Last news in Fakti

16 Май, 2022 13:40 1 755 32

Мотористите искат бус лентите

  • мотористи-
  • бус ленти

При нарушение на Закона за движение по пътищата да са завишат санкциите за катастрофа с мотоциклетист и пешеходец

Мотористите искат бус лентите - 1
Снимка: shutterstock

Мотористите излизат с предложения за промени в Закона за движение на пътищата.

Искаме да бъдем включени в този закон като участници в него, обяви Даниел Капсъзов, президент на Widows sons Grand Chapter Bulgaria. В предложенията на МВР за промени в закона мотоклубовете не се виждат включени, а се предлагат неща, които са абсурдни.

Мотористите искат да спазват закона, увери Капсъзов на пресконференция в БТА.

Вече три години любителите на високите скорости на две колела обикалят институциите, за да отправят своите искания. Мотористите искат да могат да се движат в бус лентите. Така те ще се спасят от задръстването, едновременно с това няма да пречат на автобусите.

Припомняме, че право да се движат в бус лентите имат освен превозните средства на градския транспорт, и училищните автобуси. За там обаче се гласят и таксиметровите автомобили.

При нарушение на Закона за движение по пътищата да са завишат санкциите за катастрофа с мотоциклетист и пешеходец. Самият Капсъзов заяви, че е жертва на такова ПТП.

Мотоклубовете настояват за изравняване на скоростта на автомагистралите и другите пътища от републиканската пътна мрежа с тази на леките автомобили, а не с тази на тежкотоварните. Мотоциклети от категория А1 и А2 да могат да се движат по магистралите и скоростните пътища, предлагат те.

Предлагат още в курсовете за придобиване на правоспособност за управление на мотопед да има курсове и изпит. Сега такава правоспособност се придобива много лесно. Искат и забрана за издаване на книжки категория М на хора без никаква компетентност и умения.

Мотористите искат поставяне на допълнителни животоспасяващи предпазители под мантинелите, както и прегради на местата с концентрация на ПТП заради пресичане на двойна непресечена линия или т.нар. обратен завой.

В закона трябва, според мотористите, трябва да залегнат европейските норми. Желанието ни е да спазваме закона, за да останем живи, а не да спазваме закона и да сме инвалиди или покойници, подчерта Капсъзов. Александър Иванов обяви, че мотористите организират шествие утре до Народното събрание.

Исканията си те ще входират в парламента с обръщение до всички парламентарни групи. Много са ни важни тези неща да се случат, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абе

    31 4 Отговор
    Хаха точно тия ли, оня ден поглеждам в огледалото всичко точно, след половин секунда един моторист така профуча, добре, че имах бързи рефлекси иначе щеше да литне на трамвайното трасе на бул България.
  • 3 Псевдоним

    30 1 Отговор
    Най-добре да им дадем самолетните писти и да мирясат.
  • 4 Motorhead

    5 15 Отговор
    Пази моториста!

    Коментиран от #21

  • 5 Бай Георги

    28 3 Отговор
    Нямам нищо против рокерита,както те искат уважение на техните права,така и ние останалите участници в движението ,искаме нашите.Неможе да карат като луди и да си форсират моторите където им падне и да искат бус лентите.
  • 6 Asdfg

    21 4 Отговор
    А не искат ли сами да са на пътя тия с о п о л и?!?
    Шпалир да им правим а? Донори!
  • 7 Те не си пазят сами

    24 0 Отговор
    Настояват ние да ги пазим! Преди Гергьовден тръгваме с жената и децата от София през Тракия! Трафикът интензивен! В лявата лента сме доста коли със скорост 120-140 км, 4 мотора профучават между колите в двете ленти! Отбивам на отбивката за Велинград, преди Варвара, същата групичка, единият се наденал странично в една кола, в лявата и част! Другите “рокери” се разправяха с човека, а той си пуснал ляв мигач и на разрешено място си завива! Но онзи профучал и се наденал. Нямаше жертви, но на късмет! Та питам - тоя ли се пази и спазва елементарни правила за движение! Знам, че има и съвестни моторджии, но масово са самоубийци!
  • 8 6A13TT

    11 3 Отговор
    Точно обратното. Това трябва да е лента за споделен транспорт, т.е. МПС с повече от 1 пътник в него. МПС-тата с 1 човек в/на тях да си висят в задръстванията.
  • 9 Българка

    15 2 Отговор
    Моето предложение е подобно, щом искат завишаване на наказанията при катастрофа, то и десеторно завишаване на глобите за превишена скорост от моторист, а също и отнемане на мотора, ако се кара със скрит или без номер. Мисля, че е справедливо. Карам със разрешената скорост и не веднъж съм била изпреварвана от мотор без да успея да видя какъв цвят е.
  • 10 Пешо

    18 2 Отговор
    Направо да им построят отделна мотолента, за да се пребиват сами без да застрашават останалите участници в движението.
  • 11 Петър

    9 1 Отговор
    Какво глупост има във статията:
    Мотоциклети от категория А1 и А2 да могат да се движат по магистралите и скоростните пътища, предлагат те.
    Ами никога не е било забранено мотоциклети от категория А1 и А2 да се движат по магистралите и скоростните пътища в България.

    Коментиран от #22, #26

  • 12 Веспта!

    0 9 Отговор
    Правилно! в цяла европа е така! Или тук не е европа?

    Коментиран от #14

  • 13 яяяяяяяяя

    8 0 Отговор
    Карат като ненормални и наистиана са причина за птп. за да го опазя ще врътна вдясно, в дясната лента ако не видя автомобила идващ отзад, ще се чукнем - един прост пример.
  • 14 ...

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Веспта!":

    вЕрно ли бе? Явно в Германия в която живея от 2001ва не е в Европа.
  • 15 Турбодизел

    15 1 Отговор
    Мотористите и бакшишите една и съща мека и къса хурка ги е правила. Пътя е техен, другите да се съобразяват. Нищо, рано или късно всеки намира своя насрещно движещ се КАМАЗ.
  • 16 Мотокауни

    9 2 Отговор
    Абе в тази територия мозъците май тотално се превърнаха в сива течност?! Двуколесната метла с над 10-20 коня си е опасно МПС!!! Всичко над категория "скутер", развиващо повече от 60-70 км/ч, което го яздиш открит и незащитен, трябва да е забранено за движение в градска среда! Изобщо!!! Тези нагьовци и бус лентите искат: Ами да ви дадем и велоалеите + алеите в парковете, за да жулите с 200, а? В този яко уплътнен съвременен трафик от четири и повече колесни. Още повече, че като самостоятелна единица оставяш вреден атмосферен отпечатък. А да не говорим за нарочният шумов терор, който осъществяват, срещу което милицията с години не предприема никакви мерки! Вън моторите от кат."А" от градовете - вън, вън, вън! Да вървят да боядисват асфалта в червено по т.нар. магистрали (къде ги)!
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    И така нон стоп -гледам огледалата заради летящи бръмбари,ако ги пуснат по бус лента става много по опасно за всички.Някой бръмбар ще се размаже в рейс или друг голям автобус,а руг бръмбар ще шари не само ляво дясно,но и дясно ляво и такива катомен ще станем разногледи от идиоти!
  • 18 Пешеходец

    10 0 Отговор
    никаква яванта на тия наглеци !
  • 19 Darth Vader

    14 1 Отговор
    А какво ще кажете за това да спазвате всички правила, а не само тези, които ви изнасят? Първо - шума. 90 процента от вас умишлено повреждат шумозаглушителите си, за да бръмчат яко, което си е чисто комплексарство и неизживяно детство. Второ - скоростта в града. Къде в закона пише, че ограниченията не важат за мотоциклети? Трето - колко от вас са наясно, че провирането между колите на светофар е нарушение? За минаването на червено да не говорим, обикновено виждаме резултатите в новините.
  • 20 Онзи

    7 0 Отговор
    Да станат шофьори в градския и ще им я дадат.
    Елементарно, Уотсън !!!
  • 21 Хххх

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Motorhead":

    Първо да се научат на ред и толерантност!
  • 22 Hellish

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Петър":

    Напротив, според новият закон А1 и А2 не могат да се движат по магистрали. А големите мотори трябва да се движат със 100 на магистрала и 80 извънградско, което е глупост.
    Моторите трябва да се движат със скоростта на автомобилите.
    Мен не ме бърка особенно защото не карам по магистралите а извънградско общо взето си карам мотора с 80 щото обичам да зяпам природата, но би трябвало по закон позволената скорост да е една и съща

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Hellish":

    Това не е верно,МПС от категория А1 и А2 могат да се движат по всички отворени пътища от републиканската пътна мрежа. Я ми покажи една извадка от този нов закон който забранява движението по магистрали и скоростни пътища на тези категории МПС?
  • 24 ЦСКА

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Hellish":

    Добре бе човек, краш мотоциклет, a не знаеш правилника; срамота.

    Коментиран от #25

  • 25 333

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ЦСКА":

    Той не ти говори за правилника в момента, действащия. Говори ти за промените, които готвят. Това за А2 мотоциклети е някаква абсолютна дивотия. 35kW мотоциклет върви повече от 90% от автомобилите по пътищата до легалната скорост. А1 е до 125 и в доста държави ти трябва над 125cc за да се движиш по магистрала, ама за А2 е абсолютно безумно. Безумно е и да е 100км/ч ограничението за всички мотоциклети. Реално 125cc може да се движи с толкова и това съвсем обезсмисля въвеждането на ограничения за движение по магистрала на мотоциклети А1 категория.

    Коментиран от #27

  • 26 333

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Петър":

    Не е глупост в статията, никъде не пише, че някога е имало ограничение за А1 и А2 категория да не се движат по магистрала. Има проектозакон такъв, който се обсъжда в момента, и едно от предложенията е да се забрани движението на тези мотоциклети по магистрала. Другото предложение е да се намали разрешената скорост на 130 за автомобили. Това е законопроект, който се обсъжда в момента, и хората протестират против някои от промените.
  • 27 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "333":

    В цяла Европа,(включително и България) по автомагистрала е забранено да се движат само и единствено МПСта които конструктивно не могат да развиват скорост над 45км/ч.
    За България това са МПСта от категория АМ и повечето МПСта от категория Ткт.
    Покажи ми извадка от подготвения закон, убеден съм че това не е верно.

    Коментиран от #29

  • 28 Стара чанта

    0 0 Отговор
    Като спрат да хвърчат като обезумели по пътищата и магистралите - тогава могат да имат уважението ми ! Иначе да си търсят изоставени самолетни писти и там да си правят " густото "!

    Коментиран от #30

  • 29 333

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Петър":

    В немалко държави има ограничение за мотоциклети до 125cc на магистрала.

    Коментиран от #31

  • 30 333

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Стара чанта":

    А на 20заплати каква им е работата? Защо някой може да си позволи да лети като обезумял на пътя, независимо с колко колела му е МПС-то? Защо посреднощ някакви хора с избушени заглушители вдигат цели квартали във въздуха и никой нищо не им казва? Пак независимо от броя на гумите на МПС-то им.
    По-хубаво ли ще ти е 2+ тона джип да те изпраска, минавайки през трамвайните ленти отделени с бордюр на червено с 60+км/ч. Щото един такъв за малко да ме размаже. Пред Румънското посолство в София, мина през трамвайните ленти на скорост, докато на мен ми светеше зелено за на ляво по Черковна. Или няма идиоти с автомобили? Има, повече са от идиотите с мотори, и
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ОБЕКТИВНИЯ

    1 2 Отговор
    Като искат да карат само В БУС лентите, а не на ЗИГ-ЗАГ между колите по Цариградско и не само там. Сами не се пазят а искат останалите участници да се грижат за тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове