Last news in Fakti

1 Април, 2022 19:07 3 254 37

Кирил Петков: Правим нова проверка на Gemcorp

  • кирил петков-
  • gemcorp-
  • данс

ДАНС ще провери има ли контрол над хранителния внос от Турция, запазваме въглищните централи

Кирил Петков: Правим нова проверка на Gemcorp - 1
Снимка: БГНЕС

Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея, като няма да се допуснат съмнителни капитали у нас. Това обяви в интервю за bTV министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало „меморандум с неясни фирми за милиарди“. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси в по-ранен период.

Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация и обяви, че „тези факти ще ни накарат да направим много внимателна проверка, защото нашата беше на база на сегашното състояние“.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви министър-председателят.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но вчера от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

„Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия“, коментира Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

Премиерът подчерта, че е подписано "общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: "Те просто казаха "Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен идва у нас другата седмица, за да бъде официално подписан българският План за възстановяване.

„Тя застана още в последната ни среща и каза „Технически всичко сме завършили по Плана“, а сега ще дойде да направи формално подписване на Плана. Нищо няма да се променя, а българите могат да са спокойни, че усвояванията на средствата ще бъдат започнати веднага след това“, посочи Петков.

Той подчерта, че направените от правителството промени са дали възможност електроцентралите на въглища да продължат да работят и освен това авангардни технологии като батериите ще влязат в електропреносната мрежа.

Премиерът днес посети българо-турската граница за инспекция на лабораториите към БАБХ. „Установихме дейности несвойствени и недобре изпълнени“, призна той.

По думите му в помещението за инспекция на животни нямало никакви следи да е използвано по предназначение, а в хладилника на това за месни продукти намерили… цитрусови плодове.

„Много странни неща видях като контрол и управление. Разпоредих още днес ДАНС да се запознае с този въпрос (…) Не можах да чуя добри обяснения“, коментира премиерът.

И беше категоричен – ако искаме истинска протекция на българските производители, пунктовете за внос трябва да бъдат изрядни, а не през границата да се допуска всичко.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Баце

    13 2 Отговор
    и всеки ден лично на грин-дер.
  • 5 АнтиГост

    18 7 Отговор
    Кире, ако България стане перачница на руснаците ти си пътник.

    Коментиран от #8

  • 6 Последния Софиянец

    20 6 Отговор
    Пълно затъмнение за нахлуването в Министерския съвет от протеста.

    Коментиран от #17

  • 7 адаша

    15 0 Отговор
    Пазара в Одрин ще запустее...
  • 8 Баце

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "АнтиГост":

    Щом става дума за кинти "пътници" НЯ-МА, справка последните 32 години, а пък за "Масовата приватизация" не ми се и говори.
  • 9 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    18 7 Отговор
    Оставка бе нещастник!
  • 10 Никола Гешев

    11 0 Отговор
    Май ще бутаме граничнив бизнес на наследника на гръцкият комунист - Таки (Христофорос Аманитидис). Ще му оставим само търговията с брашно( бело)!
  • 11 ГРОБ

    16 6 Отговор
    Лъжльото е велик!
  • 12 Гггг

    9 1 Отговор
    "Той подчерта, че направените от правителството промени са дали възможност електроцентралите на въглища да продължат да работят и освен това авангардни технологии като батериите ще влязат в електропреносната мрежа." Значи всички ше платим една иновативна кражба с тия батерии през таксата във фактурите за пренос на ел. Енергия. Да не говорим за въглищните централи да не спряха да замърсяват!

    Коментиран от #25

  • 13 кире не пасваш на тая длъжност

    13 3 Отговор
    Праиш , що праиш , бегаш от парламентарен котрол , те това праиш . Тоя номер го учихме заедно с Буцито. Другото дето вече реално го праиш е да праиш що ти се каже от американското посолство , както и сам си го заявил.
  • 14 Жоро

    9 1 Отговор
    Тука става въпрос за много повече от 1млрд инвестиция. Част е от грандиозен проект в сферата на енергетиката, без участие на държавата с кой знае колко пари. Който кряска е зависим от Путин. Борбата е за енергийна стабилност и независимост.
  • 15 дядото

    14 1 Отговор
    кирчо,не знам дали забелязваш,но ставаш по-досадно копие на б.б.и те питам.фирма или държава желае да инвестира у нас 1 милиард щ.д.и ти наглецо няма да го допуснеш.ако и тези които те насадиха за управник предлагат толкова-да дойдат те.да ама не.бързай да си ходиш.следващите топки може да нямат сняг,а само камъни
  • 16 Киро ами на

    8 2 Отговор
    дънди пресъш бандит КОГА ?
  • 17 Питам те

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ти нали довечера беше с Кикито, дб, мая, с кой ли не? Какво става с Кики 😉😉😉😅😅😅
  • 18 да питам

    7 1 Отговор
    Кой ще я направи пробитите ДАНС и прокуратура ли?
  • 19 ПРОВЕРКИ СЕ ПРАВЯТ ПРЕДИ ДА..

    12 2 Отговор
    ПОДПИШЕШ МЕМОРАНДУМА, БЕ НЕГРАМОТНИКО КАНАДСКИ.
    ОСТАВКА
  • 20 Антигербер

    3 12 Отговор
    Много реват гербавите, мачкай ги Кирчо!
  • 21 Оставка!

    11 2 Отговор
    Оставка веднага!!!
  • 22 егати

    11 2 Отговор
    Съвсем честно нищо против индивида на снимката нямам,но никога не съм виждал толкова неадекватно и неориентирано и тотално изгърмяло същество.Ама никога:)
  • 23 Опонент

    10 2 Отговор
    ✔Кирил Петков: Правим нова проверка на Gemcorp✔
    Проверка на ПРОВЕРКАТА (звучи познато)!😜
  • 24 Абе я

    11 2 Отговор
    Сгъвай цирка бе пeдpаc сбъркан!
  • 25 А от къде

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гггг":

    Той бе абдал?
  • 26 ХА ХА ХА

    12 2 Отговор
    АБЕ КИРО , НА ТАЯ ТВОЯ ПРОВЕРКА , ЗНАЕШ ЛИ КАК И СЕ КАЗВА ????? СЕТИЛА СЕ МАРА .....ДА СЕ ПОБАРА ! ВСИЧКАТА ТИ РАБОТА КОЯТО СИ НАПРАВИЛ ДО СЕГА ТУК ВЪВ БЪЛГАРИЯ , КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ СТАРТА ТИ КАТО МИНИСТЪР ВЪВ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РАДЕВ , ДО СЕГА .......Е ВСЕ ТАКАВА !!

    Коментиран от #28

  • 27 Селяк

    7 1 Отговор
    ХариКиро: "пунктовете за внос трябва да бъдат изрядни, а не през границата да се допуска всичко.", ами защо тези помещения не са пълни с животните на украинците, всеки е пуснат с котки и кучета, които не са поставени под карантина за 6 месеца!! А той тръгнал да оглежда хладилниците на БАБХ по граничните пунктове... ББ Номер 2... ОСТАВКА.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Стим и гледаме, смешко

    5 1 Отговор
    Много си зле. Просто момче, само ни е интересно как ще избягате, след кенефа, който сътворихте.
  • 30 Гост от Силистра

    2 0 Отговор
    Прави , че като гледам така , интереса към теб и твоите офсе е нула ...човеко, изморихме се от години борим мутрите , а ти просто обърка всичко , неадекватни сте !
  • 31 Тия проверки

    5 0 Отговор
    Не трябва ли да са преди да се бие барабана за свръхинвестиции и разни подобни? Добре че са разследващите журналисти, че иначе трябваше да се благодари на опозицията
  • 32 Я ПОВТОРНО ДА ПРОВЕРИШ НЕКАДЪРЧО КЪДЕ Е

    3 0 Отговор
    ОЛИОТО ДЕТО ЩЕШЕ ДА ЗАЛЕЕ БЪЛГАРИЯ И ПРОВАРИ ЦЕНАТА ОТ 8 ЛЕВА ЗА ЛИТЪР СПЕКУЛА ЛИ Е ИЛИ ... ДА ?
  • 33 КОГА ЩЕ ВКАРАШ БОЙКО В ЗАТВОРА БЕ БОКЛУК

    2 1 Отговор
    .................................
  • 34 Иновативна Корупция

    3 0 Отговор
    Защо се прави проверка на сделка за 1 милиард, СЛЕД сделката? Дали не е новаторски начин да "борим корупцията", който само в Харвард го знаят?
  • 35 ПП = Пълен Провал

    7 0 Отговор
    За пореден път простият Български народ избра пълни некадърници, понеже били "млади и красиви" и "от Харвард". Резултатът е пълна съсипия!

    Коментиран от #37

  • 36 hahaha

    1 0 Отговор
    Урсула идва да подпише плана в България на 8 април, след което започваме да "усвояваме" парите на 9 април .....
  • 37 Някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "ПП = Пълен Провал":

    Не си прав!! За "младитИ и красивитИ гласуваха около половин милион "българи", НО оня пенсионирания бивш летец, на Деса учебната мъжа и ги брои три..ТРИ пъти със машини, без машини...и със хартиени бюлетини! Иначе всички руски шпиони,и национални предатели начело със него влизаха там където им е мястото в затвора!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове