да се ориентираме към по-разумно разходване на енергия и на средства.

„Ние от много силни енергопроизводители на Балканите полека-лека слизаме надолу, тъй като и атомните ни централи, и газта ни зависят от руските, в случая както и много други държави, почти цяла Европа. И затова политиката всъщност не е черно-бяла, това не могат да го разберат – не е въпрос да застанеш на една страна, да кажеш: „Тук са правите, тук са кривите“ – нещата са комплексни и е много хубаво да балансираш“, смята професорът.

Той посочи като пример действията на съседна Турция.

„Ето, каквото и да се говорим, къде се провеждат сега преговорите – в една страна-империя – Турция. От Корейската война насам не са се ангажирали сериозно. И въпреки всичките неприятности и напрежения, които имат със съседите си, успяват да бъдат балансирани. Да не мислим, че при тях няма напрежение, и при тях фундаментализмът не се изправя срещу секуларизма? Не, и там има напрежение. Но там има традиционно добра дипломация. Ние малко се объркахме отбеляза проф. Йончев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижда се

    71 8 Отговор
    Този е истински професор ,а не примат като ботокса !!!

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    3 37 Отговор
    Никъде не скачаш. Една булка сама ли скача у багажника, или я хвърлят като чувал с картофи? В миомента сме свидетели на харизването от страна на САЩ на окрадена България към Русия.

    Коментиран от #20

  • 3 Така е

    55 5 Отговор
    Видяхме, че подковават вола и ние дигнахме крак !!!
  • 4 Украйна

    6 39 Отговор
    Войната през очите на едно дете!

    Коментиран от #7

  • 5 ДА АГЕНДА 2030

    46 7 Отговор

    До коментар #1 от "вижда се":

    ТОЧНО ТОВА КАЗВА,НО ПУТИН НЕ КАЗВА ТОВА А ББЪЛГАРСКИТЕ СЛУГИ НА ГЛОБАЛИСТИ ИСКАТ ДА ЖИВЕЕМ ПО ТЯХНИТЕ ПРАВИЛА 3 ЧИФТА ГАЩИ НА ГОДИНА ,ДВЕ БЛУЗИ ДВА ПЪТИ КЪПАНЕ ЗА ПО 10 МИН.МАКСИМУМ НА СЕДМИЦА КОЛИ НЕЕЕ ВСИЧКО Е ИЗМИСЛЕНО ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ ВРАЖЕСКИЯ МАСОНСКИ САТАНИСТКИ СЪЮЗ.
  • 6 Аха

    30 1 Отговор
    То ще кажеш,че българинът се пука от лукс. Единствено държавните служители си позволяват туризъм и малко лукс.Останалите работят като работници на някой частник,който им подхвърля на месец 350,400 лева.Едвам си покриват с тия пари сметката за ток

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 !!!?

    13 23 Отговор
    От къде ги изравят такива рептили бе !? "Ние сме незначителни" !!! Ами като и незначителен скрий си в полога си и консумирай пенсииката !!!?

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Жалък си комуняго!

    6 15 Отговор
    По стар и утвърден обичай комунягите вменяват на българите колко са незначителни и как само трябва да се навеждат като безгръбначни същества и задължително да се уповават на "дедо им Иван", че видите ли без него сме за никъде. Бога ми тези са по-зловредни и от турски башибозук! Докато не излекуваме обществото си от комунисти и рускоподложни добро няма да видим.
  • 12 Гост

    17 4 Отговор
    Браво.Стига вече призиви за изпращане на оръжие.Най-бедни сме в целия европейски съюз!
  • 13 Хитлер

    24 4 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    С какво България е била значима в последните 30 години.Ние нямаме нито армия нито икономика.Пий си хапчетата навреме.Професора е прав : Хуманитарна помощ ДА, оръжия НЕ.

    Коментиран от #15

  • 14 Ти да видиш

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Аха":

    Имаш ли представа "350,400 лева" какво точно значи?
  • 15 Айде бе

    1 18 Отговор

    До коментар #13 от "Хитлер":

    След като "нямаме икономика", а БВП е много пъти по-голям от този на НРБ, а външният дълг е един от най-ниските в ЕС и се явява процент от БВП, а не съизмерим с него, както беше при комунетата, тогава за каква икономика от Живковата диктатура редовно плачете? Леле ако само за миг осъзнаете какво бреме сте ни и имате поне малко съвест ще направите единственото полезно нещо със себе си. Сети се какво?

    Коментиран от #16, #25

  • 16 Хитлер

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    Нисък дълг.За това всяка година се теглят по няколко милиарда.Първо малко ще ти обесня за времето на комунизма(след 2 рата световна война) сам се сети в какво положение е била България,в същото в което ще е и Украйна след като свърши войната там.По времето на социализма се е развивала икономика нали трябват пари за тази цел.Сега сме 30 години демокрация и живеем като мишки.Последни по всички показатели ОТ - ДО.

    Коментиран от #17

  • 17 Стига глупави опорки

    1 12 Отговор

    До коментар #16 от "Хитлер":

    Последни сме по много, а не по всички показатели единствено и само за това, че за разлика от Чехия, Полша и Унгария не се изчистихме от комунизъм и руско влияние. Точно тези са двете причини заради които нещата в България не вървят. Ако искаш да разбереш какво представляваше НРБ отиди в Сев. Корея, за да добиеш поне някаква представа, а не ми цитирай опорки. Вкарайте си го в главите най-накрай, че колкото е по-силно руското влияние в една държава толкова по-зле е тя.

    Коментиран от #26

  • 18 Иванушка 🇷🇺

    8 0 Отговор
    "Правило едно — Не се тревожи за дреболии. Правило две — Всички неща са дреболии "/ Ницше "Човек трябва да може да заколи и одере овен. Разбрах, че подобно умение в живота може да ми бъде жизнено необходимо. И не защото съм Тувинец, а защото мъжът трябва да може да го прави."/ Шойгу📝 "Човек трябва да може да открадне кола! Може да му се наложи да лежи в Чешки затвор за автоджамбазтво, но народът ще го направи герой."/ Бойко Борисов "Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата."/ Ботев
  • 19 Мда

    4 1 Отговор
    Браво на професора
  • 20 Посетител

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    При положение че влиянието на Щатите все повече се увеличава у нас, не виждам да ни харизват на Русия, честно! Би ли се изяснил?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Червен смешко

    1 3 Отговор
    Абе дъртьо Уж сме незначителни а ни сравняваш с огромна държава като Турция
  • 23 Pilot

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Я виж ти , значи мнението на професота не струва, защото е завършил в Русия ! Само да те питам германците и те ли са завършили там, че и те искат газ от Русия, а бедна България трябва да обслужва интересите на САЩ и хората да мизерстват !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 М3 голд

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    "Революцията" завари България с осем милиарда долара външен дълг. Около три милиарда от него бяха разход за покупка на зърно следствие на незапомнената суша в края на осемдесетте години. Колко е сега външния ни дълг, моля? А колко изтегли ББ, докато със СИК управлява България? А сегашните как теглят, а? Тихомълком. А във временното правителство отчитаха милиарди излишъци. Къде отидоха, изведнъж се стопиха. И не ми говори за БВП в страна, в която е разбита икономиката, производството е несравнимо спрямо онова от преди 33 години, с изкуствени отчети и нагласени баланси. Добре, че е земята да ни храни, въпреки намесата на Жельо Желев.

    Коментиран от #29

  • 26 М3 голд

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Стига глупави опорки":

    Не те зная на колко години си и така нахъсани пишеш за неща, които не познаваш. Напиши в " ю туб" ДЗУ и виж няколко филма. От преди 1989 г. Това беше в България, и не само това. Имахме и тежка и лека промишленост. Произвеждахме от стомана до платове. Въпреки руското влияние?! Къде са консервните предприятия, с износ основно в СССР? Разтурихме селското стопанство и зеленчукопроизводството, а заводите на скрап. Не ни трябва руския пазар. А и по лесно е да внасяш домати, отколкото да произвеждаш и изнасяш. Сега всичко внасяме и се гордееш с американското влияние. Онези страни дръпнаха, защото работят национално ориентирано от можещи хора и без кражбите - преки и косвени. И не позволиха да се разрушат предприятията, а машини и съоръжения да се продадат за скрап. Виж Орбан - близък с Путин, а е десен политик. Виж политиката му като държавник. На светлинни години от тази на българските политици - министър председатели. Включително и последния.
    Грешни са ти критериите и изводите.

    Коментиран от #27, #30, #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Още едно мнение

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "М3 голд":

    Колелото на Историята се върти напред и никой не може да го върне.ВИЕ СЪЩО!!

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Още едно мнение":

    За нас българите се върти назад.Вече 33г.
  • 32 Колко типично!

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "М3 голд":

    Не знаеш на колко години съм, ала удобно си измисляш, че не познавам нещата, за които пиша. Колко типично! Много добре знам какво имахме, и какво нямахме. Толкова много имахме, че от пирончетата за прозорци до за каквото се сетиш ти трябваха "връзки", за да се "уредиш" с него. Всъщност именно в тези времена се създадоха цели поколения потънали до уши в корупция, от които си патим и до днес. Дядо ми работеше в "Дунавия" та много добре знам и какво се консервираше. И народа тогава го знаеше та наричаше консервите "русенско развалено" или "лапни-гръмни". В "Плод и зеленчук" освен полуферментирали подобия на плодове накацани от мушички и скапани зеленчуци друго нямаше. Хубави домати имаше само от двора на баба и дядо или от някой "омразен частник" на пазара. А днес научаваме, че още тогава са ни тъпкали с генномодифицирани продукти. Селското стопанство в НРБ изначално беше сбъркано поради простата причина, че истинските стопани на земята бяха обрани, избити или прогонени от селата, а комунистическите мързеливци и негодници се разпореждаха със заграбените им имотите. Не някой друг, а самите комунисти в докладите си констатират за разрухата, до която са довели България. Чети бе! Ако си имал възможност до пътуваш до СССР значи знаеш, че там българските продукти по цени на дребно бяха в пъти по-ниски от тези в България, а руснаците пък ни доставяха петрол и газ на цени в пъти по-високи от международните. За такива, като тебе ми е все едно, но съм бесен, че до гро
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове