Last news in Fakti

31 Март, 2022 17:49, обновена 31 Март, 2022 18:15 1 819 29

Димитър Иванов: Служебните правителства на Румен Радев проспаха инфлацията

  • димитър иванов-
  • инфлация-
  • икономика

И това е тяхната макроикономическа грешка

Димитър Иванов: Служебните правителства на Румен Радев проспаха инфлацията - 1
Снимка: бТВ

Войната означава инфлация. С тревога гледам накъде върви света. едва излязохме от ковид и сега влизаме в друга криза. И санкциите, наложени на Русия ще имат обратно въздействие върху цялата глобална икономика.

Това каза в "Лице в лице" по бТВ икономистът проф. Димитър Иванов. Инфлацията тръгна от 2021 година. Но две служебни правителства упорито не искаха да признаят инфлацията.

В средната прогноза, върху която стъпва бюджет 2022, се казва ,че инфлацията ще намалее до 2,2 процента. Второто гласуване на бюджета бе в първия ден на войната.

Няма как да не виждате инфлацията и да не се се забелязва, че има геополитическо напрежение. нашите управници не успяха да видят това. И това е тяхната макроикономическа грешка.

Да отпуснем педала на газта. Ще се върви към повишаване на лихвени проценти. Ще трябва да се стегнат коланите. Инфлацията ще е две-три-четири години. Ние закъсняваме, пазарите бягат напред, но ние не го усещаме.

По думите му, санкциите, които бяха наложени на Русия, ще имат комплексно дълбоко обратно въздействие върху цялата глобална икономика.

„Инфлацията у нас тръгна нагоре преди войната, още 2020 -2021 г., но две служебни правителства и едно редовното след това упорито не искаха да забележат идващата инфлация%“, отбеляза икономистът.

Той обясни, че целият свят е влязъл в инфлация заради блокирани доставки на суровини, на материали, заради предишни търговски санкции между Китай и САЩ, заради геополитическо напрежение далеч не само между Украйна и Русия, а между Иран и САЩ, между Китай и Тайван.

Според проф. Димитър Иванов бюджетът на страната ни е пълен с проинфлационни политики. „Бюджетът ни представлява сбор от социални реверанси. Целият бюджет представлява една политика, насочена не към битка в идващия антиинфлационен цикъл, а е насочен към електорален цикъл - да се усмихнем на избирателите да покажем колко сме добри да реализираме някои от социалните си обещания“, каза той.

„Инфлацията изяжда тези придобивки, които им бяха дадени и ще ги изяде многократно. Трябва да се съсредоточим върху политики, които са антиинфлационни. Например да отпуснем да пуснем педала на газта - не да наливаме пари, не да увеличаваме ликвидността в момента, а обратно“, смята проф. Димитър Иванов.

„В момента се върви към повишаване на лихвени проценти, които ще се стовари много лошо върху домакинства, върху фирми и върху хора, които имат кредити, но заедно с това ще трябва да се стегнат и коланите“, заяви той.

По думите му инфлацията няма да продължи няколко месеца, а две, три или четири години и вероятно влизаме в инфлационен шок, като средно годишно инфлацията ще е 6,5% - 7%.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужасен

    17 6 Отговор
    3200 професора в държава с 5 мил. население , а в Германия има 2000хиляди при население 65 мил.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 ПРОСПАХА

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "ужасен":

    ТЕ Я ПРЕДИЗВИКАХА НЕ СА Я ПРОСПИВАЛИ!
  • 3 АЙДЕ БЕ

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "ужасен":

    ТОВА ДОКАЗВА ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА УМОВЕ И УЧИХА БЕЗПЛАТНО ПО ВРЕМЕТО НА ДР.ТОДОР ЖИВКОВ !
  • 4 Руски разведчик, който дълги години

    13 8 Отговор
    чака във Великобритания да му се отвори парашута и да стане примиер или финансов министър. Уви, одъртя, но не се отказва. Чухте ли го как говори срещу долара, а учи сигурно децата в Англия на други неща, а не на тези, които дрънка по нашите медии. Тези идиоти наистина са "На всеки километър"!
  • 5 Страничен

    19 3 Отговор
    Е господина ви го каза те а тет на сбърканите тукашни соросидчета и промити мозъчета ,че идва глад и студ за европа .Време е да се осъзнаете и да разберете ,че след войната света ще е съвсем друг ,а тази седмица един много известен западен анализатор каза ,че глобализма умря и е време да не се гали народа по главата и че нищо лошо не предстои зашото това е най голямата измама
  • 6 АБВ

    16 9 Отговор
    Тези правителства всички до един са за строг тъмничен затвор барабар с Пуча Радев
  • 7 Не го знам какъв е,амааа....

    21 3 Отговор
    Без да искам го гледах по бтв до като хапвам.Тоя такива ужасяващи истини наговори ,че на ония очилат макак водещата и замръзна усмивката.И накрая завърши с един цитат от 1919 година който звучи едно към едно с днешната ситуация.
  • 8 Чеп

    7 5 Отговор
    Истината боли кукло.Но нищо разтвори по-широко,че РУССКИЕ ИДУТ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този другар прогнозира края на долара,

    5 9 Отговор
    а е икономист в Англия. Едва 59% от световните финансови операции бил с долари. Каква е разликата между този "полезен идиот" и войнстващия путинист паравоенния ръководител измислен командир Русев. Последният
    снява, че светът се управлява от психопати и сатанисти, които целят унищожението му. Той внушава на българите, че съвсем скоро доларът ще се срине и ще престане да бъде световна валута. Еврото според него съвсем ще изчезне, защото идва ред на рублата да заеме достойното си място на световната финансова сцена. Новата рубла щяла да бъде обезпечена със злато, а в Русев дори бил виждал проекта за нея и знаел как ще изглежда.

    Коментиран от #17, #23, #24

  • 11 А ти бе професоре

    5 5 Отговор
    Не я ли проспа първи?
  • 12 ВДПЕ

    11 2 Отговор
    Заради некадърници европейска България - налисме в ЕС е от криза в криза и все някой друг и виновен или предишните правителства или Русия, или руските шпиони.Този професор прави много истински анализи и прогнози но никой не го чува .Служебните правителства на Радев работеха за себе си за спечелване на президентските избори и посоченото сега правителство, не за народа.
  • 13 Отговарящ

    15 2 Отговор
    Нали служебните правителства работеха само с една цел - да манипулират изборите. Резултатите вече са налице. Да не съм чул някой да се оплаква от нещо!
  • 14 Еми

    14 3 Отговор
    Той просто кирю скоро ще навърти 6 месеца нищонеправене
  • 15 ЕС - EU

    12 3 Отговор
    Никаква €врозона, напред към РУБЛОЗОНАТА !!!
  • 16 TATAPA

    13 1 Отговор
    Какви ги приказвате. Гумен гадев нали за това сложи ХАРВАРДЦИ за ДА ИЗПРАВЯТ България. Стана не Промяна а Премяна.По некадърни исмотани управници не съм си представял А Румен Радеж трябва да ....плати за всичко с главата си(кухата манерка)
  • 17 Дис из джъст а бигининг

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Този другар прогнозира края на долара,":

    Казва ти от 80 на 59 процента и това без да е пукнала пушка само до сега.
  • 18 Някой

    6 5 Отговор
    "Димитър Христов Иванов е бивш офицер от Държавна сигурност с прякор „Митьо Гестапото“. След промените става предприемач, журналист, историк, професор в УниБИТ, колекционер и общественик." Този е един от "архитектите на прехода"

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Баце

    12 0 Отговор
    Нищо не проспаха, а тотално се ВЪЗПОЛЗВАХА от нея!
    По народно му:
    "Риба се лови в мътни води." - после кой от къде е, а народа пак прецакан и всичко под благия поглед на ес и уса.
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    как 3200 те са над 20000хиляди.Същото ,като генералите.Смехурко 3200????
  • 22 ала бала

    7 6 Отговор
    Този е руски агент,личи му от 5 преки. Каже ли ти някой,че санциите срщу Русия нямат полза, знай че е руски агент.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ала бала

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Този другар прогнозира края на долара,":

    Този едната му грешка,която го издава,че е пълно с негови интервюта по разни про-руски сайтове като поглед инфо и други инфо, видиш ли сайт да завършва на инфо или еу, оглеждай се за проруска хибридна пропаганда. Второ,някой убеждава ли обществото,че не трябва да има санкции срещу Русия или казва,че те са вредни за ЕС,а не споменава ефектите на санциите върху Русия или омаловажава техния ефект, означава,че той води пропутинска, платена, хибридна война срещу ЕС и срещу България. Каквото правят и троловете в този форум, които са индиректно платени от руски организации.
  • 25 ХАН КРУМ

    5 0 Отговор
    ГЛЕДАХ ПРЕДАВАНЕТО.ПОДОБНА ГЛУПОСТ КАКВАТО Е НАПИСАНА В ЗАГЛАВИЕТО ОТ ПРОФ . ИВАНОВ НЕ Е ИЗКАЗАНА. ЩО ЗА МАНИПУЛАТОР СИ МАРИЙЧЕ?ОБВИНЕНИЯТА МУ БЯХА КЪМ АСЕН ВАСИЛЕВ ЗА ДОКЛАДА МУ ОТ ЯНУАРИ 2022Г И КЪМ БНБ , КАКТО И ЧЕ БЮДЖЕТА Е ПРИЕТ В ПЪРВИЯ ДЕН НА КОНФЛИКТА В УКРАЙНА,БЕЗ ДА Е ОТЧЕТЕНО ,ЧЕ ЩЕ ТОВА ЩЕ ВЛИЯЕ СИЛНО НА ИНФЛАЦИЯТА.. ГЛЕДАЙ ПРЕДАВАНЕТО ОЩЕ ВЕДНАЖ. НЕ МАНИПУЛИРАЙ!
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор
    Щатите имат брутен вътрешен Продукт около 20 ТРИЛИОНА $$$ .......И Вие предвиждате $$$$$$да рухне???Или сте луди или това...Егото ви е гоуемоо...Приличате ми на улави!!!
  • 27 Вие сте бунаци

    3 2 Отговор
    Този, не го знам по какво е професор ,но от 30 г плещи наукоподобни мисли по телевизията.
  • 28 Тъжно

    0 0 Отговор
    Този екзистенциален минимум,
    който се дава на служебното,едва
    ли е да оправи инфлацията,да речем,
    да махне Гешев,да плати външните
    дългове,да повиши пенсии и заплати
    да открие реални работни места,да
    построи аецовете,магистралите,
    намали винетки,изплати заемите,
    въведе часова ставка,повиши
    детските,утрепе ковида и...
    Явно целта не е е какво казва,а
    какво ни причинява и отклонява
    от относителната реалност.
    Захванал е Е-Фира .Джибре сър.
  • 29 безпристрастно

    1 0 Отговор
    мите спри плюенето намери си ново момиче да те успокоява под масата като станислава
    тоя ДС доносник не го ли е срам да оплюва по-доблестните хора от него
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове