Last news in Fakti

23 Май, 2022 10:42 2 215 11

Любомир Кючуков: Трябва ни ново споразумение със Скопие

  • любомир кючуков-
  • северна македония-
  • българия

Без обвързващ документ със Северна Македония не можем да вървим напред

Любомир Кючуков: Трябва ни ново споразумение със Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Въпросът между България и Република Северна Македония за присъединяването на съседката ни в ЕС може да бъде решен единствено и само чрез постигане на двустранно споразумение между двете държави, което да бъде съпроводена с пътна карта за изпълнение на процеси. Без обвързващ документ, не можем да вървим напред. Това заяви пред "Денят започва" по БНТ Любомир Кючуков.

По думите му подминахме етапа, когато въпросът можел да се реши с една или друга политическа декларация. трябва да има политически консенсус вътре в самото правителство, да се говори с единна позиция, за да може общественото мнение да бъде запознато с хода на преговорите. Преговорите трябва да се водят на политическо ниво и това, което трябва да се направи и да се дефинира понятието "обща история", обясни Кючуков.

Успех не е Северна Македония да бъде спряна за ЕС, а успех е България да постигне успех в дипломатическо отношение, коментира експертът и добави, че въпросът може да се реши единствено и само по двустранен път. Националният интерес трябва да е всеки българин да се чувства в Северна Македония като у дома си и всеки македонец в България да се чувства като у дома си, настоя Кючуков.

Според него трябва да се махнат всякакви бариери между двете държави.

От своя страна Петър Колев от Гражданския демократичен съюз в Северна Македония заяви, че Северна Македония и България трябва да намерят по-бързо решение на проблемите си. Капаните, които се залагат в преговорния процес ще доведат за Северна Македония до сръбски или турски сценарий на преговорите, уточни Колев.

Той се надява президентството да направи добър анализ, да пресее аргументите "за" или "против" присъединяването на Северна Македония в ЕС и да вземе правилното решение. тезите с членството в ЕС сега е моментът да ги изчистим пред българското общество. Да не забравя българското общество, че Северна Македония е член на НАТО, посочи Колев.

Според него ЕС е мястото, в което се събират държави с общи ценности.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    24 4 Отговор
    На Киро клакьора !!! Президентът ви каза , че всичко е решено с единодушие , и отстъпка няма да има !!! За какво напирате ???!!! Да се разгащите , както сте обещали на господарите ли ???!!!
  • 2 Да ви питам разбирачи

    26 2 Отговор
    Киро се разбра за три срещи на комисията до юни, Според вас колко пъти са се срещнали? Нула! Нула! Макетата нямат намерения да спазват каквото и да било. Те си чакат америка и ес да притискат България. Това е! Те смятат България за нещо изключително незначително и вредно.
  • 3 Факт

    25 2 Отговор
    Човек, който като бивш министър на заплата на данъкоплатците, не е убедил един европеец в правотата на нашата кауза, нагло дава пак акъл.
  • 4 Още един

    25 2 Отговор
    предател. Нищо ново не е необходимо. Те трябва да си изпълнят договора с България.
  • 5 Герги

    15 1 Отговор
    Кючуков,много неща трябват,ама не стават...При преговорните глави за присъединяване да пише....Ветото се маха но първа точка от нещата които трябва да свърши РСМ да включи българите в Конституцията им...Втора точка...еди какво си...Докато не се изпълни това да не се отварят нови глави.Да има гаранция...
  • 6 Поредния

    16 3 Отговор
    Купен от янките.
    У лево.
  • 7 Всичко е решено

    12 5 Отговор
    Много сериозни съмнения имам, че Кирчо ни продаде, затова бяха инсталирани във властта, твърдите ядра на САЩ, както и ГЕРБ, ИТН, ДПС, БСП -покорни васали. И не само за Македония, дано не са ни продали на ШЕврон за отпадането на мораториум за шистов, срещу няколко танкера. Дано да греша. Но щом мълчат като партиЗани всичките за биолабораторията на САЩ, ако има такава според Гайтанджиева, и "тихото" въоръжаване за Украйна, както и натрисането на скъп газ. "Да му имам втория акъл на българина", поговорка.
  • 8 Българка

    11 1 Отговор
    Дообре де, защо не взевем пример от византииците!??! Искания, документи съглашения, това са публични документи, с малка редакция от нас ги удряме на масата и забиваме копита. Инат да искаш от нас. Всички маабети извън това сложено на масата , казваме че е неприемливо и спираме преговори, визити и други джендерии. Нека те идват, за какво оня озъбения Киро ходи и се излага. Да датваря гранизата и без виза да минават само хора с български паспорт. Да видим кой ще клекне пръв. Гърция така направи и спечели спора.
  • 9 Няма грижи

    4 1 Отговор
    От Козяк нали казаха, че фалшива е нашата история, а не тази на СМ. Не поясниха само дали Аспарух ги е довел македонците заедно с нас тук или ги е заварил тук. Но няма грижи, в нашите училища и без това ще се променят историческите твърдения, какъв е проблемът робството да стане съжителство, а българската история да е преиначената македонска? Нали каквото каже Кирето, то е истината свята? Той и без това решава от наше име, каквото му заповядат. А майдана в Скопие предстои и местните азовци се точат на опърничавите немакедонци.
  • 10 Наблюдател

    9 0 Отговор
    Те македонците изпълниха всички подписани до сега, време е за ново. Тия чужди марионетки на идиоти ли ни правят.
  • 11 Руският кръг от агенти за влияние -

    4 4 Отговор
    Кючуков, Камов, Боков, Калфин и др. не може да му се вярва, защото не служат на българските интереси !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове