Last news in Fakti

13 Април, 2022 21:12 1 299 9

Кузман Илиев: Проблем е, че политическият харчлък движи икономическия ни растеж

  • кузман илиев-
  • икономика-
  • криза-
  • инвестиция

Инфлацията е толкова бърза

Кузман Илиев: Проблем е, че политическият харчлък движи икономическия ни растеж - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемът на задлъжняването е, че днес целият икономически растеж се движи от политически харчлък. Това каза в предаването „Лице в лице” икономическият анализатор Кузман Илиев.

„Вземаш дълг, раздаваше едни пари, което е неустойчиво, това са социални, действително много приятни от политическа гледна точка разходи, но онова, което всъщност трябва да движи нашата икономика, да е двигателят на прогреса, са частните инвестиции, истинските предприемачи, които, като сбъркат, са ошамарвани от нас, потребителите. Ние им казваме - вие сбъркахте, вие не инвестирахте добре. Само, че те в момента са в будна кома, те не смеят да мръднат, защото не знаят какво предстои утре - ще им се вдигнат ли данъците с това задължаване, някой ще им вдига ли минималната работна заплата”, обясни Кузман Илиев.

Ние задлъжняваме, като проекцията е след 2 години да сме на нива от 30-ина процента дълг спрямо Брутния вътрешен продукт, сега сме на 20 и няколко, каза още анализаторът.

„Много е любопитно дали сега при актуализацията, която е юни месец, няма да се увеличи таванът на дълга, защото аз подозирам, че точно това ще стане, тъй като ние сега трябва да се въоръжаваме още повече. Когато ситуацията изглеждаше розова и всичко беше прекрасно, залагахме големи дефицити, което е малко странно, тогава трябваше да правим буфери. Сега вече, когато нещата се обърнаха и наистина не изглеждат розови, изглеждат по-скоро леко напрягащи, е нормално този процес с дефицитите да нарасне, по-скоро не е нормално, не трябва да се случва, трябва да бъде парирано, така ще стане”, отбеляза Кузман Илиев.

Той даде като пример края на 90-те, когато руснаците са фалирали с дълг малко над 10% от Брутния вътрешен продукт.

„Аз ви казах, че ние гоним 30. На румънците им се случи подобна случка, пак така преди 15-ина години”, допълни анализаторът.

„Инфлацията е толкова бърза, че синдикатите не спят и в един момент те започват да правят своя институционален натиск. Това за нашите предприемачи в момента е много голям проблем, защото техните разходи са нараснали за 1 година с 40%, ако инфлацията на това, което те продават накрая, което ние купуваме в магазините е 15 – 20, може би повече, при тях разходите да го произведат са 40%. За тях практически няма смисъл да произвеждат, защото те нямат никаква печалба. Един предприемач не е Мария Тереза, той просто иска да спечели. Когато няма такива изгледи, той се плаши, слага катинара и в следващия момент няма работни места, няма повишаване на доходите, няма и частните инвестиции", каза Кузман Илиев.

По думите му най-страшното е, че последните десетина години ние практически сме стагнирали частните инвестиции:

"Убихме ги де факто и всичко се движи от едно теглене на заем и правителството раздава, и чрез потребление, по този начин финансираме и вноса, защото българинът употребява някакви стоки, голяма част от тях са внос”, добави икономическият анализатор.

Той припомни, че в годините 2003 – 2009 г. е имало политика инвестициите да са много сериозни.

„Просто ние тогава дърпахме след онези тежки 90 години и си бяхме научили урока и болеше още, и тогава наистина държавата се беше поотдръпнала, дълговете се стопиха и дадохме на предприемачите да са локомотивът. Само че във времето, като забогатееш, започваш да си мислиш, че широкопръсто можеш да раздаваш и не се забелязва, и във времето обърнахме парадигмата – започнахме да харчим с дълг, а инвестициите се стопиха.

Ако в този, добрия, период те са били 33% от нашата икономика, една трета, днес те са под 20%. Ние се декапитализираме, ние реално не можем да възобновяваме машините, с които доставяме по-производителни, а на фона на „Зелената сделка”, която доста бие през ръцете по отношение на много скъпи енергоресурси, по отношение на някакъв геноцид срещу рудодобива в цяла Европа, включително и у нас”, обясни още Кузман Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    8 0 Отговор
    А Добро утро! - От 15 години в цялата страна обясняваме, че икономиката ни се движи от държавният харч, който е основно в София. А не особено умните шопи взеха сега да вдяват, че ако не са държавните разходи от кредити и разпродажба на държавно имущество тоя смотан град, определен за столица ще умре. А кога ще им дойде на акъла на онези дилетанти, които управляват страната ... - Не е много ясно!
    Вероятно ще го разберат, когато населението се изнесе и огромни територии от страната останат празни. - Тогава няма да има кой да им плаща данъците и да движи икономиката. - Само, че ще бъде късно!
    В тази страна ще останат само цигани и чиновници.- Сиреч пар@зити
  • 2 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Системата е, слугинската глава, не ми пречи на Крадливото телце!
  • 3 Пореден Провал

    1 1 Отговор
    Просто Бандата на Румен взе държавния печат. Хората които работят не могат да си вземат заработеното, а Бабет плячкосва фондовете.

    Коментиран от #5

  • 4 4634

    3 0 Отговор
    Ама много полуистини и глупости е поднесъл този никому неизвестен икономически анализатор. Едно за главата, друго за кракато. Миш-маш.

    Не трябва да се изваждат нещата извън контекста. Руснаците били фалирали в края на 90-те с дълг малко над 10% от БВП. И ТОЛКОВА! България фалира с външен дълг от САМО 9 милиарда долара (оплюха Т. Живков за това) в края на 80-те години и после самите нови "демократи" вдигнаха дълга. Пред 2014-2015 г. Борисов направи на два пъти дълг от ДВАДЕСЕТ И ТРИ МИЛИАРДА. Анадъмо?

    И какво като гоним 30, не се сеща да каже 30% дълг от БВП? Не ни плаши с румънците, защото тръгнахме с тях в ЕС с еднакъв индекс - 43% БВП на човек от населението при 100% за ЕС средно. ДНЕС, благодарение на умната политика на румънците (и изгонването на такива като боко и гешев) този индекс при тях е СЕДЕМДЕСЕТ И ЧЕТИРИ, а при нас САМ ПЕТДЕСЕТ и ЧЕТИРИ!!!!!! Чу ли? Ха помисли. Помисли и за дефицита на страни, които бързо се развиват - като Полша, например.
    И наивно, но помпозно говори за големите ПЧИ (инвестиции) преди кризата и преди влизането ни в ЕС. Моментът беше такъв - ние се готвехме да влизаме в ЕС и бяхме перспективни за тях, а и годините бяха по-спокойно. От 2008 г. започна кризата и после рецесията. ПЧИ намаляха ДЕСЕТ пъти през следващите няколко години.

    Въобще вместо да идзяснява този човек обърква нещата безобразно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кой е тоя?

    1 0 Отговор
    Поредния смешник.
  • 7 Вервайте ми

    2 0 Отговор
    Този го изкарахте най големия икономически капацитет бе хора Той е от тези дето Едно си баба знае Едно си бае
  • 8 ха ха

    0 0 Отговор
    когато ; държавата ; раздава пари то е с определени изисквания , проблема е че изискванията са за репресии срещу работещите а не за развитие , е затова бизнесмените ни са бандити сеещи омраза , затова и затъваме , а за държавниците е безмислено да се коментира ,поставени лица изпълняващи поръчки
  • 9 Смех

    1 0 Отговор
    Кузманчо връзкарчето на дядо и тате го бутат още от ученик
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове