16 Май, 2022 15:52 561 4

Никола Минчев се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико

  • никола минчев-
  • италия-
  • роберто фико

Председателят на парламента заяви, че двете държави остро осъждат военните действия и руската агресия в Украйна и призова към връщане на масата на преговорите

Никола Минчев се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико - 1
Снимка: НС

Засилването на сътрудничеството между България и Италия в редица области обсъдиха председателят на Народното събрание Никола Минчев и председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, който е на официално посещение в България. Това е първата от 12 години официална визита на председател на италианския парламент в страната.

Италия е дългогодишен търговски партньор на България и ключов инвеститор в българската икономика, посочи по време на срещата председателят на парламента Никола Минчев. В изявление за медиите той съобщи, че на разговора са били обсъдени възможностите за сътрудничество в различни сектори, сред които културата и енергетиката. Беше подчертана важността на изграждането на коридор № 8 и свързването на Черно море с Адриатическо, както и на въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани, отбеляза Никола Минчев. Той изрази удовлетворението си от проведената двустранна среща като подчерта, че Италия е важен партньор на България в Европейския съюз и в НАТО.

Председателят на парламента заяви, че двете държави остро осъждат военните действия и руската агресия в Украйна и призова към връщане на масата на преговорите.

Резултатът от тази агресия е, че Европейският съюз се изправи още по-единен и силен, показвайки, че може да се обедини, да мисли еднакво и да се противопоставя на агресията, заяви председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико. Той изрази убедеността си, че след плана за възстановяване от пандемията ще има необходимост и от план за възстановяване от енергийните проблеми.

Роберто Фико благодари на Никола Минчев за гостоприемството и подчерта, че тази среща не само потвърждава приятелството между двата народа, но и важността на парламентарното сътрудничество, значима част от което е съвместната работа на групите за приятелство. Той подчерта, че взаимодействието между България и Италия в икономическа, търговска и културна област непременно ще продължи.

Роберто Фико посочи, че на разговора е била подчертана значимостта на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. Много важно е да имаме по-силен Европейски съюз и включването на тези страни е от стратегическа важност за целия Съюз, допълни той.

Роберто Фико покани председателя на Народното събрание Никола Минчев да посети Камарата на депутатите на Италия като стъпка за засилване на парламентарно сътрудничество.

В парламента председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико разгледа пленарната зала на Народното събрание и изложбата „50 години Златна Варна“, която е посветена на Варненското златно съкровище.

Официалното посещение на председателя на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико в България започна с тържествена церемония по полагане на венец пред Паметника на незнайния войн. Гостът беше посрещнат от председателя на Народното събрание Никола Минчев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 0 Отговор
    Едиснтвеното сътрудничество между България и Италия са договорите за горене на италиянски боклук.
  • 2 Грульо

    7 0 Отговор
    Фико да си направи тест за ковит, че не се знае дали Минчев е безсимптомен носител на вироси. :D
  • 3 Двама

    4 3 Отговор
    мъже с ниво !

    Коментиран от #4

  • 4 ежко

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Двама":

    Разсмя ме от сърце:)Събрали се двама да си говорят с лозунги и да се самонадъхват:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове