Last news in Fakti

23 Май, 2022 14:08 1 865 19

Гърци идват да си пазаруват евтино храна и гориво у нас

  • гърци-
  • пазаруване-
  • храни-
  • гориво

Цените на бензина в южната ни съседка надхвърлиха 2 евро и 50 цента за литър, което е и причината жители на Северна Гърция да зареждат у нас

Гърци идват да си пазаруват евтино храна и гориво у нас - 1
Снимка: shutterstock

Заради по-изгодните цени на стоки и горива, гърците не спират да пътуват до България. Цените на бензина в южната ни съседка надхвърлиха 2 евро и 50 цента за литър, което е и причината жители на Северна Гърция да зареждат у нас, предаде БНТ.

Търговци в Петрич и Сандански отчитат ръст на потребителите от южната ни съседка, които идват на пазар за хранителни продукти.

Пазаруващите в България са основно от Серес, Драма, Кавала и по-малките населени места в северната част на Гърция. Разказват, че идват да купуват хранителни стоки, най-вече заради цената им - хляб, сирене, всички местни продукти са по-евтини от гръцките. Някои обаче твърдят, че в Гърция е по-скъпо, но е по-хубаво и качествено.

В магазин за хранителни стоки в Сандански продават основно продукти местно производство. Те са и предпочитани от гърците, според собственика, който разказва, че се търсят най-вече сирене и кашкавал. Твърди, че имат редовни клиенти, възрастни хора, които познават продуктите. Освен че са по-евтини, са и качествени.

Повечето бензиностанции в района на граничен пункт "Кулата", Петрич и Сандански също отчитат увеличен брой клиенти от Гърция.

"Да, да по евтино е, на половина. Например бензин за литър там е 2.80 евро, тук е 1.80. Едно евро и повече по-малко", казва Ираклис Андреадис.

Заради увеличения внос на стоки от България се очаква в близките дни на граничен пункт "Промахон" да започне работа постоянен екип по контрол на вносните стоки, съобщава БНТ.

В същото време гръцки фермери внасят фураж от България, за да издържат на кризата. Местни фермери съобщават, че вече липсват фуражи и внасят директно от България, но на висока цена и при скъпи транспортни разходи. Настояват за спешна реакция на министерството на аграрното развитие, предаде БНР.

В резултат на липсата на фуражи и високата им цена, животновъдите намаляват броя на стадата. Количеството мляко също рязко е спаднало, а оттам идва и постоянното покачване на цените на млечните продукти. Литър мляко е на цена 1 евро и 50 цента, което не е рентабилно за производство на кашкавал и сирене. С 30% е намаляло количеството на месото за вътрешния пазар.

В същото време правителството приканва хората да не се запасяват с храни, защото има достатъчни количества.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 5 Отговор
    Скоро и у нас 5 лв литъра.

    Коментиран от #18

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    А ние зареждаме в Турция.
  • 3 Гост

    12 3 Отговор
    Много скоро тая причина ще отпадне. И тук ще стане петаче...
  • 4 100личанин

    7 1 Отговор
    Що не ходят в Турция?

    Коментиран от #5

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "100личанин":

    Отвори една географска карта и си отговори сам
  • 6 100личанин

    2 0 Отговор
    Нямат ли обща граница А?

    Коментиран от #7

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "100личанин":

    Офффффф.
    Представи си един от Видин отива до Одрин да си зареди автомобила

    Коментиран от #10

  • 8 добре

    6 1 Отговор
    долна и мръсна лъжа
  • 9 На тях им е

    6 2 Отговор
    Ефтино щото са с високи възнаграждения. Познайте на нас защо ни е скъпо????
  • 10 100личанин

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    От Видин до Одрин е 100км повече ще си купи една торба прах и готово...
  • 11 Гост

    4 0 Отговор
    Глупости освен горивото всичко друго вече е по евтино във Гърция от България. По Велик Ден си купих агне заколено изчистено за 6.5 евро на килограм и кашкавал истински за 9 евро
  • 12 Пак ни лъжете

    4 1 Отговор
    преди 2 дни бях в Гърция и цената на дизела беше 1.62 Евро!
  • 13 еврови ценности

    3 1 Отговор
    И нали е Европейска общност? Свободно ...........................................
    Какво реват гърците? А и пазарувайки от нашите маркети се сдобиват със стоки, които са "полезни" за черния дроб.
    В Полша същото правят германците, но поне там качеството отговаря на вкуса. Докато при нас се зарежда на ВИД стока. Това са стандартите с които живеем в нашето "мило европейско свободно семейство".
  • 14 хах

    10 0 Отговор
    ДОБРЕ ДЕ ПРОГЛУШИХТЕ МИ УШИТЕ ПИШЕТЕ КОГАТО ГЪРЦИ ДОЙДАТ ДА КОПАЯТ НА БЪЛГАРСКИТЕ НИВИ ТОГАВА ЩЕ СМЕ СТАНАЛИ ЕВРОПЕЙЦИ
  • 15 Хлъц

    4 1 Отговор
    къде са византииците,къде сме ние по БВП? Затова си правете сметката българи,какво ни очаква,ако влезем в еврозоната .Онзи ден,един от новоизлюпените " мъдреци" привърженик еврото,в интервю по ТВ ,на въпрос от водещата: Не трябва ли да има Референдум за приемане на еврото отговори: Това е несериозно ,дори опасно! Не може народа да решава,защото Ние сме се задължили още при приемането в ЕС ,да вкараме еврото.Затова има Парламент- той да решава! Представете си,къде ще се вкараме сами,ако примерно Референдума каже- Не! Утре може да реши( разбирай народа) да напуснем Евросъюза и нато.От сега ,трябва да не допуснем еврото ,поне в близките 15-20 г.Дори изобщо да си остане лева.Масови протести,защото сега ако проспим и блеем по нашенски, няма връщане.Поляци,унгарци,датчани,чехи,защо не вкарват еврото? По ли са глупави,или са по зле икономически от нас?.Еврото го искат,мечтаят за него богстите и свръх богатите.За да могат бързо,безпроблемно( и напълно законно) да си врътнат " тихите пари" скътани в многобройни сметки.Днес е мултимилионер ,но забележете в лева! Утре сутринта се събужда мултимилионер,но в евро.Без да е мръднал и кутрето си.Без лев разходи за превалутиране.Мултимилионер,но във световна валута,приемана в цял свят.
  • 16 матадор

    3 2 Отговор
    Така е , защото купуват руски петрол . В Европа е по-евтино , без руски горива .
  • 17 Чичо Дончо каза

    2 1 Отговор
    Изглежда евтино,но въобще не така за българите.Долу Киро.долу ЕС.
  • 18 Гост3

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Бойкоооо.връщай се на власт!
  • 19 То па една храна

    0 0 Отговор
    царе сме на имитиращи те продукти. ДА ИДВАТ И ДА ВЗЕМАТ С ПЪЛНИ ШЕПИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове