Last news in Fakti

4 Юни, 2013 10:09 1 146 2

Анелия Клисарова: Майчиният език е избираем, не е задължителен

  • майчин език-
  • зип-
  • избираем-
  • задължителен

Новият образователен министър Анелия Клисарова се учуди от подновения диалог за изучаването на майчин език, предизвикан от изказване на министърът на спорта Марияна Георгиева по време на предизборната кампания.

Клисарова обясни в ефира на bTV, че законът за това не е променян от 1991 г. и той е задал майчиният да бъде избираем предмет. „Имаме задължителна подготовка и избирателна подготовка. Във втората влиза майчиния език и това не е само турски. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е ЗИП”, посочи тя и добави, че промени по въпроса не се предвиждат и статута ще се запази.

По думите й за момента като майчин език се учат иврит, арменски, турски има и голям интерес към ЗИП по компютри.

Въпрос №3

Спорният казус със сбъркания въпрос номер 3 на изпита за седмокласниците се оказа, че не е бил проблем за младежите. Според показаните данни от министъра над 75 на сто са решили правилно сбърканата задача, която образователното министерство реши да счете за вярна. По думите й матурите в България са доста сериозни и децата тази година са се представили много добре и има повишение на отличните оценки.

Обучение за по-малките

За обучението на малките деца, образователният министър посочи, че в момента ведомството се старае да обхване максимално 5 и 6-годишните деца и те да бъдат в детски градини и да ходят на предучилищна, за да са подготвени за първи клас. Според нея децата, които не са имали предучилищна подготовка имат трудности с адаптацията в 1 клас. „4-годишните не бива да ги изолираме и да стоят само вкъщи, те трябва да имат социални контакти с деца на тяхната възраст, защото общуването само с възрастни хора също не допринася за нервно психическото им развитие”, заяви Клисарова.

Лекарят в училището

Според Клисарова е нужно да има постоянен лекар в училищата, който да оказва не само помощ при инциденти, но и да извършва превенция на различни заболявания. Тя е на мнението, че е нужно да се издигне авторитета на българския учител, а заплатите им са „обидно ниски, но не абсолютно ниски”. „Стараем се да вдигнем заплатите и се надавам, че ще има ново увеличение", заяви Клисарова, но добави, че в гласувания от предния кабинет бюджет такъв ръст не е заложен.

Трагичните инциденти на детска смърт в последните седмици станаха повод образователната министърка да издаде заповед до всички началници на регионалните инспекторати да извършат специални проверки, които да проследят изправността на всички съоръжения и уреди за игра на открито и закрито. „Трябва да има и строг контрол върху достъпа на моторни превозни средства около училищата. Наредила съм и инструктаж за здравето на децата във връзка с предотвратяването на рисковете за децата по време на лятната ваканция”, добави тя. Клисарова уточни, че за къпането в открити водоеми отговорност ще носят директорите на училищата.

Показност и липса на етика

По темата за миналите вече абитуриентски балове и начина, по който бъдещите студенти се забавляват Клисарова заяви, че празникът много се преекспонира. „Това е показност, а не празнуване на завършването. Те каквото и да облекат ще са красиви”, коментира тя шикозните тоалети и скъпи коли. Темата за боя, разпространил се в интернет на бала на Търговско-банковата гимназия, образователната министърка обясни с липсата на възпитание и етика в децата и модата на показност. „Всеки иска да празнува, но как ще го направи зависи от личната му същност”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    1 0 Отговор
    Който чувства азиатски език като майчин да върви да го изучава в анадола. Границите ни са отворени.
  • 2 красимир георгиев

    1 0 Отговор
    tuk sega iskat mnogo tezi ot dps ama ne razbrahali 4e tuk e Bulgaria i se spazvat Bulgarski zakoni a ne e Tyrcia kato iskat mai4eniq im ezik da e Tyrski da si otivat v Tyrcia tukmo 6te i olekne na durjavata ot takiva danaklopaci kato tqh samo na gurba na na6ia grub pomo6ti polu4avat a na6ite roditeli mi6erstvat
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове