Last news in Fakti

12 Април, 2022 05:41 4 139 28

КНСБ: Планът ще вдигне сметката за ток на българина близо 4 пъти

  • кнсб-
  • ток-
  • сметки-
  • план за възстановяване-
  • реформи

Синдикатът е притеснен за две от реформите

КНСБ: Планът ще вдигне сметката за ток на българина близо 4 пъти - 1
Снимка: БНР

Планът за възстановяване и устойчивост предизвика и критики. От КНСБ предупреждават, че реформите, договорени с Брюксел, ще вдигнат сметката за ток на българина близо 4 пъти, предаде NOVA.

И то в рамките на следващата една година. А на фона на това от БСП предлагат нови икономически мерки от 1 юли, сред които таван върху някои цени или облагане на свръхпечалбите на някои енергийни дружества у нас.

Две от реформите, които влизат в Плана за възстановяване, притесняват КНСБ. Едната от тях предвижда много от българските битови потребители на ток да излязат от регулирания на свободния пазар на електроенергия, което означава и сметките ни да скочат драстично.

„Те се формират от един микс на производство от български централи, който микс се регулира от КЕВР и съвсем в малка степен се влияе от цените на свободния пазар. Дори два пъти да е – вече говорим за съществен скок, което домакинствата не са готови да приемат”, пресмята Антон Иванов, който е енергиен съветник на КНСБ.

На свободния пазар обаче цената на тока е до 4 пъти по-висока от тази на регулирания. За да предотвратят подобен удар по джоба ни, от КНСБ искат разговор с управляващите.

„Ние настояваме в максимална степен електрическата енергия, произвеждана в АЕЦ „Козлодуй”, както и в други български електроцентрали, да бъде базата за формиране на цени за българския пазар за битовите потребители”, казват още от КНСБ.

А за да намалят ефекта от всички удари върху джоба на българина, от БСП предлагат държавата да наложи таван на някои цени.

„Месни продукти, мляко, олиото, което се оказва дефицитно, и най-важното за българите ще се окаже, разбира се, електричеството и отоплението”, посочи Румен Гечев от БСП.

Ако коалицията се обедини около такава мярка, държавата ще трябва да плаща разликата между тавана и реалните пазарни цени. Според разчетите на БСП за това могат да се отделят близо 3 млрд. лева с актуализацията на бюджета от 1 юли. Икономистът Стоян Панчев обаче не смята, че това ще е от полза за потребителите.

„Ценовите тавани имат един голям минус и това е, че бъдат ли наложени, започват да изчезват стоките от рафтовете в магазините. Започват тези стоки да се търгуват на алтернативен черен пазар, където достигат дори и по-висока от реалната си цена”, алармира икономистът.

Друга от идеите на социалистите е въвеждането на диференцирано ДДС, каквото вече има в цяла Европа с изключение на България и Дания.

Според Панчев от всички идеи на БСП най-бързо и лесно може да проработи тази за диференцираното ДДС, макар че очаква голяма съпротива от Министерство на финансите. От КНСБ обаче са против намаляването на ставката само за определени продукти. Според тях по-добрата мярка е ДДС за всички стоки и услуги да падне от 20 на 15%.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    52 10 Отговор
    ХИПЕР ИНФЛАЦИАТА евече ФАКТ

    Коментиран от #22

  • 2 Костов

    45 6 Отговор
    Ще стане, като при Жан Виденов.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зззз

    63 8 Отговор
    Вече явно и с бързи темпове приключват с България, омръзна им да чакат за територията.

    Коментиран от #7

  • 6 Така е

    4 20 Отговор

    До коментар #3 от "Гов..ньор":

    като влезем там цените ще паднат наполовина !
  • 7 С България е свършено

    55 8 Отговор

    До коментар #5 от "Зззз":

    Но се питам,как бизнесът не разбра, че под логото "Да вкараме Борисов в затвора", дойде хард инженеринга на САЩ, в лицето на проекта ПП. Защото създаделите на ГЕРБ са същите, които създадоха ПП и ДБ.Този път всички сме в кюпа, Европа загива-управлявана от неизбирани пряко чиновници, подчинени на англосаксите., България също.
  • 8 всяка седмица - нов държавен дълг

    56 3 Отговор

    До коментар #2 от "Костов":

    Аааа , не си прав ! По лошо ще стане . Виденов поне не крадеше (за разлика от тези около него) , а сега - всички гепят и то - за рекордни срокове /щото знаят , че са за малко/. Скоро ще впишат България в книгата за рекордите на "Гинес" , като рекордьор по най много натрупан дълг за най кратко време. А къде /и защо/ отидоха тези пари - никой не казва. Само Кокорчо /май/ знае /и банкерите ,които обслужват сметките му/.
  • 9 Хмм

    65 0 Отговор
    Излизане по площадите трябва иначе с нас е свършено. Реалната цена на тока от АЕЦ е 3-4 стотинки. Сегашната цена също е свръхпечалба.
  • 10 план Б

    28 3 Отговор
    Нищо нема да се дигне, преди този план има един друг план РАНАТ и според тоя ми ти план българин нема да има, така че като нема българин, нема да има и потребление и съответно сметки! Айде спете спокойно деца!
  • 11 К НСБ. ДИМИТРОВ!! СЛУГИНАЖ НА

    6 9 Отговор
    Борисов и ГЕРБ!!
  • 12 Някой

    42 0 Отговор
    Че, кой е казвал, че българското правителство, както и ЕК, работи за добруването на народа? Който си е мислел това, явно е бил доста наивен.
  • 13 Геша

    40 0 Отговор
    Не ни трябват брюкселските пари при тези обстоятелства. Да си навират зеления план, знаят къде. Съсипаха ни.
  • 14 Да Не

    10 0 Отговор
    А сега де!?
  • 15 болни мозъци

    27 0 Отговор
    Това в България си е чиста спекулация и налагането на изгъзиците на ес. Че то ако скочи тока четири пъти , ще ми е по изгодно аз да си направя фотоволтаик и да не им плащам ток по пазарни цени . А относно олиото и фуражите....
    Защо държавата ги субсидира с парите от нашите данъци , опрощава им акциза и ДДС . А накрая им изкупуват продукцията по "международни цени" ?
  • 16 Електричарка

    36 0 Отговор
    Вдигнете ги! Вдигнете цените н ток за хората. Тогава България ще ви се стори тясна! Та не ЕС, няма да има кой да ви спаси гнусни европИдали.
  • 17 АБЕ.

    33 0 Отговор
    Вие лудили сте ? Какви са тези цени ? Кой ще ги плаща със заплати от около 700 лв
  • 18 Селяк

    32 0 Отговор
    Ще става по-зле и всички сме наясно с това, но защо нищо не правим по този въпрос се чудя?!?! Защо си мълчим?! Какво чакаме?! Чакаме тотално да се с.говнят нещата и вече толкова да сме затънали под калта, тогава ли ще се надигнем?!?! На този етап ме е срам да живее в такава държава, ако подобни неща се случваха в друга държава, до сега да са измели правителството и всички около него, да има ясни искания, и срок за промяна… тук дори някой да излезе на протест други го осъждат защо е излязъл!!! Смешни сме и жалки! Всичко се случва защото сме овце, блеещи вече 33г! Ако бяхме единни - това нямаше да се случи!
  • 19 Бачкатора

    23 0 Отговор
    Ще направят тока 1лв.кw.и кой ще го плаща.При заплата 600-700лв.и средно потребление от 500-600kw.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Абе

    9 0 Отговор
    Май е време да взимаме тоягите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Професионалист

    5 0 Отговор
    Господа статистици,вие сте тези,които уж трябва да защитавате интересите на народа. Направете общонационална стачка за вдигане четворно доходите на хората пък тока да се увеличи колкото си иска.Направете необлагаема минималната работна заплата и народа ще ви е благодарен.
  • 24 Бай Тошо

    5 1 Отговор
    Съборете АЕЦ КОЗЛОДУЙ, защото комунизма го построи
    Съборете всички далекопроводи, защото комунизма ги направи
    Съборете всички стълбове, защото комунизма ги направи
    Нали сте големите демократи

    Коментиран от #25

  • 25 Така ли мислиш

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Тошо":

    А комунизма ткзс- тата върху чия земя ги създаде?

    Коментиран от #26

  • 26 Бай Тошо

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Така ли мислиш":

    Ама после плюскаше агънца,аааа???
    Демократите какво създадохте на същата земя
    Трънки и глогинки
  • 27 Тъжно

    2 0 Отговор
    Всички рафинерии в България бяха подкрепяни от ГЕРБ. Сега си връщат услугата и натягат цените. Не знам сегашните управляващи защо ги търпят.
  • 28 Поп Кръстю

    2 0 Отговор
    Дадохте Електроцентралите на МАФИЯТА и сега искате евтина енергия.Милиардери станаха собствениците на централите а народа винаги ограбен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове