22 Юни, 2022 14:41 1 541 11

НАП напомни на зрелостниците да си плащат здравните осигуровки

  • нап-
  • здравни осигуровки-
  • зрелостници

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7

НАП напомни на зрелостниците да си плащат здравните осигуровки - 1

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, съобщават от Национална агенция за приходите (НАП).

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лв. месечно.

Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП.

В рубриката "Здравно осигуряване" на интернет страницата на приходната агенция е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец 7. Формулярът се подава в офис на НАП, по пощата с обратна разписка, или чрез електронната услуга на приходната агенция "Приемане на декларация образец № 7, Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски", която е достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП.

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, напомнят от НАП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А обезщетения

    18 1 Отговор
    ако загинем "херойски" на фронта срещу "злата" Русия ще ни плащате ли. Само питам? Щот Зеленски не плаща, а загиналите сигур са си плащали добросъвестно осигуровките.
  • 2 НАП,

    13 2 Отговор
    Да се обърне към правителството,Киро всичко дава сега и осигуровките ще платят с Ясен,само и само да са на влст.
  • 3 Гербераси долни

    34 0 Отговор
    Да попитам от къде да вземат пари щом нямат реални доходи или както всичко в БГ ...." не знам ,оправяите се " често срещан отговор от държавните служители по гешетата.
  • 4 Руси

    30 0 Отговор
    А не-етническите българи, които не внасят осигуровки, защо ползват безплатни здравни услуги? Това не е ли дискримаинация спрямо етническите български граждани?

    Коментиран от #7

  • 5 Куку

    18 1 Отговор
    Трябва поне 12 месеца държавата да ги плаща.
  • 6 Гербераси долни

    14 0 Отговор
    Обещания за даване на детски надбавки на всички родители,вожда после се отметна ,изтеглени един милиард от здравната каса с подписа на Дянков и убеждението че нищо няма да се отрази на здравеопазването ,закупих ме реактори които още са на склад и не се знае за къде ще се използват ,въпреки че вожда ни убеди че нямало начин да ни накарат да ги платим,закупих ме едни самолети на чертежи не се знае дали ще ги видим над нашето небе и това самопохарчените милиарди ,милионите никои не ги търси само ги отчитат че държавата ще ги връща ,къщите за гости,и доста служебни коли по 100000 за кметовете на общините ни .
  • 7 Яшко

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "Руси":

    Я не дей много да знаеш, плаштай усигорофки. Иначе от каде ште има пари за наз ромите
  • 8 шири

    7 1 Отговор
    Eдно време плащахме ергенски данък. Къде отидоха тези пари? Никой не ни каза.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    хаха ха добър ден живот

    няма друга такава държава дето безработните да дължат пари
  • 10 Ганьо

    10 0 Отговор
    Гниди смотани дали с такива статии сте излизали и за укрофашагите? Помиярници
  • 11 НАП са.....

    1 0 Отговор
    Какви декларации, в какъв СРОК, къде се подават и какви са тези кодове и откъде се вземат е ужас да разбере един тинейджър в сайта на НАП. Там пише за един куп декларации с различни номерация, за срока е посочен закона, към който препраща сайта да се изчете, за да се разбере, няма публикувани адресите на ТД на НАП на страницата с указания за плащанията и какво са ПИК или КЕП, защо въобще се искат и нужни ли са за плащане в офис един бог знае. Администрацията ни е ад под небето. Търсиш, попълва и подаваш декларации, вземаш ПИК, КЕП и пари в брой, че ПОС терминал я има, я не работи и това за един или два месеца вноски, които просто на ЕГНето можеше да се начеслят като задължения. Тук ще питам НАП от къде знаят, че зрелостниците ще дължат вноски при положение, че те не са подали декларации и не са взели ПИК или КЕП????? Значи за спиране на здравни права и генериране на задължения без тях може, но за съвестното им плащане в къс срок без глоба без тях не може а???? Просто поредния ужас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове