Last news in Fakti

18 Април, 2022 21:24 1 184 25

И тази година криза с местата в ясли и градини в София

  • детска градина-
  • детска ясла

Кандидатстването продължава до 11 май

И тази година криза с местата в ясли и градини в София - 1
Снимка: БГНЕС

И тази година се очаква криза с липсата на места в детските градини и яслите в София. Кандидатстването продължава до 11 май. От Столичната община обявиха, че до септември местата ще се увеличат с още около 800, но признават, че и този брой няма да е достатъчен за всички желаещи. За сравнение - миналата година неприети останаха около 10 хиляди деца, припомня "Нова телевизия".

Кристиян е на година и 4 месеца. Родителите му вече са кандидатствали за прием в ясла. „Имаме много малко точки поради системата за уседналост. На адреса сме по-малко от три години - в последните 6 месеца се нанесохме тук в този квартал”, каза Петко Стоянов.

Надеждите са, че Кристиян все пак ще бъде приет на трето класиране - в противен случай семейството ще търси частна ясла в квартала. „Очакванията не са много високи, но все пак стискаме палци. Надяваме се на някакво малко чудо”, добавя Стоянов.

Именно в набора на Кристиян се очертава най-сериозен недостиг на места тази година. През 2021 г. в столицата са родени около 15 хиляди деца. Обявените през електронната система свободни места за тях са малко над 2 хиляди. „За наше съжаление ще има недостиг”, заяви Мирослав Боршош.

Причината според Столичната община се дължи на намаляването на броя деца в група до 18. „Това предизвика недостиг на около 5 хиляди места. Да, тежко решение е за София, но e правилно за родителите и за персонала”, коментира Боршош.

Достатъчни ли са свободните места в детските градини за 2022 г.

В момента в столицата се строят 18 сгради, а други 17 се проектират. От следващата учебна година новооткритите места ще са 800. Част от тях ще са в 88 ДГ „Детски рай".

„Разширението, по което в момента се извършват довършителни работи, ще е за три нови яслени групи и една градинска група. Надяваме се от септември броят на децата да се увеличи с около 100”, казва директорът на детската градина Мария Йорданова.

Това, което притеснява директорите, е липсата на персонал, който да се грижи за яслените групи. Само в тази детска градина се търсят 6 медицински сестри. Свободните позиции за София са над 100.

„Наистина би било жалко да приемем децата, да имаме едни красиви, светли и просторни помещения и всъщност да се окаже, че няма медицински персонал, който да обгрижва децата”, добавя Йорданова.

Директори настояха за промени, които да позволят в яслените групи да се назначават педагози, вместо медицински специалисти. Последната дума ще има Министерството на здравеопазването. Засега промени, публикувани за обществено обсъждане, предвиждат фелдшери и лекарски асистенти също да могат да работят в детските ясли. Такава възможност засега не е дадена за педагози.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Епа сички

    13 6 Отговор
    млади селтаци у Софето, а нови детски градини нема. Кво искате?

    Коментиран от #6

  • 2 Човече

    23 5 Отговор
    Фандъкова, 10 кирливи години не може да го реши тоя проблем.... То всъщност кой ли проблем реши. Гад.
  • 3 ГОСТ

    16 2 Отговор
    Така е като се строят само офис сгради и молове !!!
  • 4 пико

    12 5 Отговор
    Столичани в повече. Обратно по селата.

    Коментиран от #12

  • 5 Решението

    13 5 Отговор
    е връщане на софийското жителство което Желю Желев отмени.Тогава ще има места за децата в ясли и градини,места за паркиране,чисти улици и паркове и заплатите в града ще са по високи защото няма да идват селтаци влачещи буркани с таратайките си готови да работят за стотинки само и само да бъдат столичани.

    Коментиран от #7

  • 6 Джон Рамбо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Епа сички":

    Що бе ? Вий не раждате ли !?!?

    Коментиран от #8

  • 7 Джон Рамбо

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Решението":

    Напълно съгласен ! След това всяко населено място в България ограничава достъпа на софиянци и въвеждаме шоптакса !

    Коментиран от #11

  • 8 Множим се кат зайци

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Джон Рамбо":

    ама римляните раждат повече. А при вас на село как е?

    Коментиран от #13

  • 9 Рашка с чашка

    7 1 Отговор
    Всяка следваща година ще има проблеми, защото депутатите ,господата и дамите, всъщност диви селяни, не искат да признаят че София вече е над два милиона и половина. Не направиха преброяване, а отчетоха регистрация.. демек за десет години София почти няма нови жители, а в същото време 800 000 е неизвестно къде са. Няма ги в София, няма ги в провинцията, не са напуснали страната и не са умрели! Това е защото е много по- лесно да купиш 5000 човека за да те избере Град в който се уж живеят 50 000, а те са или в София, или в чужбина.
  • 10 123

    4 4 Отговор
    А що не построихте градини и ясли? Щот нямате пари ли? Не. Щото така са ви наредили глобалистките изчадия.
  • 11 Шо така с лошо?

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Джон Рамбо":

    Идвайте ни на гости, само не се заселвайте. Софийското поле не е за 7 милиона население, няма как да стане.

    Коментиран от #14

  • 12 Уууууееееее

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "пико":

    Ялов столичанин
  • 13 Джон Рамбо

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Множим се кат зайци":

    ГРАД Е ! В България не само София е град ! Колкото и да са ти писали по география все ти е много !
  • 14 Джон Рамбо

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Шо така с лошо?":

    Ти да не мислиш че идваме с голямо желание ? Или пък че сме безкрайно щастливи че ще живеем в София ? Да не сме луди ? Не разбирате ли , че в по-малките градове и села държава отдавна няма ??? Няма работа , няма живот търпиш до един момент и щеш не щеш - София , Пловдив , Варна и т.н. . Да ви идваме на гости ?!?!?!? Толкова сте надути и високомерни , даже времето го съобщават - " За София и за България "
  • 15 Аааоооееее

    7 0 Отговор
    Стройте заводи ИЗ провинцията, а не комплекси и детски градини, за да се спре това преселение. София не е ластик!!!
  • 16 БПФ

    3 3 Отговор
    нищо де, важното е за украинченцата да има...
  • 17 3594

    2 0 Отговор
    Аве къде е Милена да напише, че цените на имотите ще се покачват. Какви градини, каква околна среда, какъв стандарт на живот ...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анджело

    10 1 Отговор
    Мафията е в пълната си сила набрала я още от царуването на Бойко. Във Варна закриха училище за да строят на земята му. В София и не само там Общините раздават парцели срещу рушвети. Строят безразборно. На колко новопостроени жилищни сгради се пада новопосртроена детска ясла или детска градина?
  • 20 Toxic

    5 1 Отговор
    Докато циганската кралица фандупкова е на власт ще е така !
  • 21 gggw

    5 0 Отговор
    нови 800 места и нови 1200 деца... тоест салдото е -400.. добре върви Йордечка Фандупкова. С това темпо след 3-4 години ще има 20000 неприети деца
  • 22 Ами да

    3 2 Отговор
    Така е, щом всички се местят в София! А какво става с градините и яслите в напуснатите селища! ?

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 gggw

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "gggw":

    тв тия деца не са се появили от миналата година.. тоя проблем е занемаряван от поне 20 години.. както и много други.. например паркове, полиция
  • 25 Питащ

    5 0 Отговор
    През 80-те години на миналия век Даниел Митеран - тогава първа дама на Франция установила, че част от екипа й има проблеми с настаняване на децата си в детски ясли/градини. И намерила решение - в Елисейския дворец в няколко стаи била направена детска ясла/градина. И сега в Западна Европа има фирми и компании, които имат ясли и/или градини в сградите си. В България има само бюрокрация и колко ? неизползвани общински сгради, чакащи да бъдат купени на безценица или откраднати от "КОГО"?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове