Last news in Fakti

1 Май, 2022 17:06 1 359 25

Министър Заков: Сигурността в Черноморския район не може да бъде гарантирана без България и Румъния

  • драгомир заков-
  • сигурност-
  • черноморски регион-
  • гаранция-
  • българия-
  • румъния

"Не забравяйте, че рано или късно, надявам се, че ще е по-рано, а не по-късно, ще имаме друг етап, когато ще трябва да се помогне в помиряването и възстановяването на Украйна", каза военният министър 

Министър Заков: Сигурността в Черноморския район не може да бъде гарантирана без България и Румъния  - 1
Снимка: БГНЕС

"Никой не може да гарантира сигурността в Черноморския район без България и Румъния", заяви българският министър на отбраната Драгомир Заков в интервю за „Аджерпрес”, съобщават от БТА.

В интервюто Заков засегна въпроса за предстоящия вот в парламента следващата седмица за евентуална доставка на оръжия от България за Украйна, като посочи, че това е въпрос от огромен обществен интерес. Той добави, че като министър на отбраната, макар да разбира отлично този факт, подкрепя предпазлив подход към въпроса в публичния дебат.

Българският министър открои отличните отношения между България и Румъния не само на ниво министри на отбраната, но и на правителствено равнище. "Предвид настоящата ситуация в Украйна, нека кажа, че ние нямаме само общи заплахи и общи предизвикателства, но споделяме и обща съдба с Румъния, а в този случай като съюзници, не само като съседи", посочи Заков,. Той добави, че с румънския му колега са се договорили за редовни срещи през следващите месеци и следващите години.

"Както казах, ние споделяме обща съдба, защото смятам, вярвам в това: никой не може да гарантира сигурността и стабилността в Черно море без България и Румъния", подчерта той.

Помолен да коментира колебливостта на България по отношение на оръжейните доставки за Украйна, министърът отбеляза, че в България това е особено чувствителен въпрос поради много причини. По думите му същевременно "трябва да бъдем напълно наясно с пропагандата, дезинформацията, опитите хората да бъдат объркани". Според него дискусията в парламента по въпроса е особено важна, тъй като става дума за това народните представители да обсъждат публично тази тема и да вземат решение.

"След това зависи от правителството да приложи решението и всичко, което се изисква от мен като министър на отбраната или от моите структури ще бъде осъществено съобразно решението на парламента", посочи Заков.

В отговор на въпроса какво смята за изказването на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че "всеки, който не доставя оръжия на Украйна, подкрепя руската агресия в неговата страна", Драгомир Заков отговори: "Дори като дипломат, защото аз съм също дипломат, дълбоко в душата си мисля, че г-н Кулеба е абсолютно прав".

Същевременно българският министър спомена изказването на президента на Украйна Володимир Зеленски, че всяка страна би следвало да помогне съобразно възможностите си и че ако няма, да речем, изтребители, би могла да окаже друга подкрепа. "Поради тази причина казах, че има много начини да се помогне. Мисля, че Украйна се нуждае от много неща. Не забравяйте, че рано или късно, надявам се, че ще е по-рано, а не по-късно, ще имаме друг етап, когато ще трябва да се помогне в помиряването и възстановяването на Украйна", каза Заков.

Министърът изказа мнение, че западният свят е закъснял да осъзнае какво се случва в Украйна. Според него обаче България и Румъния са се застъпвали от много години за необходимостта от по-голяма намеса на НАТО.

"Смятам, че сегашните обстоятелства в Украйна ясно показват, че Черноморският регион е важен регион за евроатлантическата сигурност и ние трябва да бъдем напълно ангажирани в укрепването на тази сигурност за всички нас, не само за България, Румъния, Турция, тези три съюзнически държави, но също за НАТО като цяло, и сигурен съм, че това ще бъде общата визия на съюзниците на срещата през юни", заяви Заков.

Попитан каква е визията на България по повод дискусиите в страните от източния фланг на НАТО относно постоянно военно присъствие, Заков напомни за решенията за съставяне на бойни групи на източния фланг и че България е една от страните домакини на подобни бойни групи.

"Както вече казах, ние споделяме една и съща съдба, едни и същи ценности, заплахи, неизбежно е да работим заедно, Румъния и България", изтъкна той.

Помолен да коментира препоръката на България гражданите ѝ да напуснат Молдова, вероятно с оглед на събитията в Приднестровието, и попитан как България възприема ситуацията там, Драгомир Заков посочи, че това е решение на външното министерство и предположи, че става дума за превантивна мярка с цел да се избегнат усложнения, в случай че ситуацията се влоши. "Разбира се, вие отлично знаете, че ситуацията в Приднестровието не е чак толкова спокойна, а аз смятам тези мерки по-скоро за превантивни, а не за нещо друго", добави той.

Според него има риск за Приднестровието и Молдова на фона на конфликта в Украйна, но "международната общност би следвало да направи всичко възможно, за да избегне подобни сценарии, преливането на конфликта към Приднестровието, защото не е само в Приднестровието, не е само в Молдова. Преливането би могло да засегне Балканите. А тогава ние може да имаме по-голям проблем", посочи той.

"Тези неща водят до същото заключение - че трябва да работим заедно, колкото се може по-тясно, на всяко едно ниво", изтъкна той.

Запитан дали при настоящите обстоятелства дипломацията върши работа, министър Заков отговори, че "дипломацията винаги работи, но зависи от всички страни, а не само от една".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На коча звънците

    24 3 Отговор
    Българските овце са тъпи но затова пък са най кротки и лесно се доят
  • 2 Последния Софиянец

    23 4 Отговор
    Обират поделенията и товарят нощем на Враждебна.

    Коментиран от #13

  • 3 молба

    26 2 Отговор
    Не казвайте, че е български министър на отбраната. Придържайте се към истината.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Брендилия

    27 5 Отговор
    Те минираха Черноморието, вие им пращайте оръжие. Смешници! Сигурността на Черно море се гарантира от Турция и Русия.

    Коментиран от #18

  • 6 Майна

    25 3 Отговор
    Чий министър си ти ,бе??? Разберете,бпе сте АУТ от управлението на Родината!
  • 7 8888

    17 2 Отговор
    С гумени лодки ще гарантираме охраната на Черно море. Даже със събиране на капачки за нови лодки няма да стане. Каквато се е ламя задала ще ни накара да минем на глад, студ и бистра водица. Няма да пием и безалкохолно както до сега. И капачките ще намалеят. Дано никак не съм прав!
  • 8 Майна

    19 2 Отговор
    Израелски политолог добре го каза за украинскте- покани свинята на масата, тя ще си качи и краката на нея...,това за ЗЕЛЕНСКИ и сие и ,,нарежданията,, им към глобалистичните правителства в Европа..
  • 9 Дон Кихот

    23 2 Отговор
    Българи, марионетките, като този министър, по заповед се опитват да ни вкарат във войната срещу Русия.

    Те ще се опитат от наше име да подпишат тайни договори, които ще вкарат България във война с Русия.
    Ще обяват военно положение и задължителна мобилизация.
    След което под заплаха от затвор, ще въоръжат българския народ и ще го изпратят на кървава сватба.
    Ще бъдат убити, Вашите мъже, бащи и деца.

    Всички българи трябва спешно да се мобилизираме и да реагираме против войната.

    България трябва да пази неутралитет.
    Да ходят да воюват, тези които ни подтикват.

    Коментиран от #12

  • 10 Майна

    11 3 Отговор
    Германците изпращат ,вече и Леопард ,танкове..,е и... Да ,,спасяват,, укронацистите..
    Ще прогледнат ХИЛЯДИ ХОРА, това е резултатът!
  • 11 тъпанари

    14 2 Отговор
    Кой ви беше враг ва вас Натовците ., зор видяхте докато накарате Русия да воюва . Сега ще си разкате бсазите и войската от Изт . Европа , защото сте много умни .
  • 12 Госあ

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дон Кихот":

    Мина това време. Дори затвор е по-добре от на фронта. Пък и ако въоръжат много хора ситуацията е непредвидима. Мъжете едва изхранват семействата си и ако решат да ги пращат да воюват как ще реагират?
    Ако има желаещи да отиват.

    Коментиран от #17

  • 13 Колибка

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Така е .И аз видях транспортния
    самолет.Но ,защо всичко мълчи,от
    Кире,до подстригвания Алф.Сал
    едното Ленче се пъне на кръгова
    отбрана.Всеки ,снася медийно яйце
    и казва,че е най доброто.
    Ярки сър.
  • 14 Mazen

    18 1 Отговор
    Много си мазен, пич. Не си готин човек. Личи по физиономията ти.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ха ха

    12 1 Отговор
    за радиацията няма гранична зона и митничари , а и колко дълго ще изкарате в бункери , 100 години ? кулеба и зеленски могат да си говорят каквото си искат , но заради идиотските им прищевки дали си струва заличаването на човечеството ? аман от тролове дипломати и алчни вождове
  • 17 Дон Кихот

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Трябва да попитаме украинците по тази тема.
    Тези, които нямаха пари и време да избягат в чужбина.

    Коментиран от #20

  • 18 Сатана Z

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Брендилия":

    Варненският фериботен комплекс се оперира от националните превозвачи Параходство БМФ и НК БДЖ. Фериботните кораби, всеки с капацитет от 108 вагона или 920 автомобила, обслужват редовните линии до Украйна (Черноморск) и Грузия (Поти и Батуми). Нова фериботна линия свързва Варна с руското пристанище Кавказ.

    Тази фериботна линия е закрита по заповед на Западните куратори на България.Съвсем скоро ще закрият и територията.

    Z

    Коментиран от #19

  • 19 Ами ...

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана Z":

    Кая територия ще закрият? Русия ли? Крайно време е. 😀
  • 20 Госあ

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Дон Кихот":

    Гледам и украйнска, и руска телевизия. Наистина не знам къде са мъжете. Украйна е 40 милионна държава. Мъжете годни за военна служба трябва да са поне 5 милиона. Реално се бият около 250000. Толкова казват и от двете страни. Направи ми впечатление един пленен украйнски офицер, който заяви, че не бива да го сравняват с бандеровци и азовци, и е много разочарован от Запада който само налива оръжие и настоява войната да не спира.

    Коментиран от #22

  • 21 Бай село

    6 1 Отговор
    Вазелина и болкоуспокояващите безплатно ли ще са за българските мъже дето ще защитават черноморието..само питам за да знаят еврогеьовете..
  • 22 Дон Кихот

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Рано или късно руснаците и украинците ще се съюзят срещу общия враг.

    Ако, България запази неутралитет срещу Русия, както през Втората Световна Война, ще е най-добре.

    Но фашингтонци не са така толерантни, както германците, а .Кирчо от Канада нема нищо общо с Борис3.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ВРАГ НА НАРОДА

    2 0 Отговор
    ДА РАЗБИРАМЕ ЛИ,ЧЕ мини$търч€то НИ ПОДГОТВЯ ЗА БЪДЕЩИ u$a(нато) МОРСКИ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол