17 Април, 2022 15:15 921 23

Патриарх Неофит: Да следваме пътя на Спасителя

  • неофит-
  • патриарх-
  • цветница

С Божията благодатна помощ преминахме и тази година

Патриарх Неофит: Да следваме пътя на Спасителя - 1
Снимка: БГНЕС

Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужва празничната Света литургия за големия Господски празник Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница. Архиерейското богослужение е в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На Светата литургия Мелнишкият епископ Герасим от амвона в храма прочете пред събралите се вярващи словото на патриарх Неофит за Шестата неделя на Великия пост, на която се почита Вход Господен в Йерусалим, Цветница.

"С Божията благодатна помощ преминахме и тази година през шестте спасителни седмици на Светата Четиридесетница и вече сме заедно с Господа пред портите на Светия град Йерусалим, където Той днес влиза, за да изпълни докрай Своето богочовешко дело. Влиза с мир и божествено смирение пред волята на Своя и наш Небесен Отец, възседнал на осле, за да извърви последните и най-решителни стъпки от земния Си живот и да ни дарува Своето спасение и вечен живот. Влиза, посрещнат с ликуване от йерусалимците, макар в божественото Си предзнание да е виждал ясно всичко онова, което му предстои: срещата Си с цялата сила на злото, отхвърлянето, поруганието и Кръстните страдания, смъртта и хладния гроб, но и Своето славно тридневно Възкресение и извършеното чрез него спасение на човешката природа и възстановяването на изгубеното чрез греха на прародителите богосиновство", казва в словото си Негово светейшество.

Патриарх Неофит акцентира, че в този толкова особен ден от великопостното ни пътуване в очакване на светлата пасхална радост, деня, когато нашето "Осанна във висините" е неизбежно помрачено от тъгата поради предстоящото съвсем скоро "Разпни Го", преживяваме дълбочината на трагизма на богочовешката история, на онова, което предстои да бъде преживяно от Спасителя през Седмицата на Неговите страдания. Макар и радвайки се с радостта на някогашните йерусалимци, постилайки заедно с тях палмови клонки по пътя на Христа към Неговата крайна прослава във Възкресението, не забравяме, че "Син Човеческий ще бъде предаден в човешки ръце, и ще Го убият" (Мат. 17:22-23). Само Неговата победа над смъртта е това, което днес ни дава сили да понесем предстоящото, понеже знаем, че независимо от цялата злоба на този свят, Христос "на третия ден ще възкръсне" (Мат. 17:23).

"Пътят на Спасителя е път и на всекиго от нас. Претърпяното от Него през дните и годините на земния Му живот е и наш дял, защото "... всички ние, които се кръстихме в Христа Иисуса, в Неговата смърт се кръстихме" (Рим. 6:3) и защото помним Неговото предупреждение: "в света скърби ще имате" (Йоан 16:33). Всеки, който е решил да върви по пътя, посочен ни от Него, е приел и всичко онова, което Христос претърпя заради нас - осмиването, поруганието и отхвърлянето, страданието и смъртта. Заедно с това обаче всеки, който се е съчетал с Христа в този живот, е и носител на Неговата светлина и знае, че отвъд смъртта и цялото зло на този свят "ние, според обещанието Му, очакваме ново небе и нова земя, на които обитава правда" (1 Петр. 3:13). Затова в този ден, независимо от предстоящата Седмица на Неговите страдания и кръстна смърт, не скърбим като онези, които "нямат надежда" (1 Сол. 4:13), а радостно ликуваме и прославяме Господа, разтваряме широко умовете и сърцата си за Него и с чистата детска радост, преживявана от йерусалимците в онези времена, посрещаме Спасителя, като с едно сърце и една уста възгласяме: "Благословен Идещият в име Господне! Oсана във висините!" (Мат. 21:9), отбелязва патриарх Неофит.

Негово светейшество подчертава, че светлата пасхална радост, която предвкусваме не само днес, но и във всичките дни на земния си живот - радостта, която ни е завещал Сам Господ Иисус Христос (срв. Мат. 28:9), ни дава сили и увереност да продължаваме по пътя си към Царството на светлината - независимо от всички препятствия, с които неизбежно се сблъскваме по този път. Това е радост, която никой не може да ни отнеме (срв. Иоан 16:22) и която не ни позволява да изпадаме в отчаяние дори и пред най-голямото зло и неправда, които са около нас. Днес, в неделята на влизането на Господа в Светия град Йерусалим, тази радост е примесена с тъга, но само седмица по-късно тя ще тържествува изцяло при вестта за Неговото дивно Възкресение.

"Нека стремежът ни към тази Светлина, която мракът не може да обземе и която е Самият Господ Иисус Христос (срв. Иоан 1:5), заедно с вярата ни в тържеството на доброто и на живота, да ни крепят и да ни дават сили пред лицето на всяко зло и особено на това, на което заедно с целия свят сме свидетели вече два месеца - братоубийствената война в братска православна Украйна - една ужасна трагедия, с която всички ние живеем и която съпреживяваме като братя по вяра и род на страдащите от нея.

Нека горещо молим Господ Иисус Христос, Който, като невинен, преживя заради всички нас страдания и най-страшната смърт, да смекчи сърцата на тези, в чиято власт е да прекратят войната и смъртта на хилядите ѝ невинни жертви, да дарува мир и блага воля между всички православни народи и по целия свят. Нека Неговата милост да покрие всеки грях и да насочи сърцата на всички човеци към смирение и покаяние. Благодатта и мирът на Господа нашего Иисуса Христа да бъдат с всички нас!", отправя благослов в словото си българският патриарх Неофит.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Инициатива

    8 0 Отговор
    Отец Иван от Нови хан, гради строеж на нова църква в с. Якимово, Монтанско. Който иска да помогне, да намери телефоните на отеца, и разбере от какво има нужда.

    Коментиран от #16

  • 4 Бог да ни спаси

    7 9 Отговор
    от руските касапи! Амин!
  • 5 Майна

    8 4 Отговор
    Има поглед на старо ченге .........

    Коментиран от #7

  • 6 Православен

    8 2 Отговор
    Православието е истинската черква на Исус Христос.

    Коментиран от #13

  • 7 сила

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    герберастка подлога......антихрист
  • 8 Лост

    5 3 Отговор
    В името на господа са избити милиони хора. Да питат коренното население на Америка.

    Коментиран от #17

  • 9 Роза

    9 1 Отговор
    На Светия празник Великден да се помолим за душите на невинно убитите и отишли при Бога хора!Да се помолим да спре братоубийствената война в Украйна!Да се помолим да има траен мир на земята,защото,ако няма мир,няма да има живот на нашата ОБЩА планета-Земя!Да се помолим тя да не стане студена и безлюдна пустиня като други планети в Космоса!Един голям ядрен взрив би я превърнал точно в такава,не забравяйте!
  • 10 Грульо

    10 2 Отговор
    "Патриарх Неофит: Да следваме пътя на Спасителя"

    Попе, накарай управляващите предатели да се засрамят и да спрат с ковит и еврогеноцида над българския народ и държава! От 32 години ни разпъват и водят към Голгота тез имзмекяри.
  • 11 ТаУмВзе

    8 3 Отговор
    Свали са 5 кила златни ланци и 2 ролекса, за да помогнеш на Бедните Болните и ще ти повярвам! Не и преди това. Тоя ли целува ръчичките на мутропитека, или не помня добре?
  • 12 Ветеринарен психолог

    7 4 Отговор
    Спасителят така ли е ходел? Накичен като циганска булка на пазар?

    Коментиран от #14, #15

  • 13 да уточним

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Православен":

    .........................Така е момчето ми....но Исус Христос го пишата по този начин протестантите!!! По православному е Иисус Христос.
  • 14 ДЯДО

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ветеринарен психолог":

    ТОЙ нарича СПАСИТЕЛ Селановския ЗЕТ ОТ БАНКЯ.
  • 15 trolldoctor

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ветеринарен психолог":

    Орките сте по накитите и кича!
  • 16 очевидец

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Инициатива":

    Бивш затворник не може да прави това,просто е закъсал за пари.

    Коментиран от #19

  • 17 Да, но онея които са го извършили

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лост":

    са католици, протестанти, ръководени от масони. Масони са и повечето президенти на фащ.

    Коментиран от #18

  • 18 хвани се за палците

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Да, но онея които са го извършили":

    спасението идва за теб
  • 19 до ДС отдела

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "очевидец":

    Знам, че отец Иван, е бил арестуван от комунистическите служби преди 89-год. още като млад свещеник. Искали ли са от него да се откаже от вярата. Не са успели. Има клипове, където отеца разказва за това. Ареста е бил придружен с издевателства, част от тях - лишаване от сън, и светене през нощта с мощна лампа в очите. Там, в ареста о. Иван дал обет че ако излезе жив и здрав, ще направи приют за бездомни.

    Коментиран от #20

  • 20 очевидец

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "до ДС отдела":

    Направил е приют за роднините си,там са брат му сина му,братовчедка му и т.н.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Почти винаги

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "очевидец":

    Синът му също е свещеник, и сега отговаря за Нови хан. Отец Иван отговаря за Якимово, където има 130 къщи, в които е настанил нуждаещи се. Изхранва и облича и децата, които са ученици, там и в Нови хан. И винаги е разчитал на дарения. Доколкото разбрах, брат му е по възрастен от него, и не виждам нещо нередно да го приюти. Хубаво е, че сега има интернет, и който е заинтересуван, може да изгледа всичко.
    Аз вече помогнах за каузата, като отидох до Якимово, и дарих нещо за църквата. А този горе, дето пише негативи сигурно никога няма да го направи.

    Коментиран от #23

  • 22 очевадец

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "очевидец":

    чак аспуха ти се пръска
  • 23 Да добавя

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Почти винаги":

    Гледат и животни, опитват се да ги научат да работят земята. Но както е написано, има интернет и информация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове