6 Юни, 2022 20:12 1 273 13

Tол таксите ще се увеличат на две стъпки

  • тол такси-
  • трафик-
  • автомобили

От 1 юли тежкотоварният трафик ще се таксува и за втори клас пътища

Tол таксите ще се увеличат на две стъпки - 1
Снимка: МРРБ

Увеличението на тол таксите за тежкотоварните автомобили ще се въведе поетапно. От 1 юли тежкотоварният трафик ще се таксува реално за преминаване по втори клас пътища. В момента второкласната пътна мрежа е включена в обхвата на тол системата, но е с нулева ставка.

От 1 юли се предвижда да бъде въведено половината от планираното досега увеличение. Втората стъпка - за останалите 50% от увеличението - ще влезе в сила от 1 януари 2023 г. Тогава ще бъде достигнат общият размер на предложеното през април тази година увеличение на тарифите. От 2023 г. ще бъдат намалени цените на всички винетки.

Това предвижда проектът за изменение на Тарифата за таксите за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Вицепремиерът Гроздан Караджов представи промените на среща с превозвачите.

Предложението ни за плавно увеличение на тарифите е, за да изпълним искането на превозвачите за предвидимост. Първоначалното ни предложение, предвид двете години, в които тежкотоварният трафик плащаше нулеви ставки за второкласната пътна мрежа, наистина изглежда значително. Затова смятам, че е правилно да го въведем на две стъпки. Диалогът с бранша ще продължи, категоричен беше министър Караджов.

Догодина ще бъде обърнато съотношението на приходите в тол системата. Тогава тежкият трафик ще започне да заплаща 2/3 от приходите, а леките автомобили – 1/3 и така ще се възстанови справедливият принцип този, който ползва и руши повече, да заплаща повече.

При варианта на поетапно увеличение на тол таксите се предлага от 1 юли тази година автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, да плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки. За тези превозни средства от 1 януари 2023 година ставките се предвижда да бъдат съответно между 10 и 13 стотинки за магистрала, между 6 и 9 стотинки за първокласен път, а за второкласните пътища – между 4 и 7 стотинки на километър.

От 1 юли автомобилите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си, ще плащат между 16 и 20 стотинки за магистрала. Заплащането за преминаване по първокласен път ще е между 13 и 17 стотинки на километър, а по пътища втори клас – между 9 и 11 стотинки. За тези товарни автомобили от 1 януари 2023 г. тарифите ще бъдат от 26 до 30 стотинки за километър преминаване по автомагистрала, между 22 и 25 стотинки за пътища първи клас и между 19 и 23 стотинки за второкласните пътища.

При автомобилите над 12 тона с 4 и повече оси цената на километър от 1 юли т. г. ще е в границите от 15 стотинки за второкласен път за превозно средство категория ЕВРО VI, EEV и 32 стотинки за категории ЕВРО 0, I, II при пътуване по магистрала. От 1 януари догодина цената ще е от 29 стотинки за второкласен път за най-високия евро клас и 43 стотинки за изминаването на километър по автомагистрала за товарен автомобил категории ЕВРО 0, I, II.

Според категорията на превозното средство и класа на пътя автобусите между 3,5 и 12 тона от 1 юли ще плащат между 1 и 5 стотинки за километър, а от 1 януари догодина между 2 и 8 стотинки. Тези с тегло над 12 тона – между 1 и 6 ст./км от юли и между 3 и 9 ст./км от догодина.

Остава в сила предложението за по-ниска цена на винетните стикери от 1 януари 2023 година. Вместо 97 лева шофьорите ще заплащат 87 лева за годишна винетка.

Проектът на постановлението за новите такси заедно с документите към него е публикуван на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и в Портала за обществени консултации. Срокът за предложения и становища по проекта на нормативния акт е 14 дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    7 3 Отговор
    Крайно време е товарни коли да плащат а не колкото леките коли.

    Коментиран от #3, #9

  • 2 А тие ще вкараме

    4 0 Отговор
    Кипо Шприца в затвора та една стъпка.
  • 3 Един шофьор

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    Ти колко данък плащаш за твоята кола? Аз имам триосен самосвал и плащам 700 лева пътен данък. Отделно застраховки, лиценз и др.

    Коментиран от #4, #7, #8

  • 4 пейо

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един шофьор":

    Спокойно така или иначе си ги начислявате. Реално пак обикновеният човек ще го плати всичко това.
  • 5 Подигравка

    9 0 Отговор
    тук няма нормални пътища ! Вие трябва да ни плащате и правите застраховка на минаващите по офроуд трасетата.
  • 6 Стефан коцев

    8 0 Отговор
    На кокорчи пари му трябват.щени попилеят чакайте и четири лева гориво
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дядю Видю

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Един шофьор":

    Всички разходи по твоя самосвал ги плащат клиентите ти. Просто ще вдигнеш цената на превоза.
  • 9 Селяк

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    Товарните коли никога не са плащали колкото обикновена кола!! Тирове и автомобили над 3.5 тона заплащат тол такси, а останалите с под 3.5 тона като москвича дето караш, плащат винетка! Данъците също са различни! Разликата от Запада и България е, че там първо се строят качествени пътища и после се събират такси за тях, а тук се прави обратното, другата разлика е, че тол такси на запад се събират само от магистралите (първокласните пътища), а второкласните са безплатни за ползване, тук обаче ще съдират кожите на българина както обикновено, а иначе пътищата са като в пустинята Сахара! Какво тролиш тук само?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Наталия Кобилкина

    0 0 Отговор
    От първи януари 2023 година България ще стане държавата с най високите Толл такси и с най калпавите пътища. Единствената промяна е че сменихме Тиквите с по млади Тикви.
  • 13 Проф. Вучков

    0 0 Отговор
    Слави Трифонов подаде оставка. Караджов какви такси ще увеличи?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове