Last news in Fakti

31 Май, 2022 10:31 1 393 19

Каримански: Инфлацията не е само привнесена

  • любомир каримански-
  • кръгла маса-
  • инфлация

ЕК очаква инфлацията в България да достигне 11.9 % през 2022 г.

Каримански: Инфлацията не е само привнесена - 1
Снимка: БГНЕС

"Комисията по бюджет и финанси ще произведе доклад, в който ще бъдат ясно разписани отделните становища и позиции, за да са в полза на управляващите и правителството. Да може правителството да се възползва от този професионален капацитет, събран около кръглата маса и в същото време да бъдем ясно разбрани от обществото, че когато професионалистите се съберат на един такъв форум, могат да бъдат достатъчно откровени и прями за това как и по какъв начин ще се справим с всички тези предизвикателства, пред които сме изправени и по-специално инфлацията, икономическия растеж и въвеждането на еврото в България". Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански по време на откриването на кръгла маса в Народното събрание на тема: "Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“.

Шефът на Бюджетна комисия заяви, че темите за инфлацията и еврото би трябвало да се дискутират доста по-често особено за последната половин година, тъй като те са в основата за икономическия растеж на нашата страна и за възможността България да поеме по един доста по-прогресивен път в своята стопанска дейност.

Каримански представи презентация на тема "Инфлация и предизвикателства пред българската икономика". "Инфлацията не е само привнесена, както повечето от нас твърдят, но има и елемент, който е генериран вътре в страната. Инфлацията е предимно по-висока, ако се гледа периодът 2010-2021 г. Има изключения между 2014 и 2015 г. ЕК очаква инфлацията в България да достигне 11.9 % през 2022 г., което ще бъде двойно по-високо от тази, която се прогнозира в самия ЕС и Еврозоната", коментира той.

Според него различията се дължат на разликата в реалната конвергенция. "България среща и вътрешни предизвикателства като например много по-ниската енергийна ефективност, която има страната в момента, високата енергоемкост на икономиката, проблеми с доставките на газ и по-специално проблемите с непредсказуемостта на доставките в средносрочен аспект, както и всички онези скачащи цени, въз основа на горивата като производни именно на тях.

От своя страна шефът на НСИ Сергей Цветарски представи презентация за икономическо състояние на страната - 31.05. 2022 г. "В продължение на презентацията на г-н Каримански само да кажа, че сме се фокусирали върху инфлация и донякъде икономическо развитие. "По тази причина няколко слайда, които сме структурирали върху индексите на цените на производител, тъй като те са основата на бъдещата инфлация върху всички останали сфери", коментира още той. Според него развитието от август месец насам е доста негативно и разликата се увеличава от това, което трябва да покрием като изискване.

Калин Христов, който е подуправител на БНБ, коментира, че имаме по природата си инфлация, която е една от най-трудните за контрол и трудните управление и потискане. Той обърна внимание, че коронавирусът не е причина за тези фактори, тъй като те са започнали преди него.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    17 19 Отговор
    Банкерчето на Шиши и Доган се изказва като последна истанция.Честито на всички който се хванаха на въдицата на Славуца.

    Коментиран от #11

  • 2 антидържавата

    16 4 Отговор
    При положение, че сме с фиксиран курс към еврото, как точно се увеличи паричното предлагане, ако не чрез "вливане" на повече евра в икономиката?
    Тъжно да го чуеш от Председател на Бюджетна комисия!
  • 3 Инфлацията е дело на монополистите тука

    6 0 Отговор
    Да вземем ЕРПтата например или вик монополните чужди всичките офшорни дружества монополисти.....те незнайно защо и преди ковида и преди усраината закономерно си вдигаха цените по два пъти на година , което създаваше условия за протести с искания за увеличавания на работните заплати на клиентите на тия офшорни монополисти и така се задвижваше колелото - увеличаване на сметките, искане за увеличаване на заплатите, обезценяване на парите ...инфлация........

    Коментиран от #5

  • 4 Перо

    8 1 Отговор
    Само разликата в цените на световните борси по борсовите стоки са привнесени от вън,всичко друго е БГ спекула! Не може внесен зехтин,преди 2-3 г.,да му вдигат цената,съобразно със сега произведения! Бензина ли или тока е бил тогава по-скъп от сега?
  • 5 Другият престъпен генератор на инфлация

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Инфлацията е дело на монополистите тука":

    Са глобалистичните корпорации
  • 6 българин

    2 7 Отговор
    Има доста хора, вече пенсионери, които са плащали между 5 и 20% т.н. ергенски данък върху бруто заплатите си.
    Ще ги компенсирате ли по някакъв начин или "пей сърце"?

    Коментиран от #16

  • 7 сарай Доган

    4 21 Отговор
    Ефенди Каримански, този неприкрит лакей на сарайския "сценарист" на чалгарската сбирщина на учиндолския чалгаджия на Републиката, така и не си седна на задника, след като Народното събрание го отхвърли за председател на БНБ! Да, ама агент Сава, султанът на чалгаджиите, демек, продължава да натиска чалгарите, защото без БНБ отива на кино и те, завалиите, къде на майка си дръндарска да вървят, продължават да сипят хули и обвинение по правителството, в което участват с министри! Да им има човек "министрите", особено "вънкашната", която въобще не разбра къде се анмираа и какво трябва да прави! Позор бе, ефенди Каримански, позор еб, Хаджи Тошко, позал ам Викторийке!

    Коментиран от #14

  • 8 Тръмб

    5 1 Отговор
    Раздаванетъо на пари, води до инфлация. Това дори някои от завършилите УНСС го знаят!
  • 9 ИТН=ГЕРБ

    3 21 Отговор
    ИТН са същите шизофреници като ГЕРБ. Еврото води до по-ниска инфлация, но ИТН е против еврото!

    Коментиран от #17, #19

  • 10 сара

    3 16 Отговор
    Каримански, ако имаш вътрешен глас да ти говори смали се малко, замълчи, защото вече стана банален, противоречив. До вчера имаше едно отношение към еврото, а сега като не те избраха за БНБ почна да клатиш лодката. Имах някакъв респект към тебе, но от него не остана нищо.
  • 11 даааааа

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Да не би да мислиш че някой ще ти върже??
  • 12 хахо

    2 0 Отговор
    Сигурни ли сте, че запетайката е сложена на правилното място?! Не е ли по-правилно 119%, а не 11,9%?
  • 13 Иванчо

    0 18 Отговор
    Този наглец, дето не му се получи схемата, сега сее огън у жупел. Дето е против еврото, но си държи пачките евро в чекмеджето, а не в банка. Щял да ми става шеф на БНБ, ми защо тогава не ги сложи в банка? Пореден руски агент, който изпълнява чужда мисия. Даже и за децата е видно как цялата пропагандна машина на джуджето от Кремъл е впрегната. Аман, ама с прост народ е така....

    Коментиран от #15

  • 14 Чалгар

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "сарай Доган":

    От тебе по величав еталон за позор няма! И знаеш ли защо? Защото си невеж и злобен! ИТН никога не са били против Евровизацията. Те искат да се проведе експертен дебат за плюсовете и минусите от това! А Каримански е Експерт ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБЕ !!!
  • 15 Марийка

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Иванчо":

    А по леко Иванчо ,не се пъни толкова..........да не стане белята!
  • 16 А ПО ЛЕКО

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "българин":

    А да те дундуркат, не искаш ли?
  • 17 даааааа

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИТН=ГЕРБ":

    ДБ=БКП!
  • 18 спекуланти

    1 0 Отговор
    Естествено, че инфлацията не е привнесена. Иначе, защо в ЕС средната е 7-8%, а у нас близо 20%? Как така в Англия, Австрия захарта струва 1 евро, а у нас 3 лв? За млечните продукти и яйцата, да не говорим! Всичко е спекула на мафиоти, които забогатяват на наш гръб! Но, държавата я няма!
  • 19 евро и инфлация

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИТН=ГЕРБ":

    Виж инфлацията при "отличничките" Литва, Латвия и Етония! Над 20%. Защото и тях ги набутаха така по политическа целесъобразност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове