Last news in Fakti

16 Май, 2022 21:12 5 137 27

Забраняват на фалирали длъжници три години да работят

  • левове-
  • фалит-
  • предприемачи

Няма да опрощават задължения на хора на заплата

Забраняват на фалирали длъжници три години да работят - 1
Снимка: Архив

Занаятчии и хора със свободни професии ще може да фалират и част от дълговете им да бъдат опростявани. Но за целта те три години няма да имат право да упражняват професията си. Това гласят промени в Търговския закон, пуснати за обществено обсъждане от правителството, пише вестник "Труд".

България е една от малкото страни в Европа, в които няма правила за личния фалит на граждани. С промените в Търговския закон предлагат правила за обявяване на фалит на физически лица, но само ако са предприемачи. Това означава да упражняват стопанска дейност, занаят или професия, като работят за тяхна сметка и носят отговорност към клиентите. Това обхваща широк кръг от хора, които работят за себе си, но не са се регистрирали като Едноличен търговец и нямат фирма. Това са например адвокати, лекари и артисти на свободна практика, занаятчии и т. н.

В мотивите към законопроекта е посочено, че дейността на предприемачите е сходна с тази на едноличните търговци, като те отговарят за дейността си с цялото имущество, без то да е обособено в активите на конкретна фирма. Същевременно се прави разлика между предприемач и търговец на база обема на дейността им. Например, ако човек слага плочки в бани е предприемач със свободна професия. Но ако за него работи бригада от 10 души, които правят цялостни ремонти на апартаменти, това вече се предполага, че е търговец, дори формално да няма регистрирана фирма.

Предприемач ще бъде обявяван в несъстоятелност, ако не може да изплати задължение, което е породено или отнасящо се за сделка, свързана с упражняваната от него дейност, занаят или професия, гласят предложените промени. Но тъй като няма изискване за разделяне на личното имущество на предприемача от това, което използва в работата си, законопроектът предвижда, че личните задължения на предприемача ще се считат за свързани с упражняваната от него дейност. Тоест, ако не може да си плати тока или да върне банков заем, няма значение дали сметката е за личния му апартамент или за офиса както и за какво е използвал банковия заем.

За да бъдат опростени задълженията на предприемач, ще трябва да бъдат изпълнени едновременно няколко условия. Първо той трябва да бъде обявен в несъстоятелност, което означава да са му взели всичко, без основното жилище, личните бижута и машините, с които работи. След това три години няма да има право да упражнява занаята или професията си. Освен това трябва да е изплатил разходите по съдебните дела и поне една трета от задълженията си. Чак след като всичко това е изпълнено, останалите му задължения ще бъдат опростени.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    56 1 Отговор
    Хахахаха, за три години все ще са умрели от глад, а??? Каква е тази демокрация, да ти забраняват да работиш???

    Коментиран от #8, #25

  • 2 честен ционист

    36 1 Отговор
    Така ще закачим половин България на безусловния основен доход 500лв на месец + купони за храна и гориво, в замяна на откас от наследяване.
  • 3 ха ха

    35 2 Отговор
    нема такава държава , или има ?
  • 4 честен ционист

    27 3 Отговор
    3г. по 4 бустъра = опростен от св. Петър
  • 5 Уса

    42 3 Отговор
    Газите се на американците,но нищо не правите по американски.Всичко е по български фалшиво и недоизпипано а само етикета прозападен полуевропейски полубългарски.Преди 10 години имаше криза в САЩ и банкрутирах всичките си задължения 37000$ понеже бизнеса ми беше пряко засегнат и спрях да погасявам кредитните карти а комуналните сметки продължих да плащам на кредит и така източих четвърт от кредита и обявих банкрут.Налазиха ме колектори,но късно имаше образувано дело и останаха разочаровани.Защитих се с кризата,защото не аз правя кризи и не съм длъжен да подлагам себе си и цялото семейство на мизерно съществуване заради амбициите на някои,които с помоща на властови механизми създават кризи.Всичко ми беше опростено до цент,като запазих бизнеса,дома и колата.Сега отново имам много добра кредитна история и не съм спирал да си въртя бизнеса,който е на печалба,но миналото остана в миналото.Копирате само лошото на америка а има толкова полезни неща

    Коментиран от #10, #11

  • 6 то хубаво, ама

    39 0 Отговор
    държавата не отчита един съществен детайл. Свободните професии плащат сами цялата осигурителна тежест - т.е. те са едновременно работници и работодатели. Процентите за осигуровки са строго фиксирани в КСО, но... има законоуставен минимален осигурителен доход, който нараства всяка година. Без значение дали си получил през изминалия месец доход в размер на минималната работна заплата ти дължиш върху нея осигуровки. Така се получава, че този месец може да си изкарал 500 лв., но плащаш наем, разходи по дейността и осигуровки върху 710 лв. Това е абсурд, който години наред не намира законодателно решение. При това е противоконституционно, защото данъци и осигуровки се плащат само върху реално получени доходи, не върху нормативно установените, защото в живия живот често едното се разминава с другото. Това законодателно решение освен противоконституционно е в пряко нарушение на Хартата на правата на човека, защото те лишават от правото на труд, то се обезмисля ако работиш само за да си платиш данъците и осигуровките, в същото време те лишава и от правото на живот, защото си като си платиш задълженията нямаш с какво да си купиш храна и да си платиш водата и тока. Същото е и със задължението на безработните да плащат здравни осигуровки. Държавата да се спре с това обирджийство, защото в конституцията пише, че тя е правова и социална.
  • 7 Това кой идиот го е измислил

    39 3 Отговор
    Тулупа идиот унищожи дребния бизнес , а тия вместо да помагат на хората ги дозакопават.
  • 8 Пъци

    3 15 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Ще се хващаш на работа за някой друг,който не е андрешковски тарикат, на трудов или граждански договор.И те така.
  • 9 Пука ми

    15 5 Отговор
    Тегля 100 бона изплащам 30. На мое име нищо. Плащам на съда и с 50-60 бона съм на ваканция 3 години. Благодаря ве! Това ли била далаверата...

    Коментиран от #12

  • 10 морков

    31 2 Отговор

    До коментар #5 от "Уса":

    не знам за уса и не ме интересува , но това което предлагат е върховен цинизъм с лек уклон към лудост някаква , предполагам че идва от министерството на икономиката което пък същевременно защитава и колекторските фирми , затова булумача е пълен
  • 11 Колибка

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Уса":

    Ако ,го имаше този механизъм при
    Костов,то на този човек ,щеше
    държавата да му спре мераците.
    Инак ,тези сънища е нужно да
    минават през референдуми.Щото
    тихомълком ни натресоха чесеита,
    колектори,застраховки,инсталации...
    Унищожен е държавния механизъм,
    по всички вектори.Затова се краде,
    на олимпийски принцип.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Порно

    12 0 Отговор
    Това са го сътворили хора , които не знаят какви са разноските в несъстоятелноста.

    Коментиран от #15

  • 14 да де

    14 0 Отговор
    Законът още не е заченът, а вече е яс но, че ще е мъртвороден.
    Защо са тези 1 милион условия за фалит на физическо лице?
    Лицето фалира когато не може да си плаща задълженията и му е отнето всичко, коеот може да му бъде отнето по закон. След това почва на чисто.
    3 години забрани и прочее са лудост!
    Нали има регистър на длъжниците и кредитна история? Фалита ще си седи там като петно. Ако кредитор реши да отпусне нов дълг - това си е негово право.

    Ще създадете един ограничен закон за часния фалит, който ще е толкова ограничен и с толкова ъсловности, че все ендо го няма. И това след 15 години дебат по темата? Явно интересите на бирниците са ви много по-важни. Липсва баланс! Законодателя трябва да балансира и да отчита и обшествения интерес. Но не би.... само интересите на лешоядите са отчетени.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 верно нема такава държава

    12 0 Отговор
    То правото на труд не беше ли конституционно право , е тия как го отменят за срок от три години .Изобщо пълна какафония.
  • 17 Конституцията

    8 0 Отговор
    прочетохте ли ме преди да напишете законопроекта и по конкретно чл.48

    (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.

    Четете преди да пишете, чукча не читатель, чукча писатель. Тъпи червени манерки.

    Коментиран от #22, #26

  • 18 Факт

    3 0 Отговор
    Ами теглите кредит милион ,връщате триста хиляди ,а другите седемстотин би трябвало да стигнат за три години,а?

    Коментиран от #19

  • 19 бъркаш ме

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Факт":

    Името не ми е Кирил Домусчиев-Гела . Кой и на кого дава ей така милион кредит ?

    Коментиран от #20

  • 20 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "бъркаш ме":

    Именно,то този закон да не мислиш ,че е в полза на мен и на теб ? Коментара ми е ироничен ...

    Коментиран от #21

  • 21 и аз така мисля

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    Сиреч да идват следващите , тия се наиграха.
  • 22 Грульо

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Конституцията":

    Те тез дето пишат законите, не знаят какво е труд. Мислят, че да се мандахецат по цял ден в парламента и да баламосват електората е труд.
  • 23 Левски

    3 0 Отговор
    Малко ни е още трябва...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аз беАз бе

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Верно бе, ти искаш някой си да обяви фалит, да откаже да си плати задълженията и...пак да си върти далаверите в същата свера?
  • 26 Не е така

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Конституцията":

    Забраняват само свободната професия, иначе може да работиш където и при когото пожелаеш. Много правилно веднъж като си се провалил с този занаят защо трябва да продължаваш, по този начин помагат на пишман майсторите да си сменят професията.
  • 27 А дано ама надали

    0 0 Отговор
    Горе долу добре са го измислили, само че в условията на балкански манталитет има опасност от злоупотреби. Ще теглят кредити на името на скитници ще приберат парите, после фалит, от скитникът няма какво да вземат и всичко ще бъде отново на гърба на данъкоплатеца. И от хуманен закон за едни, ще се превърне в анти хуманен за обществото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове