Last news in Fakti

31 Май, 2022 09:00 1 123 31

Пеканов: Ползите от въвеждане на еврото са повече

  • атанас пеканов-
  • евро-
  • валутен борд

Той отбеляза, че все пак съществуват и някои рискове

Пеканов: Ползите от въвеждане на еврото са повече - 1
Кадър Нова тв

Ползите от въвеждане на еврото в Българя продължават са повече. Това заяви пред Нова тв бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Основната е засилено доверие в банковата система, тъй като ще бъде засилен надзорът над нея, с факта, че ще бъдем надзиравани и от Франкфурт. Ще има допълнителен репутационен ефект, ще има намаляване на транзакционните разходи, ще можем да взимаме и участие в решенията на Европейската централна банка”, каза той.

„Към момента ние само реплицираме поради факта, че сме във Валутен борд и само повтаряме това, което се реши във Франкфурт. Например, ако другата седмица се реши през юли да бъдат вдигнати лихвените проценти в Еврозоната, БНБ ще трябва да реплицира това решение. По-добре е да участваме в тези решения. Някой беше казал много хубаво, че или си на масата или си в менюто. По-добре е да участваме в тези решения”, коментира Пеканов.

Той отбеляза, че все пак съществуват и рискове от приемането на еврото у нас. „Ситуацията е много несигурна, има повишена инфлация. Еврото според всички анализи, които сме правили, не допринася кой знае колко за това да се повиши инфлацията, но хората често остават с такова чувство, защото някои стоки се закръглят неправомерно нагоре. Това показват анализите преди 10 г., когато Балтийските страни се присъединиха, там не е имало кой знае какъв проинфлационен ефект”, посочи бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

По думите му сега обаче сме в много силна инфлационна среда. „Има много висока инфлация, много над целта на ЕЦБ и страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра информационна кампания”, категоричен бе Атанас Пеканов. И добави: „По този начин виждам и приемането на този план за еврото от миналата седмица. Той е разработен още миналата година и включва редица мерки, които задължително трябва да се предприемат. Ако искаме ползите да са повече от негативите, трябва да направим информационна кампания и много ясни мерки за защита на потребителите".

Според него в момента влизаме в период на повишаване на лихвените проценти. „Това е цикъл, който ще продължи следващата година и половина вероятно. Затова тук разбирам страховете дали 1 януари 2024 е правилната дата. Средата ще продължи да бъде проинфлационна, успокоението на инфлацията ще отнеме време. В такава ситуация на висока инфлация хората ще имат страхове и институциите ще трябва да направят така, че те да се справят с тях”, отбеляза Пеканов.

Той посочи още, че в момента сме в ситуация на изключителна несигурност. „Цените се определят от геополитическата ситуация. Най-вероятно цените на горивата ще се задържат на високи стойности. Средно ще бъде около 100 долара за барел”, коментира бившият вицепремиер по управление на европейските средства.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 9 Отговор
    Какво българско ни остана.

    Коментиран от #5, #12

  • 2 Еврото

    44 8 Отговор
    Само чрез референдум. Така ни натресоха и в нато.

    Коментиран от #25

  • 3 провинциалист

    39 6 Отговор
    Айде тоя почна с приказките като за ваксините. Къш бе, вредител!
  • 4 Стас

    34 6 Отговор
    Ползите от въвеждането на еврото са повече-ще ходите голи и гладни,по плажа,истествинно,с мръсни дрехи и некъпани по улиците. Ще наглеждате активно кошовете за вторични продукти,ще посещавате ВеЦе-тата по парковете,ще лежите по пейките и след полунощ и ще се любувате на Луната. Може да виете като вълци на Цигов чарк отглади,ама нали сте сред природата? Кеф,на буци! Нали?
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А на тези които ми джаскат минуси ще им кажа:
    Даже и министрите и депутатите ни не живеят в България
  • 6 Пич

    23 4 Отговор
    Тези са толкова прости , че египетска мумия ще вземе по рационално решение от тях !!! А на мумиите , първо им вадят мозъците !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    23 4 Отговор
    За вас, милионерите от властта, си е супер бе. Съгласен съм!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 фгу6

    23 3 Отговор
    Референдум!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 тр678

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Цените ще останат същите. Ще намалят с 50% ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИ, СПЕСТЯВАНИЯ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    5 23 Отговор
    Как да проведеш референдум за нещо, което хората не разбират. Не може да питаш някой, който не е наясно с такива неща.
  • 16 оня с коня

    6 12 Отговор

    До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Тука не е Франция,а България и не ми давай Империалистически Държави за пример
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 4 Отговор
    Това са твърдения,които в Момента няма как да бъдат доказани.Според мен хората в бг не са готови за да оперират с еврото през 24г!Ако зависеше от мен бих забавил процесът и бих подготвил хората за нова валута през 2025г,а може и по късно!

    Коментиран от #31

  • 18 Долен

    21 1 Отговор
    Лъжец. Вярвам на Ханке и Стиглиц, Варуфакис. Гледат как да опоскат милиардите на България. Сега разбрахте ли, че са в коалиция ГЕРБ ПП ДБ ИТН ДПС БСП. Дребни човечета. Продажници, оставка!
  • 19 нннн

    21 1 Отговор
    Лъвът поканил животните на гости. Много отишли, но лисицата се спряла. Видяла, че следите водят само навътре, към бърлогата. Навън - нито една следа... Същото е с еврозоната. Има само влизане...
  • 20 Аха

    13 0 Отговор
    Питайте ги гърците какъв надзор им правят банките .Ако вкараш повече пари от това,което си декларирал,като месечен доход на месец или година .Ги глобяват.Трябва да докажеш всяка една сума по какъв начин си я изкарал.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    16 2 Отговор
    То и преди 20 години когато Милен Велчев и сие превалутираха дълга от долари в евро при положение, че долара стремглаво падаше извлякоха МНОГО ПОЛЗИ ЗА СЕБЕ СИ! Същото и сега - ползи за малцина и загуби за мнозина!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 кажи ги

    12 0 Отговор
    тия някои рискове, да не би да е обедняване още с едни 50 % а...
  • 25 Мамул

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Еврото":

    Може референдума да се проведе с машините за гласуване.
  • 26 макс

    11 0 Отговор
    При 100 долара за барел,по памет,цената на бензина беше до 2,4олв.!?????Някой бърка в бурканчето с мед,яко!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дамаджони Уокър

    8 1 Отговор
    За нас "обикновените"хора,както обичате да ни наричате защото вие сте необикновенни няма да е добреАко имахме вашите доходи да, но все пак живеем в страната на най-големия брой работещи бедни....
  • 29 да ама не

    6 1 Отговор
    Ползите са повече, но зависи за кого! За редовия гражданин са повече вредите! От поскъпването и основно от излизането от Валутния борд. Това ще развърже ръцете на крадливите ни политици да вземат и "усвояват" неограничени кредити, които народът ще трябва да плаща! При липсата на правосъдие, това ще доведе до фалит на държавата!
  • 30 Цецо

    2 0 Отговор
    Този рипа да имал нов шеф от Франкфурт. Да го надзиравал? А че този от Франкфурт ще прибере целият ни резерв от валутният борд не е проблем.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За България, "влизането" ни в Еврозоната през 2024 г. ще бъде като поредната смяна на парите ни....За период от 50-60 години сме имали 4-5 такива смени. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2024г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    ...Цялата тази дандания около приемането на Еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове