Last news in Fakti

19 Май, 2022 07:42 2 095 18

Евгений Кънев: И статуквото има интерес Гешев да си отиде, за да дойдат европарите

  • евгений кънев-
  • иван гешев-
  • европари

А и създаването на европейски структури на прокуратурата в България е важно за едно качествено разследване, обясни той

Евгений Кънев: И статуквото има интерес Гешев да си отиде, за да дойдат европарите - 1
Кадър Евроком

Гешев се явява една голяма тапа в потока на нашето развитие и трябва да бъде махната. И статуквото, което стои зад Гешев, няма интереси той да остане. Вече статуквото има интерес той да си отиде, защото е условие да получаваме помощите от Плана за възстановяване - неограничената власт от главния прокурор. За да влезем в еврозоната, трябва да разрешим казуса с правосъдието.

Това е един процес, който няма как да не бъде решен с неговото отстраняване. А и създаването на европейски структури на прокуратурата в България е важно за едно качествено разследване. Друга важна линия е промененото отношение към Русия в Европа. Трябва да се върви в посока да се привлекат ГЕРБ и ДПС, които ще се опитат да изтъргуват това съгласие.

Парите, хората и медиите са важни неща в този процес. Така коментира процеса на депутинизация на България анализаторът Евгений Кънев в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком.

Необходимо е да се търси съгласие, но съм скептик, че ще бъде постигнато. Може би ще се стигне на декларативно ниво. Когато се тръгне към реална депутинизация е ясно през какви парични потоци се минава, кои партии са стожери. Трудно е да се направи компромис, когато проводниците на това влияние ще гласуват против себе си. Може да се направи нещо на ниво Министерски съвет. Едно от силните правила на това влияние минава през руския газ. Ние внасяме така целия корупционен модел на България. Трудно е да се бориш с корупцията с тези, които реално я причиняват, каза още той.

Декларацията на "Демократична България" за депутинизацията бе силен политически ход. Това е декларация, кято отговаря на времето. Въпросът е как ще се пристъпи към нейното изпълнение. Съпротивите са огромни. Ясно е още с днешните протести, бяха думите на Юлиян Войнов.

Компромис трябва да бъде търсен. Но тази коалиция попадна във времева турболенция и трябва да решава огромни проблеми. И в тази ситуация трябва да се види дали е нужен компромис вътре в страната, каза Войнов.

Той избори и няколко пътя за депутинизация: Първият вариант за депутинизация е реформистката част на правителството да започне промяна на ръководители и съответен състав. Ние виждаме корупцията на най-високите етажи, но привържениците на Русия са администратори на най-високи позиции. Другата перспектива е да оставят нещата да се движат и да правят малки стъпки, защото времето ще играе за тях. Третият вариант - да се влезе в колаборация с тези пропутински сили, посочи той.

Решаване проблема с "Лукойл" също е път към депутинизация. Същевременно сериозна част от приходите, кито влизат в България по пътя на петрола, излизат навън и за България става малко, посочи Войнов.

Това, което е възможно да се направи, е да се слагат някакви измервателни прибори в "Лукойл". Трябва да се следва румънския път с налагане на глоби. Държавата трябва да си защити интереса с пропуснатите ползи, коментира и Кънев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    15 2 Отговор
    Те парите идват, проблема е че се краде, няма значение кой е на власт
  • 2 бойко

    10 9 Отговор
    е нали ще влезе в затвора тиквата,как ще махат гешеффффффффффффф

    Коментиран от #6

  • 3 Само коментирам

    13 8 Отговор


    ЕВРОпарите са си НАШИТЕ пари, които сме им платили за членски внос.



    😉
  • 4 Ахаа, сега разбрах - значи, ако даваш

    15 3 Отговор
    Пари, можеш да поискаш да бъде свалена, която и да е “демократична” институция!!! Абе, не ни ги обясняваха така нещата, като ни вкарваха в ЕС!
  • 5 Евросредствата

    10 8 Отговор
    не достигат по предназначение до производителите, а се разпределят по вътрешни мафиотски схеми особено по времето на ДПГ ГЕРБ!
  • 6 Това трябва да стане едновременно

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "бойко":

    иначе ефекта е нулев, заедно с Цацаратора, че и той много золуми покри на ОПГ ГРОБ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1984

    20 4 Отговор
    Това е нагла лъжа. Некадърника бойкикев,секретарката му йорданова, която се изживява като министър на правосъдието, киро, кокоро и т.н. продължават да лъжат. Не е вярно, че има обвързаност между евро фондовете и смяната на Гешев. Напротив, специализираните съд и прокуратура и независимостта им /невъзможност на управляващи и политици да назначават техни кадри/ е задължително в ЕС. Въпрос: Гешев ли спря евро фондовете по време на тройната коалиция /БСП + НДСВ + ДПС/??? Преди дни евро прокурори изразиха опасенията си и несъгласието си за премахване на специализираните съд и прокуратура, визирайки България, и намесата на политиците в работата на прокуратурата....
  • 9 Учуден

    9 6 Отговор
    Какво го топли българина дали европарите ще отидат в сметката на тулупа или на Кирчо???
  • 10 Само питам

    19 6 Отговор
    Не им ли омръзна с безплодните опити да махнат Гешев? И защо лъжат, че от неговото махане зависи финансовият план за възстановяване?
  • 11 gggw

    15 3 Отговор
    да, те парите чакат Гешев да си тръгне.. дее и льoxмaните са в тая дб
  • 12 Кака Сийка

    6 14 Отговор
    Гешеф вече не може просто "да си отиде", двамата с Боко са директно за затвора.
  • 13 ген Столти

    7 1 Отговор
    От предаването на Любица се носи дъх на нафталин, иначе то е издържано в духа на съвремената българска журналистика.
  • 14 Една

    11 6 Отговор
    торба глупости, Евгенийй! Плана за развитие го мътихте повече от година, какво ви е виновен Гешев!И спрете се вече с тази депутинизация, освен в обърканата глава на Ристю, никъде другаде я няма.
  • 15 Ха,ха

    2 4 Отговор
    Разрешаването на казуса с правосъдието не означава смяната на Гешев. Червен ка У н.
  • 16 stan40

    4 3 Отговор
    Да се каже, че причината за корупцията в България е един човек е несериозно. Причината за корупцията в България е мисленето на българина. Корупцията в България работи в интерес на Западните държави, СаЩ и Русия и тяхната политика я подкрепя. Тези две неща предопределят високите нива на корупция в България. Гешев е българин и се възползва от дадения му шанс да е Главен Прокурор. Да не би тези преди него да не са корумпирани? Да не би Българския съд да не е корумпиран? Не промени ли българина своето мислене справяне с корупцията е невъзможно.

    Коментиран от #18

  • 17 Артилерист

    3 5 Отговор
    На лице е тотална, безалотернативна и незаобиколима американизция, а тия си огризаха пръстите от смукане да съчиняват някаква путинизация. И то на най-високо ниво. Посочете един само пример, дайте поне едно име от настоящата проамериканска власт като доказателство за путинизационната истерия, която ви е обзела. То бива бива навеждане пред американците, ама чак такова олигавяне прехвърля всякакво приличие...
  • 18 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "stan40":

    Дали някога ще се разбере къде отидоха 56 милиона предназначени за строителство на АМ Хемус? При мандата на каскета това няма как да се случи.Ето затова той трябва да бъде отстранен от поста предсрочно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове