Last news in Fakti

17 Април, 2022 15:14 4 980 20

Георги Готев: България явно няма външен министър

  • георги готев-
  • българия-
  • външна политика

България в контекста на войната

Георги Готев: България явно няма външен министър - 1
Снимка: БГНЕС

EURACTIV България организираха конференция на тема: "Войната в Украйна и рисковете за Западните Балкани". Как политиците от региона използват войната в Украйна, коментира в «Мрежата» по програма „Христо Ботев“ Георги Готев, главен редактор на EURACTIV България

„Войната в Украйна се явява нещо като ускорител. Преразглеждат се всякакви европейски политики по всички възможни теми. Ето, Украйна подаде молба за бързо членство. Тя се разглежда, бих казал, благосклонно от Брюксел. И тук се поставя въпросът какво правим със Западните Балкани, които чакат от 20 години и няма кой знае какъв прогрес. С голямо закъснение ние преоткриваме, че част от политиците на Западните Блккани са автократи, които изпълняват общо взето политиката на Путин. И в частност сръбският президент Александър Вучич, който отново беше преизбран. Поставя се въпросът как е възможно да се напредва с разширяването на Западните Балкани при такива условия. В съседна Северна Македония има голям риск да се върнат обратно хората на Груевски. Знаем какви политики водят те.

Путин би бил безкрайно доволен, ако може да дестабилизира Европа докато върви тази война. И най-лесният начин да я дестабилизира е в Западните Балкани чрез своите подставени хора там. Винаги е възможно да бъдат възпламенени стари конфликти. Има една държава, която е пред разпад. Става въпрос за Босна и Херцеговина. Интересно беше това, че се повдигна въпроса откъде накъде Сърбия се опитва да прави геополитически проекти на Балканите във формата на т.нар. "мини Шенген", и къде сме ние - страните членки на ЕС, къде е България, къде е Атина, не трябва ли такива процеси да са под контрола на дипломатите в София и Атина. Защото Сърбия се опита, и даже успя, да откъсне македонците от българите, провеждайки една изключително враждебна политика в продължение на много десетилетия. И очевидно тази политика продължава. Очевидно има интереси, които подклаждат тази политика, и за това много малко се говори. Въпросът е какво правят нашите страни. Аз си задавам въпроса какво прави България. Аз мисля, че ние тотално отсъстваме от голямата шахматна дъска. Затова мисля, че тази конференция беше полезна.“

"България наистина е много важна, защото ние сме историческият пример, че трябва малко повече смелост при разширяването на ЕС. Защо България влезе в ЕС през 2007 г., готови ли бяхме? Не бяхме готови. Влязохме защото Тони Блеър беше казал, че България и Румъния трябва да бъдат възнаградени за това, че си дадохме небето през 1999 г. по време на войната в Косово - въздушните удари на НАТО срещу Белград. Т.е. отново войната се яви някакъв вид ускорител. Ние не бяхме готови за членство. Доказателство за това, че не сме готови е, че и досега сме подложени на т.нар. "мониторинг" от ЕК за съдебната ни система. Но полезно ли беше, умно ли беше това, че влязохме. Ами, разбира се, че да. Ако не бяхме влезли, България щеше да бъде задунайска губерния на Русия. Не трябва да се съмняваме в това. И даже Путин щеше първо да стъпи при нас преди да прати танковете в Украйна. Така че малко повече смелост е необходима. Между другото искам и да припомня, че при нас имаше 12 години безвремие - управлението на Бойко Борисов, който се правеше на про-западен, но пазеше едно изключително удобно статукво за Путин в България, и даже построи безплатно за руснаците един газопровод, който е техният ключ към Западните Балкани. Това е един газопровод, който няма бъдеще след това, което се случва. Но става въпрос за това, че Путин разчита на местни автократи. Нашия бивш премиер нареждам в тази редица. Борисов се прави на про-западен, и преди се правеше, той получаваше подкрепата на Меркел, но очевидно политиката на Меркел през целия този период е била абсолютно сбъркана. Така че на фона на грешките на България се виждат и по-големите грешки на по-голямата шахматна дъска."

"Ние всъщност пращаме, защото ЕС на два пъти отпусна траншове по 500 млн. и това е платено включително и с български пари. Това е по-скоро във вътрешнополитически план, защото има хора в България, които клатят правителството, включително и Борисов, а да падне правителството - това е изключително удобно за Путин.

Ако БСП излязат от коалицията като намерят някакъв претекст, тогава ще паднат маските и ще се разбере и ще бъде очевидно, че изпълняват поръчки на Кремъл.

И "Има такъв народ" няма да престане да ни изненадва с предложения и кандидатури за постове. Между другото защо България я няма на европейската карта? Ами защото ние нямаме външен министър. Външният министър е на "Има такъв народ". Къде е българският външен министър? Какво прави? Някой знае ли го българския министър кой е? Дал ли е едно интервю? Способен ли е да каже нещо - няколко думи на кръст може ли да каже този министър? "Има такъв народ" няма такъв министър. Такива са им назначенията."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 7 Отговор
    Генчовска е пълна заспа

    Коментиран от #19

  • 2 гражданин

    23 7 Отговор
    Генчовска е от на чалгаря партията...
  • 3 3.14К

    39 8 Отговор
    Кой им плаща на тия безродници като Гатев?
  • 4 Пешо

    31 5 Отговор
    Европа се дестабилизира със санкциите ,който наложи на своите граждани.Трябва организирана борба срещу диктатурата на корпорациите.
  • 5 Поредната

    38 11 Отговор
    платена калинка от Прокопиев! Много сган има за ринене в тази държава!

    Коментиран от #20

  • 6 егати

    24 4 Отговор
    В грешка си България има много министри,но друг е проблема че нито един за в чеп не става.Единствено за лява ръка десен джоб.
  • 7 Милко

    18 0 Отговор
    Вярно е, в нашата градина има много плевели - трябва яко копане до корен.
  • 8 антонеску

    15 3 Отговор
    Позор за баща си
  • 9 От псевдо външната политика

    18 2 Отговор
    която България изпълнява не е нужен външен министър. Получават папката с инструкции, отварят я и четат как да манипулират. Външната политика се гради на друго място без участието на България.
  • 10 хихи

    18 1 Отговор
    Тя, парламент и правителство няма, Вие външен министър???!!
  • 11 big

    14 4 Отговор
    Това, че нямаме външна българска политика и сносен външен министър съм съгласен, но за всичко да е виновен Путин е пълна глупост! Конфликти: Сърбия-Косово; България-Северна Македония; в Босна и Херцеговина между отделните републики; проблеми с Албания и албанското население - Велика Албания и други по-големи или по-малки конфликти! Това не е резултат от политиката на Путин и Русия, а резултат от политиката на САЩ и Запада и то далеч назад в историята, още след разпада на Турската империя, т.е. Освободителната ни война и последващите няколко войни!
  • 12 565

    9 0 Отговор
    "Политиката на Маркел била тотално сбъркана" , ей това Бай Ганя от всичко разбира и на всеки дава оценки. Няма скромност, аз съм !!
  • 13 Българин 🇧🇬

    7 3 Отговор
    Конфронтиране на православни славяни - Това е политиката на Саш и Турция (натото) и обслужващите ги индивиди (като този от "Евроактив") в България !
  • 14 Пернишки терористи работят за МВР

    8 2 Отговор
    ДАНС, мутри и МВР изтезават Българи с СРС техника по нареждане на Борисов още от 2000 година и Гешев от 2019!Това ли е Сигурността в България!Абсолютен позор за Европейският Съюз!
  • 15 7.62

    6 3 Отговор
    Смени диоптъра , ще можеш да виждаш ...
  • 16 Анонимен

    4 2 Отговор
    Агент Иванов пак ли нещо има да каже?
  • 17 истината

    5 2 Отговор
    Всичките им кандидатури на ИТН за държавни постове са калпави! Кой нормален човек ще се остави един Чалгар прост да му е шеф?
  • 18 сноу

    2 0 Отговор
    Това пък като какво се явява -като активна дружинка за папкане ли ...
  • 19 Уж софиянец

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А имаме ли министър председател ами на културата на енергетиката и др За теб подлогите на божков и василев са европеици Тръбопровода е български а защо този от комоники го строи ние « за единия може за другия не може И Стига лъжи парите за балкански поток са заеми от св банка и се връщат от такси те от трасето
  • 20 Ами те всички са

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Поредната":

    И автора « Явно е ПП защото и тои лъжи и обещава «повече от БСП Да каже едно нещо хубаво направлено от това правителство Все някои им пречи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове