Last news in Fakti

10 Юни, 2013 16:20 1 165 4

ГЕРБ: Вместо реални действия виждаме опити за реваншизъм

  • герб-
  • пресконференция-
  • томислав дончев-
  • лиляна павлова-
  • владислав горанов-
  • ес-
  • ивайло московски
ГЕРБ: Вместо реални действия виждаме опити за реваншизъм - 1
Снимка: БГНЕС

Досега България не е изгубила нито стотинка от европейските програми, тъй като ефективно си е изпълнявала годишните цели, заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ и бивш министър по управление на средствата от еврофондовете Томислав Дончев. Според него „коментарите на едро“ за съществуваща опасност да се загубят средства са някакъв вид застраховка за евентуални следващи неудачи.

„Най-интересен е натрапчивият коментар как България може да загуби средства заради бездействието на предишното правителство. Всяка година, когато държавата достигне годишните цели, тя няма отписване или загуба на средства. Целият ресурс практически е договорен, България няма нито една спряна оперативна програма”, изтъкна Дончев.

„Не бива в средата на годината цялата система да се зарежда с подобно малодушие. Това е като разговор между съпрузи, когато единият каже: „Много се страхувам, че днес може да ти изневеря” - коментира той. Има неписано правило новоизбрано правителство да се ползва от сто дни толеранс и не бива да се очакват политикански атаки срещу правителството, увери Дончев. „Основната цел е да информираме обществото, защото истината е важна, и да предпазим от бъдещи грешки във всяка една сфера”, каза още той.

Дончев изтъкна, че страната е започнала подготовката за следващия програмен период: съществува национален план за развитие „България 2020”, готов е проект на договор за партньорство с Европейската комисия и ние сме първата държава членка, представила този проект. По думите на депутата, до голяма степен са готови и оперативни програми, финансов модел за разпределение на средствата и модел за макроикономически анализи.

Изпълнението на бюджета за 2013 г. върви с по-добри темпове от изпълнението през миналата година, обясни Владислав Горанов от ГЕРБ. „Ще бъдем изключително внимателни да не се допуска преразглеждане на размера на дефицита до края на 2013 г. и в следващите години, за да не се налага държавата да задлъжнява прекомерно”, обеща Горанов.

Според него, внушенията, че публичните финанси и икономиката на страната са в най-лошото си състояние досега, са “меко казано преувеличени”. „Наблюдаваме кампания за омаскаряване и зачеркване на всичко, постигнато през управлението на ГЕРБ. Тези аргументи ще бъдат изчерпани. С нетърпение очакваме реалните действия на новото правителство. За съжаление на този етап виждаме основно опити за реваншизъм“, добави народният представител.

„По времето на мандата на ГЕРБ са заловени най-големите количества контрабандни цигари. През 2010 г. беше сериозно увеличен размерът на акциза и натискът върху контрабандата стана доста сериозен”, припомни Владислав Горанов. Той добави, че ГЕРБ ще възобнови парламентарните си инициативи да се разширят функциите на МВР, за да могат да се сведат опитите за контрабанда на стоки до нула.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пък заяви, че няма никакви основания да се смята, че България ще загуби делото в арбитража, свързано с изграждането на АЕЦ „Белене“. Според депутата от ГЕРБ България е силната страна в него.  Добрев изтъкна още, че за да се подновят преговорите за „Белене”, трябва решение на Народното събрание, за да има правно основание за това, тъй като с предишни решения проектът е спрян. Той също така намекна, че изказването на премиера Орешарски за шансовете на България в арбитражното дело може да бъде използвано от съда срещу България.

Екс министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обърна внимание, че в програмата на Сергей Станишев не се споменава нищо за изграждането на магистрала „Хемус”. Ако България не се възползва от средства и не изгради важната за Северна България магистрала, според нея това ще е сериозна грешка. „Бих апелирала към правителството да отдели време на разработените стратегически документи – те са разработени от професионалисти”, посочи Павлова.

Бившият министър на транспорта Ивайло Московски заяви на пресконференцията, че е поискал разширяване на проверката за „Авиоотряд 28”, както и относно закупуването на два "Еърбъс“-а по време на управлението на Тройната коалиция.

Според него, новото управление ще търси начини да финансира популистки дейности. „Подготвя се аполиптична прогноза за това, че ще се загубят евросредства. Най-вероятно те умишлено ще саботират избора на България държавата да се гради, а ще се опитат да не изпълнят програмата, спестявайки си национално съфинансиране и пренасочвайки го за удовлетворяване на популистки мерки – за социален разход. Това няма да мине, или ако случайно мине, ще бъде щета за държавата в следващите 10 години”, категоричен бе Московски.

„Каквито и приоритети да бъдат записани, един от критериите на ЕС е, че без реформи няма да бъдат финансирани. Визирам приватизацията на „Товарни превози”. Няма нито един желаещ да го купи”, изтъкна той.

В същото време депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова коментира на пресконференция в Русе намерението на Коалиция за България да замрази повишаването на възрастта за пенсиониране. „Ако спре плавното повишаване на възрастта за пенсиониране, това ще е грубо нарушениe на изискванията на Европейския съюз. България е с най-ниската възраст и стаж за пенсия, а наскоро Европейската комисия ни критикува, че не правим нищо в посока изравняване възрастта на мъжете и жените”, заяви Ангелова.

Проблемът с демографската криза е голям и пенсионната система издъхва. В момента броят на работещите и на пенсионерите е почти изравнен, а пенсионният фонд е с дефицит над 2 милиарда лева. Що се отнася до проблема с младежката безработица, има достатъчно средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, смята тя.

Бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова нарече новото правителство кабинет на шуробаджанащината, защото хората в него били събрани на принципа „приятели и роднини”. Това, че не сме в Пленарна зала е нашият протест, но това е временна мярка, изтъкна техният колега, народният представител Пламен Нунев.

Не сме абдикирали, напротив, сега очакваме разпределението на комисиите. Там пък се готви друга безумна промяна, сигнализира депутатът от ГЕРБ. Възможно е да се гласува такава промяна, според която комисиите да могат да заседават и без кворум. Такова нещо ние никога не сме си позволявали, казаха народните представители. Според тях всичко, което предприема новото правителство като първи стъпки е крачка назад.

От ГЕРБ ще предложат към защитените професии да бъдат добавени освен лекарите и учителите, също социални работници и трудови инспектори, каза Светлана Ангелова, а Десислава Атанасова добави, че и журналистите трябва да бъдат защитени по същия начин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tttt

    1 3 Отговор
    Да да ваще бяха реални . Накарахте майките да връщат пари и ги изкарахте крадли . Е на тва му викам реална социална политика . И 100 милиона за подслушване . Стига сте правили циркове с БСП а започнете да мислите малко по реално за обикновения българин .
  • 2 Vladimir Yosifov

    1 0 Отговор
    Г-н Московски, ВИЕ мълчахте 4 години и това ще НИ струва скъпо, МНОГО скъпо .
    Жалко за повярвалите, че ще има промяна .
    БОГ да им е на помощ !
    Дано поне лагери не разкрият ..
  • 3 Христо Ковачев

    1 18 Отговор
    КЪВ РЕВАНШИЗЪМ БЕЕЕЕ ЗА ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ ЕООД ЗАТВОР, НАГЛИ КРАДЦИ С ЕВТИНИ НОМЕРА

    Коментиран от #4

  • 4 веско алексиев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Ковачев":

    За такива червенушки като теб трябва да има затвор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове