Last news in Fakti

13 Април, 2022 08:34 1 400 19

Георги Вулджев: Административното покачване на МРЗ не води до общо повишаване на доходите

  • георги вулджев-
  • мрз-
  • доходи-
  • административно покачване

"Целта не трябва да бъде тези хора да работят на МРЗ и държавата всяка година да я вдига, да зависят от държавата като крепостни селяни за подобрение на своя живот", коментира икономистът 

Георги Вулджев: Административното покачване на МРЗ не води до общо повишаване на доходите - 1
Снимка: ФАКТИ

Само по себе си административното покачване на минималната работна заплата не води до общо повишаване на доходите. Те се повишават за хората, които работят на МРЗ, но една икономика и народът няма да забогатеят, когато се вдига минималната заплата. Това мнение изрази пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). "Това не е устойчиво решение", категоричен е икономистът.

"Целта не трябва да бъде тези хора да работят на МРЗ и държавата всяка година да я вдига, да зависят от държавата като крепостни селяни за подобрение на своя живот", коментира Вулджев в предаването "Преди всички".

За определени сектори на икономиката и региони МРЗ може да се окаже твърде висока, на места тя е почти колкото средната, уточни той. Прогнозите на управляващите вече са по-реалистични, смята Георги Вулджев.

През следващите няколко години пенсиите ще успеят да се движат с темпа на инфлация, пенсионерите ще запазят горе-долу покупателната си способност, отбеляза в анализа си той след анонсираната от финансовия министър средносрочна прогноза.

Свалянето на ДДС за храните е добра мярка, подчерта Вулджев. По думите му намаляване наполовина в краткосрочен план ще даде ефект.

Икономистът заяви, че заложените от управляващите капиталови разходи са грешка и са двойно повече от тези, които държавата, "дори в рекордните години е успявала да изхарчи ефективно".

Според Вулджев те няма да бъдат изхарчени.

"Ако се изхарчат, би станало изключително непрозрачно.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 1 Отговор
    Целта е Геноцида да си бичи, докато ни Крадът още по злокобно от герберастията. За десерт ни набутват и във Война!
  • 2 Чичо Сюлейман

    3 13 Отговор
    Прав е икономистът!Със всяко увеличение на осигуровките държавата взима от частния сектор повече пари...

    Коментиран от #9

  • 3 По голяма

    15 0 Отговор
    Простотия ,можеш ли да измислиш.Пенсионерите щели да запазят покупателната си способност.Как ще я запазят ,като пенсията ми е същата от времето на Боко.А цените хвръкнаха до небесата. Двойни и тройни.
  • 4 Устата му

    12 2 Отговор
    Още на мляко мирише ,пък тръгнало и мозък да ръси.
  • 5 Гай Турий

    12 1 Отговор
    Тия нехранимайковци паднали от западните ВУЗове в Б-я все още не могат да си обяснят, че вдигайки МРЗ на стотици хиляди хора, се получава общо повишаване на доходите. Ако и това не се прави, нито държавата, нито общините, още по-малко фирмите и дивите капиталисти изобщо няма да помислят да вдигнат заплатите на своите работници. В България няма установена нормална среда на ниво на доходите, тя е под всякаква критика, под всякакви разумни граници, още по-малко европейски граници. Едни кандиздати за ЕС като РСМ имат по-високи доходи. Ние сме протекторат на жидоянките, за чиято идеология властват правилата - колкото са по-зле гоите, толкова е по-добре за нашата програма към световно господство. МРЗ в Б-я трябва да се вдигне над 1000 лв., максималните пенсии над 2000 лв., минималните над 500 лв. А дивите капиталисти да си намалят печалбите и да кандисат на джипки, яхти и самолетчета, хотелчета и топли дестинации. Като искат повече простори - марш към Марс!

    Коментиран от #6, #10, #14

  • 6 hihi

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гай Турий":

    Знанията ти по икономика напълно подхождат на дърт комунист без 2 стотинки, какъвто предполагам си. Покачването на минималната заплата никога не е помагало на хората, които я получават. Високата МРЗ постига само 1 нещо добре: да пази големите фирми от конкуренция. Ако искаш да сложиш пари в джоба на "работещите бедни" има отличен начин и той е въвеждането на необлагаем минимум.
  • 7 Глупости

    5 3 Отговор
    Повишаването на МРЗ моментално повиша заплатите на държавните служители (защото те са свързани с МРЗ). Тъй като държавата е най-големия работодател и тъй като много работници са на МРЗ, в резутата увеличената МРЗ, има моментално повишение на цената на труда в държавата. Това немимуемо ще доведе, до желание на работниците в другите сектори, за по-високи заплатаи, както и до натиск върху работодателите, да повишат заплатите, за да могат да задържат работниците си.
    От опита който има България от последните 32 години, се вижда, че единствения начин на повишаване на заплатите е увеличението на МРЗ. Тя предшества увеличнието на заплатите, а не обратното.
    Ако разчитаме на съвеста на работодателите, първо те да вдигнат заплатите, то ще се превърнем в робовладелска държава.
  • 8 Комон Сенс

    6 2 Отговор
    И какъв житейски опит, ерудиция и мъдрост има този с.бозен хлапак , че да дава акъл?
    Евентуално на изпит по макроикономика може да каже подобно нещо, за да демонстрира че е зазубрил добре нечия чужда идея, ама да ни поучава от свое име е доста странно.

    Ето как увеличението на МРЗ работи у нас:
    МРЗ бива употребявана като базова ставка за изчисление на редица видове доходи. Основно бюджетни. тези доходи - заплати, помощи, надбавки и пр, когато бъдат повишени, водят до повишение на зпалатите и в чстния сектор.
    Как? Повишената покупателна способност увеличава възможностите на бизнеса да плаща по-големи заплати, а сравнението с доходите в бюджетната сфера прави служителите по-взискателни. Откакто имаме някаква ценова стабилност, съотношението бюджетни/частни доходи е кажи-речи константа. Съответно, повишението на едните води до повишение на другите. И както вече ви е ясно, твърдението , че ставката на МРЗ ксае само хората ,работещи на МРЗ, е пълна глупост, съвсем в стила на студенски начлани опити за икономическо размишление.
    Малко неща в родната икономика са толкова сигурни, колкото фактът, че увеличаването на МРЗ, увеличава доходите като цяло.

    Коментиран от #11, #15

  • 9 MOLQ

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Чичо Сюлейман":

    Я пак?
    Точно държавата първа започва с големите разходи за заплати и всички разходи свързани с МРЗ.
    И точно държавата най-много не иска вдигането на заплатите. Защото с нарастването на инфлацията, тя взима много повече пари от ДДС-та и данъци печалба, отколкото от осигуровки.
  • 10 точно

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гай Турий":

    точно
  • 11 точно

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Комон Сенс":

    точно
  • 12 Гост

    7 0 Отговор
    Тоя шомпол да не е братчед на културния министър? Слушай сега льольо.... я на светни кат експерт що депутатите не си вързаха заплатите към процент от мрз а се вързаха към срз и става параграф 22..... дигат си я на секи 3 месеца
  • 13 Пеперуда

    2 2 Отговор
    Е добър ден!!! Административното качване на МРЗ качва инфлацията и доближдава всички заплати до минималната. Освен това освен това работодателите се освобождават от хора, защото административно им се вдига разхода при същете приходи. И освен това все по-малко могат да вдигат заплати заради увеличения разход.
  • 14 Баш софиянец

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гай Турий":

    Хубаво е да се разбере, че заплата не се ДАВА а си ИЗКАРВА. От наетите в дадена фирма, от качеството на работата им и от уменията им доста зависи дали фирмата ще има пари.
  • 15 Тъмен субект

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Комон Сенс":

    Силно казано ама на теория.
  • 16 ХАХАХАХАХАХААХ

    2 0 Отговор
    Либерасткият икономикс е дебилен, а най-вече умре! Не ни пускайте разни глупаци да дрънкат умрели мантри. Като искате тачъризъм, недейте при кризи да ревете държавата да бърка в бюджета, който феодалите селтаци (частен бизнес) не пълните да ви плаща сметката, а просто фалирайте и вървете...знаете къде!
  • 17 Ей боклук

    2 0 Отговор
    В цял свят има мин работни заплати или минимално почасово заплащане Робството отдавна е забранено по света със закон Тези ставки защитават работниците от работещи гладни и осигуряват на икономиката повече приходи от покупателната способност на хората
  • 18 рфг55

    1 0 Отговор
    Отблъскващо, гнусно изказване! Ако държавата не вдигне МРЗ, частникът никога няма я вдигне. Не сме забравили думите на Велев, че МРЗ трябва е колкото линията на бедност.
    Чиновници защо чакат държавата да им вдига заплатите?
  • 19 Георги

    0 0 Отговор
    Значи излиза ,че пенсионерите ще запазят покупателната си способност ,за това пък работещите в много сектори няма да могат .Ей това се казва пълна анархия и увеличаването на настроението сред работещите от нежелание и липса на стимул за работа .Ех честито на новите управници ,наивници ,че много от работниците в Бг ще се натискат да работят за без пари ,а държавните структури и в социалната сфера ще се радват на бонуси .Тоя социализъм в тези сектори няма да доведе до добър край .Радвам се ,че така или иначе лева ще се обезцени на фона на инфлация ,теглене на милиарди кредити,безразборно раздаване на пари в непроизводствени сектори ,с тази модерно лява социална политика на ПП.Имам усещането ,че това се прави нарочно за да останат много доволни голям процент от тези по горе непроизводствени сектори само и само за да се задържат на власт настоящите , ,без да се интересуват за по нататъшното тъмно бъдеще на Бг .Т .е. на принципа ,,ПО НАТАТЪК ДРУГИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ДА СЕ ОПРАВЯТ ,ТЕ И НАРОДЪТ(ПО МЛАДИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ЩЕ НИ СЪРБАТ ПОПАРАТА )ЗА СЕГАЩНИТЕ БЕЗРАЗБОРНИ ХАРЧОВЕ НАЛЯВО И НАДЯСНО.То е ясно всеки на който му дават пари ей тъй без да си мръдне пръста е много доволен ,но това рано или късно ще се плаща ,било то от децата му или внуците му ,няма разминаване .Има равновесие в природата и във времето ,,Старите казват ,,Защо е толкова лошо и скъпо сега за нас и за младите ,Ами много просто всичко се връща ,,Защото ви е било едно време хубаво и евтино ,затова сега
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол