Last news in Fakti

23 Април, 2022 14:03 1 558 17

Доц. Карталов: Вярата и религията могат да повлияят на нов световен ред

  • доц. кирил карталов-
  • философ-
  • вяра-
  • религия

Темата коментира доц. Кирил Карталов

Доц. Карталов: Вярата и религията могат да повлияят на нов световен ред - 1
Снимка: Shutterstock

Има ли политически смисъл в посланията на духовниците към обществото и могат ли религията и политиката да вървят заедно и може ли религията и вярата да влияят върху новия световен дневен ред?

Темата коментира за "Хоризонт" доц. Кирил Карталов - философ, университетски преподавател, член-кореспондент на Папския комитет за исторически науки във Ватикана, изследовател на историята на международните отношения и автор на книги, посветени на папската дипломация.

"Трябва да се прави разлика между религията като институция и вярата като човешко вътрешно обновление. И двете могат да влияят. Едната го прави чисто исторически, а живата вяра на човека би трябвало с кроткост и дисциплина да провокира и религията да продължава да дава тези послания на човека, която е и нейната цел", смята доц. Кирил Карталов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илюминатор

    13 1 Отговор
    Черният йезуитски папа франциск е първия неприкрит сатанист, който управлява света!
  • 2 кнаус 485

    5 1 Отговор
    Не вярно заглавие.....,статията макар малка не я четох.....

    Коментиран от #8

  • 3 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Изрезва се типчето, за да си влияе на банковата сметка. Ние сме Православни бе картоф. Я си прочети, какво е Схизъм и от кога е. Няма да питам, защо е.
  • 4 Хахаха

    13 1 Отговор
    Само да допълня този набеден философ.... Новият световен ред ще се изгради с болести, инфлация, катастрофи и войни и НАЙ-ВАЖНОТО химпродукти от правилните фирми !!!!!!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Много точно казваш, така ще е. Ноо със религията ще изграждат да стане само една религия и то няма да е католическа православна или някаква друга от тез дето знаем, ами някаква нова измислена дето да отговаря на целите на елита за да управляват масите така как на тях им е удобно.

    Коментиран от #13

  • 6 На Великен

    7 0 Отговор
    този е паднал на главата си.
  • 7 морков

    2 1 Отговор
    е та човек не се дели на морална и материална част , той е едно цяло , когато политиците го обират за принуждение към послушание , душата му страда от несправедливото отношение ,така се ражда омразата срещу света , когато пък държавата праща ушаци и мутри за респект , тя върши злодеяние срещу Бог и природата , а сега ми кажете Бог трябва ли да остави жалки подобия на Човеци да унищожават света ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 козяк16

    4 0 Отговор
    глобалистите да се унищожат всички от кликата от давос в затвора
    разпад на ес
  • 10 Румен

    3 2 Отговор
    Политиката и религията в България вървят заедно. Когато владиците ни решат, че могат да вземат от благодатния огън със самолет на правителство, което е против войната в Украйна, тогава може и хората да не са така разделени. Знаеме как при Борисов пътуваха, а сега отказват. Знаеме също и за дружбата между Путин и Борисов и нашата и руската църква, която благослови влизането на войски в Украйна. А новия световен ред е начертан в Америка и нищо не зависи от нас.
  • 11 академик Валентин Стамов

    1 0 Отговор
    Браво момче доцент Карталов!Умен наследник на Пламен Карталов директор на софийската опера от 101 години.Браво възхищавам се от статията на човек от Великия Престол Ватикана!
    Такива млади хора трябват на страната ни-безкомромисни в борбата с корупцията и проституцията по високите места!!!
  • 12 Стела

    0 1 Отговор
    Достоен наследник на един застаряващ комунист директор на софийската опера
  • 13 bullneck

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    вече е измислена - сиентологията , онея са такива зомбита дисциплинирани, ум да ти зайде
  • 14 Кико

    0 0 Отговор
    Определено Исляма може да повлияе.

    Коментиран от #17

  • 15 Пламбата Карталов академик идиректор

    2 0 Отговор
    Имам чуден син Кирил и сечудя и маям колко умен се роди и във Ватикана го пратих акъл да му налеят светите отци.Сега той акъл ни дава как да управям операта в София.Хвана се с една италианска проститутка акъл да му дава ,ама е прогонихме.Не съм и бъкал в пазвата потрябвала ни е!
  • 16 Религиите са

    3 1 Отговор
    Като партиите и за това има толкова много религии,тези които стоят от горе гледат да изкопчат и да ограбят от хората които вярват в тях. Да не споменавам тези хора които са били на чело ,и в името на религиите колко смърт са причинили на човечеството. Обикновените хора вярват в бог, но тези които са ръкоположени,гледат как да придобият повече блага. Няма да споменавам католиците,и инквизицията какво са правили с хората. Да не споменавам княз Борис как с много кръв въведе християнството в България. Да не споменавам че и Европейският съюз започна да се отказва от много християнски празници,заради техните чада които приютиха ,Арабите. Нямам нищо против Арабите,и те са хора ,има едно долно племе Америка,което разруши много съдби,и всеки се мъчи по някакъв начин да оцелее. Всеки да вярва в каквото си иска. Единственото аз в което вярвам, е моето семейство,и моите приятели,никой друг няма да ми помогне в беда,и не разчитам на никого освен на тях. Много набожните мафиоти,убиват сума ти и народ,и после отиват в църквата за прошка ,за да им прости Бог. Това е смехотворно. Защо Бог не ги наказва,пази ги за ада ли. Защо не наказва неговите така наречени служители които крадат,и ако трябва хора и убиват за да не се разбере. Както се казва блажени са вярващите,но за сметка на някои служители на Бог,които се възползват. Всичко е една илюзия,всеки да вярва в каквото си иска. Може да вярвате и на политиците,и на журналистите,и да смятате че те ви казват истината. За това
  • 17 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кико":

    А ти определено трябва да научиш кой е Константин Велики.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове