Last news in Fakti

28 Април, 2022 08:32 5 883 22

Осъдиха прокуратурата да плати рекордно обезщетение от 1 млн. лв.

  • прокуратурата-
  • обезщетение

За болките и страданията съдът определя 200 хил. лв. обезщетение

Осъдиха прокуратурата да плати рекордно обезщетение от 1 млн. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е осъдена да плати рекордно обезщетение от близо 1 млн. лв. по Закона за отговорността на държавата заради повдигнато незаконно обвинение, пише в. "Сега".

Софийският градски съд присъжда на Г.Т. 200 000 лв. за неимуществени вреди и още 737 889 лв. за имуществени. Прокуратурата, т.е. данъкоплатците, трябва да ги платят с лихвите.

Г.Т. твърди в исковата си молба, че му е било повдигнато обвинение за това, че е управлявал фирма, изпаднала в несъстоятелност, но не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност. През февруари 2017 г. той е бил привлечен като обвиняем, а през април 2018 г. прокуратурата внася обвинителен акт срещу него в Районния съд в Търговище. Съдът обаче връща делото на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения. След това прокуратурата повече не внася делото, а го прекратява с мотива, че не е извършено престъпление. Това постановление било потвърдено и от съда.

Мъжът обяснява в съда, че от незаконното му привличане като обвиняем и воденето на дело срещу него повече от година и половина, са му причинили изключително големи и невъзстановими имуществени и неимуществени вреди - стрес, довел до сериозни увреждания на здравето, уронване на престижа му и доброто му име в професионалните среди и препятстване на всякаква възможност в бъдеще да работи в сферата на банковото и финансово дело. Фирмата му имала лиценз за пощенски и парични преводи в България, а Г.Т. имал сертификат от БНБ за професионален опит и квалификация в банковото дело, позволяващ му да управлява банкови институции и финансови дружества, извършващи банкова и застрахователна дейност. След като бил обвинен, всички договори на фирмата били прекратени. Това обстоятелство причинило рязко влошаване на финансовото състояние на дружеството и се стигнало до обявяването му в несъстоятелност.

Прокуратурата оспорва исковете както по основание, така и по размер, който определя като прекомерен. Според прокуратурата няма доказателства, че Г.Т. е търпял трайни и интензивни неблагоприятни последици, че бил потиснат и социалната му активност била понижена, че отношенията на страх и несигурност се пренесли и в семейството му. Държавното обвинение се оправдава и че не е давало официална информация по воденото срещу Г.Т. дело, затова не отговаря за накърняване на доброто му име.

Съдия Богдана Желявска обяснява в решението си, че за година и половина - от момента на образуване на наказателното производство до окончателното му приключване, Г.Т. е бил обвиняем и подсъдим за престъпление, което не е извършил. Според съда действията на прокуратурата "противоречат на основните принципи на Европейската конвенция за правата на човека, ратифицирана от българската държава".

В резултат на несправедливото обвинение Г.Т. е понесъл морални болки и страдания, изразяващи се в уронване на престижа и доброто си име пред обществото, пред колегите, семейството и приятелите, стрес и притеснения, бил е принуден да се оттегли и прекрати работата и дейността си - както своята, така и на ръководеното от него дружество - психически травми, които не са отшумели и до момента, а полученият стрес е довел и до заболявания, се казва в съдебното решение.

За болките и страданията съдът определя 200 хил. лв. обезщетение от исканите от Г.Т. 500 000 лв. Колкото до неимуществените вреди от 737 889 лв., те са заради пропусната печалба от търговската дейност на дружеството на Г.Т., пряка загуба от обезценяване на акциите, пропусната полза от неполучено възнаграждение по договор за управление за 44 месеца, пропуснати ползи от неполучените възнаграждения като физическо лице за 4 години, както и пряка вреда, в резултат на загуба и продажба на жилището му.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ФАКТ

    45 4 Отговор
    Закривай !
  • 3 Б А Й Х @ Й ‼️

    61 4 Отговор

    До коментар #1 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Защото за техните "грешчици" те получават подкупи, а плащаме всички ние ‼️‼️‼️
  • 4 Жоро

    55 4 Отговор
    Гешев и проКУРАтурата да ги платят тия пари. Уволнение и съд за престъпниците в съдебната система. И не - няма да ги приеме организираната престъпност, защото мястото им е зад решетките.
  • 5 Въпрос

    48 5 Отговор
    Кой ще поеме отговорността от Прокуратурата и ще си подаде оставката? За 1 милион лева щета за държавата се пита в задачата. Като е кокошкар за 20-30 лева и липса на гражданска го осъждате нагледци! Веднага оставка намотговорното лице за тоя Позор!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 7.62

    49 5 Отговор
    Да се установи кой прокурор е повдигнал обвинението и го е внесъл в съда , и той да плати присъденото обезщетение ! Естествено каскета може да помогне в пращането !

    Коментиран от #13

  • 8 Данъколатец

    40 4 Отговор
    Каква е моята вина, че и аз да плащам ???
    Да плащат тези, който са надробили кашата и после да ходят на квалификационни курсове, защото явно не са учили навремето. Или да си платят и да бъдат отстранени, за урок на останалите. 4439
  • 9 Бъдеще

    42 4 Отговор
    Защо да ги плаща данъкоплатеца? Да ги плати наблюдаващия прокурор, С ЛИЧНИ СРЕДСТВА. Какво сме виновни ние, че той е корумпиран некадърник??? А вероятно и продължава да си "работи" на сладкото място...
  • 10 Това вече е ТОП

    29 5 Отговор
    На Скандала! Кой ще поеме отговорността???

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой

    38 5 Отговор
    Заглавието е некоректно. Парите ще излязат от джоба на данъкоплатеца, т.е от нашия. И вместо да бъдат вложени в нещо смислено ще отидат да покриват гафовете на бухалката.
  • 13 Да започнат с

    32 4 Отговор

    До коментар #7 от "7.62":

    уволнението на прокурора и отнемане на правата му (ако го позволява закона) да упражнява юридическа дейност поне за 5 години и да ходи да продава гащи и гумени цървули на сергия.
  • 14 Коментар

    24 4 Отговор
    ДО КОГА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, НАГЛАСЕНИ И ПОДСТАВЕНИ В ДЪРЖАВНАТА НИ АДМИНИСТРАЦИЯ, ЩЕ СЕ ОТЪРВАВАТ С МАКСИМУМ ЗАБЕЛЕЖКА И НЯМА ДА НОСЯТ ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ???
    ДО КОГА НАРОДЪТ НИ ЩЕ ПЛАЩА ЗА СВОЕВОЛИЯТА НА МАФИЯТА???!!!
    ТИЯ ДЕТО СА ГО ПРИВИКАЛИ КАТО ОБВИНЯЕМ, ДА БЪДАТ ПРИВИКАНИ СЕГА ТЕ! ЗАЩОТО СУМА ОТ ОКОЛО И НАД МИЛИОН ЛВ, СИ Е ГРАБЕЖ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ Р-РИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ПРИЧИНИТЕЛИТЕ ДА СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО!!!

    КРАЙНО ВРЕМЕ Е КОГАТО ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА ЗАВЕДАТ ДЕЛА СРЕЩУ ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ, АКО ИНСТИТУЦИЯТА ЗАГУБИ, ТО ВИНОВНИТЕ В НЕЯ СЛУЖИТЕЛИ ДА НОСЯТ ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ И НАЙ-МАЛКОТО ДА ПЛАЩАТ ЛИЧНИ ПАРИ, КАТО ЧАСТ ОТ ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО!!!

    ДЪРЖАВАТА НИ НЯМА НУЖДА ОТ ТЪРТЕИ, КОИТО "ОПРАСКВАТ" ПО НЕЧИЕ НАРЕЖДАНЕ!!!
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е НАРОДЪТ НИ ДА СЕ ВДИГНЕ И ДА СИ ВЪРНЕ КОНТРОЛА НАД ДЪРЖАВАТА!!!
  • 15 Европа

    9 9 Отговор
    Да платят съдиите участвали в делата. Бонусите им ще покрият сумата.
  • 16 ПОЖАРНИКАР БУДА-ла ☭

    20 6 Отговор
    КАСКЕТА ГЕШЕВ ДА ГИ ПЛАТИ.... ИЛИ ДА ВЛИЗА В ПАНДЕЛАТА
  • 17 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Това вече е ТОП":

    Никой! Както винаги!
  • 18 Трябва

    12 2 Отговор
    Да има промяна в закона и всички обезщетения са са за сметка на фонд работна заплата на прокуратурата. Тогава ще внимават какво решават а и ще има взаимен контрол помежду прокурорите
  • 19 мнение

    4 3 Отговор
    Няма страшно, през лятото ще има продажби на имоти на "прокурорите" на мафията
  • 20 Го4о

    3 3 Отговор
    Четете бе! "Софийски градски съд определи.....ЕДИ КАКВО СИ!" Съдията е почерпен и издава това решение, което на втора или трета инстанция ще бъде ОТМЕНЕНО и върнато за ново разглеждане! Разходи за жалващия се!
  • 21 Абе

    1 2 Отговор
    Защо ни занимавате с глупости след като обикновения човек се чуди как да свърже двата края,или искате и да изчисти това което те са сътворили без негово съгласие.
  • 22 ak47bul

    4 2 Отговор
    Сега да платят от средствата за РЗ на прокуратурата, а не бюджета да им покрива некъдърноста. Защото на всяко тримесечие получават огромни бонуси, а заплатите са им огромни за нашия стандарт. Лична отговорност от всеки за да има правда - виновен - плащаш, тогава да видим дали тъка леко ще гледат на двата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове