Last news in Fakti

11 Юни, 2022 08:19 3 315 16

Горубляне отново излиза на протест

  • софия-
  • горубляне-
  • протест

Жители на "Горубляне" отново излизат на протест, блокират ежедневно "Цариградско шосе"

Горубляне отново излиза на протест - 1
Снимка: БГНЕС

От 13 юни в 18 часа жители на "Горубляне" започват ежедневно блокиране на бул. Цариградско шосе. За това съобщиха самите организатори.

"Неприемливо е да продължаваме да чакаме управляващите да намерят време за решаване на проблемите с блокираните ни имоти. Нарушаване на конституционните ни права е огромна несправедливост и уреждането ѝ не може постоянно да се отлага. Последния пример за отлагане е саботираната от Министерството на финансите среща, която беше организирана в МРРБ заедно с Министерството на земеделието и с Министерството на околната среда и водите. Тази среща беше първата във формат, който би бил ползотворен и на който възлагаме големи надежди за постигане на реални резултати. В тази връзка на общото събранието се взе решение за ежедневни протестни действия през следващата седмица", категорични са организаторите.

Те настояват за спешни законодателни промени, с които да се отблокират земите, предвидени с ОУП на София през 2007г. за обществени мероприятия и са неотчуждени до 2022г., както и да стартират незапочналите вече 30 г. обезщетения по чл. 10б от ЗСПЗЗ за признатите им за собственост но невъзстановени в реални граници имоти, намиращи се в момента под панелни блокове, ТЕЦ-София, бившите социалистически предприятия, изградените булеварди, детски градини, училища, паркове, градинки и други. "Настояваме ПУП Горубляне Запад да не се блокира от НАГ, ГИС и Софийска вода, заради нечии задкулисни игри! Настояваме новонасрочената за 20.06.2022г. среща в по-горе описания формат да се проведе без отлагане и без отсъствие на поканените участници. Ако блокирането на нашите имоти продължи без да получим гаранции за бързо и адекватно привеждане на законодателството в съответствие с Конституцията на България и с Решение № 14 по Дело № 2/2020 г. на Конституционния съд на Република България от 15 октомври 2020 г., ние ще продължим да блокираме публични пространства, така както се блокират нашите имоти в продължение на 30 години", излагат исканията си организаторите. В рамките на протеста от понеделник, 13 юни, започва ежедневно в 18 часа затваряне на бул. Цариградско шосе. „Блокирането на булеварда ще се увеличава с по един час за всеки ден, в който управляващите не намират време за нас, т.е. в понеделник ще е за един час – от 18,00 до 19,00ч.. Във вторник ще е за 2 часа - от 18,00ч. до 20,00ч… и така до петък когато ще е за 5 часа и ще започне от 16,00ч. до 21,00ч.. Именно в петък ще решим и как продължаваме през работните дни от следващата работна седмица – от 20.06.2022г. до 24.06.2022г.“, заявяват организаторите. Те призовават на протеста всички присъстващи да доведат децата си с велосипеди, ролери, тротинетки, тебешири, топки, федербал и т.н. "Ще превърнем кръстовището в детска площадка или спортен парк, каквито в Горубляне към момента няма. Ще използваме публичните пространства по начин, който на нас ни харесва и ни е необходим. Формата ни на протест ще бъде „Трансформиране на кръстовището на бул. Цариградско шосе в място за срещи и забавление“, заявяват намеренията си протестиращите.

Това е поредният протест на хората от квартала. През годините те организираха множество демонстрации в опити да бъдат решени проблемите им.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    23 2 Отговор
    А аз искам Т.Живков да дойде ама нема........................
  • 2 Кирето

    19 2 Отговор
    Като кацнат на летище София на Слави космонавтите,веднага се заемам с проблема ви,лично!
  • 3 Веско

    14 2 Отговор
    Къде е Горубляне, къде е ТЕЦ-София ? Тия ми взеха съвсем за канарчета.
  • 4 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    10 3 Отговор
    Т.н. столичани искат канализация до всяка къща...
  • 5 Познато

    8 2 Отговор
    Тиквата пак еалтивираю ГЕРБ-Горубляне да клати държавата.

    Коментиран от #15

  • 6 София не е Киев

    21 4 Отговор
    Фандъкова свали ли фашисткото знаме от Общината?
  • 7 Росен

    11 2 Отговор
    Брей, тия кир ливци били собственици на цяла София?
  • 8 Динков

    16 2 Отговор
    Ами да протестират пред Общината. Това не е работа на Правителството.
  • 9 Христо

    15 4 Отговор
    Е що не протестирайте при Тиквата бе? Сега ли ви взеха имотите?
  • 10 Пламен

    3 7 Отговор
    Абсолютно подкрепям.
    Софийска община окрадоха всичко и за това не връщат имотите на хората.
  • 11 Ю.Кортес

    8 0 Отговор
    Проблемът е от 30 години. Не се решава защото управляващите не са измислили схема как да обезщетят собствениците, като от парите да вземат процент за частните си сметки. Ако бяха измислили схемата, до сега щеха да се налеят милиарди.
    В новите квартали, това е причината да няма зелени пространства. Общината отказва да купува частни имоти с оправданието че няма пари.
    В същото време има пари за пейки по пет хил. лева и навеси на спирки по двеста хиляди. Там на всеки сто лева, петдесет се крадат

    Коментиран от #14

  • 12 Селинджър

    10 2 Отговор
    Разрастна се София и изведнъж се сетиха, че имат имоти. Къде бяха, когато градът свършваше при Дървенишката река? Във всяка една нормална държава има градско планиране и предвидени места за паркове и отдих. Ако слушаме тях, ще се появят още квартали, хаотично и безразборно застроени като Манастирски ливади, Кръстова вада и Витоша. Изведнъж половин България се оказа с претенции към имоти в Южна София?! Как става така?
  • 13 питащ

    3 0 Отговор
    До кога су...льо и пу...льо ще блокира пътища и ще лишава останалите граждани от правото им на свободно придвижване. Аман от бокови подлоги. Полицията да си свърши работата и да разтури тези блокади на основни пътни артерии в страната. Аман от само...званци.
  • 14 Общинар

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ю.Кортес":

    Нищо не си разбрал. От всеки 5000лв. крадем 4500. Затова съм общинар.
  • 15 Попа

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Познато":

    Всъщност протестите започнаха още при Бойко и организаторът им от Горубляне - Иван е чист симпатизант и агитатор за Радев. Просто факт от кухнята ;)
  • 16 Виктор

    3 0 Отговор
    Национализация на имотите и обезщетение на "собствениците" доживотно с тоалетна хартия и сапун (както едно време след задръжка в казармата). Може и бонус безплатен парцел 3 кв.м. в парка в края на селото до околовръстното.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове