Last news in Fakti

27 Май, 2022 20:50 1 234 23

ИСС прие становище за „Националния план за въвеждане на еврото“

  • исс-
  • евро-
  • еврозона-
  • мерки

Заседанието прие и становище на тема „ Трудовата миграция в България – тенденции и потребности“

ИСС прие становище за „Националния план за въвеждане на еврото“ - 1

Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България прие на пленарната си сесия становище на тема „Национален план за въвеждане на еврото“.

В становището се подчертава, че решението за ускорено присъединяване към еврозоната (ЕЗ) се потвърждава напълно в сегашната ситуация, когато на преден план излиза необходимостта от адекватна и своевременна реакция на новите геополитически реалности и перспективи. В този смисъл, Съветът изразява пълна подкрепа за възможно най-гладък и с най-малко смущения процес по въвеждане на еврото в ежедневието на гражданите, бизнеса, общините, финансовите и държавни институции, като стриктно се прилагат принципите, регламентирани в проекта на Националния план включително ефективност, отговорност, прозрачност, ясни правила за превалутиране, сигурност и защита на потребителите, предпазване от нанасяне на вреди на гражданите, минимизирани публични разходи и специално внимание към най-уязвимите лица.

ИСС настоява определената дата за присъединяване към еврозоната – 1 януари 2024 г. да бъде поставена като императивна цел на краткосрочната макроикономическа и бюджетна политика.

Специален акцент в становището е очакването новият Закон за БНБ да бъде приет своевременно. Съветът е на мнение, че той ще даде необходимата яснота относно начините на бъдещо разпореждане с международните валутни резерви, които обезпечават българския лев и към 29 април 2022 г. надхвърлят 62 млрд. лв. В този контекст, ИСС изразява надежда, че преходът от режим на паричен съвет към пълноправно участие в еврозоната да бъде осъществен без рискове пред макроикономическата, фискалната и финансовата стабилност на страната, при максимална прозрачност и спазване на принципа за ефективно и ефикасно управление на финансовите ресурси, както от страна на правителството, така и от централната банка.

ИСС подчертава, че е необходимо да влезе в сила и изискване за задължително обозначаване на цените едновременно в евро и лева с продължителност 12 месеца. Това ще спомогне за изпреварващо елиминиране на опасенията за недобросъвестно повишаване на цените, ще улесни потребителите за по-лесно идентифициране на търговци и бизнеси, позволили си неправомерно завишаване на цените и ще внесе необходимата сигурност у потребителите, че интересите им ще бъдат защитени.

ИСС за пореден път констатира липсата на широка обществена информираност по отношение на практическите аспекти на присъединяване към ЕЗ и липсваща навременна, специфична и детайлизирана комуникация с основните задължени лица и заинтересовани страни - общини, бизнес, доставчици на специализирани услуги (счетоводни, софтуерни, системи за корпоративно управление и др.), капиталов пазар, стокови борси, небанков финансов сектор, гражданското общество, потребителите, социални партньори, и др.

По време на заседанието председателят на Съвета г-жа Зорница Русинова коментира, че с тревога се забелязва забавянето на процеса и мненията, които се прокрадват в обществото. „ Нашето мнение е единодушно по темата и се надяваме, че експертизата, с която ИСС разполага, ще спомогне за улесняване на цялостната процедура“ . Русинова допълни, че през юни предстои да бъде изготвен и специален анализ, възложен на Съвета от Народното събрание за въздействието на присъединяването на България към Еврозоната и в този смисъл сегашното становище ще бъде изключително полезно.

Заседанието прие и становище на тема „ Трудовата миграция в България – тенденции и потребности“.

На пленарната сесия беше избран единодушно и нов заместник-председател на ИСС от групата на работодателските организации в лицето на г-жа Мария Минчева от Българската стопанска камара.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    27 2 Отговор
    Абсурдно е да вкарат еврото ,сегашнта инфлация ще се удвои

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 сигурно

    16 3 Отговор
    Ще пазарим и ревем !!!
  • 4 ЕдинОтМногото

    30 4 Отговор
    Събуди се заспали ми народе... Събуди се... Довършват ни ...

    Коментиран от #8

  • 5 ъъъ

    0 6 Отговор
    оня ден имаше инфо ,че българите спестили в банки - незнам колко си милиарда

    те ги те на ... събрани накуп вложителите ... обсъждат кво да си правят левовете в евра
  • 6 Най-малкият стрес

    19 1 Отговор
    за българския народ е да не унищожавате лЪвчето. Айде разваляйте седянката и се занимавайте с истинските проблеми в тази държава. А именно: изплащане на външен дълг. Преразглеждане на Концесии, Презастрояване в големи градове. Корупция. Махане на таван осигуряване. Здравеопазване. Спиране незаконна сеч. Дългосрочен договор за евтин газ, ако ще от Марс да е, без значение откъде. Строеж на 4-ри реактора в Белене, държавна. За да има евтин ток за бизнес и потребители. Самодостатъчно земеделие, пчеларство, зеленчукопроизводство. Преахване на спекуланти по верига.Състояние язовири, водонапоителни системи, канализации, водопроводи. Специализации в чужбина за същите. Строга политика банки без излишни спекулативни инструменти. Качество на храни. Производство. Жито под държавен контрол.
  • 7 Мдааа

    17 2 Отговор
    Навремето в Австрия за една нощ смениха знака за шилинг със знака за евро. Резултатът - цените станаха двойни. Тогава австрийците казваха “ойро тойро” - “скъпото евро”. Това ни чака и нас. Спекулантите потриват крадливи ръчички.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "ЕдинОтМногото":

    1....щo ce излaгaтe? Бългaрия e във ВAЛУТEН БOРД c Eврo...cъc зaкoвaн, нeпрoмeним oт зaкoнa курc Лeв-Eврo. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2024г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa.
    2...Референдум с машините за гласуване на Чавес, Мадуро и.... Сорос, нали??
    3...С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
    4...Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    5...Цялата тази дандания около приемането на Еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
    19:31 07.05.2022

    Коментиран от #15

  • 9 Бай Иван

    17 0 Отговор
    Безобразията са прекалено много, не искам да изброявам .Има ли гражданско общество в България, стачкувайте бе изметете ги ,съсипват България.
  • 10 Мммм

    12 0 Отговор
    Махнете 3ти март. Махнете левът. Махнахме вече 3м. Българи . Остана оце малко и ще бъде освободена територията
  • 11 Теньо

    12 0 Отговор
    Искат еврото защото: Държавата ще може да тегли кредити по лесно , банките предпочитат в евро заради лихвата. Няма да ги плащат те.
  • 12 Хитреци

    5 0 Отговор
    "Съветът изразява пълна подкрепа за възможно най-гладък и с най-малко смущения процес по въвеждане на еврото"
    Съветът трябва да се АНГАЖИРА и ОСИГУРИ ...
    Работа с пожелания не се върши.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Няма време! Минута е много!

    15 1 Отговор
    Тия ще ни загробят, ако не ги изритаме!
  • 15 Момче

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Какво евро те гони. Едно е марка, друго е евро. Какво евро сме въвели, бре момче? Искаш евро, билетчето, самолетчето и кеф ти Германия, кеф ти Франция, сигур си умен и красив. Хората още реват по лирата, драхмата, марката, франка. Като си в еврото, що се мъчиш да го наложиш за национална валута, а? Кат си тръгнало да редиш благинките, кажи и негативите. За едни 20 милиарда ви сърби, и освобождаване на заеми, и свобода за банките. И втори фалит на държавата, да я изкупите като Гърция пристанища. Учи се от Британия и не ни разправяй приказки от Криптата. Много българи са живяли в Европа, и много добре знаят на практика негативите за обикновените хора. Кой си ти, че да отнемаш правото на избор на България за Референдум? Кой си ти, че ще унишожаваш левът? Кой си ти, че говориш и действаш от името на народа?

    Коментиран от #23

  • 16 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 6 Отговор
    КАКВО ЕВРО , ГОНИ КОМУНИСТИТЕ....... КЕФ ТИ РУСИЯ , РАБОТА , СВОБОДА...... НЯМА ЕВРО , ДОЛАРИ....... ЖИВОТА ЩЕ БЪДЕ ПЕСЕН И РАЙ....... ЩЕ ИМА РУБЛИ , КАТО ШУМА...... ВСИЧКИ ЩЕ СТАНЕТЕ МИЛИОНЕРИ , КАТО ПО ВРЕМЕТО НА ЖАН ВИДЕНОВ...... ВСИЧКИ КОМУНИСТИ , БЕГОМ ЗА МАСКВА.......

    Коментиран от #21

  • 17 Брендилия

    2 2 Отговор
    Ало българските балони, пардон политици, в Чехия са още на крона и пият бира Старопрамен от 1869.
  • 18 Трак🇧🇬🇩🇪🇺🇦🇮🇷🇯🇵🇮🇹

    6 0 Отговор
    Къв е тоя зор за въвеждане на еврото ? Къде са обществените дебати ? Къде е референдума ? Къде е допитването до народа ? КЪДЕ ПЛ ДЯВОЛИТЕ Е ШИ-БА-НАТА ДЕМОКРАЦИЯ КОЯТО ОТ ЕС ЕК И ЕП НИ Е ДРРНКАТ И ПРЕВЪЗНЯСАТ? ТОВА ЛИ СА ВК ЦЕНОСТИТЕ И ДЕМОКРАЦИЯТА ? ДА НАЛАГАТЕ НЕЩО КОЕТО В 90% ОТ НАРОДА Е НЕПРИЕМЛИВО И НЕЖЕЛАНО ? ЗАЩО
  • 19 Тракиец🇩🇪🇧🇬🇺🇦🇮🇷🇮🇹🇯🇵

    6 1 Отговор
    Всяко едно нещо което се приема без обществени дебати без граждански обсъждания без референдум е КОМУНИЗЪМ И ДИКТАТУРА . ЕС Е ЗЛО И БОЛШЕВИЗЪМ. Такъва тирания и диктатура и през ссср не е имало
  • 20 Соломон

    5 0 Отговор
    Една дърДържавен СУВЕРЕНИТЕТ не може да има, ако държавата НЯМА СВОЯ национална ПАРИЧНА ЕДИНИЦА !
    България ИМА КОНТРОЛ над БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ !

    КОЙ контролира ЕЦБ ( Европейската Централна Банка ), която ПЕЧАТА евро-валутата ?!

    В САЩ Федералният резерв, който печата парите на САЩ, се "контролира" по КОНСТИТУЦИЯ от Американския КОНГРЕС ( колкото и да е формално ), а ЕЦБ ( Европейската Централна Банка ) не се контролира от никой !


    БЪЛГАРИ, не позволявайте да Ви, измамят, като Ви отнемат БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ !

    По-добре ли е Гърция, като и отнеха националната валута ( гръцката драхма )

    "Debtocracy / Дългокрация с БГ субтитри" - в ютуб
  • 21 Да поясня

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Преди два дни руските финансити се притесниха, че доларът прекалено бързо пада спрямо курса на рублата. А сега като мислещ неолиберал, си задай въпросът защо?Като почнете да ги ръсите едни, човек да се чуди кой ви е преподавал макроикономика.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Момче":

    Издребнявате, да наистина от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с германската Марка, а след като се създаде през 1999г. Еврото, заедно с Марката и валутния борд премина към ЕВРО...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове