Last news in Fakti

23 Май, 2022 07:04 2 593 26

Мая Манолова нападна антикризисния пакет на властта

  • мая манолова-
  • антикризисни мерки-
  • антикризисeн пакет

2 млрд. лв, усещат се като 0, обобщи бившият омбудсман

Мая Манолова нападна антикризисния пакет на властта - 1
Снимка: Фейсбук

„Пълната несъстоятелност на антикризисния пакет на властта напомня на вица влизаш в магазина с 50лв, усещат се като 20 лв. И тук обявяваш 2 млрд лв, усещат се от хората като 0". Това заяви лидерът на Изправи се България Мая Манолова по време на дискусия „Инфлация насред бедност и неравенства; сега накъде?“ организирана от онлайн платформата „Политизирай това“ с водещи Николай Драганов и Мирена Филипова. Това е четвърта дискусия, в която се събират социално ангажирани личности и хора с кауза, които взеха отношение към предложения антикризисен пакет на властта. В срещата взеха участие още Крум Зарков – народен представител, Георги Кадиев – финансист, Константин Проданов – финансист, Пламен Пъчев – банкер, Явор Куюмджиев – енергиен експерт, Еленко Божков – енергиен експерт, Димитрина Русева от „Системата ни убива“.

Г-жа Манолова описа как ще се отразят мерките на властта на едно 4-членно домакинство от двама родители, дете и пенсионер. По думите ѝ ефектите за домакинствата от мерките на властта ще са общо 20 лв месечно. По толкова ще получат и хората в скъпите джипове с едно зареждане на колата си.

Лидерът на Изправи се България коментира, че от 4-членното домакинство родителите, които са на минимална заплата няма да получат увеличение, нито ще има необлагаем минимум. Пенсията на пенсионера ще се повиши минимално – с едва 9лв на фона на дохода му в края на миналата година. За потреблението им ще има намаление на ДДС-то на хляба, но не и на останалите хранителни стоки. Предлагат намаление на ДДС-то за парното до 9%, докато топлофикациите искат 100% увеличение на цената.

Няма подкрепа за домакинствата за цената на тока и водата, които също се увеличават, а цената на водата вече се увеличава от КЕВР за областите на страната. Според Мая Манолова мярката за плащане на 25ст за литър гориво без таван ще е подкрепа основно за хората с високи доходи, чието гориво ще се плаща през данъците от най-уязвимите хора страната. Намалението на лихвата за забава също няма да се отрази масово на домакинствата, защото не се отнася до кредитите, ипотеките или лизингите.

В обобщение лидерът на Изправи се България заяви, че мерките са „нищо, но от сърце“ и инфлацията у нас е чисто българска, защото средната инфлация в Европа е 7%, а у нас официалните данни на НСИ са за 14,4% повишение на цените.

Според Георги Кадиев властта печели от високата инфлация с повече приходи в бюджета. Г-н Константин Проданов подкрепи тезата, че мерките на властта са неадекватни и даде пример как намаляването на ДДС-то на хляба се изяжда напълно като ефект от повишаването на данъка за бирата и виното. По думите му може би мерките са по-добри от нищо, но не могат да бъдат аплодирани само защото има някакво движение, а не са в мозъчна смърт.

Крум Зарков изрази мнение, че мерките няма да намалят инфлацията, а целят да намалят шока от галопиращите цени. Според него може да се направи повече само ако има мнозинство, което да се бори срещу неравенствата. А няма такова мнозинство в парламента в момента няма. По думите му българската икономика създава много дълбоки неравенства и решението е държавата да се построи на коренно различен принцип.

Явор Куюмджиев също се присъедини към критиките срещу антикризисния пакет като определи мерките в него като „нетаргетирани“ и според него България продължава да е майка за едрия бизнес и мащеха за гражданите си.

Димитрина Русева от Системата ни убива разкритикува мерките на управляващите, които не подкрепят най-уязвимите и хората с увреждания. Тя даде примери с липсата на мерки за децата сираци, например, отглеждани при свои роднини или неувеличението на минималната работна заплата при висока инфлация.

Еленко Божков определи ситуацията в енергетиката като царяща „експертна нищета“. По думите му същото се отнася и за КЕВР. Той съобщи, че Марица Изток 3 е продадена за 2,2 млрд. евро, което е много висока цена и КЕВР ще трябва да се произнесе по сделката. По думите му да се дадат такива средства сега е сигнал, че договорът на ТЕЦ-а с държавата няма да се прекрати дори въпреки указанията на ЕС и вероятно ще продължи и след изтичането му през 2027г. От друга страна е сигнал, че цената на ел. енергията няма да пада и енергия под 400 лв./МВтч няма да има. Същевременно с това е знак, че няма да се спре въгледобивната енергия у нас до 2026г, както настояват някои.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Подкрепа за Кирил и Асен

    20 21 Отговор
    Не само Мая, всички агенти на Москва нападнаха правителството. Изплъзват им се дажбите от газ и петрол.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Само

    21 7 Отговор
    лае и напада ! Нищо продуктивно и последователно до сега няма в нейния животец ! Няма и да има !

    Коментиран от #7, #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ти какво

    16 9 Отговор

    До коментар #5 от "Само":

    Може да очакваш от рубладжии и куминисти?
  • 8 Тази е единственият

    12 6 Отговор
    Политик ходил и получил пари от Чери.Доказано.И Севда е ходила и получила.Ама не е доказано още.Чери така разправя.
  • 9 Онзи

    22 4 Отговор
    В дискусията "взеха участие" все провалени и нищо НЕМОЖЕЩИ, но ламнящи за власт
  • 10 Откритие

    16 2 Отговор
    Лайкучка не е само цвете, а и българска политическа категория.
  • 11 Дупница

    17 3 Отговор
    Вечно съм недоволна, в леглото съм същата. Другарко Манолова, утре е най хубавия празник 24 май за всеки българин, кажи нещо хубаво. Стига със тази злоба,освен алчност и злоба у вас политиците има ли нещо друго.
  • 12 Всеки иска да бъде вожд

    13 4 Отговор
    Тая не разбра ли че не става? От такива като нея печелят ГЕРБ и ДПС. В БГ останаха 6 милиона с 6000 партии. За да се оправи България трябва да се вдигне прага на 5%
  • 13 Беден

    11 3 Отговор
    Няма ли ещо да кажат и за Трайно безработните длъжни да плащат Здравни вноски!
  • 14 Корни Импексова

    12 1 Отговор
    Мерките са направени,да ми се пълни бездънния джоб......
  • 15 Аз,врачанката

    12 1 Отговор
    До коментар5-Само.
    Много сте прав,като казвате,че Манолова само лае и напада,без да има някакъв резултат. Тя е един от некадърните политици,(да не казвам,че почти всички политици са некадърни),които само си чешат езиците,а дефакто никаква работа не вършат.
    Докато ги има такива псевдо-политици,като Мая Манолова,то България,Никола няма да се оправи,а напротив,ще става и по-зле.
  • 16 докога

    5 5 Отговор
    Докато олигарсите на ГЕРБ надуват цените, всякакви индексации на доходите са безсмислени. С бездействието на Рашков докараха нещата до наливане от пусто в празно за народа и облагодетелстване на фирмите на ГЕРБ. Няма воля или потенциал за борба с голямата корупция. Карат си на борба с кокошкарството и лихварството.
    МаяМа беше подкарала Пилето, ама след нея нещата замряха.

    Коментиран от #20, #23

  • 17 Точно

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Само":

    Както оня-с 80%.Сякаш един ги правил.
  • 18 Какво виеш

    8 0 Отговор
    ма дърта комунистке??? Нали и ти с онези платените ти дето "системата ги убива" със по 2000лв. месечно се търкаляхте по улиците, докато шефа ви сложи простокирчо, на власт??? НО нещо стана грешка, и само ти от мутрите не си вътре, а ВЪН!!!!???? Как се казва новата ти бкп партия " надупете се мутри отвън"...предполагам.....П.П. къде са подзащитните ти Галеви??? Ъ.....
  • 19 Бамбука

    3 3 Отговор
    Ще намаля инфлацията до 5 %, в вашите 50 лв. ще се почувствате като с 100 лв., ще намаля цената на тока до тази през 1886 г., ще .....Следват бурни и продължителни ръкопляскания.
  • 20 Тъпчо

    7 11 Отговор

    До коментар #16 от "докога":

    при "олигарсите" от ГЕРБ горивото беше лев и нещо, хлебчето 80 стотинки броя, олиото 1.20лв. Верно крадяха, НО имаше по някоя троха, и за народа....А сега да са ви честити прекръстените комунисти, на власт!!! Цените ще ги видиш в първият магазин, и бензиностанция....Продължаваме ПОДМЯНАТА със пълна сила, и алчност...народа да го д....а....Честито!
  • 21 Софиянка

    6 0 Отговор
    Манолова стига се е изказвала. Няма да я изберат въпреки всичките и приказки и това се видя на последните избори.
  • 22 Майче,

    5 0 Отговор
    гроздето е много кисело. Просто всички стари муцуни сте изхабени, и не ставате за управление.
  • 23 Бездействето

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "докога":

    е на прокуратурата!!! Гешев е позор за България!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове