Last news in Fakti

14 Юни, 2022 14:41 932 10

Димитър Радев: Банките у нас са първият икономически сектор, който е част от Еврозоната

  • димитър радев-
  • банки-
  • сектор-
  • еврозона

БНБ и банковият ни сектор са много силен пример на институционално развитие в среда на все още сериозни институционални дефицити, казва управителят на Националната банка 

Димитър Радев: Банките у нас са първият икономически сектор, който е част от Еврозоната  - 1
Снимка: БГНЕС

БНБ и банковият ни сектор са съответно първата публична институция и първият икономически сектор в България, които са част от Еврозоната. БНБ участва във вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на европейските банки, включително българските. При това нашият глас, независимо от размера на нашата икономика и банков сектор, има същата тежест като гласа на всяка една друга централна банка в еврозоната. Това заяви Димитър Радев, управител на БНБ, на форума на Асоциацията на банките в България по повод 30 години от създаването ѝ, съобщават от Dariknews.bg.

"Не е необходимо да се връщаме толкова назад, за да оценим огромните промени в сектора. Достатъчно е да вземем периода от последните 5 години. Повечето от нас участваха в отбелязването на 25-годишния юбилей на асоциацията. Тогава фокусът беше насочен към самия банков сектор, основно към прилагането на мерките от безпрецедентния като мащаби и дълбочина преглед на качеството на активите и стрес тест на българските банки, т.е. ние се занимавахме преди всичко друго със себе си. Пет години по-късно основният фокус на банковата общност е как най-ефективно да помогнем на бизнеса и домакинствата да се справят с икономическите предизвикателства, пред които се изправят. Или по друг начин казано, това, което преди няколко години си поставяхме като цел, вече е изпълнено, а именно: от източник на проблеми в миналото сега банковият сектор е важен фактор за тяхното решаване.
Друга тема, която ние обсъждахме преди пет години, беше възможността БНБ и банковият сектор да се присъединят към Европейския банков съюз. Много хора тогава в България, а и извън нея, разглеждаха тази възможност като далечна и трудно постижима. Днес България е член на Европейския банков съюз и скоро ще отбележи 2 години от това членство. Какво означава това на практика? Това означава, че БНБ и банковият ни сектор са съответно първата публична институция и първият икономически сектор в България, които са част от еврозоната. БНБ участва във вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на европейските банки, включително българските. При това нашият глас, независимо от размера на нашата икономика и банков сектор, има същата тежест като гласа на всяка една друга централна банка в еврозоната. Още повече, че в лицето на г-н Радослав Миленков Българската народна банка има представител в ръководния комитет на Европейския банков надзор, в който участват представителите на само пет национални надзорни органа. Това е позиция, която се заема на ротационен принцип, но изключително важен знак е, че я получаваме в началото на нашето членство.

"Посочените развития само през последните години ми дават основание да направя следния извод: БНБ и банковият ни сектор са много силен пример на институционално развитие в среда на все още сериозни институционални дефицити. Рецептата за това е проста: правилни решения в правилен стратегически контекст. Правилните действия в банковия сектор включваха мащабни реформи в сектора, включително в модела на управление на централната банка и банковия надзор, а правилният контекст е присъединяването на сектора в ключови институции на еврозоната, каквито са Единният надзорен механизъм и Единният механизъм за преструктуриране", заявява той.

Радев подчертава, че от гледна точка на външните фактори и тяхното допълнително усложняване и влошаване с войната в Украйна най-съществено значение ще имат решенията на големите водещи централни банки, в нашия случай преди всичко на ЕЦБ.

"Има вече ясни анонси за три неща, които ще се случат в рамките на третото тримесечие на тази година: (1) ефективното прекратяване в началото на месец юли на нетните покупки на активи от страна на ЕЦБ; (2) последващо увеличение на референтните лихви; и (3) ново увеличение на лихвите през месец септември, така че до края на тримесечието да се излезе от територията на отрицателните лихви. Очевидно следващите месеци и поне година ще бъдем изправени пред предизвикателството да се намери много трудният баланс между мерките за овладяване на инфлацията и мерките за предотвратяване на рецесия", подчертава управителят на БНБ.

"През следващите 18 месеца тези задачи ще бъдат свързани основно с финализирането на процеса на присъединяване на страната към еврозоната. От страна на БНБ има създадена организация по отношение на въпросите от наша компетентност. В екипите участват и представители на Асоциацията, което е много положителен факт. Навлизаме вече в етап на интензивна комуникация и съвместна работа с ЕЦБ.

Силно се надявам, че политическият процес, при цялата му неопределеност и несигурност, в крайна сметка ще подкрепи, а няма да блокира цялостния напредък на присъединяване към еврозоната, подчертава той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 1 Отговор
    Банките у нас са кожодери!
  • 2 Бесен _Язовец

    7 2 Отговор
    Плебейски слугински соросоиден сайт.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Грантаджиев соросоид

    5 0 Отговор
    ДМС "Спаси клет банкер".
    Пак ли ще ни убеждават как еврозоната е като слънцето и въздуха за всяко евроатлантически същество, освен ако не е от Дания, Полша, Швеция, Швейцария, Чехия, Румъния, Великобритани...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Само

    7 1 Отговор
    демагогия и празни приказки! Целта е да ни унищожат с влизането не еврото.
  • 7 ЖЕКО

    6 1 Отговор
    КРАДЛИВИТЕ БАНКИ В КРАДЛИВА ЕВРОПА
  • 8 банките са чужди

    5 1 Отговор
    пиявици, трябва да бъдат изгонени ! Защо бнб няма клонове и не работи на практика ?
  • 9 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Банкерите на запад са по големи измамници и от политиците,които купуват за своите далавери. Нашите банкери не правят изключение, но са дребни рибки.
  • 10 Въпрос

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен _Язовец":

    Що бе язовец
    Единствените облагодетелствани от Лева в момента са банките,защото цакат с голяма разлика или такси за превалутирането.През курс купува и продава
    Така че за българия си е напълно нормално и важно да приеме еврото.
    И без това сме в борд и дефакто сме го приели
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол