Last news in Fakti

21 Юни, 2022 09:18 2 814 19

Мартин Владимиров: Цените на горивата могат да бъдат по-ниски

  • мартин владимиров-
  • руски петрол-
  • горива-
  • бензин-
  • дизел

В момента нашата рафинерия обработва 100% руски петрол

Мартин Владимиров: Цените на горивата могат да бъдат по-ниски - 1

В момента цените на горивата в България се котират на стойности около 10-11% по-ниски от средните за ЕС - тенденция, която се наблюдава през последните две години, преди данъци, което означава суровината преди преработка на суровия нефт и налагане на марж. Това означа, че ние имаме по-ниски цени на горивата от други страни, но тази тенденция може да се задълбочи и да видим много по-ниски цени. Това каза в студиото на “Денят започва” експертът по горивата Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

“В момента нашата рафинерия обработва 100% руски петрол, който на международните пазари, когато покупката не е обвързана с дългосрочен договор, се търгува на цени с 30% надолу”, допълни той.

За него не е ясно защо ценообразуването на покупката на суров нефт за рафинерията продължава да се случва на принципа “средиземноморска борса+доставка”, което реално не се случва.

“Има вътрешнотърговски обмен между компанията майка “Лукойл” и дъщерната компания “Литаско”, които реално купуват и продават суров нефт и готовите горива за българския пазар. Този вътрешнотърговски обмен може да се случва на много по-ниски цени”, отбеляза експертът.

Интересното за Владимиров е, че от месец май насам нашата рафинерия преработва единствено руски петрол - преди това половината от количествата са идвали от други източници. А трябваше да се случи точно обратното, подчерта той.

“В момента трябва да се заяви много ясно, че България е дала, подарила дерогация на руската компания “Лукойл” да продължава да доставя руски нефт за България и да преработва горива за българския пазар.

България е единствената държава с излаз на море в ЕС, която е получила такава дерогация. И въпреки тази дерогация, ние получаваме пазарни условия, значително по-лоши от тези, които могат да бъдат постигнати, ако държавата си свърши работата и натисне руската компания да се съобразява с пазарните тенденции”, категоричен беше Мартин Владимиров.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кремъл

    12 5 Отговор
    Слугите на Кремъл мутробизнесмени умишлено вдигат цената на горивата по бензиностанциите!

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    25 4 Отговор
    Не бе , не могат , а трябва !!! Кирчовците изкарват цистерните за Украйна , а вие плащате 4 лева !!! И някой гений да не каже , че ГЕРБ държи каналите ! Ако беше вярно , Рашков да ги е изпоарестувал , и няма да могат да се измъкнат !!! Нали ПП командва !!!
  • 3 БСП ВИЦЕТО

    16 0 Отговор
    Безсилна съм пред спекулата.....
  • 4 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "кремъл":

    Така се прави....народа да щавим.....
  • 5 Машала

    8 6 Отговор
    Баце, като дойде ще ги намали! Направо без пари ще стане! И мАгистралите без лев ще ви построи, и салам ще ви раздаде, а Доган кебапчета ви е приготвил. А Учиндолския ще спи спокойно и ще крещи на сън "Македония".
  • 6 Али баба

    13 2 Отговор
    Оф, тия завъртяха по-голями далавера от ония... И пак на наш гръб...
    Много алчни хора, докъде ще стигне този свят!?
  • 7 замислен

    10 3 Отговор
    имаше Държавна петролна компания - идеята беше, да може да пуска на пазара горива на реална цена и да притискат Лукойл да не е монопол. Първото нещо беше като дойдоха е да я закрият а народа да ръкопляска - ми и 5 лева бензин на такива ръкопляскащи им е много.
  • 8 црррр

    13 0 Отговор
    Цените на горивата могат да бъдат по-ниски,ама заплатите и пенсиите са ниски,затова е толкова ураганна инфлацията в България. Страната ни е на последно място по доходи в Европа и е с най- малката потребителска кошница.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българка

    15 1 Отговор
    Цените на горивата у нас не са пазарни, а спекулативни. По мародерски начин руският анклав Лукойл изкуствено и незаконосъобразно формира цените на руското гориво, които ДИРЕКТО ВЛИЗАТ от РФ в бургаската рафинерия. Но по документи това гориво идва от швейцарската фирма на Лукойл. Това е нарушение на митнически и данъчни закони. Питам къде са НАП, Митници, Комисия за защита на потребителя,КЗК- за монопол с горивата, държавата. Крайно време е държавата да поеме оперативното ръководство, намали цените до пазарните по себестойност и разумна печалба и дори ги замрази. България е единствената с излаз на море, която получи отсрочка от ЕС за доставка на руско гориво, но това не променя цените за българите. Защо??????? И докога??????????

    Коментиран от #12

  • 11 бай икономисто

    19 0 Отговор
    Интересното е че петрола стои три месеца на 110$ за барел , а цените устремно нагоре . Как стават тия номера ? Ма не само в БГ е така . Целия ЕС е една Пунта Мара . Пирамида за баламурняци .
  • 12 ма си голям гълъбар

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    А тия които не са на Лукойл още с по високи цени . Можеш ли да обясниш защо ? Шел ,Еко ,ОМВ ,Ромпетрол , Петрол .....

    Коментиран от #15

  • 13 Продължаваме Промяната

    12 0 Отговор
    Младежите от ГЕРБ са виновни за това, че бензина у нас е колкото в ЕС, а ползваме все още евтиния руски петрол. Ако не бяха младежите на ГЕРБ, цената щеше да е като в Унгария, които също ползват само руски петрол - 2.18. Те дори изнасят скъпо бензин за Словакия и Чехия и така още повече субсидират. Ама като си имаме младежите на ГЕРБ, ще страдаме
  • 14 Гост

    5 1 Отговор
    Държавата да натисне ,хахаха то няма такава как да се случи?! Лукойл винги са правили каквото си искат и никой не ги притеснява,камоли да ги натисне.
  • 15 Българка

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "ма си голям гълъбар":

    Много просто Лукойл е монополист като рафинерия, но и като данъчни складове. Та нали другите бензиностанции зареждат прработеното от Лукойл-Нефтохим гориво

    Коментиран от #16

  • 16 ма си един гълъбар

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Ромпетрол от къде зарежда ? От Лукойл ли ? А Еко и Шел ? Да не говорим че на бензиностанциите на Лукойл цените са най ниски .
  • 17 защо триете като няма никаква лъжа

    4 1 Отговор
    Ще налагаме седми пакет санкции на Русия . И като гледам Руснаците карат на 1,50 лева , а ние вече почти на 4,00 лева . Какви сме смешници само ние и целия ес .
  • 18 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Нищо не разбира уважаемият господин М.Владимиров от "цени на горива" в РБ.
    Според експерти от "Шаран-прес" дори цената на барел нефт да падне на нула /0, ..../ във Велика България
    цената на бензина ще стане около 10 лева сегашни, т.е. 5 /пет/ еврО !!!
    " ЩЕ, ТРЯБВА, МОЖЕ БИ, ЕДВА ЛИ НЕ" са любимите думички и изрази на политици и експерти у нас.....
  • 19 Я проверете

    1 0 Отговор
    Марти я си кажи сам Кой е тати
    и как се казва
    а Марти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове