Last news in Fakti

23 Май, 2022 12:49 1 100 24

Илияна Николова: Да разграничаваме патриотизма от русофилията

  • илияна николова-
  • патриотизъм-
  • мерки

Имунната система на обществото и държавата е доста слаба

Илияна Николова: Да разграничаваме патриотизма от русофилията - 1
Снимка: БГНЕС

Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия.

Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история, каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията Илияна Николова. Според нея не е преразгледано съдържанието на митологеми в учебното съдържание.

"Зададохме важни въпроси за това какво знаят българските граждани за историческите отношения, за историята на взаимоотношенията България – Русия. Има изключително важни данни. Българските граждани се образоват през учебниците най-вече в средното образование, които в последните 30 години не са ревизирани и дават невярна представа за взаимоотношенията между България и Русия. Около 10% знаят, че Русия е обявявала война на България."

Големите въпроси за ценностите се разполагат в дефицитите на историческо познание и на гражданско образование, смята Николова.

"Българските граждани не само че смятат, че трябва да се снишат, а на въпрос, който не е особено популярен - над 40% от гражданите смятат, че ако случайно има война в страната, те ще могат да продължат да живеят по същия начин – факт, който трябва да обсъдим. Как е възможно 40%, голяма група от хората да смятат, че могат да продължат да живеят по начина, по който са живели? И, забележете, само 6% от респондентите казват, че биха защитавали родината си с оръжие", коментира Илияна Николова в предаването "Преди всички".

Според Николова имунната система на обществото и държавата е доста слаба.

"Трябва да се опитаме да поведем разговор, в който да разграничаваме патриотизъм от русофилия. В това наше изследване се казва, че любовта към родината минава през любовта към друга държава. Това е уникален факт. Ние сме националисти дотолкова, доколкото обичаме чужда държава. Този разговор е неотменен, трябва да започнем да го водим."

Илияна Николова посочи, че 50% от запитаните се надяват НАТО да ги защитава.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    12 39 Отговор
    Всеки русофил иска руско марионетно правителство, което да ни
    извади от НАТО, за да могат руснаците да ни окупират бе проблеми.
  • 2 Земи

    31 4 Отговор
    Се нареши , и тогава давай акъл !
  • 3 Гейджендъртравеститклошарнаркоман

    39 4 Отговор
    Ако тази разсипия през последните 30 години ви е патриотизма,бих ви го набил където слънце не изгрява
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мнимите наши патриоти се ръководят

    10 35 Отговор
    от Москва. Когато някой креслив патриотар ви казва , че защитава българските интереси, да знаете - той е на руска служба !
  • 6 Затова става въпрос

    11 22 Отговор
    Образованието ни е под всякаква критика. Иначе учителите реват за заплати.
    А според международни изследвания на интелигентността на нашата младеж - едва, едва минава медицинската граница за признаване на дебилност (IQ - 80), като изследваните от две групи (14 годишни и 18 годишни) показват IQ - 83 (или 82 даже).
    То особено сега, по абитурентските балове се вижда нивото на образование - чалгария и простотия на квадрат.
    А русофолията и путинофилията е функция на неграмотността.
  • 7 ./././

    32 5 Отговор
    Да разграничаваме нормалните хора от гнусните соросоиди, либерасти и друга гнусна паплач

    Коментиран от #12

  • 8 Българка

    11 28 Отговор
    Учебниците по история трябва да се пренапишат така, че да казват и учат децата на история, а не на политиките на КПСС и БКП. Поколения има осакатени ученици, които не знаят българската история. Истината е, че СССР на 09.09.1944 ни е окупирала и е играбила, изнасилвала, избила без съд и присъда заедно със слигите си от БКП цвета на нацията ни.Истина е, че Русия е била против съществуване на българска държава след османсото Освобождение. За тях сме били Задунайска губерния. Истина е, че Русия е била против Съединението и независимостта ни
  • 9 Тези, които пишат учебниците

    9 33 Отговор
    са на хранилка на руското посолство срещу дречен хонорар. Червените професори-русомили съзнателно пречат на установяване на истинската българска история за руската окупация ! Иван Аксаков, както е известно, ще остане в нашата история с написаното от него през 1885 г. – годината на Съединението, най-голямата радост за българския народ. Тогава този българомразец пише във вестник „Русь”: „Всяко тържество на българите, е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите, или по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”
  • 10 ТуентинКарантино

    25 1 Отговор
    Животното Голям Грантояд се среща само в благоприятния климат на българската морална тиня
  • 11 гост

    22 3 Отговор
    България е на ПЪРВО място в света по брой на институти, фондации, неправителствени организации /НПО/, агенции, в които работят огромен брой анализатори, експерти, наблюдатели, съветници, консултанти и още каквито и не сте си помисляли! И не само на глава от населението, но и в абсолютен брой!И всички са на хранилка към чужди фондации, агенции и посолства! Естествено ще работят за тези, които плащат. Представете си, че тези хора се включат в реалната икономика! Ще надминем по производство ако не Китай то поне Германия!
  • 12 Тодор Правешки

    7 16 Отговор

    До коментар #7 от "./././":

    Ами сложете си по една червена лента с кръстосани свастика и звезда на ръкава, за да може да се разпознавате! И една значка на Копейкин тоже!
  • 13 В тия 6%, които ще се бият за родината

    4 1 Отговор
    Няма нито един от патриотичните партии или от ДПС.
  • 14 Вън от БГ

    15 2 Отговор
    тази тетка и нейната работилница преразпределя пари от фондация америка за бг и сорос и ги дават конкретно сега за информция относно войната и русияна по малки медии , организации лгбт ето ви ги митингите с украински знамена тетко не се срами пенсионирай се
  • 15 Поп

    13 4 Отговор
    Тая пък платена гъска ква е?
  • 16 Бай Лисан

    4 1 Отговор
    В тази работилница могат да изработят само себе си.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кво

    8 3 Отговор
    НАТО бе кюфте? НАТО е армията на САЩ с няколко приятелчета които в следствие на "помощ" получават златните ни мини за 35 години на преференциална цена.. Айде малко по-сериозно, училите знаят най-вече знаят как да си набавят информация, е такива спрели да се развиват бабички и чичаци дет едно време само са учили е такива гръмки ги казват... Дано ви затворят кръжочето
  • 21 Пълен напред

    7 2 Отговор
    Пренаписването на българската история е в ход. Това е основната задача на подобни фондации- храненици, историчари тип стойянович и др. "специалисти" по Русия и социализма у нас. Никой от тях не "вижда", че за 40 г. във Варшавския договор не е водила нито една война, а откакто сме в НАТО къде ли не воювахме - Ирак, бивша Югославия сега дирктно срещу Русия. Напредъкът е ужасяващ.
  • 22 ...

    1 0 Отговор
    Потресаващи нагласи... обществото ни е напълно разсипано...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове