С 35 117 лв. глобиха КЦМ АД през април

Публикувана: 22 Май, 2013 19:15
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1278
ШРИФТ ПЕЧАТ

През април експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършили 1 822 проверки на 1 667 обекта. За констатирани нарушения са дадени 762 предписания, съставени са 112 акта. Издадени са 95 наказателни постановления на обща стойност 198 350 лв.  За замърсяване на околната среда над допустимите норми и неспазване на емисионните норми са наложени 20 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции са 363 858 лева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Най-голямата санкция в размер на 35 177 лева е наложена от РИОСВ – Пловдив  на „КЦМ” АД, за неспазване на определените с комплексното им разрешително норми за допустими емисии. За същото нарушение е санкционирано от РИОСВ-Велико Търново „Лормет-България” ООД, гр. Габрово с месечна санкция от 3 445 лв.  Имуществени санкции от по 10 000 лв. за неизпълнение на условия от комплексно разрешително са наложени от РИОСВ- Перник и София на „Топлофикация Перник“АД като оператор на Сгуроотвал „7-ми септември“, и „Костенец ХХИ” АД (инсталация за производство на хартия).

За  производство на дървени въглища без регистрация в Европейската агенция по химикали съгласно изискванията на Регламента  REACH, с 10 000 лв. е санкционирано „Карбол“ ЕООД, с . Красново от РИОСВ- Пловдив.

РИОСВ-Пловдив е санкционирала с по 2 000 лв. Винарска изба „Розова долина” АД, гр. Карлово (за неподдържане на досиета за техническо състояние на хладилни инсталации, съдържащи флуорирани парникови газове) и „Калцит” АД, гр. Асеновград (за неуведомяване на инспекцията за аварийна ситуация, от която са изпуснати в атмосферата непречистени отпадъчни газове).

За допуснато изтичане на отпадни води от старото депо за неопасни отпадъци на гр. Шумен и замърсяване на прилежащи земни площи, от РИОСВ-Шумен е санкционирана общината с 1000 лв., а от РИОСВ-Пазарджик с 3000 лв. е санкционирано „Биовет” АД, гр. Пещера за изпускане на непречистени отпадъчни води. Месечна санкция от 4113 лв. е наложена  от РИОСВ–Шумен на „Винекс Преслав” АД,  гр. Велики Преслав за заустване на отпадъчни води от производството на вино, ракия и коняк в нарушение на определените с разрешителното за заустване норми. 

Еднократна санкция в размер на 4 896 лева е наложена от РИОСВ- Перник на „Козмос Текстил“ ЕООД, гр. Перник, стопанисващо фабрика за производство на дънкови облекла. Санкцията е за замърсяване на земна повърхност и почва с утайки от локалната пречиствателна станция на територията на фабриката.

За извършване на дейност с отпадъци без  разрешителен  документ съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците, с по 7 000 лв. са санкционирани "Дино - 79" ЕООД, гр. Разлог и "ВЛК Пласт" ЕООД, гр. Сандански (РИОСВ- Благоевград), „МКД - 69” ЕООД  и ЕТ „Анна – Петко Ленков”  (РИОСВ-София), а РИОСВ- Варна е съставила акт на “Аталекс” ООД.  От РИОСВ Перник „Т Ауто 1” ЕООД е санкционирано с 8 000 лв. и физическо лице - с 2 000 лв.

РИОСВ-Пазарджик е санкционирала с 3 000 лева „Метал трейд експорт” ЕООД за съхранение на излезли от употреба МПС без разрешение на площадка в с. Мало Конаре. В размер на 4 000 лева е санкцията, наложена от  РИОСВ-Враца на СД ”Тостор - Орловски, Орловска“ за непочистени отпадъци (предимно от текстил) в местността “Пясъка”, с. Руска Бяла, общ. Мездра. За допуснато изхвърляне на отпадъци и създаване на незаконни сметища, РИОСВ-Пловдив е глобила с 3 000 лв. кмета на община Марица, а за неизпълнени предписания с 500 лв. е глобен кметът на с. Катуница.

За неизвършена класификация на отпадъците с по 5000 лв. са санкционирани от  екоинспекциите  в Благоевград и София  „Пирин Голф Холидейз Клуб“ АД, гр. Разлог, „Алмагест” АД, гр. Ихтиман и „Диагностично-консултативен център ХII – София“ .

През април са приложени и принудителни административни мерки. Със заповед на директора на РИОСВ – Стара Загора е спряна дейността на фирма „Маргарита” ЕООД, гр. Ямбол. Мярката е приложена след констатирано извършване на дейности по съхранение на излезли от употреба МПС без разрешително по ЗУО. От РИОСВ-Плевен е спряно извършването на сеч в защитени територии до съгласуване на дейността с инспекцията.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Симеон Дянков
Бившият финансов министър коментира пред bTV Бюджет 2016:
Дори и да можеш да овладееш ситуацията, накрая плащаш големи лихви."

Още бисери