Last news in Fakti

5 Май, 2022 16:28 1 386 37

Армията ще покаже бойни способности

  • авиобаза крумово-
  • армия-
  • румен радев

Екипажи от 24-а авиобаза Крумово ще демонстрират своя професионализъм при изпълнението на пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17

Армията ще покаже бойни способности - 1
Снимка: БГНЕС

Денят на храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

По традиция в навечерието на празника, на 5 май, от 19.00 ч. Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на въоръжените сили ще изнесат празничен концерт на сцената на парк-театър „Борисова градина“ в София. Изпълнителите от ансамбъла ще зарадват жителите и гостите на столицата с нова, разнообразна програма. В 21,00 ч. в Борисовата градина ще бъде произведена празнична илюминация.

На 6 май водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 9,00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част. След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните гвардейски части ще преминат в тържествен марш.

В 10,00 ч. в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево ще започнат демонстрациите на способности на военнослужещи от Военновъздушните сили. Пилоти от 3-а авиобаза и 22-а авиобаза Безмер ще представят своите умения при управлението на самолети МиГ-29 и Су-25 и ще изпълнят маневрен въздушен бой и непосредствена авиационна поддръжка. Екипажи от 24-а авиобаза Крумово ще демонстрират своя професионализъм при изпълнението на пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17, ексфилтрация, осигуряване на периметъра и авиомедицинска евакуация с вертолети „Кугар“.

Веднага след представянето на военната авиация в 3-авиобаза, в 10.20 ч. на Морска гара Варна ще започнат демонстрациите на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Дивизиона за морски специални операции, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“, Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна. Те ще демонстрират умения за провеждане на операция по овладяване на кораб със заложници на борда му. Този вид действия са отличителна способност на морските специални сили и имат приложение при операции по морска сигурност, ембаргови операции, операции за борба с тероризма в морския домейн и за борба с пиратството. Известни са с общото наименование „бординг операции”.

В 10,40 ч. в учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ ще започнат демонстрациите на способности на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции. Те ще представят своите умения при задържане на автомобил и изпълнение на патрулни техники, директни действия за неутрализиране на противостоящи сили с използване на способите „бързо въже“ и „външен товар“ от вертолет „Кугар“, динамична стрелба на къси и пределно къси дистанции и изпълнение на парашутни скокове на голяма и малка височина (от 1300 м. и от 400 м.) от самолет „Спартан“.

В 11,15 ч. в района на учебен полигон „Ново село“ ще започнат демонстрациите на способности на Сухопътните войски. В съвместните тактически действия за водене на отбрана ще участват военнослужещи от 42-и механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-а Тунджанска механизирана бригада, 61-и танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС), както и военнослужещи от 1-а кавалерийска рота от 2-и кавалерийски полк от Въоръжените сили на САЩ. Всички участници са част от бойната група, сформирана и водеща подготовка на основата на 42-и механизиран батальон от 2-а механизирана бригада. Те ще изпълнят разузнаване на бойното поле, отбрана на участък от местността, провеждане на контраатака за възстановяване целостта на отбраната и огнева поддръжка.

В празничния ден в 12,00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В Деня на храбростта и празник на Българската армия Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители със специална празнична програма. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и за външната експозиция.

С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 1 Отговор
    Това виц ли е?
  • 2 Факт

    20 0 Отговор
    Е що с руски !?
  • 3 Пак без парад

    16 0 Отговор
    Защо така? Тунджа ли няма, техниката ли не е за показ, не знам.

    Коментиран от #33

  • 4 pbdan

    29 0 Отговор
    Фуражката и особено козирката на снимката илюстрират състоянието на армията ни.
  • 5 честен ционист

    22 1 Отговор
    Пак ще разходят дочените черни дрехи, докато янките пият бира и гърмят фойерверки в лафката на Крумово. Добре, че е безсмъртната руска техника, та да има и с какво да гасим пожатите.
  • 6 Хahaha

    26 0 Отговор
    Самолета и танка дадоха на Украйна. Сега само гейпарда могат да направят. Едва ли има друга държава по целия свят с толкава жалка армия и продажно правителство и парламент. Попа направо панихида да чете и на армията и на държавата, щото водосвета е безсмислен - армия няма.
  • 7 тайфа от

    16 2 Отговор
    банкоматчици
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 👍👍👍👍👍👍

    12 0 Отговор
    САМО ПЪРВО ПРАТЕТЕ СПЕШНА ДЕПЕША ДО ЛУ.КО И ПУ.ИН ЧЕ НЕ ГИ НАПАДАМЕ....„ДА СПЯТ СПОКОЙНО”😉😉😉ДА СИ ЗНАЯТ!
  • 10 Хahaha

    21 1 Отговор
    И най йнтересното - ще ни показват способностите на чужда армия!!! Окупатори ли го играят? Не помня съветска армия да е участвала в български военен парад.
  • 11 Интересно

    19 0 Отговор
    Да гасиш пожар бойна способност ли е????
  • 12 хумор и забава за народните маси

    14 0 Отговор
    от закса министър на войната и киро канадското малоумно нещо под командването на хероин мустака - с пожелание за много смях
  • 13 Армията

    14 0 Отговор
    Като държавата блато с жаби и гниещ торф с пиявици
  • 14 Хahaha

    14 1 Отговор
    А големия проблем е, че болшинството от българите са такива, че въобще не могат да имат държава. И затова България върви на закриване. Ако искаме нещо да се промени запомнете - хора учили и живяли дълго време в чужбина не трябва да се допускат до заемана на държавни постове. Най много като експерти могат да се ползват. По света, където и да отидеш правилото е - ИЗБЯГВАЙ БЪЛГАРИ.
  • 15 Уф Божкеее...

    10 0 Отговор
    ...,ама вие сериозно ли...?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хубава статия

    14 0 Отговор
    ама кое, какво ще показва не е много ясно. Следващия парад ще е н сцената на "Сълза и смях".

    Коментиран от #19

  • 18 ъъъ

    12 0 Отговор
    какви батальони и бригади сънувате бре,хаймани
    сичкото е на хартия
    с Т-55 малко сложно е да се правим на мъжове,днес
    почвам се кръстя...щото знам,
    е тез ще са първите дето ще си изнесат задните части при първото бам
  • 19 ААА СМЯХ

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хубава статия":

    Ама и аз нещо не разбрах,.. дали да питаме организаторите
  • 20 МИНУВАЧ

    4 0 Отговор
    Много правилно,... ако изкараме въоръжението си, веднага ще ревнат,.. а за нас защо няма
    Само скрито и покрито и ние да си знаем какво имаме
  • 21 eti

    6 0 Отговор
    демек нищо ня покаже
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 eti

    6 0 Отговор
    демек ще покаже, че ня способности
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 eti

    7 0 Отговор
    демек ще покаже, че на гол тумбак, чифте пищови няма :)
  • 27 арменец

    8 0 Отговор
    Каква армия?!
  • 28 ахаха

    7 0 Отговор
    хахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахахахажхахахахахахахахаахахаха.....
  • 29 eti

    8 0 Отговор
    демек ще покажат чертежите на ефките?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Никой

    5 1 Отговор
    Един бърз въпрос : .Всичките ни генерали ли са родом от село ?
  • 33 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пак без парад":

    Украинците трябва, да ги издържа някой.1000лв заплата ,за войник /1200лв за Украинци.70лв. За квартира на войник,400лв за Украинци.Тея немогат ,да стачкуват и ги дерът.Едно момченце комшия,много съвестно и добро момче -10г в Армията, вика тея ни съсипаха.Сега си е подал рапорт за напускане,вика тея искат да ни затрият, за да плащат на нато за охрана. Съсипват ни ,но късно ще го осъзнаем,жалко.
  • 34 Орел

    2 0 Отговор
    Ще покаже дръжки. Да поканят Коцето Попов да марширува, ще бъде забавно.
  • 35 психо

    2 1 Отговор
    Ще покажат как се прави хартиени самолетчета..
  • 36 безпартиен

    5 0 Отговор
    А колко пенсионирани офицери остават на работа в МО със заплата+пенсия+20 заплати за пенсиониране!?За МВР въпросът е същия като там са повече от 5000 души все на ръководни длъжности!А по брой на адмирали и генерали в МО и МВР сме пъри на глава от населението в света!!!!Ако се строи състава на армията в редица,на повече от половината тумбаците им ще са две педи по-напред!
  • 37 Emo

    1 0 Отговор
    Трябва да има зрелища. И да знаете - нито 400 м е малка височина за скок за парашут (от толкова скачаме нормално да не хабим повече бензин), нито 1300 м. е голяма. Такава е над 3000-4000 м.
    За има отбрана на местност трябва да има и нападател. За другото си има термин - бой със сянка. Заведете децата да гледат, да се радват. За тия дето гледах днес как се катерят по стълба на кораба, сякаш се страхуваха да не си счупят някой пръст. Едно време ни казваха - и ръка да счупиш, вадиш и си биеш обезболяващото, и продължаваш да колиш врага. За сценаристите, които са писали на кораба войника да бие въоръжения с пистолет нападател с карате - двойка. За това, че от другите двама, на единия автомата си му висеше на ремъка - вече нямам думи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове