Last news in Fakti

16 Април, 2022 15:40 11 890 30

Арх. Шишков: Строителна илюзия е магистрала „Хемус“

  • ам хемус-
  • магистрали-
  • строеж

Договорите за поддръжка на пътната мрежа

Арх. Шишков: Строителна илюзия е магистрала „Хемус“ - 1
Снимка: БГНЕС

Магистрала „Хемус“ е строителна илюзия, защото това раздаване на пари, тези ин хаус договори са раздадени пари освен за лотовете, които се строят (б.р. лот 1, лот 2 и лот 3), за 4,5 и 6 лот ние осигурихме отчуждаването. Осигурихме възможност за тези лотове да започне ново строителство, защото те бяха започнати да се строят незаконно.

Това заяви в студиото на „Тази събота“ по бТВ бившият служебен зам.- регионален министър арх. Иван Шишков.

„Заедно с бившия служебен министър Демерджиев бяхме направили текст, с който да дадем възможност да се регламентира строителството, което беше незаконно. Да се обяви за търпимо, но това минава през законодателна промяна. Ето тук беше мястото на Народното събрание, може да не е наш текст, може да направят друг текст, но е изключително важно и спешно Народното събрание да одобри текст с изменение на ЗУТ, дали ще е специален закон, но това незаконно строителство на лот 4 и лот 5 трябва да бъде регламентирано, за да започне строителството“, обясни той.

Арх. Шишков обясни, че това, което са намерили, като документация, в МРРБ още в първия мандат на служебния кабинет е било шокиращо и е било изключително важно да се вземат спешни мерки.

„Договорите (б.р. за поддръжка на пътната мрежа, сключени от времето на ГЕРБ) са прекратени веднъж, защото финансовата им рамка по възлагането многократно е надвишена и второ, което е много по-важно, е това да дадем възможност в мандата на редовния кабинет да може да сключат нови договори, по нов ред. Когато прекратихме договорите през ноември, не ги прекратихме с дата ноември, а с дата май-юни тази година. Това е достатъчно време да бъдат направени конкурси, да бъдат сключени договори за новата поддръжка. За тези три-четири месеца всичко можеше да е на масата“, добави той.

Бившият служебен зам.-министър на регионалното развитие заяви още, че договорите (б.р. за поддръжка на пътната мрежа) са законни, но нередно е изключително надвишения финансов обем на възлагането на работи по тези договори.

„При магистрала „Европа“, която се строи, се натъкнахме на изключително забавена процедура по одобряване на първия лот, който е между София и Сливница. Имайте предвид, че магистралата трябва да бъде построена до края на 2023 г. Тя се строи с европейски пари и не можем да се забавим. Вчера влязох в сайта на МРРБ и видях, че към тази дата няма заповед за одобрим подробен устройствен план, след това има и отчуждаване, кога ще извършим строителството?“, заяви арх. Шишков.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    27 21 Отговор
    Върнете ме на власт и обещавам да я построя

    Коментиран от #4, #23

  • 2 етикет

    34 3 Отговор
    И В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ ИМАМЕ ЛИ МАГИСТРАЛА "ХЕМУС" ИЛИ ЦВЪК?
  • 3 Оставка, боклуци сте

    39 31 Отговор
    Виж,кво, ти 10 живота да живееш нищо няма да построиш. Ти си роден мрънкалник. Пътища се строяха по времето на Герб, всеки петък хайде на море в Гърция.

    Коментиран от #26

  • 4 Оставка измамни кикита и кокорчовци

    33 17 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Ами той наистина ще я построи.
  • 5 незнайко

    32 5 Отговор
    Незаконно строителство на ДЪРЖАВНИ ПЪТИЩА е супер глупаво становище !!! Сега как ще продължат да строят ? Законно ли ? Това, че строителството е изпреварило тромавата бюрокрация не значи, че е незаконно !!! Проекта за тази магистрала е след 1970 година и строежа започва 1974 година !!!

    Коментиран от #19

  • 6 Бай Георги

    36 5 Отговор
    Кажете направо Караджов не става,или сезирайте прокуратурата.Едно не ми става ясно,къде са авансите в размер на близо 1,250 милярд и защо пътните фирми не завеждат дела срещу държавата.
  • 7 Бойко

    29 14 Отговор
    ПО МОЕ ВРЕМЕ ВСИЧКО ВЪРВЕШЕ!
  • 8 Тома

    41 31 Отговор
    Всички пътища построени от тиквата изкарват минимум 6 месеца и после започва ремонт защото 50% от парите ги краде

    Коментиран от #13

  • 9 Бойко

    33 21 Отговор
    Една година - един метър не са построили! Обявиха всичко за незаконно, само машините за гласуване от Венецуела са законни! Радев фалира държавата!
  • 10 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 4 Отговор
    Магистрала Хемус" и Хеопсовата пирамида ‼️‼️‼️‼️
    Хеопсоват пирамида - преди хиляди години построена за 25 години , съществува и днес ‼️
    АМ"Хемус" строеж на XX и XXI век ! За петдесет години не е готова и наполовина‼️А построеното вече е ремонтирано многократно ‼️
  • 11 чико

    33 26 Отговор
    К А Ш А Т А на ГЕРБ е миризлива и отровна . НИКАКВО узаконяване на незаконно строителство . А К О ще е така , нека да е за всичко незаконно в страната . НЕ . Първо СЪД на далавераджиите от ГЕРБ . Можем още време без магистрали , но да ги плаща народа ДВА пъти и после РЕМОНТ не бива .

    Коментиран от #14, #27

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    26 9 Отговор
    Aрхитeктитe нямaт пoдгoтoвкa пo cпeциaлнocттa "Пътнo и жeлeзoпътнo cтрoитeлcтвo"...a пък пo "Икoнoмикa и организация нa cтрoитeлcтвoтo" ca пълнa cкръб...Тoзи тулуп нe e нaяcнo c бaзoви пoлoжeния в cтрoитeлcтвoтo нa мaгиcтрaли. За сведение, авансовите плащания са по договор и с цел, изпълнителят да не завишава цените поради инфлацията... Доста умно решение с което ce цeли да охладят желанието за надуване на цените...Същевременно, от Бойко бяха спестени милиони при актуването на завършените работи...или кaзaнo нa прoфecиoнaлeн жaргoн "рaбoтaтa e взeтa нa AКOРД".
    Aкo тoвa за изнесените пари e вярнo, тo e мнoгo умeн хoд, дa нe ce държaт пaритe зa мaгиcтрaлaтa в Бългaрcкa бaнкa, a нaвън, кaтo пo тoзи нaчин ce oпaзят oт КДC-мaфиятa...(ФСБ). Поуката от краха на банка КТБ е взета.
  • 13 Вида

    19 7 Отговор

    До коментар #8 от "Тома":

    (...и после започва ремонт...) къде? Да си чул някой някъде да е започнал ремонт след преврата от миналата година? Говориш на ангро!

    Коментиран от #21

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 8 Отговор

    До коментар #11 от "чико":

    Ти имaш явнo някaкви хaлюцинaции...Виж ceгa, нe e лeкa рaбoтa дa cтрoиш мaгиcтрaлa cтoтици килoмeтри прeз пущинaкa. Трябвa дa ce изгрaдят бaзи зa пoддръжкa и рeмoнт нa тeхникaтa, кoитo дa ce oбeзпeчaт c вoдa и тoк...и зaдължитeлнo "гoривнo cтoпaнcтвo".... Ceлищa зa рaбoтницитe и инжeнeрнo-тeхничecкитe cпeциaлиcти ocигурeни c вcичкo нeoбхoдимo....Врeмeнни пътищa дo cтрoeжa, cъщo cтoтици килoмeтри... Нo вcичкo тoвa ce прaви ПРEДВAРИТEЛНO и ocтaвa cкритo зa oбикнoвeнитe хoрa, a пък пoлицaят рaшкoв "ce пънe кaтo пeтлe нa гюбрe".
  • 15 Червен архитект

    21 3 Отговор
    Строежът на магистрали не е, като да висиш по кафенета и ресторанти, в преяждане и опиянение.. Който не разбира от строежи, критикува тези, които работят.
  • 16 Хи хи

    19 9 Отговор
    А бе Шишков, а бе Лъжльо , снощи Караджов друго каза , че НЯМА ин хаус поръчки и всичко е минало по ЗОП ,т.е. имало е търгове , имало е спечелили , имало е обжалвания и т.н. и всички договори са ЗАКОННИ. Е не, вече ми идват в повече лъжите на някои другари , ама нали всички подражават на Кирчо Лъжеца , няма да им търсим кусури, я .
  • 17 Що, докато Бойко я строеше,

    21 10 Отговор
    И я наглеждаше през ден, беше жива реалност и дори и да крадеше, пари пак имаше, а сега, разни мазни чиновници всеки ден ни обясняват, че магистрала не можело и няма да има??? Пази ноже, мишки да управляват!
  • 18 Цони

    22 1 Отговор
    Не разбирам защо архитекти се занимават с пътища, след като са гола вода по тези въпроси?
  • 19 Гост

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Много пъти съм писал във връзка с изказванията на арх.Комитова и ще повторя-архитект не ЗНАЕ нищо за организация,етапии действителноста на строителните обекти.Те са художници 42 г.се наслаждавам на творенията им.
  • 20 Чиновниците

    11 0 Отговор
    Са заети по форуми и онлайн магазини. Остава и ПУП да правят.
  • 21 Брей

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вида":

    дневната смяна спирка няма.
  • 22 Северна България

    15 3 Отговор
    иска магистрала ,,Хемус".Иначе познайте.Пътищарите да си търсят парите от шефовете си крадци.Народът няма да плаща 2 пъти за едно и също нещо.Пфуууу,срамота!!!
  • 23 Анализатор

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Не може,ако се беше сетил за народа как да му облекчиш живота щеше да си строш магистрали ама колкото си искаш,виж Орбан какво прави за народа си.
  • 24 Да бе!

    3 1 Отговор
    Факти, четете ли си статиите преди публикуване?Пълни са с грешки!
  • 25 vip

    7 1 Отговор
    Едно ще стане скоро ясно Киро ако изобщо строи цените ще са по 2 или 3 т.е Хемус с цена около 2 милиарда ще ни стъпи над 4 милиарда - вероятно и за това ще са виновни извънземните.
  • 26 Пепи

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Оставка, боклуци сте":

    Какво се е строяло по времето на ГЕРБ?
  • 27 Баварец

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "чико":

    Малеее, колко мъка има на този свят!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хahaha

    0 0 Отговор
    а толкова време, за което ние строим една магистрала и то със съвременни технологии, египтяните са построили пирамидите. За нещастие магистралите изкарват максимум 5 г, а не 5000 г. като пирамидите. И тук се строят пирамиди, ама финансови.
  • 30 Изръбен Радеф

    1 0 Отговор
    Кирето от ПП и другарските партии на петата колона ще я построят Само няма да се притеснявате
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове