Last news in Fakti

3 Юни, 2022 20:14 1 933 35

Хотелиерите ще получават от държавата по 15 лева на ден за украински бежанец

  • хотелиери-
  • 15 лева-
  • държавата-
  • украински бежанци

Средствата, които се отпускат по програмата до 31 август са оскъдни, споделя Вера Николова, която управлява хотел в Кранево, но смята, че ще може да ги компенсира

Хотелиерите ще получават от държавата по 15 лева на ден за украински бежанец  - 1
Снимка: Нова телевизия

Стартира новата хуманитарна програма за бежанците от Украйна. Държавата ще дава на хотелиерите по 15 лева на ден за човек. Ще се справят ли с новото предизвикателство, екип на NOVA провери на място.

Средствата, които се отпускат по програмата до 31 август са оскъдни, споделя Вера Николова, която управлява хотел в Кранево, но смята, че ще може да ги компенсира. „15-те лева стигат само изцяло за най-необходимите разходи. Всички знаем какво означава 5 лв. на ден на човек за продукти”, казва тя и подчертава, че това ще се отрази и на менюто. „Ще има от всичко, но не толкова разнообразно, колкото беше”.
„Благодарим на България! Тук децата ни успяха да се обучават онлайн, да живеят спокойно и сега да почиват през ваканцията”, изрази благодарност Наталия Ивановна.

В курортен комплекс „Албена” са настанени около 1000 бежанци в 4 хотела, които продължават работа по новата програма. Красимира Стоянова е старши мениджър на отдел „Маркетинг и продажби“ в курортния комплекс. По думите ѝ на хотелиерите ще им е изключително трудно с тези 15 лв. „За нас предимството е, че имаме голяма част от плодовете и зеленчуците свое производство, но пък има разходи като тока, които не можем да контролираме”, допълва Стоянова.
За 170 души продължава да се грижи Александра Джафарова. 40 на сто от тях са деца. Но и тя не знае докога ще издържи на финансовото предизвикателство.

„Одобрените средства в момента ще принудят хотелиерите да работят 10-15 дни и когато се установи, че са недостатъчни, тези хора отново ще трябва да бъдат прелокирани на другите места”, смята Наталия Атанасова, която е управител на хотел в Балчик.

Компенсации поне за електроенергията, биха били в помощ на хотелиерите, които са решили да работят по новата програма.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 5 Отговор
    Сирийците получават по 5 лв и живеят в лагери с бодлива тел.

    Коментиран от #4, #12, #16, #21, #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХаХаХа

    15 0 Отговор
    Гладна е България. А немеца дава 120 лева
  • 4 Ти па

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Много компетентен ще излезеш
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ъъъ

    20 2 Отговор
    де бре на колко оценявате един българин бре???????????
    ще дойде видов ден..ще дойде.

    нема забравим!

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Козлодуец

    17 4 Отговор
    Украинките спрат по 15 лв първо второ и трето а бедния българин по 120лв без ядене.
  • 9 Ауу

    5 7 Отговор
    А Верчето на снимката е голяма сладуранка искам да я целуна с език!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Демек

    28 0 Отговор

    До коментар #6 от "ъъъ":

    Майка с 2 деца получава 45лв на ден,а Българина по 9лв. Скоро ще има протести и усещат лека полека на къдеотиват нещата и решиха да си монтират решетки хаха
  • 12 Поредният Софиянец

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А бе "Последният..." пак си ПЪРВИ в коментарите и под това заглавие бре ! Само минута -две след ,като е качено !? Как го постигаш това ,освен да си в редакцията на Факти -като дежурен трол -мюре ?1 Друго обяснение нямам ...

    Коментиран от #23

  • 13 Карамфилчо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ауу":

    Ела у маалата бате ,да селуваш колко си сакаш ...Салуването на примоция върви без пари ,ако си земеш пълна програма за 20 лева :)))

    Коментиран от #14

  • 14 Ауу

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Карамфилчо":

    А една булка колко ще ми струва или трябва да си я открадна?
  • 15 Бай Лисан

    5 1 Отговор
    Тази на снимката сигурно е бежанка от Индия...
  • 16 Нали имаше

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    статия преди време за магазин в бежански лагер. Безумни цени за най-необходимите продукти и забрана за излизане извън бежанския лагер. Тежки са човешките съдби. Да не изпада човек в такова положение.

    Коментиран от #25

  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    ДЪРЖАВАТА за едни е МАЩЕХА за други МАЙКА
  • 18 Бомбето

    3 5 Отговор
    От ЕС изплащат разходите и не са поставили таван . Защо са свалили 15 лв на ден . Тва че пенсионерите са по-зле - да питат кака Кури ,къде отиде пенционния фонд , дето го национализираха и защо не са възстанови с приходите от приваизацията
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    ДОБРИЯ ЧОВЕК пати от ДОБРОТАТА си НАИВНОСТА си някои манипулират ДОБРИТЕ ХОРА за нечисто ЛЪТНИ ЦЕЛИ
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    ЧЕСТО няма НЕНАКАЗАНО ДОБРО
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Евала

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Поредният Софиянец":

    така е, има щат
  • 24 Наталия Кобилкина

    4 2 Отговор
    Една рецепта от Жан Виденовото време. Едно яйце, 200мл вода, една супена лъжица брашно, една супена лъжица олио, сол на вкус. Разбъркайте яйцето и водата и солта, запържете брашното, след това добавете сместа от яйцето и водата, разбъркайте до получаването на хомогенна смес и кашата за една порция е готова. А ако добавите и половин килограм лук при зпръжката на брашното, можете да получите каша за три порции.

    Коментиран от #27, #32

  • 25 Слагайте минуси,

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Нали имаше":

    ама на какво? Пожелавате си съдба на бежанци ли?! Мале-мале...
  • 26 ДОСТ

    2 5 Отговор
    САМО ЗА ПЕЧАЛБА МИСЛИТЕ. ЗА НИЩО ДРУГО. ЧЕ ТАЗИ ЖЕНА Е ИЗБЯГАЛА С ДЕЦАТА СИ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ. ТЮРКИЙЕ СПОДЕЛЯ ХЛЯБА СИ С 4 МИЛИОНА СИРИЙЦИ. ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ. СЛАБИ СТЕ МНОГО. ОЦЕНКА :СЛАБ 2.
  • 27 ДОСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Наталия Кобилкина":

    ЕЙВАЛЛА.
  • 28 Проф. Вучков

    6 0 Отговор
    Хотелиерката не е лошо преди да настанява Украинки да ги провери татуировките.
  • 29 Да,бе

    10 0 Отговор
    Не само 15в,ами и фрески с фекалии ще получат по стара укрофашистка рецепта.
  • 30 11131

    18 0 Отговор
    Само. да попитам колко получава един пенсионер на месец 430 лв. за 31 дни това не е ли по малко от 14 лева на ден? Един безработен дължи здравни осигуровки, а Украйнеца му ги плащат Българската държава; Вие сте безсрамници господа управляващи с какво един Украйнец е заслужил да получава повече от един пенсионер? Отврат управленци имаме!
  • 31 КК "Албена"

    8 0 Отговор
    "имаме голяма част от плодовете и зеленчуците свое производство" - е само толкова ли? А кокошки и прасета не сте ли завъдили още?
  • 32 Без майтап...

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Наталия Кобилкина":

    Напомня ми рецепта от стара австрийска книга с бабини рецепти - от времето, когато хората са изхранвали с малко и прости продукти много хора. В последствие са използвали книгата за базисно обучение за хора в гастрономията. Самата книга в днешно време, ако я намериш, струва минимум €75.- (втора ръка). Явно някои неща и ситуации се повтарят.

    Коментиран от #33

  • 33 Книгата се казва

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Без майтап...":

    " Kochen nach Grundrezepten". В Amazon я гледам за €99,90. На други места - и по € 120.-.Но определено си заслужава. Особено в днешния времена.
  • 34 име

    5 0 Отговор
    ми "хотелиери" на някакви бангии дават мило и драго някой да се настани в тях . реално ако настанят по 3-ма в стая взимат по 45 лв. ... което за такива места е повече от добре !!

    тази на снимката е някоя от родата на софито и джаго
  • 35 Луксозен курорт за част от бежанците

    3 0 Отговор
    Поредно недомислие с този луксозен курорт за част от бежанците. Как може да им се дава база на Мин. съвет в Слънчев бряг, Минерални бани и пр. Ние втора ръка ли сме, що ли?! Малйо себеуважение
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол