Last news in Fakti

28 Април, 2022 16:12 763 15

Радев в Мадрид: България и Испания имат отличeн политически диалог

  • педро санчес-
  • румен радев-
  • испания

Партньорството в енергетиката, икономиката и сигурността бяха акценти на срещите на президента с министър-председателя Педро Санчес и председателя на Конгреса на депутатите Меричел Батет

Радев в Мадрид: България и Испания имат отличeн политически диалог - 1
Снимка: Пресцентър

България и Испания имат отличен политически диалог, който се гради на взаимно доверие, и това е солидна основа за развитие на двустранните отношения. Това заяви държавният глава пред журналисти в Мадрид. Президентът Румен Радев е на посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години. „Приемам поканата към български президент да посети за първи път Испания след 1999 година като знак за амбицията и на двете страни да развиват своите отношения много по-интензивно“, подчерта държавният глава.

В Мадрид президентът Радев разговаря с министър-председателя Педро Санчес и с председателя на Конгреса на депутатите на Кралство Испания Меричел Батет. Партньорството в енергетиката, икономиката и сигурността, както и рисковете за Европа, които произтичат от войната в Украйна, бяха акценти на двете срещи. Обща бе позицията, че преодоляването на многобройните предизвикателства, пред които са изправени държавите членки на ЕС и особено социално-икономическите последици от войната в Украйна, енергийната криза и инфлацията, изискват взаимодействие и взаимна подкрепа в рамките на съюза. Европейският съюз остава единен в защитата на принципите на демокрация и върховенство на правото, беше подчертано на двете срещи.

Румен Радев подчерта, че потенциалът за сътрудничество между България и Испания е огромен и открои развитието на високите технологии, съвместното разработване и внедряване на отбранителна техника и изграждането на „зелена икономика“. „Испания е втората по големина туристическа дестинация в света с целогодишен туризъм. Това е нещо, което ние също трябва да направим в България, следвайки този много развит опит“, отбеляза Румен Радев и открои, химическата индустрия, биотехнологиите и селското стопанство като особено перспективни сфери от взаимен интерес.

Прилагането на Плановете за възстановяване и устойчивост на България и Испания са допълнителна важна област, в която двете държави могат да си партнират, беше общата позиция по време на срещата на Румен Радев с Педро Санчес.

Държавният глава изрази признателността на страната ни за подкрепата на Испания в охраната на българското въздушно пространство, което укрепва съюзническите отношения между двете страни.

ЕС трябва отсега да вземе превантивни мерки, за да не бъде тежко засегнат от вторичните ефекти на войната в Украйна и да не се стигне до продоволствена криза в съседните на Европа региони, която да генерира нова миграционна вълна към Стария континент, призова още Румен Радев. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да бъде надежден партньор и в рамките на възможностите си ще доставя зърнени храни за Испания. Изключително важно е обаче да се съхранят и възможностите за доставки на зърнени храни от Украйна, която е вторият по-големина износител на зърнени култури в Европа и чиито черноморски пристанища в момента са блокирани. „Ние правим всичко възможно включително с българската общност в Украйна, която взема голям дял в производството на пшеница, да направим така че да помогнем износът да се осъществи“, допълни президентът като подчерта, че това е въпрос на работа на двете правителства.

Румен Радев изрази признателността си за доброто отношение на институциите в Испания към голямата българска общност в страната, която надхвърля 200 000 души и е отлично интегрирана в испанското общество, като съхранява и активни връзки с България.

В отговор на журналистически въпрос за изпращането на военна помощ от България за Украйна президентът напомни, че за разлика от други държави, България има огромна историческа общност в Украйна и стотици хиляди наши сънародници вече са в зоната на конфликта. Румен Радев отново призова за отговорно отношение по темата и добави, че позицията на страната ни се разбира от много европейски лидери и е време да се разбере и от някои български политици.

Попитан какви са възможностите за решаване на проблема с газовите доставки за България, Румен Радев посочи, че темата "е в полето на изпълнителната власт", но решенията на правителството трябва да водят до това „цената за българските потребители и индустрия е да е възможно най-ниска“.

"Цинично е в енергийно най-бедната държава в Европейския съюз, с най-бедното население, да кажеш, че ще намерим друг начин и ще плащаме по-скъпо", заяви Румен Радев. Президентът подчерта, че някои хора могат да плащат по-скъпо, но голяма част от обществото ни „е на ръба“ и не може да плаща и апелира тези, които могат да си позволят да плащат по-скъпо и взимат решенията, да помислят за хората, които нямат тази възможност. „Най-важно, за нас е каква ще е цената. Правителството трябва да вземе предвид всички тези фактори, цената на първо място, и тогава да намери решение“, коментира президентът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    12 4 Отговор
    Радев има добър диалог само с Масква.
  • 2 Зелен чорап

    11 3 Отговор
    Върви при Лукашенко.Един дол дренки сте.
  • 3 бой по канчето

    10 1 Отговор
    Радев, предупредиха ли те, да не правиш проруски изявления?
  • 4 ПРЕДАТЕЛ!

    11 1 Отговор
    ДЪРЖАНКА НА ПУТИН! Повръща ми се от него! А гласувах за него. До вчера го защитавах по форумите. Днес си връщам всичките думи назад!
  • 5 Защо

    4 0 Отговор
    почти не се усмихва и гледа мрачно ? Домакинът му толкова ведро , приветливо и дружелюбно е усмихнат до него !
  • 6 Българка

    6 1 Отговор
    Този руски шпионин няма срам!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Грульо

    2 1 Отговор
    Значи целата работа е за да изнасяме пшеница за Испания.
  • 9 Марина

    4 1 Отговор
    Гласувах за него, колко съм бил тъп!
  • 10 Мунчо

    4 1 Отговор
    Кауня.
  • 11 хаберих

    3 0 Отговор
    Радев Е в Мадрид: България и Испания имат отличeн политически диалог,ще питам дали Испания може да приеме останалите 6 милиона българи,защото в България вече само се оцелява,а не се живее.
  • 12 въпросче

    2 1 Отговор
    Всичката пшеница ли да изнесем за Испания?
  • 13 препис

    0 1 Отговор
    Домакинът му толкова ведро , приветливо и дружелюбно е усмихнат до него,защото след дрън-дрън-дрън с него отива на плаж.
  • 14 JEFF

    2 0 Отговор
    Да , ама Пердо Санчес , който е социалист отиде лично до Украйна . Освен това Испания помага не само хуманитарно , но и с оръжия на Украйна . Педро Санчес е политик с топки , а такъв ли е Радев ? Лично аз се съмнявам . Оставам в Испания .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове