4 Юни, 2022 04:09 4 513 42

4 юни 1880 г. Ражда се левът в Царство България

  • български лев-
  • финанси-
  • царство българия

Фискалното счетоводство се води във френски франкове

4 юни 1880 г. Ражда се левът в Царство България - 1
Снимка: Архив

На 4 юни 1880 г. Второто Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се създава националната валута лев, която е равна на 100 стотинки и на 1 френски франк.

Левът е паричната единица на България, емитирана от Българската народна банка. Името му произхожда от левъ - остаряла форма на думата „лъв”, употребявана през XIX в.

Левът е приет за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато през 1880 г. е приет Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на следващата година са отсечени и първите монети.

В първите години след Освобождението в обращение на територията на България се намират главно сребърни монети, голяма част от които са физически обезценени.

Основната част от тях са сребърни руски рубли, навлезли масово в страната по време на войната, но има и екзотични монети, като тунизийски, ирански или индийски, част от които вече не се използват и в страните, в които са емитирани.

Фискалното счетоводство се води във френски франкове, като държавата изкуствено поддържа завишен курс на сребърните монети, за да не обезцени спестяванията. Това довежда до допълнителен прилив на сребърни монети от съседните страни, засилен и от забраната за използване на чужди сребърни монети в Османската империя през 1883 г. До 1887 г. чуждите сребърни монети се използват широко в България, наред с българския лев.

Приетият през 1880 г. Закон за правото на резание монети в Княжеството предвижда фискалното счетоводство да се води в левове, определя количеството злато, сребро или мед в различните монети и ограничава общото парично предлагане до 15 млн. лева. Левът има стойност, равна на тази на френския франк. Допуска се използването на монети, както на Латинския валутен съюз, така и на други страни, които държавата приема по утвърдени от Министерството на финансите курсове.

БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. Първата емисия е сравнително малка (213 000 лева) и е зле приета от хората. Основна цел на БНБ през следващите години е да увеличи дела на банкнотната емисия и постепенно да наложи в страната фактически златен стандарт, като количеството на сребърните монети бъде намалено чувствително.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гочоолу

    68 25 Отговор
    Да остане лева законно платежно средство.Да не се приема еврото.

    Коментиран от #2

  • 2 Сър

    23 51 Отговор

    До коментар #1 от "Гочоолу":

    Да си чувал за валутния борд ? Еврото е прието 1997г ..

    Коментиран от #24, #36

  • 3 ж ъъъ

    21 58 Отговор
    Този ЛЕВ няма нищо общо със сегашното котенце. Както Русия която ни е освобождавала и сегашната путлерова раша. Така че левовете в евро.

    Коментиран от #8, #30

  • 4 38615

    64 14 Отговор
    А сега се раждат политици предатели, марионетки и слуги на краварите с една дума джендари, които зачеркват и продават всичко!
  • 5 Мунчо

    15 57 Отговор
    Еврото му е майката!

    Коментиран от #14, #34

  • 6 Зззз

    27 7 Отговор
    Е след 2 години ще го усмъртят.
  • 7 всички са лицемери

    45 9 Отговор
    Англопоклонниците да се махат , че съвсем съсипаха държавата . Няма ли кой да поиска вот на недоверие ...или за по-сигурно , чакат , да дойдат новите сметки за парното и да яхнат вълната на недоволството , а до тогава , колко вреда още могат да причинят .
  • 8 Аз съм българче , обичам планините....

    9 10 Отговор

    До коментар #3 от "ж ъъъ":

    Никогда !!
  • 9 Кирчо

    29 11 Отговор
    140 години сами си печатаме парите а сега и от това благо искат да се лишим.
  • 10 Лефче

    26 6 Отговор
    А след 1989-а, само за няколко години, умира.
  • 11 бай Иван

    12 11 Отговор
    4.6.1989 - Стотици студенти дисиденти са убити, когато китайската армия ги напада на пекинския площад ”Тянънмън”. Според някои източници жертвите възлизат на хиляди.
  • 12 бай Иван

    7 5 Отговор
    4.6.1896 - Хенри Форд пуска по пътищата на Детроит първата си кола за пробен пробег
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Моарейн

    25 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мунчо":

    Еврото ще ни ... майката.
  • 15 Негативи Премълчавани

    25 3 Отговор
    България ще загуби завинаги правото на самостоятелна парична политика!Няколко години след присъединяването ще се освободят част от буферите, които в момента гарантират стабилността на българските банки и ще падне едно харчене -ум да ти зайде!Пари за харчене без стока да ги покрие какво значи,а? Така например в края на март капиталовата адекватност на търговските банки в България е над 22%, докато в Еврозоната е под 16%. т.е. буферите ще бъдат много по-малки!Ще разбереш какво са "асиметрични шокове", на собствен гръб.Всъщност най-големият проблем е липсата на предсказуемост и предвидимост! Само за няколко години ще се нагнети допълнително инфлационно напрежение и ще последва ръст на цените!Задлъжнялостта ще нарасне поради улесняване на достъпа до кредити, което е нож с две остриета.
    Единственият сигурен плюс е че ще отпаднат таксите за превалутиране от лева в евро,но банките не са глупави ,ще се вдигнат други такси за компенсация и те ще се плащат от всички,не само от превалутиращият!
    Та...освен лозунгите "Айде нашите", "голямото европейско семейство" и "цивилизованият избор", кое е по-добре за нас?Кое?Да си мешаме парите с държави с дългове 170% от техният БВП,ли?
    Полза имат само и единствено банкерите, щото ще им се освободят резерви за влагане и тези на които се плаща да прокарат тази линия на поведение!Всияко друго е неоправдан риск,който ако се реализира ще го плати редовият българин!
    Автор: Ежко

    Коментиран от #22

  • 16 Стоян

    12 2 Отговор
    Ако някой си мисли, че ще вкара евро в България, то той много греши. Ще му се види тесен света!
  • 17 Неистини простичко обяснено

    19 1 Отговор
    "Вързани към ВБорд, сме приели евро"-Не е вярно, приели сме марка. Според проучвания в Германия 70% не одобряват въвеждането на еврото. Германия е най-големият търговски излишък, тя има интерес да отпуска заеми с лихви. Китай също има такъв. Защо Германският излишък не пречи, Но на Китай пречи.
    "Няма свобода на БНБ"-не е вярно, имаме макар и малко, но важни минимални права.
    Друг ЕЦБ контролира финансова политика, удобно за финансисти и банкери, не и за народа.
    Изхарчва се над 20 милиарда, не знам точно колко резерв, от тази мярка народа нищо няма да види, без значителни вътрешни реформи, пример Василев подкрепа на всички бизнеси, вклч. енеркоемки и за износ.
    Свобода на банките, което води до отпускане на огромни заеми, виж криза Гърция ЕЦБ.
    Увеличаване на спекулативни цени. Безобразно. Увеличане брой самоубийства в Гърция от 5% на близо 27%.
    Кризата 2008 г. се понесе по-леко от държави извън ЕВРОТО, виж данни Швеция, вклч. България.
    Еврото е създадено по идеологически причини, а не по икономически. Обединение за въглища и стомана, Германия и Франция.
    Облагодетелствани са единствено банкери и финансисти, Покупателната способност на Европейците драстично намалява, виж паказатели преди и след прием евро Гърция, Испания, Италия-периферни държави.
    Поемаме дълговете на всички държави, вклч. на Франция, но тя има производства, за разлика от България..
  • 18 Лев равен на франк

    2 9 Отговор
    Отдавна няма франк и доеч марка а единна обединена валута.
    Но ние трябва да сме все повече.
    Нали сме лъвове.

    Коментиран от #21

  • 19 розодендрон

    6 0 Отговор
    След като се е родил левът тогава,сега Просто Киро го смята за твърде стар пенсионер и ще го изпрати под завивките,като го замени с младия еж-евро.
  • 20 Евро

    6 2 Отговор
    Когато се очакват световни сътресения, нефт-цени барел санкции- предстоящо посещение Байдън СА, газ-цени санкции, бензин САЩ стигна 8$ галон в традиционно скъпа Флорида, да се говори за сигурност на Еврозоната е нелепо и смешно.В един глобален свят кризите пресичат континенти САЩ 2008 г.-ЕС. Очакват се още икономически сътресения свързани със санкции към Русия и готвена агресия срещу Китай в бъдеще. Войната в Украйна -зърнени култури и др. В подобна обстановка, когато Британия излезе от ЕС неприемайки докрай еврото, когато Унгария открито говори, че ЕС е чиновническа бюрократична структура е самоубийство и безотговорност на управляващият елит да приема еврото. Категорично трябва да излезем от СЗО, готвят се безумни мерки спрямо народите, пЛандемии. Затова в работен Проект Български Магнитски чл. Единадесет, ал. Едно: "счита се за "национален интерес и Меж. Договори, по които България е страна", т.е. тези Меж. Договори могат да вредят на българския народ", но ще се третират като НАРУШЕНИЯ на национален интерес, ако народът се възпротиви".
    Диктатурата се готви, "обичайните БГ заподозрени", леят елейни слова към Глобалистите, които обслужват. Същите милионери, които изнесоха от БГ 200 милиарда ДОЛАРА от прехода в офшорки, според Паръмов.
  • 21 Едно е да си приел

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Лев равен на франк":

    Еврото, друго марка. Не сме приели нито евро, нито МАРКА, а имаме финксиран КУРС спрямо марката. Тогава.
    По-точно да се изкажем. Т.е. имаме фиксиран курс СПРЯМО, но НЕ СМЕ ПРИЕЛИ нито евро, нито марка.
  • 22 Безпристрастен

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Негативи Премълчавани":

    Добър коментар! Трезвомислещите,ще го оценят! Няма какво да допълня,освен че във вътрешен план интерес имат и то- огромен ,
    имат единствено богатите и свръх богати българи.Стоцити банкови сметки за милиарди лежат на тъмно и тихо.В левове! Влиза еврото,и всички се събуждат на другия ден щастливи мултимилионери във евро! Валута приемана в цял свят свят без ограничения,без необходимост от превалутиране.Лесно и бързо.От компа в къщи или офиса може да преведеш ,да закупиш за милиони с един клик на мишката.Кой ще знае какво съм купил,или колко съм превел на другия край на света? Ние ще отнесем тоягата- жестоко.Включително и онези,който сега си мислят че са добре финансово.
  • 23 Акълия

    1 8 Отговор
    По-бързо да приемаме еврото,че запалтаите да станат от лева в евро.Затова трябва да се борим -сега 1000 лв,после 1000 евро да вземам.

    Коментиран от #27

  • 24 Реалист

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сър":

    Какво е валутен борд? Бе т..
  • 25 Мануил

    9 2 Отговор
    Ако сега взимаш 1000 лева,ще ти дадат 500 евро. Които за нищо няма да ти стигат,тъй като цените ще са високи,като сегашните.

    Коментиран от #26

  • 26 по-точно

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Мануил":

    Всичко което сега струва лев и нещо, ще започне да струва минимум 1 евро.
    Цени от сорта на 6-7 лв ще отидат на 5 евро.
    Такова поскупване имаше навсякъде където приеха обшщата влаута.
    С 500 евро зпалата - дупе да ни е яко. А с по-ниска ще трябва да се редим за безпллатна супа.
  • 27 ха ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Акълия":

    Какъв ироничен никнейм си избрал.
    Дебилно бъркаш ръста на зпалатите с простото превалутиране.
    Освен това нре си запознат с човешката психология, нито с историята на страните, въвели еврото
    Не зпалатите, цените стават двойни. Щото всеки е тарикат, а тези които дават зпалати и определят цени освен, че са тарикати, имат и възможност да си пробутват тарикатлъщините.
  • 28 рано е

    5 1 Отговор
    Никакво приемане на еврото, докато не достигнем средния европейски стандарт
    Окъсани и бедни хора могат да отидат до някой скъп хотел сам оза да просят или робуват.
  • 29 Верно ли

    5 1 Отговор
    Даааа, а Кирчо Простото и Хамстера са тук за да убият Българският лев!
  • 30 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "ж ъъъ":

    Българската народна банка е създадена като емитираща банка с капитал от 2 милиона златни рубли отпуснати от руското правителство конкретно за целта! На 1 януари 2024 г. всички управници - продажници задължително ще присъстват на заупокойната панахида на ЛЕВА!
  • 31 Да ама...

    6 2 Отговор
    След две години Киро канадеца ще го погребе нашия лев. Ако изобщо ще има съпротива срещу това, то тя трябваше вече да е започнала. Обаче явно съдбата на лева е решена и на тоя народ му е отредена съдбата винаги да е най беден и в ЕС и извън него. За сега само по зле от нас са някои африкански страни, ама то не се знае...може и да ги стигнем!
  • 32 Мдаа

    4 0 Отговор
    Първо монети,после хартии, а днес цифрички на компютъра
  • 33 За еврото

    4 0 Отговор
    Много важно. Няма механизъм за излизане от еврото. Българските лобисти биха ли влезли в пещера без изход? Да влезеш в нещо, от което няма излизане, това е все едно да носиш зареден пистолет в джоба без предпазител, не знаеш кога ще гръмне в, да не казвам какво?Да не проведеш дори, измислен Референдум, измислен заради машините манипулации, и необходимост от спешна промяна Закон за Референдуми, не че политиците ни се съобразиха с 2 -та референдума за държавна Белене, единият път скриха подписката, вторият път промениха въпросът (гласували колкото на последни избори) и отново не строят Белене.Да не говорим за необходимият брой гласове за подписката за иницииране на Референум. Всичко е фасадно, евтина имитация на демокрация в България, и винаги във вреда на народа.
  • 34 еврото

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мунчо":

    няма да го махаме, да си го има, но да остане и Лева
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гочоолу

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сър":

    А ти да си чул за избор дали да приемеш еврото или да не го приемаш.
  • 37 Вуте

    1 2 Отговор
    Специалистите които разбират от финанси и финансови механизми,безспорно много сложни,казват ,че приемането на еврото ще е пагубно за нас.
  • 38 Пендо

    1 1 Отговор
    Слава Богу,Кокорчо не може еднолично да реши да се приема еврото.Надявам се да се намерат разумни хора да отхвърлят това негово желание.
  • 39 Името

    0 0 Отговор
    Българският лев е кръстен на Левски. Да живее историята!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ФИНЦИ

    0 0 Отговор
    НЯМА ПРОБЛЕМ ---- НИИ ЩЕ ГО УНИЩОЖИМ ЛЕВА ЕУРА ЕУРА ЩЕ ИМАМЕ И ТО КВИ ----- ВАСИЛЕВКИ ЛИ ПЕТКОВИШКИ ЛИ ЩО ЛИ СА СЕ ЖЕРТВАЛИ ТЕЗ ХОРА КАТО БОТЕВ ЛЕВСКИ БЕНКОВСКИ И ДА НЕ ИЗРЕЖДАМ ЗА ДА ИМА СЕГА КОИТО С ЛЕКА РЪКА ЗАЛИЧИХА ИСТОРИЯТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове