Last news in Fakti

5 Април, 2022 14:21 2 090 21

Експерт: "Северен поток"-2 умря преди да заработи

  • експерт-
  • северен поток 2-
  • заработи

 Двата руски атомни реактора, който според Б. Борисов са „в найлони“ или „в кашони“, никога няма да заработят. Единствената утеха е, че сега цената на старото желязо е висока, казва Пламен Димитров 

Експерт: "Северен поток"-2 умря  преди да заработи  - 1
Снимка: Frognews

Нефтът и газа са скъпи заради геополитическия риск и поради това Русия може да получи рекордни приходи от техния износ през 2022 г. – над 300 млрд. долара според прогноза на агенция Блумбърг. Това обаче ще е лебедова песен – за 4-5 години руският газ ще бъде изтласкан от Европа, а добивът на нефт ще спадне поради липса на инвестиции и западни технологии. Това е първата последица от войната на Русия в Украйна в сферата на енергетиката.
Това коментира за Frognews.bg Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество. Той продължава така:

Вижте и други очаквани последици от войната:

. Газопроводът Северен поток-2 умря преди да заработи. Сега вече може да бъде нарязан за скрап, а след 5-6 години – и Северен поток-1.

. Германия най-после ще се сдобие с терминали за внос на втечнен газ.

. Газпром може да увеличи износа си за Турция.

. Руснаците ще се стремят още по-отчаяно да убедят китайците за строеж на дълъг над 5000 км газопровод от Ямал до Китай – „Силата на Сибир-2“. Може и да успеят, но при условие, че се съгласят да продават газа на цени много по-ниски от пазарните.

. Украйна няма да получи нов договор за транзит на руски газ след изтичането на сегашния през 2024 г.

. Транзитът на газ по системата Турски поток-Балкански поток вероятно няма да спре, защото след България тръбата отива в Сърбия и Унгария – това са двете европейски страни, които последни ще се откажат от руския газ. Балкански поток обаче няма да работи с пълния си капацитет и е малко вероятно някога да се изплати.

. В Европа може да има ренесанс на ядрената енергетика.

. Двата руски атомни реактора, който според Б. Борисов са „в найлони“ или „в кашони“, никога няма да заработят. Единствената утеха е, че сега цената на старото желязо е висока.

. Въглищата, които в началото на годината бяха с прочетена европейска смъртна присъда, може да оцелеят още няколко години, докато се намерят заместители на руския газ.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво работи

    25 4 Отговор
    този пламен димитроф ? Много сметки на чужди държави и фирми, сметки без кръчмар.
  • 2 Bai...

    26 4 Отговор
    А бе, тоя маймун да не е от Българското геЙполитическо дружество?!
  • 3 ЕС - EU

    20 5 Отговор
    Тепърва ще го ядеме !!!
  • 4 Ужас

    19 3 Отговор
    Абе то индустрията на Европа умира-те седнали за СПоток 2 да ми говорят.Индустриялци от цяла Европа са пратили писмо до Е Парламента да спрът със санкцииите срещу Русия-защото стагнацията в производството е свръх висока-и то още без руски санкции...те седнали за СПоток да ми разправят...
  • 5 Мутата

    22 4 Отговор
    Какъв е този цървул?
  • 6 Лост

    17 2 Отговор
    С пет думи:С кюмюр към светло бъдеще!
  • 7 Ender

    9 2 Отговор
    За едната тръба направиха трета световна война...
  • 8 Смешник

    17 2 Отговор
    Остави Русия къде и как ще си продава газа ,това си техен проблем,но проблема на запада и най вече на България е дали можем да си позволим да плащаме газ и петрол на цени 2-3 пъти по скъпи и на цените които ще скочат на всяка стока с поне 30-40% при сегашните заплати и какво ще стане най вече с българската икономика? Това обясни на хората ,а какво ще прави Русия с богатствата си под земята си е абсолютно техен проблем,все някой ще ги купува независимо кой ще е той и независимо на каква цена.
  • 9 Смешник

    10 1 Отговор
    Защо не спрете от утре да купувате всичко от Русия и да внасяте в Русия ,когато някой е тарикат като този господин предлага и действа по този начин ,а не какво щяло да стане с един кой си.Европа без Русия и нейните ресурси ще се превърне в България точно за 5 години .Запада се научи да живее над това което може да си позволи и сега с малките увеличения на стоки газ и петрол и се виждат първите реакции,Ами лятото когато скочи целия европейския народ срещу глупавата политика на правителствата си тогава какво ще правят,ще извадят полицията и армията да ги пази от народната любов ли?.
  • 10 hh88

    9 1 Отговор
    Неуважаеми господине, хората са го казали много добре "Недей да плачеш на чужд гроб". Нека да си гледаме нашата си кочина. Така или иначе азиатските държави изпреварваха отдавна по икономически показатели бюрократичния ЕС, сега с такива високи цени на енергоносители, направо ще ни размажат. Ще се върнем 30 години назад. За САЩ не говорим. Те, заедно с Китай имат най-голяма изгода от всичко това. Отгоре на всичко и ще гладуваме, защото и жито няма да имаме.

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Сандо

    8 1 Отговор
    Слуховете за смъртта му са силно преувеличени!А такива експерти-соросчета ги произвеждат на конвейер,за да отучат хората от способността да мислят.Нещо,което в процеса на обучение те самите са загубили.
  • 12 Мисля

    6 1 Отговор
    Не знам по какво е експерт този но директора на най-големия в света германски,химически концерн каза,че без руски газ само тях на улицата остават 40х.работника и линиите за доставки ще бъдат фатално разрушени.Германия ще се върне икономически на нива ПСВ.Айде да гледаме как ще си нарежат газопроводите.
  • 13 Факт

    8 1 Отговор
    България ако произвеждаше газ от "експерти",щяхме да сме енергийно независими.Ние сме първи в света по експерти на глава от населението.
  • 14 Тоя не е

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "hh88":

    неуважаем господин а един иzmeкяр.
    И не плаче на чужд гроб а злорадствува.
    Щото глей колко Русия ще е зле. И не му идва н аакъла че до Русия са Индия и Китай и ще смучат яко газ и петрол.
    А ще правих като вятъра но под вода за да не вдигаме прах.
  • 15 Тоя не е

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "hh88":

    неуважаем господин а един иzmeкяр.
    И не плаче на чужд гроб а злорадствува.
    Щото глей колко Русия ще е зле. И не му идва н аакъла че до Русия са Индия и Китай и ще смучат яко газ и петрол.
    А ние ще правим като вятъра но под вода за да не вдигаме прах.
  • 16 Муяхяхаххаха

    5 1 Отговор
    Експерт !!!
    Кой ти плаща да бръщолевиш глупости? Точно заради такива като тоя не държавата ,а нормалните хора страдат и ще страдат !!!
  • 17 фбр

    2 0 Отговор
    Факти , този откъде го изкопахте. ? Що не вземете да го предложите поне за министър на енергетиката или външните работи , като е такъв голям капацитет мислител !? Аман от подобни експерти !
  • 18 Дърт комунист

    2 0 Отговор
    Tоз Пламен довчера чистеше тоалетните на централна гара днес анал изатор. управляващите все такива експерти са
  • 19 Непознат

    4 0 Отговор
    Сталинград беше обсаден две години и хората са умирали от глад
    Това са санкции
    Какво ще плашите руснаците с тия санкции срещу парите им
    Ще си свият икономиката,ще намалят стандарта на живот,но ще оцелеят
    Тукааааааа тукаааа какво ще стане незнам
    Ако Русия се ядоса и спре газа Европейски съюз повече няма да има
    Аз съм от село ама вие големите европейски граждани ще го ядете
  • 20 Непознат

    2 0 Отговор
    Северен поток 2 от какво умря бе тест за ковид направихте ли му
    Тест за интелигентност на депутатите правихте ли
    На теб теста за интелигентност сигурно е отрицателен
    Амеба грозна
  • 21 Непознат

    2 0 Отговор
    Ей,зелено чехълче бързо към камъчето от което изпълзя
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол