Last news in Fakti

25 Май, 2022 22:55 1 916 12

Валентин Николов: Използваме руски газ с надценка, някой обира комисионната

  • валентин николов-
  • газ-
  • доставки-
  • комисионна-
  • цени

Според него, когато преговаряш за газ, е важно да имаш политически гръб. И изтъкна, че е абсурдно и нито един закон не позволява на премиера да договаря цени

Валентин Николов: Използваме руски газ с надценка, някой обира комисионната - 1

Защо не знаем коя е фирмата за доставки на американски втечнен газ?

"Обикновено фирмите производители докарват до "Хенри хъб", който е основният хъб за определяне на цена на газа, който излиза от САЩ и съответно точно там, където се газифицира точно там, където спира да бъде собственост на производителите. Оттам друга фирма, която поема риска, застрахова, договаря танкерите и регазифицира някъде в Европа. Цената се определя, след като пристигне корабът", заяви бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.

Той каза, че нямаме запазен капацитет за регазификация, както и че най-вероятно ще има посредници или някой друг ще предостави капацитета си.

"Предполагам, че тези два кораба, които са тръгнали за България, са били предназначени за другаде, където са очаквали, че договорите с "Газпром" ще бъдат приключени. Явно не са и по този начин се освобождават въпросните танкери и България ще се възползва от тях", отбеляза Николов.

Според него, когато преговаряш за газ, е важно да имаш политически гръб. И изтъкна, че е абсурдно и нито един закон не позволява на премиера да договаря цени.

"В момента ползваме руски газ, но с надценка. Някой обира комисионната. Към момента се знае, че " МЕТ Енерджи" е намесена. Имаше журналистически разследвания, където се стигаше до извода за връзка между Русия и МЕТ холдинг", уточни той.

Бившият изпълнителен директор на БЕХ отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че газът не се договаря на конкретна цена, а при определена формула.

Николов коментира и темата с разпределението на свръхпечалбите на БЕХ.

"Всичко, което произвежда БЕХ сега, бележи ръст и е много над себестойността, която произвежда. Големият проблем е, че се вземат пари от БЕХ без да се прави анализ. Взеха се 450 млн. миналата година, а миналата седмица - 800-900 млн. от АЕЦ "Козлодуй", подчерта гостът в студиото.

Запитан дали нарушаваме санкциите, ако плащаме в рубли, той уточни: "Когато се отказват от възможност да получаваш евтини ресурси, съсипваш икономиката. Европа до края на годината трябва да намали зависимостта си от Русия. Ако управляващите не намерят по-евтини ресурси, икономиката ни ще страда, ще загубим работни места. Хората искат евтини ресурси, не ги интересува откъде ще дойдат".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кольо

    9 0 Отговор
    Турцити да си тръгват
  • 2 Мисия Лондон

    9 0 Отговор
    "...Късно е,Баницо---мандалото лопна !..":))
  • 3 Майна

    5 1 Отговор
    Какво изобщо обсъждате, ми то е смешно даже...Ама българите се ослушват...Ослушвайте се...
  • 4 Хаах

    4 12 Отговор
    Тайна майна.
    Това руските агенти искат мноого неща да знаят, ама това е въпрос на Национална Сигурностбе хора.
    И ние искаме от Газпром оная харта.....
    Така я разбират демокрацията путинистите, правата за тях, задълженията за нас.
  • 5 Да каже за цените на баничките в Габрово

    8 0 Отговор
    Тогава ще му повярвам
  • 6 Наблюдател

    7 12 Отговор
    Ах мамини сладки корумпета ,това спиране на газа ви направи Диви и Щастливи
    Газпром е държала на хранилка и къса каишка стотици продажници.
    Добре че спряха газа.Лъснаха като тиган на месечина

    Коментиран от #11

  • 7 SDEЧЕВ

    14 3 Отговор
    Метана е химична формула и никой не може да изследва неговия произход. Няма такова нещо руски газ,американски газ.Има скъп газ и евтин газ.Бългатския народ е от страната на булката и плаща зестра. Нищо,че е най бедния в Европа.Важно е на англосаксонски да им е добре,а ние славяните да чрез.
  • 8 Наблюдател 1

    2 21 Отговор
    С некоректни доставчици сделки не се правят. Да сключим договор с "Газпром", та пак да ни рекетира, така ли? Господинът сподели нещо очевидно. Когато "Газпром" се опита едностранно да промени договора и после спря доставките, трябваше да се намери газ от някъде, докато се договорят други доставки. Няма значение от къде, защото ставаше дума за един месец. Намерили са. Да, по-скъп ще бъде естествено, дори само за това, че всички търговци са на ясно, че сме на зор. Но това време изтича. Идват други доставки, на много по-добри цени. Освен това, цените не се определят след като пристигне кораба, а за доставен при клиента продукт. Очевидно, корабът ще е пристигнал, преди продукта да е достигнал до клиента. Това, че една фирма произвежда, а друга транспортира, също е нормално. Не може да се очаква от един производител на ябълки или цимент или изкуствени торове, да има собствени камиони, влакове или кораби, с които да транспортира продукта при клиента. Това го правят транспортни фирми. По отношение на крайната цена, дали продавача осигурява транспорта ( цена FOB) или купувача си ангажира транспорт (цена Ex Factory плюс цена на транспорта) е нюанс. И в двата случая, още преди сделката, е ясна цената на продукта, постъпил в склада на купувача. За това служат офертите. Оставам с впечатление, че някой хора правят изявления, без да са извършили и едно външнотърговски сделка.

    Коментиран от #9

  • 9 Така е

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдател 1":

    С некоректни доставчици сделки не се правят , а защо правим сделка със страна , която вече ни взе почти 3 милиарда за самолети , които ще видим , ама друг път .
  • 10 безпартиен

    3 0 Отговор
    След като това е и въпрос за националната ни сигурност,то питането коя е фирмата посредник трябва да препрати към ДАНС-единствената която ТРЯБВА да знае,за което служителите и получават заплати!А заплатите там не са минимални!Ако знаят и си траят,значи да напускат и да се закрива!Ако не знаят-също!Кое е вярно?
  • 11 96741

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    Като е добре, що не е с 30 % по-скъп??? За КОГО Е ПО-ДОБРЕ, щото за народа НЕ Е!!! И коя е фирмата? Чия е?
  • 12 Тази

    0 2 Отговор
    разбойкова кримка не спря да ходи по студиа и да ръси акъ л.Нали вие с Делянчо Добрев,Аталай,всички Руменовци бяхте комисионерите досега ,а и медии.Спряха ви кранчето и ревете ,че има други.Не може цял живот да сте само вие.Ти какво си завършил ,май нищо общо с енергетиката като калинката Теменужка,която трябва да е в затвора с Тиквата за незаконно построения Руски поток и затова,че крият държавни документи,като картата за този поток.Стига рева гербав лисигугер.Трябва да ти проверят сметките и имотите от Нап и да млъкнеш с лъжите си най-после.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове