Last news in Fakti

30 Април, 2022 07:15 4 487 27

Румяна Коларова: Може да имаме и правителство на малцинството

  • румяна коларова-
  • политолог-
  • коалиция-
  • правителство

Коалицията ще оцелее, дори БСП да я напусне, смята политологът

Румяна Коларова: Може да имаме и правителство на малцинството - 1
Снимка: БГНЕС

Ако БСП напусне коалицията, тя може да продължи да съществува. Правилата за функциониране на изпълнителната власт у нас са такива, че може да имаме правителство на малцинството и нещо, което се нарича "подвижни мнозинства". Дали едно правителството на малцинството ще функционира или не, е избор на неговия министър-председател и на съставляващите го партии. Оставка на правителството не означава автоматично предсрочни избори.

Това заяви политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея предсрочните избори може да се видят като опит на управляващите да се измъкнат от ситуация на нерешими проблеми.

"Правителство на малцинство в случая означава да зависи то в този парламент от ГЕРБ и ДПС. Това правителство е подложено несправедливо на много атаки. То е атакувано не само от опозицията в лицето на Борисов, но и от Радев", посочи политологът Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че в момента на преден план трябва да излязат теми като цени, инфлация, как да запазим работните места - такива, които са много по-важни за населението от даването на оръжия.

Проф. Коларова изтъкна, че опитът да се прехвърли вината за сегашната ситуация на опозицията е най-лесният ход. Но добави, че вече не е ефективен за управляващите, защото повечето от обявените мерки на кабинета са безрезултатни.

"Правителството е изправено пред кризисна ситуация, която може да му помогне да вземе стратегически решения. Идеята, че трябва да се освободиш от руския газ е такова решение. Правителството доказа, че мерките, които взема, са неефективни", коментира тя.

По думите ѝ кризата с газа и Русия е направила услуга на правителството, тъй като "лидерите на "Продължаваме промяната" най-после са заели категорична позиция".

Ангелов уточни, че е ясно за всички, че има проблеми в комуникацията вътре в правителството.

"Стратегическото решение за отказа от руски газ ще се разреши, когато то бъде взето на европейско ниво. Върви се към такъв вариант, въпреки че ще бъде доста трудно", каза още политологът.

И изрази притеснение, че предстои актуализация на бюджета, но никой в момента не говори за това.

"Има три сценария за това правителство. Единият е "Филип Димитров" - един от коалиционните партньори напуска и активно гласува в парламента срещу правителството. Вторият е "Жан Виденов" - правителството не се справя икономически, раздава пари на посоки и едновременно с това обслужва интереси. Третият сценарий е това правителство да действа като европейско - не само да си постави цели, но и ефективно да ги постигне", отбеляза проф. Коларова.

За напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 Бориславов заяви, че е изключително вредно за държавата и е време да бъде прекратено.

"Правителството трябва да се обърне към решаването на икономическите проблеми в страната, за да може да продължи да съществува", завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе бабе сороско

    58 3 Отговор
    как си представяш Прокопа, Тулупа и Доганя да управляват докато народа беснее?!

    Коментиран от #12

  • 2 Тъцт

    55 7 Отговор
    Слугинажа на герб и дпс налазват

    Коментиран от #13

  • 3 Чичо Сам

    43 7 Отговор
    на БГ и трябва балансирана политика нещо като на Орбан !!
  • 4 ТаУмВзе

    45 5 Отговор
    Само снимката е достатъчна! Герберастията не спи.
  • 5 Чорлава

    28 2 Отговор
    и с зъл поглед , червена и излишна с бръщолевиците си !
  • 6 Тенчо

    37 10 Отговор
    В момента в който Тулупа и ДПС се върнат на власт, както прогнозира тази платена тьотка, такива шутове, камъни и тояги ще изядат, че няма да можем да ги стигнем да им се извиним. От тук насетне Тулупа и сие ще видят власт само, като тартори в някое затворническо крило!
  • 7 Afam

    27 3 Отговор
    Туй нещо трябва да е внучката на Васил Коларов щенена за главния равин на София който е 30 години по дърт от нея..... Мъка
  • 8 Българин

    25 2 Отговор
    ИЗПЪЛЗЯХА ...
  • 9 Денис

    14 29 Отговор
    Чест прави на ПП ,че продължават да работят в условие на форсмажор-това е достойно поведение!!!
  • 10 оня с коня

    25 5 Отговор
    Политологът Б.Ангелов открива Топлата вода с "прозрението" си че ако БСП напусне Коалицията ,то Правителството НЕ Е ДЛЪЖНО да подава Оставка - просто при гласуване в Парламента на Решенията и Предложенията му поради липсата на Гласовете на БСП ще трябва да се съобразява с Волята на Опозицията ,т.е. с мнението на ГЕРБ и ДПС.Което пък означава макар и Неформално,че БОРИСОВ ВЛИЗА ВЪВ ВЛАСТТА и ще налага Волята си.Да има случайно пак желаещи да се произнасят че "ГЕРБ умре"?...Няма такива.
  • 11 big

    16 2 Отговор
    Да, така е! ГЕРБ и ДПС биха го подкрепили, те нямат кой знае какви партийни различия от ПП, ДБ, ИТН, само личностни търкания, а и кураторите им са едни и същи без ДПС! Единствените, които бяха като бяла врана и чужд елемент там бяха БСП, а още повече, че нищо не можеха да направят освен да я крепят!
  • 12 Ма много

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Абе бабе сороско":

    Си праззз бе ! Нали всички слугуват на Козяк !

    Коментиран от #14

  • 13 След

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тъцт":

    Месец, два, ще си обърнеш мнението на 180 градуса.
    Просто си нямаш представа какво предстои и какво те чака.
  • 14 Ася

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ма много":

    Ние продължаваме да броим дните до падането на правителството. Това, което показват проучванията, не са в полза на управляващите.

    Коментиран от #18

  • 15 ТАЯ НЕ БЕШЕ ЛИ В ЛУДНИЦАТА , КОЙ Я ПУСНА

    4 1 Отговор
    .......................................................................................
  • 16 САМО АЗ ЛИ НЕ РАБОТЯ ЗА

    5 1 Отговор
    МУСТАФАТА?ВСИЧКИ СНИМКИ НАОКОЛО СА НА ПРЕДАТЕЛИ !
  • 17 Иска ти се а?

    4 1 Отговор
    Дъта пача крадлива.
  • 18 Точно

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ася":

    Затова няма да допуснат нови избори ! ГЕРБ ще е златният пръст , и ще крепи правителството ! Козяк ги командва !!!
  • 19 stan40

    5 1 Отговор
    Тенденцията България да е управлявана от не умни политици продължава. Ако бяхя умни България нямаше да е бедна и българите нямаше да са на изчезване, като нация. И без война след време българите няма да ги има.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 За румяна

    8 3 Отговор
    Престани да ръсиш глупости. Съби
    райте се с крадлата, соломончо, плевнелиев и другите подобни да си
    говорите вашите тъпотии. Не сте
    вие, които ще ни поучава кое е пра
    вилно и кое не. Слуги на памперси.
  • 22 Казанова

    2 4 Отговор
    Да й пръсна дъртата п...а на Румяна Коларова!Има да вие като вълчица,като й го вкарам.
  • 23 Адио ИТН

    3 1 Отговор
    Сценаристите да си ходят и да си вадят хляба с професията си.
  • 24 Ангел

    2 2 Отговор
    Дърти те герберкукумявки да си седят в хралупите, а не да дават акъл , никой не им го иска!
  • 25 ЛЛЛ

    2 0 Отговор
    Ако Корнелия излезе, идва пак Бойко.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Енергиен вампир

    1 0 Отговор
    Ужас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове