Last news in Fakti

5 Април, 2022 11:50 3 521 46

Заведенията отново скочиха на властите

  • заведения-
  • криза-
  • мерки

Наясно сме, че кризите, ударили човечеството са глобални, но с очите си виждаме как българското правителство и парламент не правят абсолютно НИЩО за поне частичното им овладяване у нас

Заведенията отново скочиха на властите - 1
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своето силно притеснение от факта, че дневният ред на правителството и парламента сериозно се разминава с проблемите, пред които е изправен българският бизнес.

Ние ясно съзнаваме, че на километри от границите ни се води война и изразяваме своята съпричастност към всички, засегнати от нея, без значение от националността им. Съгласни сме, че те трябва да получат подкрепа и много наши членове се включват с такава според възможностите си. Но недоумяваме защо на произвола на съдбата са оставени хиляди български предприемачи и стотици хиляди техни служители.

Наясно сме, че кризите, ударили човечеството са глобални, но с очите си виждаме как българското правителство и парламент не правят абсолютно НИЩО за поне частичното им овладяване у нас. И виждаме как в останалата част от Европа това не е така. Тече единствено разправия да тръгне ли на някъде българското оръжие, кой кого да надцака за някой важен пост или в чий политически интерес да се извърши т.нар. съдебна реформа. Безспорно важни теми, но настояваме оцеляването на българския бизнес и българските граждани да бъде основен приоритет за държавата.

Свидетели сме на чутовна инфлация. Ужасяващи цени на ток, газ, горива. Галопиращи цени на всичко. Липса на каквато и да е предвидимост по отношение дори на утрешния ден.

Оборотите ни спадат драстично и често работим дори на загуба, но не можем да си позволим цените в заведенията ни да се вдигат с темпото, с което растат тези в магазините и на борсата, защото покупателната способност на клиентите ни намалява от час на час.

Служителите ни, които също са част от икономиката, настояват за повишение на заплатите, защото не издържат на инфлационното темпо. И са прави!

Разходите ни са по три, приходите ни – на минус! И това важи не само за нашия сектор, а за почти целия български бизнес.

Настояваме държавата да влезе във функцията си и да направи всичко възможно за овладяване на кризите и адекватна подкрепа за най-засегнатите от тях. А не да ни преследва като престъпници и да изменя правилата в движение, за да попълва финансовите си дупки с връщането на вече получената от бизнеса подкрепа.

Постепенно изчезнаха всички икономически мерки с мотива, че вече COVID-19 няма. За спасение от новите кризи не се говори. Имитират се компенсации за тока, които са крайно недостатъчни и въпреки които сметките ни са минимум два пъти по-високи в сравнение с миналогодишните.

Уважаеми госпожи и господа управляващи,

Вземете се в ръце и работете за България и гражданите й! От нашето оцеляване, зависи и вашето!


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОПА

    89 0 Отговор
    Заведенията са пукат по шевовете пък само за пари плачат Не ги ли е срам
  • 2 ФРИЗЙОР

    50 1 Отговор
    Този Халилбегович е стар клиент - подстригва се 2 пъти за 3 гоини, но при мен не е идвал от времето преди КОВИД-19. Броя на измиването на косата му е равен на броя на подстригванията.
  • 3 Буко Баламата

    52 1 Отговор
    Абе това Бойко ли го е писал?
  • 4 Тоя

    71 2 Отговор
    нелицеприятния пак се появи поръчково ! От де накъде държавата ще се занимава с бизнеса ти , бе ? Като не ти харесва , преориентирай се и толкова!
  • 5 ддд

    64 1 Отговор
    Хареса ви да ви дават парички и нищо да не правите. Сега няма мерки и пак плачат за помощи.
  • 6 А га яди кюфтетата ни рива, а?

    62 0 Отговор
    Айде фалирай. Няма да ти ходя в гадните заведения.
    Като станете по-малко ще станете по-търсение и така.
    Махай се, къш, кърлеж такъв.

    Коментиран от #18

  • 7 панагюрец

    50 2 Отговор
    Тия срам нямат! Вдигат цените, ограбват хората и предлагат някакво качество и държавата да им плаща заплатите! Тоя човекоподобен идиот, подкрапян от продажните медии, продължава да провежда антиправителствена пропаганда!
  • 8 емигрант

    37 1 Отговор
    Ха ха ха тези още живеят в комунизъм !? Гледайте си бизнесът и оставете политиката бе химици на напитки ! Като не се справяте с бизнесът си затваряте, продавате или го отдавате под наем, и си търсите друго место за работа, беше времето преди 35 г. когато държавата подпомагаше нерентабилните отрасли, това време мина, вземахте хляба си в ръцете, сега искате пак ли държавата да ви го осигурява ? А може би Тиквата ви плаща за да ревете и протестирате измамници на питиета, храни и легла !
  • 9 Георги

    50 0 Отговор
    Крайно време е ресторантьорите да разберат, че техният бизнес не е жизненоважен, нито пък е необходим толкова голям брой заведения, за да им е длъжен някой да ги подпомага, като нямат работа. Да, инфлацията е голяма, да хората нямат пари. И в това трудно за икономиката положение е напълно естествено хората да ходят по-малко по заведения. Отделно, извънредната епидемична обстановка приключи, ако Алибегов още не е разбрал и всички мерки покрай нея отпаднаха. И сега съвсем няма никаква причина държавата да ви помага. Всички имаме нужда от пари, не сте само вие. Като не върви даден бизнес, се преориентираш. Не може да правиш нещо по един и същи начин и да чакаш различен резултат! Аман от хрантутници!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БЪЛГАРЧЕ

    27 2 Отговор
    ГЕРБЕРАСТ нещастен.
  • 13 бате ви бойко

    24 0 Отговор
    али бека ми пак реве за пари че промяната не дава за кръчми и нероднини
  • 14 Верно ли

    31 0 Отговор
    Оф, тоя па! На всяка манджа - мерудия! Скоро ще иска сигурно държавата да им кара клиенти под строй!
  • 15 Майна

    28 0 Отговор
    Вземете се занимавайте с нещо друго ! Икономиката не е само ресторанти и хотели . В Пловдив на всеки метър ресторант а хотелите никнат като гъби !
  • 16 Ами

    28 0 Отговор
    Няма как да ви са пълни заведенията...народа е толкова беден,че не може да си позволи една паста да си купи.
  • 17 емигрант

    29 2 Отговор
    Всички медии трябва да игнорират тези скимтящи примати и като никой не им обръща внимание сами ще се върнат на местата си и няма повече да си и помислят да квичат на улицата ! Дали има в България умни и разсъдливи ресторантьори или всички са тип "Тиква" - прости бандюги ?
  • 18 2020

    26 1 Отговор

    До коментар #6 от "А га яди кюфтетата ни рива, а?":

    НИКОЙ ДА НЕ ХОДИ В ЗАВЕДЕНИЯТА НА ТОЗИ РОШЛЬО!
  • 19 Един от народа

    25 1 Отговор
    Като не ти харесва да те удря ЧЕКМЕДЖЕ в корема, /нещо, което САМ си си ИЗБРАЛ, /часник си/, ЕЛА, бачкай в строителството - СВОБОДНИ ЛОПАТИ - БОЛ.!!!

    НЕНАЯДОХТЕ СЕ.!!!
  • 20 Значи

    23 1 Отговор
    Мазният Алибег да бъде така добър, да почне да си плаща 20 процента дедесе, като всички други. Ковида мина, приятеля му Бочко е аут, така че да си свива перките...
  • 21 Пенди

    17 2 Отговор
    Абе, бай маймун? Вземи се скрий някъде! Да кажем на първо четене при другия маймун от Банкя!
  • 22 история бг

    19 2 Отговор
    тоя папур е симпатизант на буда-тиквата и саботира това правителство,което си е за предпочитане пред граб-гроб-герб правителство!
  • 23 Дани

    14 0 Отговор
    АлиБегов Али ли си какъв си че ревеш само за пари от държавата ти си подлога на тиквата сега и да ревиш и да подстрекаваш и да всяваш смут все е тая честните и работливи и можещи си изкарват парите с честен труд и не висят като теб и една шепа около теб по улиците и в студиата а стигат вече облагите време е с труда да си изкарваш труда г.н.АЛИБЕЖКОВ или там както се казваш
  • 24 W 124

    20 0 Отговор
    Не е приемливо да ни занимавате с кръчмари, когато Европа се е подпалила. Все още има хора, кото искат едновременно благинките на социализЪма и хубавите неща на капитализЪма. Ами демокрация значи капитализъм. Нормално е да фалират компании, а на тяхно място да идват нови. Няма нищо драматично. А този ако фалира, ще има време да отиде на турската баня, там има и теляци. Аха сетих се, то сега няма турска баня.
  • 25 Дичо

    15 0 Отговор
    Не е ли по-добре, вместо държавата/бюджета т.е. ние, да подпомага различни бизнеси, да подпомага всеки отделен работещ гражданин. А пък ние сами да преценим с тези допълнителни пари кого да подкрепим. Може да отидем на ресторант, фризьор, спа, може да си сменим плочките в банята и т.н.
  • 26 Факт

    15 1 Отговор
    Този примат е слуга на ББ.
  • 27 мой

    13 2 Отговор
    По команда от герб Алиагджабегович скача срещу правителството. Докато упрвляваше шайката едва организираха един протест... ама с болка в сърцето.
  • 28 натъкмистик

    14 0 Отговор
    Наглост и простащина блика от тези уроци на търговията ! Хотелиерите ревнаха за повече пари заради украинците които приемат въпреки, че им дават по 40 лв. на ден на клиент, а на обикновеният човек приел в домът си украинец - НИЩО, като, че ли той няма разходи за ток,храна, вода, а и не протестира, тези и те наглеят и искат пари, а тях държавата ли ги задължи да стават частници без да им каже, че има опастност от ФАЛИТ, ако си неразумен и малограмотен ?
  • 29 Мнение

    8 8 Отговор
    Нали искахте промяна? Ето ви я! На следващите избори хубаво си помислете кое е най-малкото зло.

    Коментиран от #35

  • 30 Знайко

    8 0 Отговор
    Най-големите грешки, които направиха политиците и то не толкова българските, ами ги направиха европейските. България просто е един от последните вагони на европеъския влак, върви натам такъдето я дърпа френско-германския лакомотив, а стрелките на ЖП линии ги превключват САЩ, Русия и Китай. Сега берем плодовете на грешките отпреди 10-15 години, сега просто Европа получава последиците от управлението на Меркел и другите европейските политици от нейното поколение като Саркози ... Обществата и икономиката са силно инерционни системи, дори и да се предприемат ПРАВИЛНИ МЕРКИ, са нужни години за да дойде резултата. Подобно на коронавируса, независимо какво правиха(и правилно, но и неправилно) управляващите навсякъде по света пандемията продължава вече втора година. Така ще е и с икономиката, тежката ситуация ще продължи още 2-3 години ако се вземат правилни решения, но ако управляващите вземат грешни решения сега икономическата европейска криза може да продължи и над 10 години.

    Едната от големите грешки на европейските политици беше забраната на местните европейски въглищата и замяната им с външен руски, арабски, американски ... природен газ. Грешка беше също и механизма на търгуне на въглероден емисии. Не съм против него, а съм против борсовата далаверата с въглеродните емисии. Този механизъм трябваше да бъде направен както е акциза при дизела бензин. Трябваше, да е въглероден акциз и да не се търгува на бордите и да се позволява на "инвеститорите" да правят

    Коментиран от #31

  • 31 Знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Знайко":

    ... Трябваше, да е въглероден акциз и да не се търгува на бордите и да се позволява на "инвеститорите" да правят спекулативни сделки с въглеродни емисии.
  • 32 Старец

    15 0 Отговор
    В тази задаваща се криза кръчмите са абсолютно ненужни. Хората нямат за хляба.
    Тоя нещстник да ходи да копа да види как се изкарват пари.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Знайко

    11 1 Отговор
    Смятам, че държавата не трябва да помага на един или друг бизнес да оцелее, като го държи вече 2 години в кома. Държавата трябва да помага единствено на хората имам предвид на работниците, но не и на работодателите им. Смятам, че бизнеси, включително кръчми, ресторанти, хотели ..., които нямат клиенти трябва да бъдат оставени да фалират. Щом като нямат клиенти, значи няма нужда от тези бизнеси. Собствениците им т.н. ПЕДПРИЕМАЧИ, ако са кадърни, ще започнат друг бизнес, ако са некадърни ще се разорят и ще станат обикновени работници или фермери ...

    Това, което трябва да направи държавата в сегашната ситуация е да помага на останалите без работа работници, но само на бени безработни хора. Безобразие е държавата да "помага" на чорбаджии притежаващи по 2-3 имоти, хиляди декари обработваема зем,че и по 100 имота и по 2-3, че и 10 автомобила... Т.е., всеки, който кандидатства за помощ за безработен, трябва да бъде проверяван, колко и какви имоти, автомобили, банкови сметки ... притежаве. И само наистина бедните хора, които нямат имот или имат само една панелка и само един 15-20 годишен евтин автомолил да получават помощ от държавата(обезщетение за безработица). Тези, които имат над 10 000 лева в банкова сметка или автомобил, Майбах, Бентли, Ролс Ройс, Ферари, Ламборджини ... или над 2 имота примерно апартамент и вила. Трябва да нямат право на помощи от държавата. Да си продасат Бентлито, с парите от него ще живеят няколко години или ще стартират собствен б

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    10 0 Отговор
    Пак ли тия наглетци???? Не разбрахте ли народа няма ли пари и вие няма да имате!!! С кво сте повече на вас да се помага за разходите а на нас обикновенните киртаци не???
  • 38 Алибегов къде беше забегнал? по Овшоркит

    7 0 Отговор
    те някъде!! И той е Бушон на Повикване!! Появи се и веднага го"активира" Борисов!!
  • 39 Русата

    7 0 Отговор
    Няма да ям манджи от този,ау!
  • 40 Какво

    9 0 Отговор
    Пак искат тия. Не се спряха с хотелиерите все да искат и все да се оплакват. Нали махнаха сертификата, ДДС е 9% , цените са високи, порциите малки, гъчканица в заведенията . Да се спрат, че почват да дразнят много. И ще гледат колоните от коли към Гърция.
  • 41 Никакви Пари за кръчмари и Полицай

    6 2 Отговор
    И едните и другите знаят само Събиране!? Но са най верни на Борисов как им натисне Бутона веднага се строяват!?
  • 42 уйвей

    7 1 Отговор
    Явно в държавата ни хотелиери и ресторантьори са само бивши бандити от СИК и ВИС без разум и интелект, те са свикнали само да вземат и рекетират и не знаят, че във всеки бизнес съществува "графа" фалит, така и този измекяр сега проси отново пари, свикнал само да взима, а когато му намалиха при Ковид ДДС-то той намали ли цените ? Като не се справя с бизнесът си "хлопва кепенци" и чака или продава бизнесът си и отива на борсата както всеки българин, тези измамници на по-високо ниво ли са от нас в тази държава ?
  • 43 Хахаха

    1 3 Отговор
    НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ УТРЕ НА ПРОТЕСТ ! Договаряйте се самостоятелно ! Вие сте извънземни ТАРИКАТИ...... Т паци
  • 44 Хаха

    2 0 Отговор
    Като го натисне народа след месец мизерията наи много да си вземеш каса бира за вкъщи някои и хляб няма да ядът
  • 45 Аз съм

    1 0 Отговор
    Изобщо не ми пука за заведенията. Вземам си нещо от магазина и сядам пред блока. Вече почти пет години не ходя на заведения. А си е тъпня вече на заведение.
  • 46 гост

    0 0 Отговор
    Тия да не са производители че имат такива претенции?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове