Last news in Fakti

14 Май, 2022 05:44 2 343 29

Трайчо Трайков: Не мисля, че има газова криза, защото газ има

  • трайчо трайков-
  • газ-
  • криза-
  • цена

Цената на втечнения газ от САЩ наистина може да бъде по-ниска от тази на "Газпром", заяви биншият енергиен министър

Трайчо Трайков: Не мисля, че има газова криза, защото газ има - 1
Снимка: Район "Средец"

"Не мисля, че има газова криза, защото газ има. Има проблем с цените от близо година. Договорът с "Газпром" в голямата си част също е основан на пазарните цени. Полша купува газ от Германия, която е имала по-ниска цена от "Газпром". По този модел може да купуваме газ от Сърбия, ако се договорим с тях. Най-обещаващ е вариантът за увеличаване на количествата газ по договора с Азербайджан".

Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в "Денят ON AIR".

Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че oт 1 юли България ще получава цялото договорено количество природен газ от Азербайджан. Това ще бъде възможно, въпреки че интерконекторът с Гърция не е готов.

Трайков отбеляза, че останалото необходимо количество газ на страната ни трябва да бъде компенсирано по други начини.

Той не спести критиките си към действията на управляващите: Не е добра практика да се знае толкова малко. Единственото извинение са извънредните обстоятелства. Трябва да има максимална прозрачност, за да са убедени хората, че получават най-добрата сделка.

Трайков обаче се съгласи с думите на Петков, че цената на втечнения газ от САЩ наистина може да бъде по-ниска от тази на "Газпром".

"Цената на газа винаги е зависела от всякакви други фактори, но не и от разходите за производството и транспортирането. Цената е много над това, което е калкулирано като производствени разходи и има възможности за различни варианти", обясни гостът на Ганиела Ангелова.

Бившият министър на икономиката и енергетиката е на мнение, че е добре да я има новосъздадената временна комисия за доставките на газ.

"Във времето до нападението на Украйна бяхме свикнали да живеем в свят, в който в бизнеса много неща бяха позволени. Сега е добър момент да се направи одит кой с кого има връзки. Изведнъж "Булгаргаз" отиде и каза: Ако купувате от нас, ще ви върнем толкова пари. Регулаторите не трябва да позволява да съсипят "Булгаргаз", каза още Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Христо Иванов поиска готовност за национализация на руски активи у нас. А украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска страните от Г-7 да изземат руски активи и да ги предадат на Украйна, за да окажат финансова помощ за възстановяването ѝ.

"Идеята на украинския външен министър е с руските активи да бъде подпомогната Украйна. Моята идея е първо да бъде подпомогната България. Убеден съм, че това не може да стане просто така и още утре. Голямата логика звучи не съвсем немислимо", коментира Трайков.

Според него българската позиция за европейското ембарго върху руския петрол би била много по-силна, ако не сме позволявали десетки години печалбите от работата на "Нефтохим" да изтичат за пропаганда и оръжия, вместо да плащат данъци в България.

Сложна и пипкава работа, но е напълно възможно да се случи. С тези думи той коментира предложението държавата да покрива 25 ст. при зареждане на литър гориво за автомобил до 50 л.

Трайков е категоричен, че трябва да се прецизират начините за подпомагане на различните бизнеси.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вервайте

    16 10 Отговор
    "Цената на втечнения газ от САЩ наистина може да бъде по-ниска от тази на "Газпром", заяви биншият енергиен министър"..

    Коментиран от #7

  • 2 🇧🇬🇷🇺

    19 7 Отговор
    Газ има на каква цена

    Коментиран от #14

  • 3 АННА МИЛА

    10 0 Отговор
    ПАЗАРНА ИКООМИКА
  • 4 Тя и Пръмова така

    26 6 Отговор
    Ще затворим 2-та реактора и тока няма да поскъпне, ток поскъпна с 300%. А истината е, че невъзможно СПГ идващ от хиляди километри, втечнен, разтеняван, терминали, транспорт, добив да е по-евтин. Неистина,продажници като теб обричате България бизнес и народ на МИЗЕРИЯ. Зарибиха Чехия една година под себестойност СПГ, на Втората дойде истинската сметка и Чехия се отказа. А такива като теб, активни васали на САЩ трябва да бъдат изгонени от България, с отнето имущество. 30% държавен дял акции ток, продаде на бившите си работодатели. Прибра ли си комисионната в офшорката?
  • 5 Газ нефт

    25 6 Отговор
    Няма да има, Германия се тресе от скандали и прие условията на Газпром. Иначе бизнеса оставяше над СТО ХИЛЯДИ безработни. А вие Киряк Стефчовците на България сте "по-велики" от Германия и Австрия. Светът страда от недостиг на газ и нефт, иначе господарите ти от САЩ нямаше да се молят на Венецуела, Иран, страните от ОПЕК, СА, да увеличат производството на нефт. Вярно че в Либия окупираха петролните кладенци, САЩ, но и там има много проблеми. Гледам отново си на държавна хранилка, не знам кой нормален е гласувал за теб, но водите България към гибел и мизерия, а с еврото втора ненужна Шокова Терапия, а най-лошото ВОЙНА с Русия. Ти ще си на колесника на самолета, да му мисли Българският народ, от такива "Магураджии" като тебе.
  • 6 Точно тъй

    20 5 Отговор
    Трайчо. Газова кризаняма. Ама от слугинажите ви кризата е ФИНАНСОВА.

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Викат ми бонт, вагабонт

    23 4 Отговор
    По-евтин газ. Колко по-евтин? Кога по-евтин? Преди да го вътечнят, преди да го разтоварят или след като вече е по тръбите?
    При трансформацията от течна към газообразна форма се губят технологично 20 - 25%.
    Трайчо, в някоя детска градина можеш да разказваш приказки, ама това за многото и евтин втечнен газ гледай повече да не се изпускаш.
  • 9 Ветха завера

    8 4 Отговор
    Дали докрай са му ясни нещата? Как ще дойде този газ до нас?
  • 10 Преминаващ

    2 6 Отговор
    Прав е човека. И аз не мисля че с 400 лв пенсия съм беден ! Комшията взима 1500 лв ...

    Коментиран от #17

  • 11 Аноним

    5 4 Отговор
    Има но Ше излезе златна
  • 12 ъъъъъъъъ

    17 4 Отговор
    Не не може да купуваш от Сърбия, Трайко, в договора им има ограничителни клаузи, а тръбата е транзитна.

    Пишман министър, пишман кмет, пишман експерт - Трайко Трайчов.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Като се ометът

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬🇷🇺":

    Орките от Украйна-на по-ниска.
  • 15 Путин и Тлупа

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "Точно тъй":

    Ни ограбиха.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Преминаващ":

    Не е важно колко пари получаваш,като пенсия.......Важно е колко дълго ще я взимаш!!!Ти,ако като млад не си направил пари,те съветвам,като пенсионер отиди да обереш банков трезор.Все ще закачиш нещо.А,такъв грях да обереш Банка-Господ прощава!
  • 18 Буха ха

    8 1 Отговор
    Така де, по-добре красив и богат, отколкото беден и грозен. Има и нефт, и газ, и жито, и злато, и диаманти, и тунинговани муцки, всичко има за богатите. Да му мислят бедняците от бедните държави.
  • 19 Умника Трайчо

    9 2 Отговор
    То и в магазина има сирене, просто вече наближава 20 лв. То и арматурно желязо има, ама е близо 3 лв.
    То и бензин и нафта има, само че е над 3 лв.
    И много други.

    Коментиран от #22

  • 20 Тъмен субект

    2 3 Отговор
    Ама не сме се съмнявали, че газ ще има! И по принцип всичко е възможно. Въпроса е че цената ни занулява и икономиката, и населението. А иначя може да ни го карат от Патагония в кофички от кисело мляко.
  • 21 Хаджи Генчо

    7 0 Отговор
    На този свят винаги е имало всичко, но никога не е имало за всички!
  • 22 Пазаргат

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Умника Трайчо":

    В магазина вчера гледам телешки салам по 6 лева килото. Бре, ама като се зачетох, бил тип телешки, а се прави от сланина и пилешки кожички. Като сиренето. С газът е по-трудно да ни пробутат някакво менте, защото всеки може да измери енергията в единица обем.

    Коментиран от #24

  • 23 Има ли газ?

    1 1 Отговор
    Да не си ял боб Трайчо?
  • 24 Хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пазаргат":

    Това с кожичките и сланината е на етикета. Иначе се прави от смлени рога, нокти и копита, заедно с палмово масло и овкусители.
  • 25 Нане

    1 0 Отговор
    трай си Ве
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ;-)

    3 0 Отговор
    И аз мисла, че газова криза не може да има при толкова пръдльовци като този!!!
  • 28 hahaha

    1 1 Отговор
    газ има пари няма аман от експерти
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове