Last news in Fakti

23 Май, 2022 12:25 1 429 27

Румен Радев на въпрос дали ще свика КСНС: Трябва да чуя мотивите на премиера

  • румен радев-
  • диалог-
  • коалиция-
  • нарушен-
  • причини

Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само има, но той е и силно изразен и би следвало управляващите да са наясно с него, каза държавният глава

Румен Радев на въпрос дали ще свика КСНС: Трябва да чуя мотивите на премиера  - 1
Снимка: БГНЕС

"КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само че има, но той е и силно изразен и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес в Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори? По този въпрос трябва да чуя първо министър-председателят."

Така президентът Румен Радев коментира призивът на премиера Кирил Петков да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата за отношенията с Република Северна Македония, цитиран от БНТ.

Президентът изтъкна, че колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Република Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо югозападната ни съседка.

"България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението и се надявам този баланс да бъде възобновен. Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България – да отстоявам нашата история и култура, правата на македонските българи, да отстояваме ценностите на ЕС и да продължим да работим, така че братята ни в Република Северна Македония да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция и по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС." - каза още Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    33 7 Отговор
    Правилно !!! На предишния съвет по КСНС нещата бяха решени единодушно !!! Какви игри искат да играят сега ПП ?!!!

    Коментиран от #3

  • 2 И аз така мисля

    13 11 Отговор
    Обаче причините са, че в управляваща коалиця са част от мутрите на прехода в лицето на БСП, ИТН, ДБ. Които се опитват да се спасят и възпроизведат отново, както го направиха 89та с помощта на европата. Кой, ще го отчете това? Че трябва да се изчистят всички инсттуции от калинките и орките на мафиотските политически групировки от прехода? Съдебна реформа? Бойко Борисов в затвор? Отнемане имотите и капиталите на мафията? Кога?

    Коментиран от #9

  • 3 Опа

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    На хотелчето ли си?

    Коментиран от #6

  • 4 честен ционист

    9 34 Отговор
    Льотчикът да не се прави на чукнат. Кире го разкри с един ход, че прокарва съветски интереси в Западните Балкани.
  • 5 Киро

    21 2 Отговор
    вече вдигна ветото!
    Честито на вси северомакедонци!
    Скоро в българия идат книжари и историчари от Скопие и Белград, да коригират историята изучавана в бг.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дългият

    23 1 Отговор
    КСНС е една говорилня и нищо няма да реши. Най добре всенароден РЕФЕРЕНДУМ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хайде ак

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Коя":

    Не та ли стяга ланеца на дебелиат врато?

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аз, Клавдий

    27 3 Отговор
    Кирето беше на инструктаж при Виктория Нюланд, организаторката на майдана и преврата в Украйна. Набила е кончета на кирето и му е обещала много нефт, газ и светло бъдеще. Които ще ни излязат през носа един ден. И кирето слушка, нали е момче-американче, няма да се води по акъла на българските аборигени, я.
  • 13 Руските агенти у нас имат за цел

    8 24 Отговор
    да спънат влизането на РСМ в ЕС, защото господарите им в Кремъл им налагат да блокират отношенията на Скопие със София. Те искат да запазят досегашното статукво - чрез Белград да пречат на влизането на Западните Балкани в ЕС и така те да останат в руската сфера. Комедията е пълна - тези, които служат на интересите на Кремъл да се правят на най-големите патриоти. Кога народе ще се събудиш и да разбереш кой те в таз русоробска люлка люлее за повече от 140 години !

    Коментиран от #15, #18, #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Аз, Клавдий

    15 0 Отговор
    Без да е публикуван коментара ми, беше изтрит. Да живее свободата на словото и демокрацията. За това сме толкова зле и ще стане още по лошо.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Щом

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Руските агенти у нас имат за цел":

    Прокопиев и САЩ започнаха да плащат за подобна простотия, то явно ИТН са прави! Продадохте страната си! Ей!
  • 19 Аз, Клавдий

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Руските агенти у нас имат за цел":

    Смешник си. Най-лесно се обяснява всичко с руските агенти. Давай да влизат мАкетата в ЕС, присвояването историята на България няма никакво значение, няма значение тормоза над хората с българско съзнание там, после бугарите ще се съгласите с всичко, ако не сте съгласни да се пишете мАкета, една война и на вас ще ви спретнем, какъв ви е проблема. Послушното кире е готово на всичко, да се хареса на своите хора. Който не слуша, пардон, не скача, е червен, тоест, руски агент.

    Коментиран от #20

  • 20 Прочети решението на ЕС,

    5 9 Отговор

    До коментар #19 от "Аз, Клавдий":

    което Факти публикува подробно. Там ще видиш, че огромната част от нашите искания по отношение на РСМ са спазени. Д.Благоев: Русофилството е невежество, което води до национално предателство !
  • 21 Абсурдистан

    7 8 Отговор
    Чорапът пак си придава важности! Имитира дейност.
  • 22 Всичките

    5 0 Отговор
    големи патреоте като ги слушам, мерят си ония работи, кой по-патреот, а всъщност единствената причина, поради което се опъват за Македония е шубето, шубето, че ще изтърват кокала.
  • 23 Турчин бе

    3 2 Отговор
    Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България!
    Поклон г-н.Президент!
  • 24 дупница

    2 1 Отговор
    ти си Л И Ц Е М Е Р!
  • 25 Морски

    1 2 Отговор
    Петков!Цяла България те нарича "про..т",и те определят като "подлога"и прокарвач на чужди интереси в страната ни.Само заради това трябва да си подадеш оставката!
  • 26 Хамхум

    3 4 Отговор
    Все повече Президентството се превръща в подобие и огледална структура на Висшия Съдебен Съвет, а НСО, на личната гвардия на Гешев само, че при Президента.
    Все повече и повече Президента се превръща във филиал на Русия.
    Какъв е проблема да да препотвърди позиции отново с дата 23.5.2022г официално за РСМ.Да каже, ние няма да изпълним резолюциите и точките които Б-я трябва да изпълни в това решение на ЕК.Иначе излиза, че играе подли и мръсни игри на Натовска и Европейска България.
    Ръцете му вече са в кръв, заради позицията по Украйна.
  • 27 Макробиолог

    5 1 Отговор
    Макетата са българи с югославска калибровка и ъпдейт.Имат право да се чувстват за каквито решат.Загубени са за българската кауза.Имаме проблем с тях не за това,а защото новиот им индентитет се гради на антибългаризъм,омраза,кражба и фалшификация на минало и история,които още сега дават сигнали за претенции към наши територии и население.Какво ли ще е като станат пълноправни членове?Гърците искараха и наложиха тезата че Александър и татко му Филип са част от грцката история и запада ни гък ни хък ,а на нашите нормални и железни претенции за средновековието по тия земи забиват един здрав ........р.След 30 години преход в който загубихме промишленост и селско стопанство,енергетика и горива,банки и търговия ,армия и нац сигурност,е наред и миналото и историята ни.В харвард тия работи никой не го вълнуват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол