Last news in Fakti

17 Април, 2022 14:42 2 067 25

Иван Демерджиев: Голяма част от договорите на пътните фирми с АПИ са нищожни

  • иван демерджиев-
  • апи-
  • фирми

Пътните фирми нямат основание да протестират

Иван Демерджиев: Голяма част от договорите на пътните фирми с АПИ са нищожни - 1

"Голяма част от договорите на пътните фирми с АПИ са нищожни".

Това каза пред БНР Иван Демерджиев, бивш служебен министър на правосъдието. Той оглавяваше междуведомствената работна група, която трябваше да установи правната ситуация в тези договори:

"Установи се, примерно договор, сключен за стойност около 18 млн. лева, а по него са възлагане работи за 320 млн. лева. Всичко над стойността на договора е плащано по нищожен договор, което има правно отражение в това, че цената, която се дължи, трябва да бъде занижена, а не цената по договора, като от нея се извадят печалбите. Това не беше направено. Интересно беше, че бяха избирани договори, по които възлагането беше много близко до стойността на договора".

Според него пътните фирми нямат основание да протестират, защото са запознати с този доклад и знаят, че проблемът е правен, а правните проблеми се решават в съда.

По думите на Иван Демерджиев ще бъде незаконно, ако държавата плати 50% от сумите на фирмите, защото "половината ще бъде определена по никакви критерии":

"Това ще е политическо решение на юридически казус, което е недопустимо".

"Тези фирми забравят, че за АМ "Хемус" имат авансово платени 1 млрд. лева, без да са започнали работа. И е много интересно какво се случва с тези суми, платени още от правителството на Бойко Борисов, как са платени авансово, без да има една копка за тях", коментира той.

Демерджиев припомни, че още в края на служебния кабинет са били сключени споразумения с пътноподдържащите фирми да се прекратят договорите и да се стартират нови процедури:

"Остана да се извършват само дейности, свързани със защита на живота и здравето на пътуващите по пътищата и на националната сигурност. Тези процедури доста се забавиха и едва сега са стартирани. Когато приключат, ще има ново възлагане на тези, които спечелят обществените поръчки".

Той заяви, че е готов да помогне, ако някой го потърси по казуса, но никой не го е търсил досега.

В предаването "Неделя 150" бивш служебен министър на правосъдието коментира и закриването на специализираните съд и прокуратура:

"Специализираното правосъдие да съществува, но не в този вид. То има своето бъдеще по линия на международно сътрудничество и по линия на много редки и специфични престъпления. То беше изключително разширено по обхват и изземваше компетенции на общата прокуратура и съд. От анализа, който се направи, се видя, че са били образувани дела, без да е била компетентна специализираната прокуратура, оттам спецсъдът е обвързан да ги гледа, а крайните решения много често показват, че тези дела е трябвало да ги гледат общите прокуратура и съд. А специализираните са били избирани, защото от тях се очакваше определен подход, какъвто се и получаваше, за съжаление, определени резултати, които обслужваха основно изпълнителната власт по онова време".

Според Демерджиев цялата правна общност трябва да покаже, че поведението на главния прокурор Иван Гешев е нетърпимо:

"Защото без работеща на принципа на върховенство на правото прокуратура, работеща свободно, независимо, коректно, държавата ще изпита сериозни затруднения и това вече се вижда през последните месеци. Липсата на прокуратурата се вижда и тежи много".

Иван Демерджиев изтъкна, че не е водил разговори с премиера Кирил Петков за конкретни постове, но би се съгласил да поеме пост, като този на председател на КПКОНПИ, ако "има сигурността, че управляващото мнозинство ще му се довери да прави реформи и да работи като професионалист", а не да бъде поставен, за да изпълнява нареждания.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точен с парите

    20 4 Отговор
    Прав си и те като теб. Нямат стойност. Нищожни.
  • 2 Докато

    20 6 Отговор
    спорите, кое е нищожно и кое не, пътищата станаха като лунен пейзаж! Убивате хора, трошат се автомобили, но винетки и данъци се плащат!
  • 3 АПИ

    17 7 Отговор
    Пътната мафия на БГ
  • 4 Разбира се

    19 11 Отговор
    че нямат основание да протестират, но те винаги са правили всичко без основание , огромни грабежи и врътки ! Сега до последно с цялото си нахалство , извиват ръцете на държавата , респективно данъкоплатците !
  • 5 А ми

    16 2 Отговор
    Нищожни са ,ние бяхме точни с парите ама ти ни прекара
  • 6 Т рекс

    19 10 Отговор
    Пътищарите са близки до гербавите крадци,така че да не им отпускат пари без ревизия.
  • 7 Ти си фотоволтаично

    14 5 Отговор
    Нищожен, нали г-н, "бях точен с парите", и имаш наглостта да се обаждаш, изобщо
  • 8 Ти си фотоволтаично

    10 5 Отговор
    Нищожен, нали г-н, "бях точен с парите", и имаш наглостта да се обаждаш, изобщо
  • 9 Ха,ха,ха

    7 5 Отговор
    Азовците станали язовци! Мечката ги чака пред дупката.
  • 10 Герб ПобедаБойко Идвай

    12 12 Отговор
    Този от БКП дето е назначен от служебните превратаджии саботира ремонтите саботира пътищата вече втора год защото мразят Борисов и не и пука за България А АЗ питам законно ли е вие назначените да саботирате държавата да Фалирате фирмите ида назначавате свои фирми АЗ КЪДЕ ДА ПРОТЕСТИРАМ

    Коментиран от #21

  • 11 Абе

    13 6 Отговор
    Министъра каза че договорите са законни, бе.Вече не се издържате бе .Откъде се пръкнахте толкова много лъжи и дрънкащи. Световно некадърни сте и само една тъ нация може да Ви плясне да управлявате парите и
  • 12 дрън дрън

    10 2 Отговор
    Направо ми писна с тези пътища и магистрали , само приказки и си разсъждават на глас в медиите ...обвинили
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хи хи

    6 2 Отговор
    "Защо да четем новини във fakti.bg
    Гарантираме ви 100% достоверност и истински новини. Бъдете в час с това, какво се случва в България и света точно в този момент. Всичко актуално от последните минути ще ви бъде предоставено, благодарение на добрия екип, стоящ зад fakti.bg. Четете каквото ви интересува от света на спорта, модата, киното и какво ли още не. И то - всичко събрано на едно място. Давайте своя глас в анкетите и вижте колко други хора мислят като вас. Помнете, че е важно да бъдете информирани. На ваше разположение е точен и истински източник на вярна информация - възползвайте се." Ето затова чета ФАКТИ " , защото дават думата на откровени ЛЪЖЦИ. А бе , вие проверявате ли си информацията ?На такива новини поставяйте нещо като :, настроение иронично" , предозиране "и такива смешки.
  • 15 Миризлив пор

    12 3 Отговор
    Е, не мисля че това е човека който може да обяви един договор за нищожен. За нищожен може да го обяви единствено българския съд след представяне на съответните доказателства.
  • 16 Гост

    8 0 Отговор
    Охрани, пищови показващи се под якетата, черни джипки. Като по филмите. Вън от всичко свързано с тая държава.
  • 17 Бачи Кики

    9 2 Отговор
    И този е влачил от баницата.
  • 18 Мустафа

    9 3 Отговор
    Загладил е яко косъма господина. Падало е яко лапкане.
  • 19 цв.цв.

    9 3 Отговор
    Гербераската пътна мафия краде от всички ремонти по пътищата набиха пвц светлоотразителни колчета Русе-Бръшлен през 20метра повече от половината ги няма,разклона Тутракан -Кубрат 1.5милиона преди 3г.вече има дупки мафиотски фирми-крадливи
  • 20 maia манолова

    4 4 Отговор
    ти си ништожен б.клук.
  • 21 ПОЖАРНИКАР агент БУДА-ла ☭

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Герб ПобедаБойко Идвай":

    СВИКВАЙ ГЕйРБАВ ДРоГАРЮ ☭, ПОЖАРНИКАРa "БУДА"-ла ☭ ИЗТЕЧЕ В КАНАЛА ЗАЕДНО С ВАС ФЕНОВЕ СИ......... ИДВА РЕДА НА ГЕШЕВ КАСКЕТА... И БОКО ТИКВАТА ОТ ТУК НАТАТЪК ШЕ ГЛЕДА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ САМО ОТКЪДЕ ОПАШКАТА НА КОНЯ, НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ИЛИ ОТ „ОФИСА“ НА БАЙ СТАВРИ............МУ-ХА-ХА 😝 😂
  • 22 Анонимен от Пв

    4 1 Отговор
    Този "добър" човек не стана министър при Кирето защото го изтеглиха назад заради това, че лъснаха извращенията и подигравките с правосъдието сътворени лично от него - Демерджиев в града на тепетата Пловдив! Подробностите в тоя правоверен сайт няма да намерите - търсете ги пловдивските ФЕЙС-групи!
  • 23 Така е

    4 1 Отговор
    Кога обслужваха ГЕРБ и ДПС и направиха Тиквата милиардер,не реваха май !?
  • 24 Да да да

    4 1 Отговор
    Да си ги искат от Б.Б. и А.Д. !
  • 25 Истината

    1 0 Отговор
    И тоя пропаднал политик чете жълтите сайтове от Гугъл!ВСИЧКИ ДОГОВОРИ СА ЗАКОННИ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРЯБВА ДА ИЗПЛАТИ ЗАРАБОТЕНОТО!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове