Last news in Fakti

12 Април, 2022 14:13 755 6

Фелдшери вече ще могат да работят в детските ясли

  • фелдшер-
  • детска ясла-
  • работа

Предложението за изменение идва от здравното министерство във връзка с големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите "медицинска сестра" и "акушерка", каквито се изисква да работят в детските ясли

Фелдшери вече ще могат да работят в детските ясли - 1
Снимка: БГНЕС

Фелдшери и лекарски асистенти да могат да работят в детските ясли и яслените групи на детските градини - това предвижда Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 26 от 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли, детските кухни и здравните изисквания към тях, публикувана за обществено обсъждане. Предложението за изменение идва от здравното министерство във връзка с големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите "медицинска сестра" и "акушерка", каквито се изисква да работят в детските ясли, съобщават от actualno.com.
"По данни на Столична и други общини в страната, въпреки многобройните обяви за работа и повишаването на основната работна заплата, през последните години не се наблюдава интерес от страна на горепосочените медицински специалисти към работа в детска ясла или яслена група на детска градина. В тази връзка голям брой щатни длъжности в детските ясли и градини за медицински сестри/акушерки са заети от лица, навършили пенсионна възраст", се посочва в мотивите.
Отчетена е и необходимост от допълнително гарантиране качеството на дейността на детските ясли за осигуряване на израстване и развитие на децата в добро здраве и в тази връзка са прецизирани и допълнени текстове, свързани с:

- осигуряване на възможност за ежедневна игра на открито и физическа активност в подходяща за съответната възраст форма;

- регламентиране използването на електронни средства за образователни нужди и определяне на времевия престой, според възрастта на децата, пред екраните на тези устройства;

- екипна работа на персонала при изпълнение на всички дейности по отглеждане, възпитание, обучение и грижи за опазване и укрепване здравето на децата;
- възможности за повишаване на следдипломната квалификация на медицинските специалисти и учителите в областта на ранното детско развитие, профилактиката и комплексната промоция на здраве в кърмаческата и ранна детска възраст и обучение на детегледачките.

С промените в нормативния акт е предвидена възможност дейността на детските ясли да се извършва в сътрудничество и взаимодействие с общопрактикуващите лекари, специалисти от други сектори и с родителите, като са посочени разнообразни форми на партньорство със семействата. Специален акцент се поставя върху осъществяването на дейността на детските ясли при зачитане правата на децата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    5 0 Отговор
    пускайте направо и ветеринарите.....като гледам последните години какви примати се размножават масово
  • 2 Хе хе

    3 0 Отговор
    След като общините и държавата, чрез яслите, не отделят достатъчно пари за медицински специалисти, яслите не могат да се наричат повече ясли, дори и да нагодите законите към тъжната реалност.

    Това са много малки деца и реално ще останат без медицинска грижа, което за цял ден престой е много време. Опасно е.

    Държавата не отделя пари за лекарите и сестрите, които обслужват бюджетните заведения. Не отделя пари за общественото здраве.Тази държава е загинала.
  • 3 456фт

    0 0 Отговор
    Вече няма фелдшери. То беше някога.
  • 4 Bozdugan

    0 0 Отговор
    Няма далавера пари под маса над маса никой няма да дойде, друго си е да няма стандарти в здравеопазването и болниците, колко лекаря, мед.,сестри и санитари трябва да има в отделенията в болниците, няма защо от фармацефтичните фирми да ги тъпчат с пари, както докторята. А няма ли стандарти в медицината, а то няма няма да дойде кьораф... инвеститор,а и то ниастина няма.
    Тези, които не стават за лекари в чужбина или ги късат идват в б-я, лакомията на медицинските университети и докторята там за пари, плащат си и завършват тук, и девалвира българия, после в европа се чудят ко става, как така ами ето така от лакомия за пари, де ще му се види края
  • 5 bozdugan

    0 0 Отговор
    Защо се крие, докторята нямат интерес от фелдшери има таква специалност за прием, но не се прави такъв нямат интерес, това е истината, кажете ми къде, в кой университет мед, има прием???
  • 6 Биде

    0 0 Отговор
    Работата е специфична, отговорна и носиш няколко дини под мишница- и сестра, и лелка и педагог, а заплатите са далече от 1000те лева! Като свършат пенсионерките и възрастния персонал не виждам кой ще работи за тея мизерни пари!А да не говорим че в някои пренаселени квартали групите надхвърлят 20 деца!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол