Last news in Fakti

28 Април, 2022 09:19 1 654 64

Мартин Димитров: Спирането на газа е опит на Москва да разедини ЕС, тежък удар срещу правителството ни

  • мартин димитров-
  • спиране-
  • газ-
  • москва-
  • разединяване-
  • ес

България има договор за доставки на руски газ до края на годината и в момента Русия го нарушава, подчерта Димитров. Заяви, че България може да си потърси правата в Арбитражен съд

Мартин Димитров: Спирането на газа е опит на Москва да разедини ЕС, тежък удар срещу правителството ни - 1
Снимка: БГНЕС

България зависи от руския газ над 80% - няма друга такава страна от ЕС. Това заяви в "Денят започва" депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров. Той разкритикува предишните управляващи от ГЕРБ заради забавянето на строежа на интерконектора с Гърция.

"Ако бяха направили диверсификация, нямаше да зависим на 80% от един доставчик. От 2009 трябваше да започне строежът на интерконектора с Гърция. Този въпрос съм го задавал десетки пъти на всички възможни енергийни министри и имаше огромно подценяване на темата. Минаха 12 години и интерконекторът не е готов, което е въпрос на национална сигурност", каза той.
Министерството на енергетиката има план за действие и трябва да се направи всичко възможно да бъдат осигурени количества газ до края на май.

"След това разчитаме, че ЕК ще започне изграждането на европейски енергиен съюз, в смисъл ЕС да договаря големи количества газ на по-благоприятни цени. Защото ЕС е огромен потребител и ако договаря като единен потребител, цените ще бъдат много по-добри", заяви Мартин Димитров.

България има договор за доставки на руски газ до края на годината и в момента Русия го нарушава, подчерта Димитров. Заяви, че България може да си потърси правата в Арбитражен съд

"Това е опит на Москва да разедини ЕС, опит да се нанесе тежък удар срещу сегашното българско правителство, неизпълнение на международен договор. Опит за намеса във вътрешните работи на България", коментира още той.

По думите му още няма официална позиция на държава членка на ЕС, която да е заявила, че ще плаща за газа в рубли.

Димитров заяви още, че пътната карта, подписана с "Газпром" от правителството на ГЕРБ, трябва да стане публична.

"Искам да видя точно какво са подписали тогава, за да разберем има ли общо със случващото се сега. Поискахме от министъра на енергетиката, от "Булгартрансгаз", от еврокомисаря по енергетика и никой не я представи, защото твърдят, че не притежават копие от нея", каза депутатът.

Мартин Димитров не е съгласен с твърдението на президента Румен Радев, че спирането на руските газови доставки към България е знак за ескалация на икономическата война.

"Това, което ни се случва, цели всяване на раздори вътре в България и ЕС и ние не трябва да им даваме тази цел. Това трябва да ни подейства сплотяващо, защото има алтернативи", заключи Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гранта ви говори

    58 11 Отговор
    Москва не ти е спряла газа бе, пудел, американското ни правителство в България спря да плаща за газ!
    До кога ще приказвате щуротии и мислите, че ни сме от гората.

    Коментиран от #7

  • 3 Българин

    8 36 Отговор
    Щом Русия нарушава едностранно договора да направим и ние същото за транзита на газта за Сърбия и Унгария. Уваличаваме десетократно цената и искаме плащане в украински гривни.

    Коментиран от #20

  • 4 Хасковски каунь

    45 5 Отговор
    Още утре ще си открием сметка в рубли Мартине. Шест-пет няма.
    Какви сте вие евроатлантици да определяте с какво ще ви продавам хляба. Като не искаш - гладен.
  • 5 един от многото

    47 4 Отговор
    Мартине , прочети кой и колко внася и ще разбереш , че никой не ни бръсна за слива , нито в ЕС , нито в НАТО , всички си гледат интереса и търсят балами като нас! Платени самолети , които никога няма да видим , забрана за внос и газ , но за нас. А , те ще си внасят и ще ни я препродават по скъпо. Сметнато , просто и ефективно!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чукча писател ...

    6 24 Отговор

    До коментар #2 от "Гранта ви говори":

    Досъавките на газ бяха предплатени до края на месеца, бункерния рекетьор и фашист ги спира въпреки, че си е получил парите.

    Коментиран от #37

  • 8 Пич

    30 2 Отговор
    Глупак !!! Вие , продажници , нарочно блокирахте плащанията , и ги прехвърихте през " фирми - гаранти " !!! Тоест - олигарсите , които ви докараха !!! Само това оскъпява газта 30-40% !!! Защото , Прокопиевци трябва да лапкат !!!
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    31 2 Отговор
    Сами си спряхме газа! Щом Германия, Австрия и Унгария намериха начин, значи има начин! Да, ама те не искат Байдън да ги тупа по рамото!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 М Димитров!! Ти се оказа голям Идиот!!

    22 5 Отговор
    Работете и правете нещо полезно за Българския народ, за това сте в този Парламент!? Идиоти!!
  • 12 Милен

    20 1 Отговор
    Добре де след като нашите видни управляващи и експерти всеки ден ни убеждават, че спокойно можем да минем без руски газ и има много алтернативни източници на суровината защо е целият този рев, ами да доставят газ от другаде пък ние после ще решим какво да правим тези личности в зависимост от резултатите които ще постигнат.
  • 13 имбeцили сър

    23 2 Отговор
    няма други такива крeтени като тия от ДБ и ПП - не плащаш съответно не получаваш стоката търсете си майката тереза в краварника
  • 14 Каскет

    19 2 Отговор
    Тоз пък. Ами що искате да помагате на Украйна ? А ? Защо ? Какво са ни дали ?
  • 15 Дамаджони Уокър

    20 3 Отговор
    Каквото повикало такова се обадило или щом санкции може тогава и плащане в рубли може.Това не е извиване на ръце а стратегия за запазване на икономиката.
  • 16 Олга

    25 2 Отговор
    Въобще непонятно тази истерия с рублите. Тоест - въобще!
    За неразбиращите обяснявам, че фактически всяка европейска държава (както и БГ) продължават да плащат в долари и евро, но разликата е в това,че те трябва да правят транзакции в руската банка, а не е европейските банки - тоест отварят своя сметка в руската банка, която после преобръща долари и евро в рубли и накрая рублите се превеждат в Газпромбанк.

    Защо ли руснаците го правят ? Много просто - да не бъдат руските пари откраднати, които са изчезнали в недрата на ЕС и не са дошли до Русия. Последното плащане за енергоресурсите Русия не е получила.
    “Благородната” и “цивилизованата” Европа нарушила всички правила и краде.С нея прилични хора не могат да имат работа без да се обезопасят предварително.

    Коментиран от #33

  • 17 Иван

    20 1 Отговор
    ФафлаДжия и ти ли се появи да даваш акъл. Народа го отнася заРади вас.
  • 18 Хеитър

    14 1 Отговор
    Боклук
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Много сме малки да правим такива работи. Ще ни пердашат! Като не можем да си вържем кесията, дай да се скараме и с тези, които не са ни виновни!
  • 21 ИНИЦИАТОР

    4 20 Отговор
    Мартин Димитров за Министър Председател !! Трябва ни Твърд Евро Атлантик за Министър, Край на Кремълското Негативно Влияние в България, Край на Слугинажа и Копекаджийството !!!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Милен

    16 2 Отговор
    Най добре да се обърнем към предаването "съдебен спор" там ще осъдим Газпром и те няма да имат друг избор освен да ни пуснат газта :)))
  • 24 ежко

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "ИНИЦИАТОР":

    Ами давайте:)Алтернативно правителство зад граница ли ще правите?
  • 25 БСП за България и Радев

    9 5 Отговор
    Гербавите, американските подлоги - ИТН, ДБ и ПП да не зяят. Ако не бяха те, другарят Путин щеше да ни залее с газ и петрол, без пари дори. Май пак генерал Румен Радев и БСП, но без Нинова, ще спасяват изстрадала майка България

    Коментиран от #31

  • 26 проблемът е

    15 1 Отговор
    Че този удар освен тежък беше и очакван. Какво направихме за да го избегнем? Нишо. Дори се държахме предизвикатлено.
    Кога и защо копирахме реториката и позата на балтиските държави? Кога и как имахме полза от тази поза?
    И да влезем в техния клуб ще сме странния аутсайдер.
    Някой си играе на Господ с България.
    А вие му асистирате.

    Да бяхте копирали поне действията, реториката и позицията на Германия-Франция-Австрия-Гърция????
  • 27 Дрън дрън

    9 2 Отговор
    Искат плащане в рубли, нали така? Няма плащане, няма газ... или аз нещо не съм разбрала???
  • 28 man_out

    18 1 Отговор
    Просто искат да си получат парите. А на наште мушмороци им е наредено да продължават да превеждат в блокирани сметки откъдето е ясно че Газпром няма да получи нищо, а да продължава да подава газ? Искаме газ от Газпром, а плащаме на някой друг и после Русия ни била изнудвала. Шизофрения.
  • 29 Някой

    16 1 Отговор
    Не, Малтинчо. Така е в търговията: плащаш - получаваш, не плащаш - не получаваш. И стига с тия измислени мантри. Мина времето, когато само твоите господари определяха правилата на играта - едностранно. С тази игра се приключи.
  • 30 Некой си

    14 2 Отговор
    МаЛтине, ще ни обясниш ли защо Германия, Италия, Унгария, Австрия и Чехия не си търсят правата в арбитражен съд, а плащат в Газпромбанк?
    Хайде, маЛтине, кажи кой е посредникът между Булгаргаз и гръцкия оператор!
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "БСП за България и Радев":

    Да, и да ни драсне клечката...хахахаха
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ДИД

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Олга":

    Ще краде я. Как иначе ще финансира безумните си действия в Украйна. Брашняният чувал ЕС е изтупан до последно.
  • 34 112

    4 4 Отговор
    Киро, спирай транзита на газа. Точка.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 до дъното

    6 1 Отговор
    Не се притеснявайте братя българи , така по бързо ще ударим дъното и ще разберем кой и къде е проблема . Има време още до дъното , около 6 месеца още !
  • 37 ген Столти

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Чукча писател ...":

    Верно че си чук-ча, парите са върнати, прочети ако можеш.

    Коментиран от #52

  • 38 Протест срещу безобразията в България

    1 0 Отговор
    Пури трябва да бъде съден
  • 39 бобо

    11 2 Отговор
    Мартинчо, Мартинчо, отговори защо властта ни докара до там - най-бедната страна да започне да плаща газ с 30-40% по-скъпа, отколкото другите европейски държави? Да не би да са намесени интереси на разни прекупвачи /които вие си ги знаете/? По-недалновидна политика от тази на настоящата власт не е имало. Никой не мисли за хората, как се справят и ще се справят с инфлацията, с цените, пълни некадърници сте.

    Коментиран от #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Fury

    5 1 Отговор
    Откровенни глупости. Няма какво друго да мисли човек.
  • 42 Има и други

    10 2 Отговор
    Страни който са зависими дори на повече от 80%
    Словакия на пример стига сте лъгали италия се съгласи да плаща в рубли аман от лицемери

    Коментиран от #44

  • 43 7373728118

    11 1 Отговор
    Сами си го спряха ,краварите казаха ,че отдавна са говорили по тоя въпрос и с нашата страна,говорителката и го каза Саки маки ли беше тая,тъй че тия циркове сега докато са живи ще казват ,че друг им виновен ,па краварите казаха истината че отдавна е говорено имат предвид с нашата хубава политическа класа.
  • 44 Лъжеш ти

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Има и други":

    Седи мирен
  • 45 Айде Бегай

    10 1 Отговор
    Абе пасторе, дървен енергетико, що не купувате 5-6 пъти по евтиния азерски газ както каза Кокореца, това ще е мехлем за цялата промишленост.Ама май такъв филм няма, а.Вън от България измамници.Няма такъв празнодумец като пастора Малтинчо.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 днес

    8 1 Отговор

    До коментар #39 от "бобо":

    няма нищо чудно, чучелото Прост О Киро е търгаш на дребно, прави сбирки и предлага менте добавки, а сега, като премиер прави същото - микрофончето, телефончета и петата колоНИЯ!!!!
  • 48 Е то

    6 1 Отговор
    И Русия има договор за резервите си но западняците ги блокираха....сега
    Защо да не могат и те да нарушават договори
  • 49 Българин

    1 8 Отговор
    Видно е, че петата колона на Москва е мобилизирана на МАХ за да защитава руските имперски интереси. Но както фолксщурма не спаси Германия от поражение, така и петоколонниците няма да успеят да прокарат насочените срещу България и останалият нормален свят руски мераци.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Павел Николаев

    6 1 Отговор
    Тоз пудел Марти от къде изникна ? Нали уж го нямаше на сцената цифра години сега пак се появи. На хранилка пак ?
  • 52 Чукча писател ...

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "ген Столти":

    Точно така, платено по договора, еднолично нарушаване на договора от сибирския злодей. Върнали парите, а твърдят, че някой щял да им ги блокира . Опорките за това, че газ не получаваме защото не е платено и че РФ нямало да си получи парите в $ и Евро издишат - - МутроФонова да ви измисли нови
  • 53 34567

    4 0 Отговор
    Този пак се изказва неподготвен гьотверен
  • 54 Пловдив 1912

    5 0 Отговор
    Никой не иска рубли, какво се правите на улави ...Русия била спряла , а Запада като и запорира собственост за 500 милиарда долара...Какъв е проблема да се открие сметка в Газпром и да вкарваш парите там и те да си ги обръщат в рубли...за потребителите няма нищо скрито...Ама не , пак схеми сега , дистрибутори и прекупвачи и яки комисионни...ще вземем от Гърция, която пък го взима от Русия, само че с 30-40 % по скъпо...егати и бг логиката ...далавер-пиниз е това ...Явно гугутките, ще се правят на ястреби...с тези сме обречени , дори Баце нямаше да направи такава дивотия...
  • 55 edno e qsno

    5 0 Отговор
    Ако сега някой социолог каже, че вашата мажоретна дружинка с розови прашки е напред в клссацията на нардното доверие, значи този социолог е решил да размени авторитет срещу свежи финансови постъпления.

    Най-вероятно отливът на ибиратели е в рамките на сотитицихиляди за целокупната ви дружинка.
    И ако вие сте наясно с този факт, то всеки от коалицията може да ви цака с алтернативата - предсрочни избори.

    Не си харчете етака скоростно политическия капитал. На бунишето за политически трупове има много място.
  • 56 ,ьяаъо

    5 1 Отговор
    Бла-бла, кви политики, кви пет лева - ако не плащаш, няма да получиш. Ти в магазина без да плащаш ли излизаш бе, смешник! Сами си го направихме, по-скоро нашите американски подлоги.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Случайно

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Путин се изплю въру България":

    За Полша разбирам,че справедливо и спират газта,нооо... ние само лаем като пинчер и в суматохата ни подритнаха както подритвам леко пинчерите по улицата та да не ги настъпя случайно.
  • 61 Справедлив

    2 2 Отговор
    Когато има неправомерно наложени санкции към Русия от страна на САЩ и Европейския съюз,това е равносилно на приетия едностранно начин за
    разплащане на газа. Заради това че пращаме оръжие за Украйна през трети страни, трябваше веднага да ни спрат кранчето. Нямаме право да негодуваме срещу решението на Русия.
  • 62 Дабе

    1 0 Отговор
    Всички български политици са продажни. За тях важи армейския виц от соц време - 6 месеца в тила и разтрел той знае защо.
  • 63 Ами

    1 0 Отговор
    Сега е ред на следващия съюз.
  • 64 човекът с газа

    0 0 Отговор
    управлявайте ,на власт сте-не се оправдавайте с газа ,няма друга държава и власт в ЕС която непрекъснато да търси виновен,а деиства и се оправя.Откакто сте на власт само търсите причини за бездарието и немощта да управлявате-затова си тръгнете по бързо и да дойдат можещи и знаещи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол